Virusurile (reale nu de PC) sunt in general cunoscute pentru efectele nocive pe care le au asupra organismului uman. Insa acestea sunt doar o foarte mica parte. Virusurile infecteaza probabil orice organism viu, pana la cel mai mic. De exemplu, virusurile care infecteaza bacterii se numesc bacteriofagi.
Iar acum, virusologii de la institutul francez CNRS UPR, Jean-Michel Claverie si Didier Raoult, au descoperit un virus cu 21 de gene care infecteaza alt virus. Si l-au denumit Sputnik. Virusul gazda, Mamavirus cum a fost el denumit, este cel mai mare virus cunoscut, si infecteaza cu preponderenta ameobele.
Mai exact, Mamavirusul deturneaza sistemele enzimatice ale ameobei, pentru a se autoreplica. Iar in acest ciclu replicativ se interpune Sputnik, care determina sistemele enzimatice deja deturnate sa-i sintetizeze propriile proteine, in loc de cele ale Mamavirusului. Iar Mamavirusul ramane de izbeliste, se multiplica foarte greu, si in general cu copii deficitare.
Si tocmai acest fel de viata, de a deturna infectia unui alt virus, i-a permis lui Sputnik numarul extrem de redus de gene. Nu are nevoie decat de gene care sa preia munca Mamavirusului, si sa aleaga proteinele corecte.
Aceasta descoperire intareste afirmatia conform careia si virusurile sunt organisme vii.