Cam de cand se stiu, Volvo au fost asociati cu siguranta in domeniul auto. La un sondaj desfasurat pe teritoriul Statelor Unite, 77% dintre cei intervievati au declarat Volvo drept producatorul celor mai sigure autoturisme.
Totul a plecat de la un accident din 1927, chiar inainte sa inceapa comercialiazrea primului model Volvo. Atunci o masina de teste a avut un impact frontal cu un automobil american, ce a dus la distrugerea aproape completa a acestuia din urma, in timp ce Volvo-ul a scapat doar putin zgariat.
Intre timp, Volvo se poate lauda cu primele centruri de siguranta cu prindere in trei puncte, si primele catalizatoare. Insa conducerea acestei firme nu este multumita cu nivelul actual de securitate al masinilor sale. Vrea mai mult!
Drept urmare testeaza in mod intensiv toate variantele de accidente, inregistreaza datele furnizate de manechinii folositi pe post de oameni, si perfectioneaza fiecare colt de autovechicul.
Tinta lor este sa elimine orice rana suferita de soferul sau pasagerii unui Volvo in cazul unui accident rutier pana in 2020. Si asta ar fi posibil prin doua metode ce se completeaza una pe alta.
Prima tine de siguranta activa, si anume computerizarea completa a automobilelor. Senzori ar scana in mod continuu proximitatea masinii, iar in cazul detectarii unui accident iminent, calculatorul integrat ar prelua toate comenzile, de la frana si acceleratie pana la directie, pentru a evita pericolul.
Desi sisteme similare sunt deja de cativa ani pe autoturisme de lux de la Mercedes (pe numele sau PreSafe) sau Lexus (PreCollision), Volva afirma ca vor perfectiona initiativa proprie pana la un asemenea nivel incat doua sau mai multe masini proprii echipate cu astfel de sisteme nu se vor mai putea ciocni.
A doua metoda este de a intensifica siguranta pasiva. Si asta se va face prin o mai buna dimensionare si distributie a zonelor de amortizare (care se deformeaza in accident, absorbind din energia socului). Totodata, folosirea de materiale noi, mai usoare si mai rezistente, dar si de airbag-uri mai multe si mai performante (ca de exemplu airbag pentru genunchii soferului implementat de Toyota, si nu numai) ar ajuta la atingerea noilor obiective.