Zilele site-urilor statice, in care navigam doar pe un numar redus de rezolutii, s-au dus. Desigur, exista foarte multe persoane care inca navigheaza pe internet doar de pe desktop sau laptop-uri dar acum boom-ul mobil a schimbat cu adevarat lucrurile. Mediile mobile, si aici ma refer la telefoane si la tablete, daca nu au depasit desktop-urile si laptop-urile in accesarea internetului, sigur o vor face.
Dezvoltatorii de site-uri au acum o noua preocupare de a face posibila accesarea cat mai corecta a site-urilor atat de pe rezolutiile calculatorelor, cat si de pe diferitele dimensiuni ale telefoanelor si tabletelor. Exista mai multe moduri de a face acest lucru posibil. Scopul final este acela de a accesa site-ul de pe orice dispozitiv mobil fara a intampina vreo problema. Orice experienta negativa ar insemna vizitatori pierduti, care nu vor mai accesa site-ul vreodata.
Plugin WordPress
Deoarece numarul de site-uri care ruleaza pe WordPress, indiferent daca acestea sunt etichetate ca bloguri sau nu, este foarte mare si in crestere. In acest caz, prima solutie este alegerea unui plugin pentru WordPress. Desigur, exista mai multe plugin-uri dar in acest caz am ales doar unul singur numit Wptouch Pro.
Daca gasiti un plugin WordPress bun, acesta va redirectiona vizitatorii de pe telefoane sau tablete catre o versiune mobila si un aspect bun al site-ului. Multe dintre aceste plugin-uri ofera optiuni de personalizare astfel incat ne putem asigura ca versiunea mobila reflecta imaginea site-ului in dimensiunea completa.
Design flexibil
Foarte multi designeri de site-uri decid sa faca un model in loc de doua. In constructia unui site poti alege foarte simplu si flexibilitatea acestuia astfel incat va arata perfect pe diverse rezolutii. De exemplu, puteti incerca arenait.net, care de asemenea ofera si o versiune mobila a site-ului. Site-ul se prezinta grozav atat de pe tableta cat si de pe telefon mobil. Poate fi adaptat corespunzator pe diverse rezolutii. Site-urile care ofera suport si pentru versiunea mobila dau dovada de profesionalism si de respect pentru vizitatori, oferindu-le acces “nerestrictionat”.
Aplicatie pentru mobil
Poti transforma site-ul sau blogul, de asemenea, intr-o aplicatie de mobil. Il puteti lista pe iTunes si pe Google Play Store. Aceasta poate fi o buna modalitate nu numai de a transforma site-ul in mobile friendly dar il poti face si cunoscut in acelasi timp. Exista mai multe optiuni atunci cand vine vorba de site-uri web care ofera servicii gratuite. Poti incerca appsbar.com sau freeblogapps.com.
Design personalizat
Ultima optiune, in cazul in care nu te poti descurca singur, este angajarea unei persoane capabile sa proiecteze o versiune mobila a site-ului de la zero. De la design-ul curent, facand modificari, configurari si transformari ale constructiei, ajungi sa ai un site care se potriveste de minute cu ecranele mai mici.
Evident acest lucru poate fi cel mai scump dintre optiuni, dar cu o echipa de design de partea ta, ai parte de toate serviciile personalizare. Avantajul ar fi, ca atunci cand nu merge ceva, ai pe cine sa tragi la raspundere si cui sa te adresezi. Daca totul este facut de tine, nu ramane decat sa inveti din greseli, daca ceva nu merge bine.
Concluzie
Raspunsul la enigma de a avea, sau nu, un site mobile friedly depinde doar de fiecare in parte. In acest articol am discutat despre cele patru solutii diferite iar fiecare se potriveste foarte bine in diferite circumstante. Oricum, este recomandat sa ai un site care poate fi accesat atat de pe telefon si tableta. Dupa cum am mai zis, aceastea se pare ca vor domina viitorul IT si sunt doua obiecte indispensabile oricarui utilizator, in special telefonul mobil.
Articol scris de Alexandru Ionut.
Cea mai buna solutie este sa-ti rescrii css-ul siteului in asa fel incat layoutul sa devina fluid (responsive design), adaptandu-se astfel la orice fel de rezolutie, fara sa-ti mai incarci siteul cu pluginuri si fara sa-ti mai faci inca o versiune de site special pt mobil.