Planeta Roșie a exercitat o atracție majoră asupra minții umane. Să nu uităm că prima denumire a extratereștriilor a fost cea de marțieni.
NASA speră ca astronauți să trăiască pe Marte până în 2030; înainte de acel moment, rover-urile au explorat planeta roșie și au descoperit câteva dintre secretele acesteia. Acestea includ misiunea Perseverance a NASA, care caută semne ale vieții microbiene antice și Curiosity, care studiază adâncul interior al lui Marte.
Iată cinci descoperiri interesante despre Marte care au fost găsite în ultimii ani.
1. Lacul pierdut al lui Marte și Delta
Oamenii de știință au dovezi încă din 2013 că apa curgea cândva pe Marte, când roverul Curiosity al NASA a găsit pietricele netede și rotunjite – ca cele văzute în râurile Pământului – pe suprafața marțiană. Mai recent, s-a descoperit că zona craterului Jezero a fost odată inundată cu apă și găzduia o deltă străveche a râului.
O lucrare din 2021 despre misiunea rover-ului Perseverance Mars a NASA a dezvăluit mai multe detalii despre trecutul apos al lui Jezero. Imaginile roverului au arătat „pante abrupte numite escarpe, sau escarpe din deltă, care s-au format din sedimentele acumulate la gura unui râu antic care a alimentat cu mult timp în urmă lacul craterului”, a observat NASA.
Discutând despre cercetare, Nicolas Mangold, om de știință Perseverance și autor principal al lucrării, a numit descoperirea „o observație cheie care ne permite… să confirmăm prezența unui lac și a deltei unui râu la Jezero”.
O ipoteză nou lansată a fost aceea care spunea că Marte a fost prea mică pentru a putea să-și mențină apa pe suprafața sa.
2. Cutremurele de pe Marte
În iulie 2021, oamenii de știință au descoperit noi detalii despre machiajul lui Marte datorită sondei Insight a NASA. Sonda, care a aterizat pe Marte în 2018, are un seismometru care poate detecta vibrațiile de sub pământ. Și, ca rezultat, a reușit să facă prima înregistrare a unui cutremur marțian.
Din datele lui Insight, cercetătorii au stabilit că crusta lui Marte ar putea fi de 12 mile până la 23 mile. Pământul, care este aproape de două ori mai mare decât Marte, are o crustă care variază de la câțiva mile până la mai mult de 45 mile.
Potrivit NASA, cele trei lucrări bazate pe datele seismometrului publicate în Science, „au furnizat detalii despre adâncimea și compoziția scoarței, mantalei și nucleului lui Marte, inclusiv confirmarea că centrul planetei este topit. Miezul exterior al Pământului este topit, în timp ce nucleul interior este solid; oamenii de știință vor continua să folosească datele InSight pentru a determina dacă același lucru este valabil și pentru Marte.”
Oamenii de știință cred acum că nucleul lui Marte este topit, dar încă nu au stabilit dacă Marte are un nucleu interior solid ca cel al Pământului.
3. Super erupții vulcanice
Oamenii de știință au găsit recent dovezi pentru mii de „super erupții”, cele mai violente explozii vulcanice cunoscute. Pentru a face acest lucru, ei au studiat topografia și compoziția minerală a unei părți a regiunii Arabia Terra din emisfera nordică a lui Marte.
O lucrare publicată în revista Geophysical Research Letters în iulie 2021 prezintă o imagine vie: Varsând vapori de apă, dioxid de carbon și dioxid de sulf în aer, aceste explozii trec prin suprafața marțiană pe o perioadă de 500 de milioane de ani în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani.
4. Perioade de apă persistentă
Probele de rocă marțiană oferă indicii despre unde apa subterană – potențial favorabilă vieții microbiene – ar fi putut fi găsită cândva pe Marte pentru perioade lungi. Roverul Perseverance al NASA a colectat primele mostre, din craterul Jezero, la începutul lunii septembrie, iar rezultatele i-au uimit pe mulți oameni de știință.
Se pare că primele noastre roci dezvăluie un mediu susținut potențial locuibil, a spus Ken Farley de la Caltech, om de știință al misiunii, mai târziu în aceeași lună. Este mare lucru că apa a fost acolo de mult timp, a adăugat el.
5. Furtunile regionale de praf usucă Marte
Furtunile regionale de praf „joacă un rol uriaș în uscarea” Marte, a anunțat NASA în august 2021. Oamenii de știință cred că Marte conținea mult mai multă apă cu miliarde de ani în urmă, dar sunt mai puțin siguri de motivul scăpării apei. Una dintre ipoteze am prezentat-o deja la primul punct.
Cu toate acestea, folosind trei nave spațiale, oamenii de știință au descoperit un motiv: furtunile încălzesc altitudini mai mari ale atmosferei reci.
În zonele superioare ale lui Marte, unde atmosfera este rară, moleculele de apă sunt lăsate vulnerabile la radiațiile ultraviolete, care le descompune în componentele lor mai ușoare de hidrogen și oxigen, a explicat NASA. Hidrogenul, care este cel mai ușor element, se pierde ușor în spațiu, oxigenul fie scăpând, fie revenind la suprafață.
Pentru că se discută tot mai mult de colonizarea Planetei Roșii și efectele pe care acest proces le poate avea asupra omului, a fost interesant să văd cum afectează turiștii pregătirile pentru cercetările pe Marte. Iar pentru cei interesați să-și schimbe wallpaperul, NASA a dezvaluit o fotografie panorama cu planeta Marte cu 1.8 miliarde de pixeli.
Sursa: newsweek.com
Foarte interesant articolul! Mulțumesc!