Android N nici macar nu a fost lansat, insa o versiune preview a fost lansata pentru cine doreste sa o experimenteze pe device-urile Nexus. Ce aduce nou acest Android? Pana acum nimic interesant sau util la modul serios. Uite 5 dintre noile functii.
In primul rand s-a umblat la design-ul meniului de setari. Este putin mai aerisit, insa nu aduce nimic nou. Teoretic poti naviga mai usor, insa sa fim seriosi. Chiar atat de complicat sa fie un meniu de setari? Ah, si au implementat un mod „Night” ce iti face fundalul negru.
O alta schimbare este adusa la bara de notificari, acum mult mai stufoasa. Ai acces la mai multe informatii legate de notificarile pe care le primesti, shortcut-urile au fost usor redesenate si le poti schimba, teoretic mai usor. Pentru ca stim si noi, mereu ne chinuiam cu sa tragem de sus in jos si sa activam optiunile de care avem nevoie.
La fel s-a umblat si la meniul de aplicatii deschise. Insa aici chiar au adaugat o functie utila. Pe langa ca poti vedea mai mult din respectiva aplicatie, iti permite sa treci dintr-o aplicatie in alta (cea mai recenta) doar cu un double tap. Sau poti sa faci slipscreen intre o aplicatie si meniul de aplicatii deschise. Asta poate fi de ajutor in unele cazuri. In caz ca nu ai inteles, iti recomand clipul.
In principiu, Android N nu aduce, cel putin pana acum, nici o functie cu adevarat utila. Mai mult sunt schimbari legate de design, de care sincer nu prea aveam nevoie. Preferam o optimizare mai buna decat efecte noi aduse la anumite aspecte care nu aveau nevoie de schimbare.
Sper ca aceste noi schimbari sa faca parte dintr-un pachet mai mare de modificari si sa reprezinte doar o mica parte din acestea. Sper ca noul Android N sa includa functii mult mai serioase de atat.
„In principiu, Android N nu aduce, cel putin pana acum, nici o functie cu adevarat utila. Mai mult sunt schimbari legate de design.” Adicătelea mai pi scurt: e de fapt e o vrajă. Vorbă multă și niic. Cam ca toate marile lansari de telefoane din ultimii ani. Vorbe la greu, practic seamana perfect unul cu altul. Da sa stiti sigur ca urmatoarea versiune va mai aduce inca 100 functii la fel de utile.
Aşa e normal şi logic, ca un produs ce face parte dintr-o gamă să se asemene obiectiv cu celelalte.
Ar fi interesant de stiut ce functii „cu adevarat utile” doresc utilizatorii de la un sistem de operare.
Pentru functii si design sunt aplicatii separate.La un sistem conteaza performanta /stabilitate si consumul de resurse /energie.Degeaba imbraci un nespalat in haine de firma, mirosul il tradeaza.
Parerea mea este ca deja s-a ajuns la un anumit punct de stabilitate.
Pana la Android 4 se auceau mereu update-uri consistente deoarece sistemul de operare este inca foarte instabil si slab.
De la Android 4 pana la Android 5 deja sistemul de operare capatase o anumita stabilitate, un sistem de gestionare hardware suficient de capabil cat sa nu mai creeze frustrari celor cu telefoane middle si high end… de la Android 5 deja au imbunatatit si performantele pentru telefoanele low-end (nu stiu cum se misca, fiindca nu am testat, dar imi imaginez cum s-ar fi miscat daca nu se intervenea pe acest segment).
Deja nu prea mai ai ce sa reduci…. s-au facut multe optimizari la partea de consum al bateriei, dar in mare parte hardware-ul consuma…
Avand in vedere ca avem telefoane cu 3-4 gb ram si procesoare cu minim 4 core-uri, deja ar trebui sa se miste lucrurile pe partea de multi-task-ing. Gen, Samsung Note 4 parca avea niste functii faine third-party sa poti deschide ferestre cu aplicatii peste alte ferestre. Sau functii, gen, sa blochezi clean-ram-ul de la anumite aplicatii din fundal. Gen, te joci un joc, vrei sa trimiti un sms, si sa nu te trezesti ca so-ul ti-a curatat ram-ul de la joc intre timp si trebuie sa-l repornesti.
Daca se face si partea asta descrisa de mine, nu cred ca mai au unde sa aduca imbunatatiri consistente pentru ca pur si simplu nu mai ai ce imbunatati.