Au trecut aproape doua luni de la lansarea pe piata locala a celui mai reusit smartphone Android de pe piata. Ups, am zis asta deja? Pentru ca am reusit sa facem rost de un model pentru testare, chiar daca nu pentru o perioada destul de lunga, am reusit sa ne facem o parere generala despre acest telefon. V-am pregatit un review foarte scurt si la obiect din care sper sa intelegeti de ce HTC One M8 este cel mai bun.
Cuprins:
- Ideea de baza
- Specificatii
- Design si ambalaj
- Ecran, difuzor si camera
- Software si autonomie
- Concluzie si disponibilitate
Ideea de baza
La distanta de un an, HTC One M8 a venit sa imbunatateasca ce era deja bun si sa adauge cateva elemente in plus. Intr-un an nimic nu va putea sa evolueze atat de mult incat diferenta sa fie una clar vizibila. Nu inca. Asadar, daca aveti One M7 nu va merita sa treceti la noul One M8. In alta ordine de idei, One M8 este iPhone-ul Androidelor. Suna ciudat, dar este singurul telefon care se poate ridica la calitatea unui iPhone din punct de vedere al materialelor, al design-ului si al altor aspecte pe care le vom descoperi mai jos.
Specificatii
- Platforma: Qualcomm Snapdragon 801
- Procesor: Quad-core 2.3 GHz Krait 400
- Memorie interna: 16 / 32 GB plus slot microSD pana la 128 de GB
- RAM: 2 GB
- Ecran: 5 inch, IPS, rezolutie 1920 x 1080 pixeli
- Camera: duala de 4 MP cu blit LED, stabilizare video, captura video FullHD, autofocus, touch focus, panorama, face detection, smile detection, refocus
- Conectivitate: Wi-Fi a/b/g/n/ac, GPS, A-GPS, Bluetooth 4.0, micro-USB, jack audio, slot microSD, NFC, DLNA, LTE
- Baterie: 2600 mAh
- OS:Android 4.4.2 KitKat
- Dimensiuni si greutate: 146.4 x 70.6 x 9.4 mm, 160 grame
Design si ambalaj
One M8 nu difera aproape deloc de vechiul model. Acesta este un pic mai rotunjit, mai mare, iar butoanele capacitive s-au transformat in butoane virtuale lasand o banda libera pentru… nimic. Desi la prima vedere pare doar un spatiu gol inutil pe care puteau sa il elimine, reprezentatii HTC au spus intr-un comunicat de presa ca zona respectiva ascunde toate antenele telefonului. Deci sa ii credem pe cuvant.
Fata de vechiul model, One M8 contine mai mult metal, mai exact 90%. Alte schimbari sunt produse de camera duala de pe spate, dar in rest nimic. Daca nu esti un cunoscator ai putea foarte usor sa le confunzi. La primul contact se simte greu si rezistent, asta datorita metalului. Intre timp ajungi sa te obisnuesti cu el si iti vei da seama ca este foarte usor si subtire. Sta foarte bine in mana utilizatorului si nu aluneca.
Legat de cutie si accesorii, aflati ca in pachet o sa gasiti o pereche de casti foarte buna, o husa de protectie din silicon, incarcatorul si cablul USB. Pe cutia subtire ce imi aduce aminte de ambalajele Sony, este specificat faptul ca HTC este sponsor UEFA Champions League si Europa League. Si fara sa vreau am aflat ca pe marginile cutiei s-a folosit sarma. Nu am idee de ce.
Ecran, difuzor, camera
Sa incepem cu inceputul. Ecranul are rezolutie Full HD si masoara 5 inch in diagonala. Are un ppi de 441 si include si butoanele Android. Acest lucru se traduce printr-o mica pierdere de spatiu, dar care nu este atat de importanta. Referitor la calitatea imaginii, aflati ca M8 este singurul telefon din cate am testat pana acum care m-a incantat cu cele mai bune culori si cea mai buna luminozitate.
Testele spun ca Galaxy S5 are cel mai bun display. Nu ii contrazic pe specialisti, dar intr-o utilizare normala iti vei da seama ca One M8 iti ofera cele mai naturale culori si cea mai buna nuanta de alb. Un ecran LED sparge lumina, iar albul este cel de neon, pe cand la un LCD nativ albul este mai natural, iar lumina nu mai este sparta. Daca veti pune doua paneluri de acest gen unul langa altul va veti da seama de diferenta. La fel am simtit si eu diferenta, desi vorbim de un IPS.
Luminozitatea este foarte puternica, iar in bataia soarelui informatia de pe ecran este vizibila fara probleme. De asemenea, plaja de luminozitatea este foarte mare, iar la nivelul minim aproape ca ai impresia ca ecranul este stins.
Difuzoarele au un sunet mult mai clar fata de modelul anterior. Atentie, am spus mai clar, nu mai puternic. Desi ma asteptam sa urle pana raguseste nu a fost asa. One M8 nu se bazeaza pe un sunet puternic ci pe un sunet clar si detaliat. Am intalnit telefoane mai ieftinte care se aud mai tare, dar evident ca nu si mai clar. Am fost surprins sa nu gasesc egalizator! Dar nu va panicati si dati-mi voie sa va explic.
Am remarcat ca in functie de melodie se schimba intr-un fel setarile pe care eu nu le-am gasit. De exemplu, daca ascult o melodie care are foarte mult bass, telefonul isi da seama ce fel de melodie este si imi regleaza „egalizatorul invizibil” astfel incat sa imi puna in evidenta bass-ul. La inceput nu m-am putut obisnui cu aceasta idee, dar intr-o saptamana nu mai puteam sa ma dezlipesc de casti. Sunetul prin casti este foarte puternic si detaliat. Daca detineti o pereche de casti serioasa veti fi foarte fericit.
Despre camera am reusit sa imi fac o impresie in doar cateva zile. Este foarte simplu. Cei 4 MP se simt ca sunt putini cand vine vorba de detalii fine. La o usoara marire e pozei poti sa iti iei adio de la claritate. Se descurca foarte bine si face poze ca un telefon high end pana acum. Adevarata ei putere se vede la lumina slaba, noaptea cand este bezna. Acolo unde multe telefoane si chiar apare foto sughit si iti prezinta bezna in splendoarea ei, One M8 face din nopate zi.
De ce are o a doua camera pe spate? Ei spun ca ajuta la focalizare. Am gasit cateva functii interesante precum cea din care alegi unde sa fie focalizata imaginea: pe tine sau decorul de langa tine. Functia aceasta merge doar daca faceti fotografia la lumina naturala, fara blit si fara alte moduri activate. Un alt mod interesant dar cam inutil este cea de fotografie 3D. Nu va lasati pacaliti de 3D caci aceasta functie nu face altceva decat deformeze subiectul si sa dea impresia de 3D.
Software si autonomie
Interfata de pe HTC One M8 este Sense 6, care acopera sistemul Android 4.4. Aceasta se misca fara probleme si nu mi-a pus piedici. Am remarcat cateva lucruri interesante pe care trebuie sa le mentionez: puteti cauta in meniul de aplicatii, puteti aranja aplicatiile dupa nume si gradul de utilizare. Aplicatiile instalate sunt standard si am remarcat doar una interesanta care va ajuta sa faceti back-up de pe vechiul telefon pe actualul M8. In rest este ce ati mai vazut si pe alte smartphone-uri. Nu are rost sa vorbesc despre asta.
La partea de benchmark-uri reiese ca avem parte de cel mai puternic terminal Android. Insa nu cred ca lista a fost actualizata atunci pentru ca lucrurile s-au cam schimbat intre timp.
Autonomia este buna spre foarte buna. Cu Wi-Fi pornit, luminozitatea setata pe automat si cateva jocuri mai solicitante am prins 14 ore de utilizare. Nu este rau deloc si chiar veti putea avea mai mult timp daca nu fortati telefonul. One M8 se ridica usor spre varful piramidei in ceea ce priveste autonomia.
Concluzie si disponibilitate
Am spus la inceput ca este cel mai bun Android. Asta datorita constructiei foarte bune pe care niciun alt telefon nu stiu sa o mai aiba, sunetului foarte bun, camerei foarte buna pe timp de noapte, ecranului de cea mai buna calitate si a interfatei care nu pune probleme. Nu are functii inutile si sute de senzori precum Galaxy S5. Acesta are doar strictul necesar ambalat intr-o carcasa care sa reziste multe timp.
HTC One M8 este disponibil de 2 luni si il puteti gasi la Mobiletrend la pretul de 2600 lei sau la eMAG la pretul de 2800 de lei, ambele in versiunea de 16 GB.
WOW acelasi telefon in 20 de forme , ce tare .
La asta ma gandeam si eu acum
Si samsung cu iphone n-au cam aceleasi modele?
„sute de senzori precum Galaxy S5” cand spui asta te referi la acel (un senzor in plus) de măsurare a pulsului ?
Telefonul premium care are cea mai slaba camera foto dintre toate varfurile de gama aparute din a doua parte a lui 2013 si pana astazi,nu cred ca poate fi considerat „cel mai bun Android”.
Ecranul lui S5 nu este considerat cel mai bun display la modul general,chiar este cel mai bun display oricum l-ai analiza:reproducere a culorilor in modul film la fel ca orice alt IPS,citire in lumina soarelui foarte buna(putin mai buna decat la M8) datorita celui mai bun contrast afisat.
La un display de calitate nu nivelul de alb este atuul principal ,ci diferenta dintre alb si negru ,respectiv contrastul acestuia care ofera imaginii o experienta vizuala superioara.E adevarat ca luminozitatea este putin mai mica la Amoled decat la IPS,dar la S5 fata de M8 este destul de ridicata pentru a nu fi un impediment in nicio situatie.
HTC M8 este cel mai bun smartphone in ce priveste designul si sunetul,dar la performante e depasit in mai multe teste de S5.
Daca nu ar fi avut camera foto mediocra pentru un varf de gama(macar ca cea de 13Mpx implementata pe noul HTC Desire 816 superioara celei Ultra pixel) ar fi putut fi considerat cel mai bun Android,asa nu prea cred.
Eu sunt de parere ca HTC M8 este peste S5 general vorbind.
Pentru ca:
– displayul cat mai luminos este principalul atu al ecranului LCD IPS. Sa vezi bine pe ecran in lumina zilei e mult mai important decat nivelul de negru absolut. Degeaba ai contrast daca nu ai putere in lumina,
– design-ul nu doar al telefonului dar si al interfetei Sense este ani lumina peste Touchwizul de la Samsung
– la camera foto situatia e asa: Datorita celor doua camere, la HTC avem un bokeh mult mai placut si mai pronuntat. Ori asta creaza o imagine mult mai placuta la un portret de exemplu.
Sau inca nu ne-am cumintit cu febra megapixelilor?
Lush,iti respect parerea(alegerea),dar:
-Sunt doua elemente care fac ca pe displayul lui S5 sa se citeasca mai bine decat pe cel al lui M8 in lumina directa a soarelui,respectiv contrastul superior de care aminteam si gradul de reflectivitate a luminii care este mult mai scazut la S5(Amoled) decat la M8(IPS).Asa ca luminozitatea mai puternica nu ii folosese la nimic in acest caz.
-Camera foto poate avea efectul de bokeh mai bun la M8,dar degeaba daca reproducerea culorilor este submediocra,gradul de detalii este vizibil inferior tocmai datorita rezolutiei prea mici.
Chiar si fotografiile facute pe timp de noapte si cele de interior arata putin mai bine la S5 decat la M8.
–Interfata Sense nu se misca nici cu o fractiune de secunda mai repede decat Touch Wiz -ul de la S5,asa ca aici poate fi doar o chestiune de gust(alegere).
Singurele atuuri indiscutabile,care fac premium acest telefon(M8) sunt designul si sunetul impecabil.
Ma autocorectez eu. Se pare ca in termen de luminozitate cele doua ecrane sunt la fel. S5 are un f mic avantaj al luminozitatii in unghi.
Poze comparative aici (luate de pe net), aici:
https://www.dropbox.com/sh/4s1j90piktlmcoh/AADOTuYoDycijh6LpRfLVCPNa
Toate Androidele vor sa devina iPhone
Te-a prostit rau apple in primul rand isi bate joc de clienti ii daore undeva de clienti ;lor bateria e varza ,si in general tot telefonul e varza ,aluminiul ala de pe iphone de il laudati voi mereu e un cacat de aluminiu care daca ti-a scapat jos sa ciobit tot coltu ,am avut si nici ca nu mai vrea sa am de aface cu firma apple ma-m convins ce produse au ei
Salutare! La sfarsitul lunii septembrie 2014 mi-am achizitionat un Smartphone HTC ONE M8 de la un retail (Media Galaxy). Imi doream mult acest telefon, insa acum regret foarte mult alegerea facuta, care de altfel m-a costat la vremea respectiva 2500 lei. Am probleme la aplicatia Facebook cu vizualizarea videoclipurilor. Nu intotdeauna le pot vizualiza si asta nu este din cauza vitezei netului, imi da o eroare si ma informeaza ca nu se poate vizualiza clipul respectiv. Am intrat pe site-ul oficial si am facut sesizare cu privire la acest aspect, am primit si raspuns, am efectuat intocmai toate recomandarile si instructiunile care mi-au fost trimise pe mail, am resetat telefonul la setarile initiale, insa problema persista si vreau sa stiu ce este de facut, pentru ca nu este normala acesta situatie care devine extrem de enervanta. Chiar daca dau un restart la telefon, pentru o scurta perioada clipurile se pot vizualiza, insa problema cu acea eroare apare. Va rog sa-mi spuneti ce este de facut in aceasta situatie, ajutati-ma! Astept raspunsul dumneavoastra.