Se pare ca sfarsitul acestui an este plin de concursuri. Ultimul este organizat de Emag, cu ocazia lansarii in Romania a gamei de laptop-uri HP Pavilion de pe 30 octombrie 2008. Acest concurs este jurizat de Victor Kapra si de reprezentantii Emag. Ei ne intreaba simplu: ce faceam acum 13 ani?
Pentru ca atunci HP lansa primul PC multimedia destinat utilizatorului obisnuit, si il denumea Pavilion 5030. Acesta era un desktop cu procesor Intel Pentium la 75 MHz, 8 MB de RAM si 850 MB pe HDD, plus CD-ROM 4x, Windows 95 si boxe Altec Lansing. Ei bine ce faceam eu acum 13 ani… in 1995… A da! Eram in clasa a VI-a, si tocmai facusem cunostiinta cu primul meu PC. Ca de jucat ma mai jucasem cu un HC romanesc, dar PC nu mai vazusem.
Era un 386 cu sigla IBM. Ca nu ma incurcam cu orice no name. Dar bineinteles, la mana a doua, ca nici bani nu aveam pentru ceva nou. Nu eu personal, dar oricum, pe atunci PC-urile abia aparusera la noi, si un Pentium nou era scump rau.
Mai tin minte si cat a costat: 1.2 milioane de lei. Si eram de-a dreptul uluit de ce putea micutul! Avea un procesor la 16 MHz, 2 MB de RAM, 40 MB HDD si un monitor color. Pentru sunet doar PC speaker, si ca bonus o unitate FDD de 3.5″. Si mai mult nici nu aveam nevoie.
Si chiar daca in acel an a aparut Windows 95, eu ma luptam cu batranul Windows 3.1 (in 40 MB doar el incapea). Dar cu Windows-ul nu ma impacam prea bine (nu trage Bill). Manca prea multa memorie, si nu mai puteam rula nimic din el. Asa ca ma „specializasem” in Dos si XTreeGold. Iar la scoala invatam „cu spor” Turbo Pascal (bazele programarii – nivel pe care, spre rusinea mea, nu l-am depasit pana azi). Eram printre primele clase care faceam informatica la scoala, in loc de educatie tehnologica.
Si ce faceam eu pe PC? Ma jucam, ca orice baiat de varsta aia. Imi aduc aminte ca pe atunci jocurile incapeau pe o discheta, ca nu trebuiau instalate, o simpla copiere fiind suficienta. Ca arhivam cu Rar si scanam de antivirusi cu F-Prot si TBAV. Mare surpriza am avut sa constat ca ele inca exista si in ziua de azi, chiar daca sunt mult mai necunoscute. Iar Rar-ul a ramas un nume greu in domeniul arhivarii, ajungand intre timp la versiunea 3.8 a variantei de Windows.
Ce ma jucam eu pe atunci? Tin minte ca printre primele jocuri care mi-au placut a fost Prince of Persia. Primul din serie, lansat in 1989. Acum cu totii asteptam urmatorul Prince of Persia, joc care promite mult atat din punct de vedere grafic, cat si al povestii si al realizarii… Mai jucam si alte arcade-uri, ca Prehistorik (si 1 si 2), Titus the Fox, Golden Axe sau The Lost Vikings, dar care au pierit in negura vremii. Si genul arcade in general a cam disparut de pe PC, ramanand cateva incercari doar pe console. Pacat. Mi-ar place un arcade bun.
Shooter-ele si strategiile erau abia la inceput in acele vremuri. Intre FPS-uri ma delectam cu Wolfenstein. Si cuprins de oarecare nostalgie am revizitat castelul Wolfenstein in urma cu cativa ani.
La strategii, in timp real aveam povestea Dune 1. Tanjeam sa joc Dune 2, insa RAM-ul nu-mi permitea. Dar nici Dune 1 nu era de lepadat. Era mai complex, si destul de aproape de cartea lui Frank Herbert. Dar poate prea putin centrat pe partea de strategie. Luptele erau mai mult tactice, fara animatie sau efecte speciale.
Insa am avut parte si de strategii in toata puterea cuvantului. Chiar daca pe ture. Tin minte cu cata placere am jucat primul Civilization. Sau Colonization, probabil cel mai mare joc pe care l-am putut rula pe 386-le meu (ocupa doua dischete!). Si nu mica mi-a fost mirarea sa vad ca Sid Meier a revitalizat amandoua aceste jocuri sub un singur titlu, lansat acum doar cateva luni: Civilization 4 Colonization.
Dar poate jocul meu preferat din acele vremuri a fost MechWarrior 1. Era incredibil pentru anul 1989 in care fusese lansat, si de-a dreptul fascinant pentru un pusti de 12 ani, chiar daca il jucam sase ani mai tarziu, in anul in care aparea MechWarrior 2 (de care nu stiam si care sigur nu ar fi mers pe micul meu 386).
Spre deosebire de arcade-urile pe care le mai jucasem, care se repetau la nesfarsit, acest simulator introducea elementul de randomizare. Nici o lupta nu era la fel. E drept ca semanau mult insa, fiind pe baza de misiuni si nu de campanie, difereau intr-o mai mare sau mai mica masura.
Si am indragit foarte tare si titlurile care au urmat in aceasta serie (MechWarrior 2, 3, 4 si Mercenaries), dar si RTS-urile inspirate din acelasi univers (MechCommander 1 si 2). Pacat ca de la sfarsitul lui 2002 PC-ul nu a mai vazut nici un mech.
Dar destul cu jocurile. Ca 1995 a fost un an lung (365 de zile, va dati seama?!) si am mai facut si altceva. Totusi parca nu are rost sa va plictisesc cu formulele de calcul prescurtat pe care le invatam la matematica (sau trebuia sa le invat mai corect), sau cu primele ore de fizica. Tin minte doar ca in acel an ma gandeam sa ma fac doctor. Acum mai am cateva zile pana la examenul de rezidentiat.
Uitandu-ma inapoi as merge oare pe acelasi drum? Poate ca nu. Suficient de spus ca pasiunea pentru IT&C am gasit-o in anul 2 – 3 de facultate, iar blogging-ul IT l-am inceput acum abia doi ani si ceva. Iar in 1995 eram mic si poate prea naiv pentru a ma gandi la asa ceva.
Citind acest articol unii ar crede ca prea multe nu s-au schimbat din 1995 pana atunci. Cel putin pentru mine. Jucam in mare aceleasi jocuri, doar versiuni mai urate si mai simple, si vroiam acelasi lucru de la viata (a se citi cariera).
Insa un lucru s-a schimbat in mod categoric: hardware-ul! Acum am un dual core, overclock-at la 3.2 GHz (deci de 400 ori mai mult), 2 GB de RAM (1024 ori mai mult) si 640 GB pe HDD (16 000 de ori mai mult). Si motorul acestei evolutii a fost bineinteles concurenta.
Hai, destul despre mine! Voi ce faceati acum 13 ani, cand HP lansa primul lor Pavilion?
Radu a zis
Eheee, primul PC l-am avut in 1997, in 95 aveam un fel de HC, adus din Marea Britanie. Avea basic-ul intr-un prom de memorie, si invatam sa scriu primele linii de programare (adunari-scaderi si for-uri) si putina grafica (cums a duc o linie, cum sa fac un cerc, treburi din astea). 🙂
Majoritatea jocurilor enumerate mai sus le-am jucat si eu, in afara de mech 1. vikings il am si acum.
DMMedesan a zis
Primul calculator l-am vazut in 97, iar in 2000 am primit un Pentium 1 la 200 MHz, 128 MB Ram , placa video cu 32 MB nu mai stiu de care e si hard de 40 giga, scopul primicipal al calculatorului: jocurile.
De majoritarea jocurilor am auzit, dar nu le-am jucat, eu avem NFS 2, Quake, Tycoon.
Alexandru a zis
DMMedesan, in 2000 era depasite bine jocurile de care am vorbit. Si in 1995 unele erau vechi (de peste 5 ani). Doar ca sistemul meu, dupa cum am spus, nu era tocmai ultimul racnet. Si nici Romania nu era la fel de deschisa jocurilor video. La noi pe atunci ajungeau greu si hardware-ul si software-ul.
Radu, eu mai am majoritatea jocurilor respective (daca nu s-a stricat CD-ul pe care au fost mai tarziu copiate…). Doar ca in ziua de azi nu prea mai am ce face cu ele, majoritatea neavand timp intern (adica se misca la viteza maxima la care sunt accelerate de procesor, chiar daca nu se mai intelege nimic).
Mihai a zis
Eu doar in clasa a 12-a m-am gandit ca urmeaza sa ma fac doctor. Pana atunci vroiam ceva legat de info sau chimie. Pentru oamenii cu care m-am intalnit si care mi-au ajuns prieteni, as mai alege la fel, dar pentru viitor si cariera cu siguranta as alege altfel.
Bafta multa duminica la examen! Eu sunt repartizat la Politehnica intr-una din cladiri… Deja de doua seri am inceput sa am cosmaruri cu examenu asta 😀
Mihai a zis
Uitat sa te intreb ce specializare vrei sa priniz si daca te intereseaza si partea cu posturile 😀
Alexandru a zis
Posturile sunt degeaba puse (ca sunt in sate de care nici n-am auzit…). Pt specializare am mai multe var, fct de rezultat (plastica, uro, psihi).
Bafta si tie! Eu dau in amfiteatrul mic de la stoma..
aly a zis
Am citit articolul tau si chiar m-a apucat nostalgia. Am vazut primul „calculator” in 1988 era un COBRA fabricat in BRASOV, era al unui prieten pe care ne jucam non-stop, era mai greu cu incarcarea jocurilor dupa casetofon (ce vremuri). Dar primul PC adevarat l-am vazut in scoala militara in 1994 era un x286 fabricatie LASER avea un procesor AMD286 12MHz, 1MB, HDD 20 MB si monitor monocrom, pe care invatam FoxPRO, TurboPascal si NC (am ramas tot cu ce am invatat atunci). Iar primul joc „adevarat” tot in perioada asta jucat a fost DUNE-1 urmat de QUAKE. In 1996 am reusit cu chiu cu vai sa cumpar primul meu calculator (mai mult cu ajutorul parintilor) de care eram tare mandru (680$): IBM x686 166MHz, 16MB, hdd 1.2GB si placa video S3Trio cu 1MB (mai tirziu upgrade la 2MB si aveam in sfirsit 800×600 32bit), pacat ca din el nu mai am decit monitorul pe undeva pe la tara un Sampo 14″. Doamne si ma mai gindesc ca pe primul CD-ROM 16x am dat in 1997 suma de 700.000 lei (mai mult decit salariul meu pe o luna de munca). Acum am unul de cel putin 30X mai puternic dar se misca de 2x mai incet (soft-ul sa-l bata vina).
catalin costea a zis
Felicitari pentru articol. Multe din aceste jocuri mi-au marcat si mie copilaria. As adauga la lista ta de jocuri LHX si Supaplex si ca primul shooter Heretic.
Mai joc si acum ElectroBody pe PDA folosind PocketDos. Iar pentru PC am descoperit DosBox si D-Fend
Alexandru a zis
Asa, de Supaplex uitasem. M-am jucat, insa m-a impresionat mai putin decat jocurile mentionate. Si nu mi-am adus aminte de el din prima. Alte jucuri de care am uitat in prima faza (cand am scris articolul) ar mai fi TIM, Body Blows, SimCity, Arkanoid, Volfield, Captain Comic si probabil si altele de care inca nu-mi amintesc…