După cum poate știți deja, LLM-uri AI au nevoie de cantități vaste de informație pentru a fi „antrenate”, iar de ceva vreme se poartă discuții aprinse cu privire la sursa acestor date. Mai toate companiile din industrie au ajuns să fie acuzate de practici imorale în desfășurarea acestor activității: unii s-au folosit pe ascuns de datele utilizatorilor, în timp ce alții au colectat în mod neautorizat date de pe rețelele de socializare sau de pe platforme de streaming. Ba mai mult, OpenAI a recunoscut public că antrenarea modelelor de inteligență artificială nu este posibilă fără a încălca drepturile de proprietate intelectuală.
Însă cea mai flagrantă încălcare a principiilor morale, dar mai ales legale pare să fie comisă de Meta, compania mamă Facebook. Conform celor postate de vx-underground (X), Meta a fost chemată în instanță de către Richard Kadrey, un romancier american, pentru descărcarea a 81.7 TB de cărți piratate prin rețele peer2peer în vederea colectării de date pentru algoritmii de inteligență artificială. După cum a ieșit la iveală din documentele puse la dispoziția instanței, angajații Meta erau conștienți că încalcă legea și chiar au apelat la VPN-uri pentru a ascunde adresele IP în rețeaua Bittorrent.
Procesul demarat împotriva companiei este în plină desfășurare, iar instanță ar putea oferi o decizie definitivă de abia peste câțiva ani. În ciuda resurselor financiare considerabile de care dispune și a accesului la cei mai buni juriști și avocați din industrie, Meta are șanse reale să piardă procesul sau să ajungă între timp la o înțelegere, mai ales că în Statele Unite încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală este tratată cu seriozitate de instanțele de judecată.
Via Tom’s Hardware
Lasa un comentariu!