„Ce bec orb ai luat mai omule? Trebuia sa iei unu de o suta ca asta abia lumineaza!”
Asemenea scenarii nu vor mai putea fi puse in aplicare in casele romanilor. Incepand cu 1 septembrie 2009 s-au scos de pe piata becurile cu incandescenta avand o putere de 100 W. Anul viitor se vor scoate cele de 75 W iar in urmatorii doi ani consecutivi (2011, 2012) cele de 60 W si 50 W.
Initiativa e pusa in aplicare de Uniunea Europeana. Stati linistiti, nu au devenit romanii ecologisti. Din contra, un studiu realizat in Romania arata ca exista doar un singur bec ecologic la cinci locuinte. Scopul campaniei este reducerea emisiilor de CO2, evident.
Un comunicat de presa al Comisiei Europene a spus ca vor mai exista pe piata si becuri cu incandescenta dar imbunatatie cu tehnologie LED sau halogen.
Eu ma bucur de astfel de schimbari. Probabil multi vor spune ca becurile ecologice sunt mai scumpe. Si da, e adevarat, sunt mai scumpe dar pretul lor se amortizeaza in cel mult 6 luni iar durata lor de viata e mai mare de la 12.000-15.000 ore pana chiar la 60.000 ore la becurile de ultima generatie. Un dezavantaj estetic, ca sa zic asa, ar fi acela ca becurile nu se potrivesc cu candelabrele vechi. Asta sa fie problema!
Eu unul aplaud aceasta initiativa, desi multi compatrioti ai mei o vor condamna. Stiu numai cat de greu este sa-mi conving parintii de avantajele noii tehnologii.
PS: Darius, becurile cu halogen folosesc efectul de fluorescenta pentru a genera lumina. Deci nu-s cu incandescenta. Nici cele LED nu sunt! Deci becul incandescent se apropie de sfarsitul vietii, cel putin daca nu se tin cei de la General Electric de cuvantul.
Problema acestor becuri e durata mare de timp ce trece din momentul in care aprinzi lumina pana cand incepe sa emita la intensitate maxima.
Am in casa becuri ecologice de vreo 10 ani si e Ok, dar am o rezerva de 20 de becuri de 100W clasice pentru momentul cand incepe copilul scoala!
Problema becurilor astea, cel putin pentru mine personal, este ca au lumina proasta!!!
Si NU, NU SUNT DE ACORD sa se scoata vechea generatie!!!
Cu becurile economice orbesc, nu vad bine, nu nimic … zici ca ai pierdut lumea! :))
Asa e nici mie numi plac becurile ecologice, au o lumina pala, te obosesc la ochi. Peste ceva timp am inteles ca vor scoate becuri ecologice dar cu calitatea luminii egala cu cea a unui bec incandescesnt. Atunci da voi trece si eu la ele.
Astia au luat-o razna… auzi la ei 12.000-15.000 ore. Pai e si nu prea asa, daca te duci in carrefour si te uiti la un bec de 30 de lei nu cred ca depaseste 8000 de ore. daca vrei 12000 apoi te mai costa si nu se amortizeaza deloc investitia in 6 luni.
Apoi lumina, cum a zis si MD, e cam de ciocolata, nu toata lumea o suporta, unora li se pare ca sunt chioare, altii zic ca e obositoare si tot asa. Nici eu nu ma omor dupa ele.
Iar becul ala de 60 de mii de ore… poi iti vinzi garsoniera ca sa ti-l cumperi :)) (putin exagerat desigur).
Eu sunt total dezamagit că nu au fost introduse becurile LED in locul celor fluorescente si nu pot gasi la magazin becuri cu LED uri numai daca ma apuc sa cumpar LED-uri si sa fac eu …
am trecut demult la becuri eco.si daca pun 2 consuma juma decat 1 la 100w
Sunt inca destule dezavantaje cu becurile ecologice. in romania de ex unde sunt probleme serioase cu liniile de tensiune si unde rar aveam 230 de V(sunt zile cind am masurat 135 de V) si nici macar nu se mai aprind, bazaie intr-una starterul la neoane, droserele au un puls electromagnetic frustrant si obositor.. Problema adevarata nu e consumul de energie, ci modul in care se obtine aceasta energie. Daca s-ar pune la punct sisteme de obtinere a energiei neconventionale suficient de fiabile s-ar rezolva si aceste probleme (si totodata imbunatatirea raportului consum-lumina) Parerea mea e ca sunt multe interese financiare in cercuri de interese care ne depasesc posibilitatile..