Este clar pentru toata lumea ca suntem urmariti prin diferite metode. Fie ne sunt ascultate apelurile telefonice, fie aplicatiile pe care le descarcam gratuit ne fura datele persoanale si asa mai departe. Dar ceva mi-a atras atentia. As vrea sa dezbatem acest subiect impreuna si sa vedem care este treaba.
Iata care e treaba. Google a introdus in sistemul lor de operare Android linii de cod prin care putem fi urmariti mai usor de catre…Agentia de Securitate Americana. De ce? Ce treaba are NSA asta? Pai citez:
„Purtătorul de cuvânt al Google, Gina Scigliano, confirmă faptul că Google a inserat deja câteva linii de cod NSA în sistemul de programare Android. Prin proiectul său open-source Android, Google a fost de acord să incorporeze liniile de cod NSA, care au fost dezvoltate de agenţia americană în anul 2011 în viitoarele versiuni ale sistemului de operare mobil, ce este folosit în 3/4 din smartphone-urile actuale de pe piaţă. Oficialii NSA spun că “progrămelul lor”, cunoscut sub numele de Security Enhancements for Android, previne atacurile hackerilor pentru a obţine accesul la datele personale ce sunt stocate pe dispozitiv. Toate noile telefoane, tablete şi alte gadget-uri dotate cu Android conţin acest cod NSA. Iar scopul agenţiei americane ar fi doar acela de a asigura securitatea dispozitivelor mobile Android.” [sursa]
Cu siguranta si voi va intrebati ce treaba NSA cu telefoanele Android din toata lumea. Ce treaba are americanul cu un telefon din Romania, China, Africa, Kenya sau oricare alta tara. Este o scuza penibila faptul ca ne protejeaza datele si alte minciuni de genul acesta. Ei vor sa fim urmariti non stop, sa stie fiecare miscare a noastra, indiferent de locatie. Si acum intrebare: este Oculta Mondiala implicata in acest proiect? Care este pana la urma adevarul? NSA ne vrea binele sau nu?
chemanonim a zis
doresc sa preiau din cind in cind si de pe la dumneavoastra cite un articol, se poate?
Darius J. a zis
Sigur, daca respecti conditiile de aici: http://www.arenait.net/conditii-de-utilizare
Bo$$ a zis
e mai simplu sa iei de la sursa 😉
jellfis a zis
Zilele acestea citeam undeva ca si Microsoft are implement ceva de genu
xtz a zis
Ma amuz teribil cand vad ca toata lumea este oripilata dupa ce s-a aflat ca agentiile de securitate intercepteaza orice misca. Pe bune acum, unii inca mai cred in Mos Craciun. Pana la dezvaluirile lui Snowden, majoritatea chiar credeau ca au intimitate si ca nu sunt spionati? Nu exista guvern in lume care sa nu-si spioneze cetatenii, sau cel putin sa incerce.Eu am renuntat de mult la iluzia de intimitate in spatiul virtual, ce pot sa afle despre mine, ca iau porneturi gratis de pe net? 🙂
Multi nu inteleg ca nu exista intimitate in online, Android e doar unul dintre multi altii ca Microsoft sau Facebook – tatal lor in ale spionajului – care stie totul despre tine chiar si daca nu ai cont de Facebook. Daca vrei intimitate in ziua de azi, ori stai fara internet pe calculator, ori revii ca rusii la masinile clasice de scris.
PS: Exercitiu de imaginatie: functia „face unlock” din Android, sau viitorul Motorola MOTO X cu functia de microfon always on, pentru ce credeti ca a fost implementata in telefoanele cu android? Dar noua consola XBONE ONE cu KINECT/camera incorporata, cat si cu mic always on? Nu mai zic de Google GLASS si restrictia de a nu-i imprumuta/vinde altcuiva?
Ghz a zis
@xtz
Da,sunt de acord…de cand cu sistemele de operare pe telefoane,suntem ca niste hamsteri de laborator 😐
Poate esti putin mai informat,traficul pe 2G inca este ‘spionat’ sau ei ‘vad’ doar smartphoneuriile cu 3G/4G ?
Silver a zis
@ Ghz
Tot traficul este inregistrat pentru 3 zile in continu’ (sunt operatori care fac pentru 7 – orange/t-Mobile/AT&T/WIND/SPRINT imi vin in minte acum).
Si aici nu este vorba numai de trafic de net, ci si audio.
Silver a zis
@ Ghz
Scuze, ca asta poate este intrebarea;
Traficul este monitorizat/inregistrat direct de la operator de operator in conformitate cu legiile in vigoare (EU/US).
Si nu este monitorizat din terminal (telefon).
andrei a zis
Tu ai impresia ca atunci cand a aparut satelitul ,telefonul…a aparut pentru a vorbi tu cu soacra-ta :))? tu ai cheltui niste bani ca sa se bucure altu? NU! pe mine si pe tine nu ne asculta nimeni ca nu are ce asculta de la noi ci de la oamenii importanti…Cand a aparut iphone,cine avea telefonul asta ? Smekerii… smecherii de unde aveau bani? iphone cum stiti foarte bine ca trimite semnale non stop.. pentru ce? sa stie americanu cand cazi tu in groapa si sa te scoata?nici vorba , ci sa stie de unde ai tu acei bani 😉 si is foarte multe exemple
Marius a zis
In cazul in care se doreste securizarea telefonalor, google fiind o firma americana e si normal sa aiba cod pentru os-ul lor, nu conteaza unde se vinde ci ce se vinde.
DD a zis
Unii confunda drepturile fundamentale/incalcarea lor cu posibilitatile tehnice/lipsa lor. Din pct de vedere tehnic, va fi posibil din ce in ce mai mult sa fim urmariti, pana la nivelul cel mai intim posibil, pana la citirea gandurilor. Deja s-au facut pasi in directia asta, cu cele mai bun intentii, fireste. Adica, daca omu-i paralizat (de vreo boala sau de prea multa lene) va comanda diverse dispozitive externe sa-i faca cafeaua, sa-i citeasca ziarul, sa-i faca cartofi prajiti, etc, eventual sa si comunice mai mult sau mai putin rudimentar, fara macar sa-si miste limba-n gura, fara sa miste-un deget, direct prin citirea gandurilor. Ce fericire ptr unii, dar ce nenorocire pt majoritatea, daca ni s-ar citi clipa de clipa toate gandurile!…
Dar, dincolo de existenta/inexistenta posibilitatilor tehnice, ramane atitudinea fiecaruia dintre noi fata de acest drept, al intimitatii, ca rezolvare a problemei.
Caz similar: secretul corespondentei. Si pana acum, de atatea sute de ani de cand se transmit, pe cale postala, scrisorele, ele puteau fi citite de catre mesageri, postasi, alti functionari ai institutiei ori ai statului. Doar ca, daca nu se facea acest lucru justificat, cu drept legal, violarea corespondentei intra sub incidenta legilor ca o infractiune, iar preacuriosii erau incarcerati. Iar daca era vorba de un stat, acela intra pe lista neagra a statelor care nu respecta drepturile fundamentale ale omului.
Ca USA a ajuns azi in situatia asta, nu ma foarte mira…
Ghz a zis
@Darius
Avem doua cazuri mari si late :
1-Putem fi rapiti de cineva,oricunde,oricand…poate nu de o civilizatie prea desteapta,dar in stare sa ne ucida…->Daca americanii ne stiu coordonatele GPS prin device-ul respectiv,ei pot recupera o mare parte din presupusii rapiti;mai mult,pot auzi tot ce se intampla in jur daca deviceul este pus la un loc sigur si ne pot contacta pentru a ii ajuta in gasirea exacta a locatiei unde suntem,prin detalii foto/video.
Cine a urmarit vreodata ‘Pierdut printre străini’ pe canalul x,stie de la A-Z despre ce vorbesc…tehnologia ne ajuta in cazuri extreme.
2-Razboi mondial,chiar cibernetic…ai o comunitate de cateva mii/zeci de mii…. sau mult mai multi oameni si esti de partea opusa->atata timp cat mass-media ar fi blocata de ‘rebeli’,tot ce ramane este informarea populatiei ca trebuie sa-si arunce la propriu deviceuriile spionate [aka Android/iOS]->siguranta pentru cei ce doresc libertate si viata de inainte si confuzie totala pentru cei ce pornesc un astfel de razboi.
Da,cazuriile de mai sus sunt foarte serioase….nu de putine ori m-am imaginat intr-o astfel de situatie,si m-am gandit ca totul poate fi pasnic,dar moralul iti este la pamant atunci cand inamicul iti stie urmatoarea miscare…
In concluzie : Eu zic ‘pa-pa’ smartphoneului atata timp cat toata informatia culeasa despre mine poate ajunge online intr-un timp-fulger…si nu uitati,va fi o vreme in care o parte din oamenii conectati isi vor reveni cu picioarele pe pamant…
Alexandru Ionut a zis
Nu ne vrea binele sau raul, vrea doar sa detina controlul suprem. Mi-am cumparat de 2 zile un Nokia 720. 99% din aplicatiile pe care le-am instalat imi verifica locatia. Telefonul are, de asemenea, activata optiunea prin care verifica pozitia. Browser-ul de net, mapele, si toate rahaturile.
alin a zis
eu nu tin activat netul(nici gps) decat cand vreau sa navighez. deci nu cred ca ma spioneaza prea bine aplicatiile, plus ca nu stau cu conturi logat.
oare se „marcheaza” telefonul la fel ca pc-ul cand te loghezi la conturi? sau chiar mai rau?:)
Alexandru Ionut a zis
Telefon – pc.. la fel. Dar stai linistit, nu te speria. Nu cred ca ai ceva vrea important de ascuns, de te deloghezi de pe conturi, net, etc. Poate sa ma urmareasca pe mine. Daca vor, pot veni sa fac si poze cu ei :)).
MSS a zis
Cat timp nu ai nimic de ascuns, nu e o problema prea mare
alin a zis
indirect ne fac rau, stiu cum sa influenteze masele si asa apar trenduri si legi inumane.