Articolul cred ca era bun si in 2016, insa abia anul acesta am vazut prin magazine laptop-uri ieftine cu SSD-uri la bord. Consider ca in 2017 trebuie sa ne alegem laptop-ul dupa alte criterii, indiferent ca este unul ieftin sau unul pretentios. In acest articol o sa mentionez cateva aspecte de care sa tineti cont pentru achizitionarea unui laptop, dar si unele modele care merita banii tai.
De ce am pus accentul pe SSD? Deoarece el este responsabil intr-un procent destul de mare de viteza laptop-ului tau. Procesoarele noi sunt suficient de puternice chiar daca sunt Pentium, i3, i5 sau Ryzen. Un Pentium de ultima generatie poate echivala un un i3 de acum cativa ani.
SSD-ul este componenta pe care se instaleaza sistemul de operare si programele cele mai folosite. Acesta ofera viteze de cel putin 2 ori mai mari decat un HDD, iar aplicatiile se vor deschide mult mai rapid, iar sistemul de operare se va incarca in cateva secunde.
Pe piata sunt disponibile laptop-uri cu stocare doar pe SSD, doar pe HDD sau hibrid, adica un SSD micut pentru sistemul de operare si aplicatii si un HDD cu o capacitate generoasa pentru a stoca diverite fisiere.
Uite care sunt criteriile pentru un laptop bun in 2017
- Trebuie sa aiba un SSD cel putin pentru Windows. Daca folosesti laptop-ul doar pentru internet, Youtube si filme, nu ai nevoie de un HDD de 1TB pe care cel mai probabil nu sa-l ocupi niciodata. Opteaza pentru un SSD de 128 GB sau mai mare si ai rezolvat totul.
- Memoria RAM este importanta daca folosesti multe aplicatii simultan sau ai deschise multe tab-uri in browser. Cei 4 GB de RAM erau in standard in 2010, insa acum ai nevoie de mai mult. Cauta un model care are 8 GB de memorie RAM, sau in cel mai rau caz ca sa aiba 4 GB de RAM, dar un slot de RAM liber pentru un viitor upgrade.
- Placa video dedicata nu mai este un moft. Au ajuns sa fie foarte ieftine si destul de performante in comparatie cu solutia integrata in procesor. Poate vrei sa te joci ceva in timpul liber si nu vrei sa ai 20FPS.
- Procesorul il alegi in functie de activitatile pe care le faci pe laptop. Esti o persoana activa, lucrezi cu documente, faci editari foto/video? Atunci mergi pe un procesor puternic din seria i5 sau i7 sau echivalentul de la AMD. Daca esti fix opusul, poti sa opresti la un i3.
- Ecranul ar trebui sa te intereseze la fel de mult ca restul componentelor. Rezolutia 1366 x 768 a ajuns prea mica. Pana si pe telefon ai rezolutie mai mare, sunt convins. Asa ca iti recomand sa cauti un laptop cu ecran Full HD 1920 x 1080 pixeli. Diagonala ramane la alegerea ta.
- Pe partea de conectivitate nu as rata portul USB C. Devine din ce in ce mai popular si s-ar putea sa ai nevoie de el.
- Optional, daca esti pasare de noapte, alege si o tastatura iluminata.
Astea sunt sfaturile mele pentru un laptop in 2017. Se apropie Black Friday si poate vrei sa-ti cumperi unul nou sau poate esti la primul tau laptop. Este bine sa alegi o solutie buna ca sa nu fie nevoie sa o schimb anul urmator.
Uite cateva laptop-uri din diferite segmente de pret pe care eu le recomand:
- ASUS X541NA-GO183 – SSD 128GB, 4GB RAM, procesor Intel Celeron N3350 – 1249 Lei
- Lenovo V310-12ISK – SSD 128GB, procesor i3 6006U, 4GB RAM, ecran Full HD – 1699 lei
- Acer Aspire E5-575G – SSD 128GB, procesor i3 6006U, 4GB RAM, placa video GeForce 940MX 2GB, ecran Full HD – 2098 lei
- HP 15-BS004NQ – SSD 256GB, procesor i3 6006U, 8GB RAM DDR4, placa video AMD Radeon 520 2GB, USB C – 2449 lei
- ASUS Vivobook X556UQ – SSD 128GB, 8GB RAM, procesor i5 7200U, ecran Full HD, placa video GeForce 940MX 2GB, USB C – 2698 lei
- Lenovo Y520 – SSD 256GB, procesor i5 7300HQ, 8GB RAM, GTX 1050Ti 4GB, tastatura iluminata
Nu exclude niciodata varianta in care iti cumperi un laptop cu HDD si ii faci imediat upgrade cu un SSD. Unele modele suporta si SSD si HDD simultan iar la altele va trebui sa le scoti HDD-ul si sa-l inlocuiesti cu SSD-ul dorit. In varianta asta ai doua optiuni: fie vinzi HDD-ul si scoti o parte din banii de SSD, fie il pui intr-o carcasa cu USB 3.0 (incep de la 40 de lei la PCGarage) si ai un hard-disk extern numai bun pentru a stoca date mari: filme, poze, muzica sau chiar si jocuri.
John a zis
dar varianta caddy nu merge nu vad cine mai foloseste unitatea optica…
Raoul Centea a zis
Laptop-ul prezentat este bun pentru office si mai putin bun pentru gaming . Gama ASUS ne ofera o gama variata de laptop pentru gaming inclusiv cu unitati optice , jocurile se livreaza pe suport dvd si mai rar sub forma de cd-key . Daca laptop-ul nu are unitate optica se achizitioneaza separat . E simplu conectezi unitatea optica prin usb si merge . Eu personal nu prefer laptop prin faptul ca nu poate fi customizat . La o unitate desktop pc poti pune componente mai performante . In functie de buget si preferinte fiecare alege ce i se potriveste . Technologia ne face viata mai frumoasa .
AleX Voinica a zis
Jocurile se livreaza mai nou code-in-a-box sau cumperi direct de pe Steam /Origin/Battle.net/ etc.
Unitatile optice sunt de domeniul trecutului. Punct.
NBA a zis
Să se ducă dracului cu Code-in-a-Box-ul lor!
Prefer să bag direct discul in calculator și să se instaleze jocul decât să aștept să se descarce 50GB de date.
Și la noi în RO viteza la internet e foarte bună, dar gândește-te în alte țări Alex. Toți au viteze de sute de MB?
Unitățile optice sunt de domeniul trecutului, dar sunt folositoare și în prezent.
AleX Voinica a zis
Corect, nu toti au viteze bune , dar din pacate nu ne putem opune curentului decat daca suntem intr-un numar foarte mare.
Chiar curand am facut curat si am dat de colectia de jocuri full de la revista Level/ Nivelul 2 si alte cateva jocuri originale si m-a lovit nostalgia.
E mai comod totul centralizat si mai eficient. Nu mai ocupi spatiul in casa aiurea – sa fim serios si un Collector’s Edition oricat de frumos ar fi ambalat la un moment dat ajunge ascuns intr-un dulap sau daca esti extrem de norocos sa il scoti la licitatie.
Nu mai pierd discuri, CD-key-uri si etc. Stiu ca e alt feeling cand il primesti ambalat frumos, cu work art-uri, coloane sonore si alte cele.
Si apropo de date : Shadow of War are de altfel, aproape 100 de gb ( and I am looking also at you , Gears of War 4 ! )
Evident ca s-ar putea evolua si pe partea de unitati optice, dar nimanui nu ii mai pasa. Totul e in cloud.
NBA a zis
Singurul care chiar e „bun”, e ultimul, Y520. i5 HQ, 1050Ti, 8GB RAM etc.
Cam tot ce vrei de la un laptop.
varucu a zis
Da, si nici cu pretul nu mi-e rusine. In schimb, la capitolul baterie cred ca sufera… Ei zic 4 ore, dar cred ca se refera la idle.
sciuro a zis
Par a fi la lichidare de stoc pentru ca ROG-Strix-GL702ZC, adica Ryzen: http://wccftech.com/amd-ryzen-mobile-apu-benchmarks-leaked-90-faster-bristol-ridge/
alin a zis
la ce ajuta ssd la navigare? daca ai 8 gb ram nu mi se pare ca mai ai nevoie de ssd.
cel mai important mi se pare ecranul, adica sa fie ips.
Crs a zis
Cel mai important e procesorul
alin a zis
nici, un i3 e mai mult decat trebuie pt un utilizator obisnuit.
Darius J. a zis
cand incarci un site acesta merge in cache, cache-ul e pe stocarea interna, cu cat aceasta raspunde mai repede cu atat site-ul se incarca mai repede, simplu.
hdd-urile au si timp de raspuns mult mai mare decat ssd-urile.
alin a zis
eu simt ca tot dupa net stau, nu cred ca orice site ti se incarca instant cu ssd.
alin a zis
placa video dedicata din pacate nu e folosita, aia integrata de pe procesor lucreaza singura mai tot timpul. iar jocurile sunt ceva aparte.
iar astia de la intel pare ca forteaza spre win 10 cu driverele pt video neactualizate.
Crs a zis
Prețurile la laptop-uri nu au mai scăzut din 2014
so_serious a zis
Au aparut laptop-uri cu procesor Ryzen? Eu nu am vazut nimic in Ro pe site-urile mari (emag, pcgarage)
AleX Voinica a zis
well, deja au aparut ultrabook-uri cu a 8-a generatie de Intel : https://www.techspot.com/review/1500-intel-8th-gen-core-quad-core-ultrabooks/
sciuro a zis
Pentru Low-Power Laptops, da asa este avem deja solutii cu a 8-a generatie Intel.
Insa Ryzen vine cu solutii de varf, adica gaming gen ROG-Strix-GL702ZC, disponibil de luna viitoare.
Pentru solutii de varf de la Intel cu generatia a 8-a povestim din 2018 incolo.
AleX Voinica a zis
Articolul nu e dedicat laptopurilor de gaming. Dar daca te uiti in testele de benchmark ai sa vezi ca si modelul U e peste Asus ROG Zephyrus care e echipat cu i7 7700HQ cam in majoritatea testelor.