Ieri AMD a lansat, chiar daca pe hartie pentru inca doua saptamani, o noua placa video dual GPU, botezata Radeon R9 295X2. Aceasta are numele de cod Vesuvius, la baza doua chip-uri Hawaii, realizate in procesul tehnologic de 28 nm, ce ocupa 438 mm2 si inglobeaza 6.2 miliarde de tranzistori (cel mai mare si mai performant GPU de la AMD).
Si in mod neasteptat, aceste GPU-uri sunt mai performante decat versiunea de top din Radeon R9 290X. Mai exact fiecare are active toate cele 2816 Stream Processors, 64 ROP-uri si 176 unitati de texturare, ajungandu-se la un total de 5632 Stream Processors, 128 ROP-uri si 352 unitati de texturare.
Cele doua GPU-uri au o frecventa maxima de functionare de 1018 MHz, si au la dispozitie cate 4 GB memorie GDDR5 la 5000 MHz pe 512 bits. In total placa dezvolta o putere de procesare de aproximativ 11.5 TFLOPS. Si pentru a atinge aceste specificatii, AMD a trebuit sa faca sacrificii, si sa accepte un consum electric de 500 W.
Si in acest scop exista doi conectori electrici suplimentari de cate opt pini, capabili insa de mai mult decat standardul lor de 150 W, si de o dubla alimentare digitala de 4+1+1 faze. Deci Radeon R9 295X2 nu este complet certificata PCI-E. Iar pentru a raci o astfel de placa este nevoie de un cooler special, hibrid si silentios, realizat in colaborare cu Asetek, cu apa pentru GPU-uri, si radiatoare si un ventilator central pentru restul componentelor.
Radeon R9 295X2 are o lungime de 307 mm (12″), ocupa doua slot-uri (plus spatiu prin carcasa pentru blocul racirii cu apa) si are nevoie de un PCB cu 14 straturi. Iar ca iesiri regasim patru miniDP-uri si un DVI. Finisajele sunt de buna calitate, si pentru a spori sentimentul de exclusivitate, AMD a optat pentru o carcasa metalica si LED-uri ornamentale. Si ca si un fapt neasteptat, temperatura maxima admisa pentru GPU-uri este acum 75 ºC. Ceea ce, impreuna cu lipsa posibilitatilor de ajustare a racirii, limiteaza oarecum overclocking-ul.
Frecvente de 1100 cu 6800 MHz nu ar trebui sa fie prea greu de obtinut. Ca performanta Radeon R9 295X2 este la nivelul a doua R9 290X in Crossfire, si este cea mai rapida placa video a momentului, cel putin pana vine GeForce GTX Titan Z. Dupa cum se vede si in review-urile de la AnandTech, TechPowerUp, LegitReviews, TechSpot si Lab501.
Din pacate noua placa video a celor de la AMD mai are aproximativ doua saptamani pana sa ajunga si in magazine. Iar la pretul sau astronomic de 1500 $ probabil nu o sa le prea paraseasca… Si nici nu este oferita cu vreun joc sau cu servieta metalica.
Silver a zis
[…] 11.5 TFLOPS […]
BOOM!
[…] si de o dubla alimentare digitala de 4+1+1 faze.[…]
Cum adica ?
chiti a zis
Înlăturarea ansamblului pompei și radiator expune placa în sine, care utilizează un aspect destul de tipic pentru un design dual-GPU. Cele două GPU-uri Hawaii sta la capetele opuse ale consiliului, cu fiecare GPU înconjurat de 4GB sale de VRAM. Pentru fiecare GPU 8 chips-uri sunt pe partea din față a plăcii, în timp ce alte 8 chips-uri sunt pe spate. Între timp, diferitele componente VRM se află în centrul cardului (explicarea radiator de cupru mai devreme secundar), și la stânga de care un comutator PLX 48 PCIe banda.
PCB în sine este de 14 straturi, ceea ce face un PCB deosebit de complex, dar unul necesar pentru a efectua 500W în timp ce de rutare, de asemenea, 1024 de linii GDDR5 și 48 PCIe 3 benzi. De livrare și reglementarea putere AMD este folosind un design 4 +1 +1 pentru fiecare GPU, care se descompune la 4 faze de alimentare pentru GPU, o fază de putere pentru interfata de memorie, și o fază de putere pentru memoria în sine. Această configurație 4 +1 +1 este funcțional pentru nevoile AMD la setările de stoc, dar între CLLC și sistemul de livrare de putere este clar ca AMD nu a construit acest program pentru overclocking extrem.
Vorbind de livrare de putere, hai sa vorbim despre cele 2 8 pini PCIe prizelor de putere, care se găsesc în partea din dreapta sus a cardului. Pentru aceia dintre cititorii nostri care pot cita specificațiile PCIe de inima, limita standard pentru o priză PCIe 8 pini este de 150W, care, în această configurație ar însemna că R9 295X2 dispune de un (150 +150 +75) sistem de livrare de putere 375W. Prin standardele de PCIe acest lucru a consiliului de a veni scurt, dar după cum am aflat din nou în 2011, cu lansarea de 6990 , atunci când vine vorba de aceste conformitate carduri de specialitate high end PCIe nu mai contează. În cazul de 6990 și acum R9 295X2, AMD este, în esență, proiectarea la capacitățile de hardware-ul, mai degrabă decât specificațiile PCIe și PCI-SIG pentru partea lor nu este un organ de executare. Altele decât probabil a nu fi capabil de a obține cardul lor validate ca-PCI Express compatibil și, prin urmare, incluse pe Lista Systems Integrator, AMD nu este penalizat pentru depășirea PCIe standard de livrare de putere.
Silver a zis
Bun asa, mai stai pe aici 🙂
Alexandru D. a zis
Aie era doar un autotranslate de pe Anand…
seniordady a zis
Mai bine lasai textul in engleza,se intelegea mai bine. Oricum o placa monstru care scaleaza cel mai bine la rezolutii UHD.
Silver a zis
Ma miram eu…
s3ns3lol a zis
placa zboara lejer cu overclock sau furmark de 500W.au modificat 8pin pana la 28A fiecare.cu 75W slotul se ajunge la 747W 🙂 . asta e un adevarat monstru
Exe a zis
Interesant, oricum ca si nume de cod „Colossus” era mai pe masura placii video, zic eu.
Ciupearca a zis
Pe lab.ro gasiti un articol complet dedicat acestei placi…era bine de mentionat si acest lucru
Ciupearca a zis
Mai exact aici http://lab501.ro/placi-video/amd-radeon-r9-295×2-nuclear-launch …scuze dar m-am grabit prima oara
Alexandru D. a zis
Te-ai grabit si a doua oara, ca articolul respectiv era mentionat in text de la bun inceput, scris cu albastru si subliniat, sa iasa in evidenta…
Silver a zis
Se pare ca cel mai mare consum inregistrat pe intregul sistem (din priza) cu un i7 4770K a fost de 663W.
Nu-i rau, sincer nu-i rau pentru o astfel de placa.
Si la partea de temperatura sta excelent, 63c in load;
Dar bine, aici nu prea e comparatie buna cu restul, pentru ca-i vorba de un sistem de racire pe apa/hibrid.
Si Doamne, ce-si bate joc de 780Ti-ul ala, e de 2 sau chiar 3 ori mai buna.
http://lab501.ro/wp-content/uploads/2014/04/M1.jpg
BRAVO AMD!
Acum sa vedem si Titan-ul ala Z, sa vezi ce rad ca o sa consume 450W si o sa stea in 85c si costa 3000$ fara taxe.
(si nu se stie daca o sa fie mai buna decat AMD-ul asta)
sciuro a zis
Din nou cei de la AMD au cea mai buna placa, bravo lor!
Si Nvidia nu are inca un raspuns pentru ca TitanZ are un pret ridicol si daca ar fi sa se bata cu AMD in mod cinstit atunci trebuie sa se compare cu un CF de doua R9 295X2, caz in care pierde detasat. Singura comparatie care se poate face este R9 295X2 vs un SLI de doua 780Ti caz in care tot AMD castiga insa nu chiar atat de detasat. Probabil ca verzii or sa mai scada preturile la 780Ti si or sa tempereze lucrurile pana gasesc un raspuns adecvat, gen GTX 790. Pana una alta insa, sunt depasiti la categoria placilor premium. Pentru placi medii si rezolutii de pana la 1080p 770-ul ramane totusi in carti cu un pret mai mic, consum mai mic, shader mai performant si memorie mai rapida decat R290. Uite cum se inverseaza rolurile si acuma AMD joaca la top iar Nvidia la best-buy! Tot ma gandesc ca poate sunt intelesi?!