Azi avem parte de o premiera absoluta, atat pentru AMD cat si pentru intreaga lume a procesoarelor. Primele CPU-uri cu 8 si 12 nuclee au fost lansate, sub gama Opteron 6100, si denumirea comuna Magny-Cours (citit “many cores” = multe nuclee). Si pentru ele AMD a adoptat o practica cunoscuta pana acum doar celor de la Intel, si in trecut atacata de AMD.
Mai exact, aceste procesoare Magny-Cours sunt realizate din doua quad sau hexa core-uri pe aceeasi pastila de siliciu, si nu sunt CPU-uri multi core native, cum ne-a obisnuit pana acum AMD. Intre ele este positionata o magistrala HyperTransport cu 24 de benzi, si tehnologia HTT Assist, cu rol de a scadea la minim latentele. Aceasta mananca un total de 2 MB memorie L3 cache, dar promite latente cu 60% mai mici.
Fiecare procesor component are la dispozitie un controller de memorie dual channel, compatibil DDR3 la 1333 MHz. In plus, fiecare procesor are o magistrala HTT cu 16 benzi pentru comunicarea cu cel mai apropiat alt CPU, alta de 16 benzi pentru chipset, si o a treia, de 8 benzi, pentru cel mai indepartat procesor.
Socket-ul ales este noul skG34, cu 1997 de pini. Iar chipset-urile au fost deja prezentate. Memoria cache este de 512 KB L2 per core (deci un total de 4 MB sau 6 MB, in daca vorbim despre un octo core sau un dodeca core) si de 12 MB L3 (dintre care 2 MB sunt rezervati pentru HTT Assist).
AMD continua, pe langa TDP, sa prezinte si un consum mediu al procesorului, ACP. Iar la atatea nuclee, este foarte posibil ca unele dintre ele sa nu fie folosite, si implicit sa-si reduca frecventa si consumul. Dar sa vedem exact care sunt aceste zece noi procesoare…
Primul lucru care se remarca este pretul destul de rezonabil. Deci ne putem da seama ca AMD nu va avea mare profit de pe seama acestor CPU-uri realizate intr-un proces de 45 nm. Si asta pentru ca fiecare are o suprafata imensa, de 692 mm2. Dar randamentul va fi destul de bun, pe de o parte pentru ca acest proces tehnologic este foarte matur si bine stapanit, iar pe de alta parte pentru ca sunt tintite frecvente modeste.
Frecventele mici ajuta si la mentinerea consumului in limite normale. Trebuie mentionat aici ca AMD nu a dezvaluit TDP-ul modelelor HE (High Efficiency). Doar ACP-ul. TDP-ul este o aproximatie personala, prin comparatie cu celelalte modele.
Ca performanta, procesoarele se comporta bine in aplicatii care scaleaza pe multe nuclee. Din fericire, pentru ca vorbim despre lumea server, majoritatea aplicatiilor sunt multi threaded, si noile Opteron-uri au rezultate bune, intrecand orice procesor avut de Intel in acest moment. Pentru ca nucleele reale sunt mai performante decat cele virtuale.
Din pacate, nu sunt multe aplicatii programate sa lucreze cu mai mult de 16 nuclee. Si in aceste cazuri, doua CPU-uri Magny-Cours deja depasesc necesarul. Deci lucrurile sunt cam impartite, dupa cum se vede in review-ul detaliat de pe Anandtech.