Este evident ca in actuala formula AMD nu prea mai poate concura cu Intel in materie de procesoare x86, cel putin nu in segmentul high end. Si chiar daca arhitectura Piledriver este un pas in directia corecta, avantajul detinut de Intel ramane considerabil, si mai e mult pana departe.
Asa ca AMD a luat decizia sa atace si putin prin invaluire, si sa-si uneasca fortele cu ARM. Si sa ne aduca, undeva in 2014, procesoare care sa uneasca cele doua arhitecturi. Planurile initiale sunt pentru Opteron-uri destinate server-elor eficiente electric, care sa integreze pe langa nucleele performante x86 si nuclee ARM, si poate si un GPU.
Fiecare componenta ar trebui, in cadrul initiativei HSA, sa o ajute si sa o degreveze pe cealalta de sarcinile suprasolicitante, intr-o feerie menita sa tina consumul si implicit costul la minim. O astfel de implementare este mai mult decat binevenita in lumea server-elor in actuala economie de piata.
Insa AMD ar avea mult de castigat si de la utilizatorii obisnuiti daca ar reusi sa aduca astfel de CPU-uri complexe in dispozitivele mobile. Sau cel putin daca ar pune la punct o platforma ultramobila ARM, care sa concureze pe segmentul smartphone-urilor, unde arhitectura x86 inca nu a prea reusit sa patrunda.
AMD este in spate si pe piata de device-uri mobile comparativ cu Intel, care a scos Medfield si a reusit sa-l plaseze in gama Motorola RAZR
Este o miscare pe care AMD o face pentru supravietuire, si nu cred ca este o miscare deloc rea, atat vreme cat detine o tehnologie GPU care poate fi combinata cu alte CPU-uri pe idea heterogeneous computing.
Batalia cu Intel clar nu nu mai are un sens pe care il avea cum 7 ani, si faptul ca priveste viitorul in mod dinamic, poate relansa aceats mica companie atat de incercata in ultumil timp ..de erori manageriale si de viziune…Go AMD..GO
HSA nu e un tertip recent de a scapa din situatia de criza, ci o viziune mai revolutionara si mai de viitor decat x86-le pur si dur. Si germenii HSA-ului, cel putin pe hartie, au fost pusi cu multi ani inainte, cand AMD stateau f bine si la capitolul procesoare high-end. Nici Intel nu sta degeaba in sensul asta, desi deocamdata isi integreaza placi video in procesoare just for fun (a se citi multimedia), plus sarcini specializate, gen Quick Sync.
Intel datorita patentelor nu poate folosi o tehnologie echvalenta AMD sau Nvidia si incerca to felul de solutii pentru a resolva problema GPU, si nu just for fun. Intel nu se simpte prea bine auzind glumele la adresa performantelor GPU, si accepta greu ca o companie mica detine o tehnologie mai performanta.
Asa este , HSA este de mult pe masa de lucru AMD, si este un concept revolutionar la care au aderat mai multe firme cu greutate.
Nu inteleg de ce ar duce’o chiar asa rau AMD. Mie pe piata serverelor mi se par mult mai bine pusi la punct decat Intel.
Si in materie de video mai buni ca nVidia (in cazul meu criteriul decisiv este prezenta documentatiei pentru chip-uri => daca nu are documentatie aproape cade din prima).
Nu cred ca un mix x86 – ARM per nucleu ar fi eficient. Probabil o arhitectura noua care sa mosteneasca atat trasaturi de la ARM cat si de la x86 ar avea mai mult succes.