Anul acesta Apple a lansat trei noi telefoane, mergand pe ideea de „breton” pe toate cele trei. Pe langa iPhone Xs si Xs Max, care sunt practic variante imbunatatite a lui X, Apple a mai lansat si Xr, gandit pentru fanii marcii dar care nu vor sa dea 1200 euro pe un telefon. Eu l-am testat aproape doua saptamani si cred ca pot sa-mi dau cu parerea destul de bine in ceea ce il priveste.
Chiar daca nu costa 1200 Euro, cum este Xs sau Xs Max, in Romania iPhone Xr tot ajunge la 4200 lei, sau mai mult, in functie de magazin sau oferte. Ca atare, nu se poate spune deloc ca e un telefon ieftin iar asteptarile sunt unele destul de ridicate de la un terminal de 900+ Euro.
Mai trebuie sa va spun ca eu sunt un utilizator vechi de Android si am pus mana pe iOS doar ocazional pentru perioade limitate de timp. Nu ma pot obisnui cu el si ma enerveaza cateva aspecte esentiale (pentru mine), asa ca s-ar putea ca review-ul asta sa fie destul de subiectiv pe alocuri, dar asta ar putea fi util pentru cei care vor sa schimbe barca. Veti vedea pe parcurs ce anume ma supara.
Specificatii
De obicei specificatiile nu prea conteaza atunci cand vine vorba despre iPhone-uri, pentru ca Apple are grija sa-si optimizeze sistemul de operare asa incat inclusiv modelele mai vechi merg decent. Dar, de dragul amatorilor de cifre, va spun ca iPhone Xr are un procesor Apple A12 Bionic cu sase nuclee si 3 GB memorie RAM. Vine in versiuni de 64, 128 sau 256 GB pentru stocare.
Pe spate are o camera de 12 MP cu OIS si pe fata una de 7 MP. Bateria are 2942 mAh.
Pana aici totul in regula. Acum vine display-ul: LCD, 6.1 inch, 828 x 1792 pixeli, 326 PPI. Cea mai discutata componenta din acest telefon. Ce credeti, e un display prost? Vedem mai incolo…
Ambalaj, constructie si accesorii
Ambalaj si accesorii. Nu sunt prea multe de spus la capitolul asta. E o cutie simpla, ca la Apple, in care gasesti telefonul, un incarcator si un dongle. Fara casti, fara incarcator wireless, fara incarcator cu super charge.
Constructie. Telefonul se simte solid si premium in mana. Ca orice iPhone. E un pic cam gros dar, in rest, totul indica faptul ca s-au folosit materiale de calitate. Design-ul e simplu si arata bine, daca ma intrebati pe mine, cu exceptia imensului notch de pe ecran, care-l strica de tot. Dar despre asta vorbim si mai tarziu, la capitolul Display.
Display si audio
Audio. Mie imi place cum se aude sunetul inclusiv pe iPhone 7. Nu stiu daca e vreo schimbare majora pe Xr, dar se aude puternic si clar. Efectul stereo e fain, basul nu prea exista decat la nivel de vibratii, dar totusi, e vorba de niste mici difuzoare de telefon, cat unghia la soricel.
Display. Iata ca am ajuns si la probabil cel mai interesant subiect atunci cand vine vorba despre iPhone Xr. Practic, cred ca putem vorbi despre asta si sa inchidem aici review-ul, ca mai departe nu mai intereseaza pe nimeni. Nu? 😀 Haideti sa va spun punctual cum sta treaba cu display-ul.
Notch: groaznic si imens, iti ocupa 80% din partea de sus a ecranului. Eu am pus un background negru doar sa nu-l mai vad asa pronuntat. Tot se vede, ca e vorba de LCD. In plus, in vezi cand faci browsing. Pe de alta parte, acelasi notch il aveti si pe X sau Xs. Doar pe Xs Max notch-ul pare mai mic, datorita display-ului mai mare.
Bezels: destul de mari. Pentru ca e vorba de un LCD, n-au reusit sa-l duca asa aproape de margine, ca la OLED. Si se vede, marginea avand vreo 4 milimetri – da, am masurat. E deranjant? Nu neaparat, dar parca n-as vrea sa vad asta la un telefon care costa cat costa.
Calitate si rezolutie: pana la urma partea care conteaza cel mai mult. Display-ul de pe XR nu e unul prost, chiar deloc. E foarte luminos, produce culori vii si are contrast chiar bun. Pot sa spun cu mana pe inima ca e cel mai bun LCD pe care l-am vazut pana acum.
Ramane rezolutia la discutie. In utilizarea zilnica nu-ti dai seama ca ai practic o rezolutie apropiata de 720p, in vremuri in care 2K si 4K nu mai sunt deloc ceva nou pe telefoane. Insa, daca pornesti un clip pe YouTube si pui telefonul langa un iPhone 8 Plus (tot LCD dar cu full HD) vei observa diferenta. Pe 8 plus imaginile sunt vizibil mai clare.
Iar ca sa incheiem subiectul display-ului, vreau sa va mai spun doar atat: daca puteti trece peste marginile destul de groase si bretonul care ocupa aproape toata partea superioara a ecranului atunci cu siguranta calitatea display-ului nu o sa va deranjeze, pentru ca nu e asa de rea cum spun unii.
Software si performante
Este un lucru pe care-l apreciez enorm atunci cand vine vorba despre Apple si iOS: optimizarea software. Din postura de programator stiu ca exista doua modalitati de a face un software sa mearga bine: optimizare sau cresterea resurselor. Apple face primul lucru foarte bine. Majoritatea merg pe a doua varianta, ca e cea mai simpla si cea mai ieftina.
iPhone Xr merge ca orice iPhone nou foarte bine. Totul e smooth si rapid. Nu am avut probleme de stabilitate sau performanta in utilizare normala. Totusi, cum nimic nu e perfect, am vazut scurte sacadari de cateva ori. Nu des, dar s-au intamplat. Cu alte cuvinte, iPhone Xr e un telefon rapid care cu siguranta nu te va supara din punct de vedere al performantei. E si normal, practic singurul minus la capitolul hardware, in raport cu Xs sau Xs Max, este 1 GB memorie RAM. Probabil diferenta se poate observa doar de la un anumit numar (mare) de aplicatii deshise in sus.
Ce ma supara pe mine este, in continuare, modul cum iOS trateaza notificarile. Da, au reusit, dupa ani de zile, sa le grupeze. Totusi, e in continuare atat de simplu sa pierzi notificari importante, pentru ca acestea fie nu sunt afisate fie se duc in jos, incat devine frustrant. De aceea nici n-am rezistat mai mult de 2 saptamani pe iOS, pentru ca nu puteam sa-mi pun niciun reminder si sa ma bazez ca o sa si ajute. Sper ca Apple sa scoata odata capul din nisip si sa regandeasca total partea de notificari si afisare a lor. Daca trebuie, sa o copieze de pe Android, pentru ca acolo merge cum trebuie.
Am apreciat insa foarte mult gesturile. Sunt usor de tinut minte si de folosit. Chiar e cea mai buna implementare de pana acum si utilizarea gesturilor e naturala si utila.
Vreau sa mai mentionez si deblocarea cu fata, care merge absolut perfect si rapid. Pacat ca mai trebuie sa faci un swype suplimentar pentru a intra in telefon.
Baterie
Bateria pe iPhone Xr nu o sa te dezamageasca. Eu am atins frecvent undeva intre 5 si 6 ore de screen on time, ajungand la finalul zilei cu 20-30% baterie ramasa. Probabil ca o utilizare mai putin intensa duce bateria la o autonomie de doua zile lejer.
Camera foto
Avem de a face cu doar doua camere (doi senzori foto): una pe fata, una pe spate. Cu toate acestea, Apple a invatat sa faca poze portret, cu fundal blurat, si cu un singur senzor, cum face Google. Pozele ies bine de tot dar parca sub Pixel. Insa sunt bune.
Neavand doua camere nu mai poti face poze portret decat la oameni. Poate viitor vei putea sa-ti pozezi si animalul de companie, cand mai dezvolta software-ul.
Pret si concluzie
In concluzie, iPhone Xr este un telefon solid, construit cu materiale bune si care-ti da un feeling premium, dar care are un ecran care lasa de dorit, mai ales in combinatie cu pretul de 4200+ Lei. Cu toate acestea, ca orice iPhone, nici Xr nu face rabat de la performante. Probabil, daca ar fi sa-mi iau un iPhone, as cauta sa iau un iPhone X la aceeasi bani cu un Xr.
Telefonul a fost primit in teste de la Orange Romania
Apple iPhone Xr review
Concluzie
Un telefon rapid dar pentru care trebuie sa faci niste compromisuri la capitolul display, din cauza marginilor groase si a bretonului mare.
varucu a zis
Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar arata intr-un fel „handicapat” (ca nu pot sa-i spun altfel). Ce este la interior nu prea e demn de cum se prezinta la exterior. Prefer sa raman momentan la 7-le meu care inca zboara si arata mai bine la toate capitolele.