Apple se supune legilor din Uniunea Europeana, iar in iOS 17 care va fi lansat in toamna, vom putea instala aplicatii din afara magazinului. Dar acest lucru va fi posibil doar in tarile din UE.
In cei 16 ani de cand exista iPhone-ul pe piata, aplicatiile pentru el sunt oferite strict in AppStore, unde sunt verificate si oferite catre utilizatori dupa respecta niste criterii. Asa a ajuns iOS un sistem de operare sigur.
Totusi, UE a votat Legea Pietelor Digitale, iar Apple trebuie sa respecte acest lucru. Adica trebuie sa ofere utilizatorilor posibilitatea de a instala aplicatii si din afara magazinului AppStore, chiar daca acestea poate nu sunt la fel de sigure sau de bine facute.
Tot prin AppStore, Apple a reusit sa faca foarte multi bani. De aceea nu vor sa piarda profit, deci vor pune niste taxe dezvoltatorilor de aplicatii din afara ecosistemului, daca acestia vor sa ofere fix aceleasi aplicatii.
Astfel, in Uniunea Europeana, vom avea acces pe iOS la aplicatii precum Fortnite (joc) sau Xbox Game Streaming si multe altele.
Informatiile au fost oferite de Mark Gurman de la Bloomberg in cadrul unui Podcast.
„deci vor pune niste taxe dezvoltatorilor de aplicatii din afara ecosistemului, daca acestia vor sa ofere fix aceleasi aplicatii” … pai cum vor putea pune taxe daca nu mai tine de magazinul lor si nu vor putea controla acest lucru?
Ca sa nu mai zic ca unii isi vor muta conturile in EU ca sa poata avea mai multa libertate
Ca sa listezi o aplicatie in appstore platesti o taxa. Daca vrei sa folosesti servicii appstore – platesti o taxa, daca vrei sa aplici update-uri pt aplicatie – platesti o taxa, etc.
Daca vrei sa faci un fisier .apk pe care sa il instalezi – ok no problem, dar pierzi garantia la telefon 🙂
Nu inseamna ca va fi si usor sa instalezi aplicatii din alte parti. Probabil va fi nevoie sa faci setari in telefon pentru asta.
Cu un comision de 30% cum este acum probabil multi dezvoltării vor opta pentru installer offline cu funcție de update incorporata.
Probabil nu vor avea acces la resursele speciale de sistem, lucru nu foarte bun pentru aplicații mai complexe.
Posibil sa fie si anumite limitari.
O alta reglementare de EU este accesul la NFC pentru aplicatii banking si nu numai … daca imi amintesc eu bine. Adica sa nu mai trebuiasca sa salvezi cardul in Apple Pay, ci in aplicatia bancii sau alta aplicatie.