Cu totii am auzit de OLPC, calculatoru accesibil oricui. Si poate unii au si urmarit si video review-ul nostru despre alternativa Intel ClassmatePC. Este randul celor de la Asus sa dispute acest segment, prin lansarea micutului lor Eee PC.
Acesta va veni pentru inceput in patru variante, cu configuratii usor diferite si preturi pe masura: 8G, 4G, 4G Surf si 2G Surf, Cifra reprezinta cantitatea de memorie in GB disponibila pentru stocare, strans legata de RAM-ul inclus: 1 GB, 512 MB, 512 MB si 256 MB. Totodata, variantele Surf nu au integrat un webcam, si au baterie de 4400 mAh fata de 5200 mAh la celelalte.
Eee PC se foloseste de un procesor Intel Celeron M ULV la 900 MHz, cu 400 MHz FSB si 512 KB L2 cache, si un chipset Intel 910GMLE cu grafica integrata. RAM-ul este de 256, 512 sau 1024 MB, DDR2 la 400 MHz. Iar stocarea se face pe SSD-uri de 2, 4 sau 8 GB.
Display-ul este un LCD cu diagonala de 7†(17.8 cm) si rezolutie de 800*480 pixeli. Iar sunetul HD este redat de cele doua boxe stereo integrate. Bateria este cu patru celule, si capacitate de 4400 si 5200 mAh, ce confera autonomie de 2.8 si respectiv 3.5 ore. Iar ca greutate, totul atarna pe la 900 g.
Pe partea de conectivitate, Eee PC dispune de trei port-uri USB 2.0, LAN, Wi-Fi si modem 56k. Si totul este guvernat de o distributie (probabil foarte ieftina) de Linux.
Data lansarii nu a fost inca stabilita pentru micul laptop, dar preturile se vor invarti intre 250 si 425 $, in functie de varianta aleasa.
CoolGoose a zis
Si totul este guvernat de o distributie (probabil foarte ieftina) de Linux.
Nu ma pot abtine sa nu zambesc :).
Dan a zis
A aparut, costa de pe la 400 USD in sus si are o distributie foarte ieftina de Linux…
De fapt Linux este free, asa ca spor la treaba!
Pe cand si in Romania?
Alexandru a zis
Chiar toate distributiile de Linux sunt gratis? Si Unbutu si SUSE, si Fedora si Red Hat si care mai sunt ele (ca-s multe)?
dan a zis
Se poate instala si XP pe el
Deja sunt drivere pe site-ul asus
Si booteaza mult mai repede ca un pc obisnuit
Florin a zis
de saptamana asta va fi comercializat si in Romania!!!!!!!!!!
yey…. abia astept sa-l vad
Darius a zis
Exista foarte putine distriburii de Linux care nu sunt gratuite. 🙂
Marius a zis
Alexandru: Majoritatea distributiilor de linux sunt gratuite. Cele comerciale (destul de putine si in general destinate solutiilor enterprise) sunt in genere distributii non-free modificate. Dintre cele enumerate de tine toate sunt free.
Asus OS este o distributie Xandros (Debian) foarte putin modificata. Ca window manager se foloseste icewm (in loc de gnome/kde) iar interfata aceea faina facuta de ei este o aplicatie extrem de simpla care practic se comporta ca un meniu bazat pe tab-uri. Au avut mult bun simt si au incercat sa gaseasca skin-uri asemanatoare pentru aplicatiile scrise in qt(e.g. amarok) sau gtk(e.g. pidgin).
Bravo lor.