A trecut ceva timp de cand bateriile au fost cu adevarat revolutionate. Sigur, acumulatorii Li-Ion sunt folositori, si elimina achizitia repetata de baterii normale. Insa ei lucreaza la capitolul reincarcare, nu la autonomie.
Se incearca o virare spre celula cu hidrogen, sau spre baterii cu incarcare solara, insa mai avem pana la o implementare generalizata. Asa ca Universitatea din Missouri, SUA, ne propune o alternativa: bateria nucleara.
Denumita si beterie radioizotopica, aceasta se bazeaza pe faptul ca o substanta radioactiva emite particule incarcate electric cand se degradeaza. Iar un semiconductor lichid este acolo pentru a le capta si a le transforma in electricitate.
Si, spre deosebire de semiconductorii solizi, ce sunt deteriorati de aceste particule, si in timp pot avea probleme de integritate daca nu sunt suficient de masivi, semiconductorul lichid nu are astfel de probleme. Deci asigura siguranta de functionare pe toata durata de viata.
Si vorbim de o viata extrem de lunga. O astfel de baterie nucleara detine de un milion de ori mai multe sarcini electrice ca actualele baterii chimice cu dimensiuni similare. Deci am putea avea baterii de dimensiuni mult mai mici, care sa fie suficiente pe toata durata de utilizare a unui dispozitiv moibl.
Actualele prototipuri de la Universitatea din Missouri au dimensiunile unei monede, dar se incearca o si mai puternica miniaturizare. Totodata, suntem asigurati ca astfel de baterii au devenit perfect sigure din punct de vedere al sanatatii utilizatorului. Baterii nucleare, insa cu semiconductor solid (deci cu un raport autonomie / greutate mult mai mic) sunt deja utilizate la pacemaker-e.
Personal as fi incantat sa-mi iau un telefon care sa nu trebuiasca incarcat pe toata durata sa de utilizare de 3 – 5 ani.
si va costa la fel?si chiar or sa produca ei asemenea tehnologie pt mase?daca le dai foc ce se intampla? 🙂
Îmi e frică să mă gândesc dacă aceste baterii, chiar sunt perfect asigurate şi nu e riscu unei radiaţii.
Presupun ca vor arde ca o bucata de metal, insa problema apare la izolarea efectelor determinate de interactiile „slabe”
wow ce tare ar fi…ar tine bateria la laptopuri cateva luni daca la telefoane ar tine 5 ani.asta da evoluare!cei religiosi iar o sa se sperie crezand ca Diavolul a trimis aceste baterii :))
da e buna de facut infuzie . da un cancer micut