Cu ocazia Black Friday mai toate magazinele online cad din cauza numarului mare de vizitatori. Exceptie face doar eMAG, care a investit peste 100.000 euro in servere, si care anul trecut a avut doar cateva secunde de absenta. Insa noi nu vorbim de magazine aici, vorbim de bloguri care pot si ele sa gafaie in perioada aceea.
Daca esti un blogger consecvent si vrei sa faci cu ocazia Black Friday o campanie la tine pe blog, adica sa te dedici si sa pregatesti cateva articole pe aceasta tema, poate chiar sa faci live blogging, cum vom face noi, atunci probabil ca vei avea parte de o crestere a vizitelor in perioada reducerilor. Vizitele, cel mai probabil, vor veni de pe Google si numarul acestora este imprevizibil.
Si nu prea conteaza daca blogul tau e unul mare sau unul mic, pentru ca in legatura cu marimea blogului este, in 99% din cazuri, si pachetul de gazduire ales. Rare sunt sansele in care un blog cu 50 – 100 de vizite pe zi o sa stea pe un server dedicat sau unul virtual, cum avem noi. Cel mai probabil un blog mic o sa stea pe un pachet de gazduire mic iar un blog mai mare, pana in 1000 de vizite pe zi, o sa stea pe un pachet de gazduire mai scump.
Asa ca, daca de Black Friday traficul tau o sa se tripleze, cum am patit si noi anul trecut, sau poate chiar o sa se inzeceasca, gazduitorul tau poate sa te invite sa treci la un pachet mai scump sau chiar sa-ti taie blogul, chiar in momentele in care ai cea mai mare nevoie de el. Pentru ca daca platesti 1$ pe luna cu siguranta nu vei avea voie sa depasesti un trafic de cateva sute de vizitatori pe zi. De asta venim noi cu trei sfaturi, in ordinea complexitatii, primul fiind cel mai simplu de implementat.
Trebuie sa plecam si de la ideea ca folosesc o tema de blog decenta, nu una foarte incarcata si scrisa cu picioarele. Pentru ca o parte din probleme pot pleca si de acolo.
WordPress Cache & Minify
Cea mai simpla si usor de implementat metoda este cea a instalarii unui plugin de cache pentru WordPress. In mod normal, daca nu ai multi vizitatori, nu ai nevoie de asa ceva, pentru ca ar putea consuma chiar mai multe resurse decat daca ar fi dezactivat. Insa daca te astepti la un trafic mai mare in ziua de Black Friday si nu vrei sa ramai fara blog instaleaza unul.
Exista mai multe variante de plugin-uri. Unele merg bine pe unele servere, altele nu. E o chestie de incercat, depinde de configuratii, permisiuni si alte lucruri. Insa eu pot sa recomand doua, pe care le folosesc des: W3 Total Cache, care merge bine pe un VPS cu NGINX, si WP Super Cache, care se impaca bine cu Apache, chiar si pe hosting-uri shared.
Primul dintre ele e mai complex si s-ar putea sa nu aveti nevoie de el. Al doilea e mai simplu insa, pe oricare l-ati alege, cautati cateva tutoriale scurte despre ele, sa vedeti ce fac si cum se configureaza.
Mai puteti apela si la un plugin de minify, care curata codul afisat browserului si face incarcarea lui mult mai rapida. W3 Total Cache are asa ceva integrat, dar exista o gramada de pluginuri care fac asta.
Tot aici, in cazul in care mult trafic merge catre imagini si chestii statice, puteti implementa un CDN. Fie unul pe bani, fie unul gratuit, cum este Photon, integrat in pluginul Jetpack.
Gazduire dedicata pentru WordPress
Trecem la nivelul urmator. Sa spunem ca ai un blog care se apropie sau trece un pic de 1000 de vizitatori pe zi si probabil produce si cativa bani. Daca nu produce, ar putea produce in viitor, asa ca nu merita sa-l omori pe un pachet de gazduire impartit cu altii care au tot felul de site-uri dubioase.
Exista si pachete de gazduire dedicate instalarilor de WordPress. Sunt speciale pentru cei care nu sunt suficient de sus incat sa-si instaleze singuri un VPS, sau sa aiba nevoie de el, si vor o varianta care poate fi folosita direct scoasa din cutie.
In Romania am auzit (de bine) de o firma care face asa ceva si se cheama Simplenet. Nu am testat solutiile lor, care incep de la 2.9 Euro / luna, dar baietii se lauda ca sunt hosting-ul e complet optimizat pentru WordPress si ca te vor ajuta (cu un studiu special pentru tine) sa-ti optimizezi si blogul. Sunt convins ca mai sunt si altii, daca stiti voi anuntati in comentarii.
VPS dedicat pentru WordPress
Aici deja esti in liga celor mari, urmatorul pas care-ti mai ramane, daca ai trecut deja de asta, e sa-ti cumperi un server intr-un datacenter. Noi nu am ajuns acolo asa ca nu te putem sfatui in acest caz, insa avem nevoie de un VPS (Virtual Private Server) configurat special pentru noi. Pretul unuia pleaca de pe la 10 dolari pe luna.
Acesta e configurat de mine, acum vreo doi ani de zile. Atunci mi-am luat inima in dinti si mi-am spus ca nu pot sa-l bat la cap zilnic pe Adrian de la IntoVPS, sa ma ajute cu diverse configurari. Mai mult, Apache devenea lent pentru ceea ce avem noi aici, asa ca am luat decizia sa trecem pe NGINX.
Am pierdut cateva ore din cateva nopti si, pana la urma, am pus la punct urmatoarea configuratie: NGINX + PHP5-FPM + Varnish Cache + APC (tot cache) + MySQL + W3 Total Cache care, apropo, lucreaza perfect cu aceasta configuratie. M-am gandit foarte mult dupa tutorialele de aici. Daca ai ceva cunostinte tehnice, te-ai mai vazut cu Linux viata asta si iti place sa butonezi, nu o sa fie un lucru imposibil de realizat. 🙂
Asa se face ca acum din 2 GB de RAM ocupam doar 500 si ceva de MB si putem sa tinem si cateva sute de oameni in acelasi timp online. Doar sa vina. 🙂
–––-
Evident, ceea ce am facut eu aici a fost doar sa ating putin „suprafata” problemei. Fiecare categorie de mai sus se poate extinde si documenta separat, pe zeci de randuri. Insa va las pe voi sa o faceti, daca tineti la blogul si pasiunea voastra.
Cat despre noi, sper ca anul acesta ceea ce ati vazut mai sus triplat… sa se tripleze. 🙂
Daca vreti mai mult, puteti sa cititi si articolul asta, unde aveti si un discount la un pachet Simplenet: http://www.andreichira.ro/rezisti-traficului-black-friday/
o intrebare :)) cum pot sa vad cate posturi are un site ? http://www.arenait1.net/
?
asa de de curiozitate :)) de ex sa vad cate articole are arenait pana acuma
Nu poti sa vezi, iti zic eu: 11022
Nu imi pun mari sperante in Black Friday. Vreau sa imi cumpar un Moto G dar sincer stilul celor de la PCgarage mi-a lasat un gust amar cu oferta lor de Black Friday mai devreme. Ofertele sunt destul de mediocre si spun ca de BF nu vor fi mai bune. Nici nu stiu de ce astept si nu imi cumpar telefonul acum, poate pt. ca nu vreau sa am regrete si 2-3 saptamani nu este foarte mult.
Eu astept oferte bune de BF in special la Tablete si telefoane dar posibil ca fix aici sa mi-o iau in freza.
Tu esti constient ca PCGarage folosete aceasta strategie ca sa pacaleasca publicul sa nu mai astepte BF, nu?
N-au ei de unde sa stie ca nu vor fi preturi mai mici in piata de BF iar daca or fi sa suporte diferenta, nu e un efort financiar prea mare pentru ei fiind sub form de voucher, pentru a fi folosit la alte produse unde au marja mare.
Ei au furat ideea de la Emag, care vor sa lanseze BF cu 1 saptamana mai devreme, ca sa cheltuie lumea banii la ei nu la altii ulteriror. PCG face asta cu 1 luna mai devreme.
Intreg circul asta cu BF in Romania e mare strategie de marketing de pacalit fraieri, nu se compara deloc cu ce e pe afara de unde s-au inspirat…
Numai ca eMAG oricum nu fura „painea” nimanui ca-l face mai repede. Pentru ca oricum il vor face toti atunci si oricum ei vor avea cele mai bune preturi. Asta pentru ca sunt cei mai mari.
Vor fi preturi bune si la altii, dar la cateva produse doar!
O altă metodă utilă ar fi trecerea blogului prin cloudfare. Cloudfare ajută mult blogul și economisește o grămadă de resurse.
Un amanunt foarte important nespecificat aici este dezactivarea modulelor nefolosite. Nu stiu exact cum sta treaba pe NGINX, insa la apache fiecare MB eliberat per process conteaza foarte mult. Daca sunt activate toate modulele un singur process de apache ajunge sa consume ~70Mb, ceea ce s-ar traduce in 7GB de ram consumati pentru numai ~ 100 request-uri/ sec. De asemenea daca nu se face calculul matematic ca numarul maxim de processe sa nu depaseasca totalul de ram alocat se poate ajunge ca in cazul unul flux mare de accesari serverul sa intre in swap si apoi sa crape, in loc ca surplusul de accesari sa nu mai fie servit (impactul negativ este mult mai mic). Extensiile de cache pentru wordpress cred ca pot fi ignorate daca este instalat un accelerator php (opcache, apc, etc) si configurat cum trebuie, intrucat acesta pe langa cache la cod mai elibereaza si disk-ul de iops-uri, scazand system load-ul. Marele avantaj la un VPS este tocmai faptul ca iti poti configura serverul dupa bunul plac pentru a servi un numar mare de clienti cu cat mai putine resurse, intrucat toate firmele de hosting fac overcomit pe procesor (unii chiar si pe ram), iar in noaptea de black friday cine isi va masura procesorul si va face calculul % used + % idle va observa ca nu ajunge la un numar rotund, echivalent cu numarul de core-uri din pachet.
NGINX nu consuma multa memorie. 🙂 Eu in aia 500 MB ocupati am 256 MB cache. 🙂
Nginx nu consuma mai nimic, in cazul unui setup Nginx/PHP-FPM, php-ul e bottleneck-ul, procesele php consuma CPU. Chiar daca ai un cache php (opcache, apc) nu poti ignora pluginurile WP de cache, te ajuta mult page cache-ul. La fel te ajuta si object cache-ul si data cache-ul. Ideal e sa gasesti un echilibru si sa calculezi bine ca sa nu te duci tare in swap sau sa crape.
Bune metode, multumim.
Am si eu un vps dar avand experienta zero in linux mama inghemecit, lam luata fara cpanel ca e mai ieftin ,cu cpanel ajungeam la 75 euro lunar, daca unu din voi e expert in configurari vps centos sa dea o mana de ajutor.