Sunt obligat, prin natura profesiei pe care am ales-o, sa stau la birou, in fata calculatorului, pana la 10-12 ore pe zi. In situatia asta n-ai cum sa nu amortesti tot dupa cateva zeci de minute de stat nemiscat intr-o pozitie ciudata. Si atunci exista doua variante, ori sa incerci sa-ti corectezi pozitia ori sa-ti schimbi scaunul.
Prima varianta presupune corectarea pozitiei pe scaun foarte des. Pentru ca oricat ti-ai dori tot te vei plictisi de pozitia corecta dupa maxim 10 minute. Si te vei scurge incet incet cu picioarele sub birou sau le vei impletici intr-un fel numai de tine stiut. Asa se face ca dupa o ora cand vrei sa te ridici te vor durea toate.
A doua varianta implica analizarea ofertei de scaune ergonomice, pentru calculator, de pe un site de mobila. Cele mai sofisticate sunt scumpe pentru majoritatea buzunarelor, ajungand si la 1800 RON, dar probabil si unul mai ieftin ar fi eficient. Iar oferta incepe chiar de la o suta si ceva de lei. Eu sunt curios si de parerile voastre. Aveti un scaun un scaun ergonimic? De care? Eu nici la birou si nici acasa n-am un scaun foarte performant.
In final, cu siguranta e important ca seara sa dormi pe un pat bun. Asta inseamna sa cauti canapele confortabile si saltele drepte si tari, recomandare primita chiar de la un medic acum ceva timp. Macar asa mai recuperezi din oboseala cauzata de statul gresit la calculator din timpul zilei.
Este adevarat ca articolul e sponsorizat de magazinul VreauMobila dar problema prezentata e reala si cat se poate de prezenta. Poate impreuna, si cu ajutorul colegului Alexandru, care e medic, gasim o solutie la ea.
Acasa am Herman Miller Mirra (preferatul meu) iar la birou Aeron.
Consider ca merita deplin investitia. Mirra e luat second hand la un pret ok si au durata de viata foarte mare.
Poate ar trebui sa imprumuti cateva scaune de la ei si sa faci un test/review! 🙂
Exact, cum mai spune cineva si mai sus, daca tot faci reclama la firma respectiva ar trebui sa-ti dea si modele pe care sa le testezi ceva timp si apoi sa revi cu un review.
http://www.vreaumobila.ro/scaune-si-mese/scaune-directoriale
sau
http://www.vreaumobila.ro/scaune-si-mese/scaune-ergonomice
Recomand astea de mai sus.
Sa fie unul cu spatar cat mai inalt, incat sa-ti poti rezema si capul, si sa aiba si manere.
Multe par confortabile, dar nu sunt neaparat cum par a fi. Inainte sa cumperi ceva, e mai bine sa te asezi in ele si sa le probezi.
Jazz are dreptate cu scaunele inalte si manere.
Eu am acasa ceva in genul Scaune de birou Sirion.
Ma deranjeaza insa cateva lucruri:
1. Biroul meu e cam jos si nu mereu ma pot apropia suficient de mult (manerele lovesc tablia biroului)
2. Ideal ar fi fost ca spatarul sa fie din 2/3 parti pt a putea regla curbura acestuia dupa necesitati.
daca nu dai banii avum pe saltea si scaun bun, ii vei da la doctori si pe medicamente mai tarziu, mult mai multi si mai nasol. scaunele cat de cat bune incep pe la 2-3 milioane.
se mai poate lua perna lombara de firma. sau ar fi misto daca vreo firma ar face cu mulaj dupa corpul nostru, ca la scaunele sport de masini. 🙂
Pentru tine ca sa „bagi” posturi bune (rau) in continuare pe acest blog mirific
http://www.officeorganix.com/Eropod500.htm
Asa in general ceva de genul, poate:
http://www.badbacks.com.au/shop/product/590/226/backsaver-kneeling-posture-chair
http://kneelingcomputerchair.org/
Avantaje si Contre:
http://www.ccohs.ca/oshanswers/ergonomics/sitting/sitting_alternative.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Kneeling_chair
A more recent study from 2008 confirms that „ergonomically designed kneeling chairs set at +20 degrees inclination do maintain standing lumbar curvature to a greater extent than sitting on a standard computer chair.”
Tot ca un avantaje:
-doamnele si/sau domnisoarele in vizita pot fii invitate sa ia loc … in genunchi.
Oricum ideea e ca trebuie sa iei o pauza la o ora, vreo 5-10 minute chiar si pentru ochi!
Poti sa ai si scaunul din Terminator din viitor daca stai 10 ore doar pe el iti amortesc „oaresce obraze” 🙂
Scaunul meu Neoset – cumpărat prin 2003 – încă rezistă foarte bine, fără urme evidente de uzură, fără şuruburi desfăcute sau piele uzată/ruptă/tăiată etc. E şi comod, evident, că de-asta îl folosesc în continuare. A costat puţin peste 400 de lei la vremea aia, dar de atâţia ani e deja irelevantă suma. 🙂 Oricum nu îmi propusesem să-l ţin atâţia ani, dar dacă e aşa cum e şi acum… ar fi iraţional să-l schimb.
Încurajez pe oricine să-şi strângă bani serioşi pentru un scaun serios şi să nu regrete niciun minut că îi cheltuieşte. E pentru sănătate, deci merită. În toţi anii ăştia nu o dată am adormit în scaun la ore târzii şi m-am trezit relaxat, fără probleme. La categoria asta de bani sunt multe firme care fac scaune cu adevărat bune pentru statul îndelungat la birou, aşa că alegerea unuia nu ar trebui să fie dificilă.
Scaune interesante se găsesc şi la 150-200 de lei, dar ceva de genul ăsta şi-a luat soţia mea şi după 2 ani l-a abandonat în favoarea altuia pentru că liftul i s-a stricat, şezutul s-a tocit şi mânerele sunt uşor ciupite – un fel de muşama. A crezut că a făcut o afacere, dar acum are şi ea un scaun bun şi e foarte mulţumită. 🙂 Sper s-o ţină la fel de bine ca al meu.
Iar pentru lucrul intensiv la birou nu uitaţi să mai luaţi şi pauze. În perioada în care am lucrat cel mai intens am folosit programul Workrave (open source, gratuit) și m-am simțit mult mai bine. Ideea e să te disciplinezi să iei câte o pauză la fiecare 15-20 de minute de buntonat și să faci puțină mișcare și gimnastică oculară pentru prevenirea problemelor. 🙂
Eu iti recomand sa iti cumperi un scaun egronomic si nu directorial.Evita scaunele imense cu asa zisa piele sintetica deoarece dupa 8-10 ore de stat in el vei face o balta de apa sub tine din cauza transpiratiei. De asemenea cauta un scaun cu spatar reglabil si daca se poate si suport pentru cap si ai grija la grosimea pistonului (se poate indoi).
Eu am acest scaun din 2010 si sunt foarte multumit de el.
http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/40103100/
Caracteristici-cheie
– Pentru folosirea în spaţii de birou. Confortabil pentru a sta jos în timpul perioadelor lungi de lucru.
– Cu înălţime reglabilă pentru o poziţie confortabilă.
– Funcţie de balansare ajustabilă ce poate fi blocată pentru stabilitate crescută şi control în diferite poziţii.
– Cu suport lombar; oferă suport şi relaxează spatele.
– Cu tetieră; oferă mai mult suport pentru cap şi gât.
– Materialul de pe spătar lasă aerul să pătrundă în timp ce stai aşezat mult timp.
– Rotile acoperite cu cauciuc, rulează ușor pe orice tip de podea.
@Andrei:
Bine spus…
Eu am la birou un scaun import Austria de acum 12 ani care bate toate ‘inventiile’ actuale. Am avut o vreme un scaun nou dar am revenit la vechea iubire. Criteriile mele pentru ergonomie si pret modic sunt: – fara piele (ca sa nu te incinga) / – fara manere (ca sa incapa sub birou dar si ca sa poti departa picioarele pentru un sprijin lombar mai bun) / – cu role si picior metalic rezistent la pantofi / – cu spatar reglabil atat ca inclinare cat si ca inaltime care sa asigure un suport lombar perfect / – cu perna de sezut groasa si moale care sa te apere de hemoroizi => adica ceva ce nu cred ca mai poti sa gasesti in ziua de astazi asa ca umbla dupa sh din Germania/ Austria ca sigur nu poti sa gasesti ceva mai rau decat cele prezentate pana acuma
Eu am cumparat modelul de mai jos si sunt mai mult decat multumit de el. Are un sistem multiblock ce permite blocarea spatarului scaunului in mai multe pozitii, fapt ce ii confera un plus de ergonomie.
http://www.scauneonline.ro/Scaun-de-birou-OFF5850/
Ma doare inima cand vad ce preturi sunt la scaune ergonomice :))