Conceptul de eBook ia din ce in ce mai mult avant, in ciuda incercarilor disperate ale tipografiilor de a stavili acest fenomen. Pentru cei ce inca nu au aflat, este vorba despre carti in format digital, ce pot fi citite pe PC, pe smartphone sau pe un eReader (dispozitive din care face parte si Kindle-ul celor de la Amazon, Daily Edition Reader de la Sony, proiectul Asus dual screen sau LG-ul cu baterie solara).
Aceste carti fie pot fi cumparate de pe net, de la unul dintre multele magazine online de profil (ca Amazon sau Barnes & Noble), sau descarcate gratuit daca va avea succes programul de scanare al celor de la Google.
Totusi fiind vorba de un concept nou, si mai ales avand in vedere incercarile asociatiilor de scriitori si tipografii, care vor sa mentina actualele carti tiparite, cititul digital nu este ieftin. Pe langa 250 – 400 $ cat costa un eReader, fiecare eBook mai scade 10 $ din cont (mai mult decat multe carti normale).
Insa incet incet vanzatorii de carti fie vor iesi din afacere, fie se vor conforma trend-ului. Pentru ca avantajele sunt clare si deloc neglijabile. In primul rand din ce in ce mai multi copaci vor scapa de taiere, nefiind nevoie de hartie in viitorul digital.
In al doilea rand este mult mai usor sa ai 1000 de carti digitale, care sa ocupe … un card de memorie, decat 1000 de carti normale, care sa aiba nevoie de 2-3 biblioteci. Iar eBook-urile nu se degradeaza in timp, nu se rup, nu se ingalbenesc, si pot fi citite de oricate ori. Si permit cautarea rapida a unei anumite notiuni sau a unui fragment uitat.
Totusi multi prefera sa poata rasfoi o carte, sa o simta si sa o miroasa. Insa este mai mult o obisnuinta decat o necesitate. Si daca preturile vor fi de partea cititului digital, va avea tot mai multi adepti. Iar display-uri de ultima generatie, sensibile la atingere, vor suplini o parte dintre dezavantajele tactile.