V-ati intrebat cine sunt cei mai mari producatori de semiconductoare din lume in 2022? Piata se schimba si eu inca traiam cu impresia ca suntem in 2010. Topul arata impresionant si vedem niste aranjamente interesante in top.
Samsung este cel mai mare producator de cipuri din lume. Si-a crescut veniturile cu 30.5% in 2021. Acestia produc cipuri pentru mai toate segmentele din piata, acoperind zone interesante din IoT, cipuri low-power, cipuri pentru telefoane, cipuri pentru memorii RAM etc.
Samsung a raportat venituri totale de 81.3 miliarde de dolari doar din aceasta activitate, fiind astfel in clasament pe primul loc. Va dati seama ce mare este compania asta? A intrecut Intel, Hynix, Micron, Nvidia si multi altii.
Puteti vedea veniturile la fiecare companie in parte si cu cat sunt pe plus sau pe minus in comparatie cu anul trecut.
S- au dezvoltat, au marit preturile exagerat si totusi… e criza de semiconductori.
Aici e o mica (mare) greseala. Au cele mai multe venituri, cele mai multe cipuri vandute. Dar nu sunt producatori, sunt dezvoltatori. Cipurile sunt produse de altii in mare parte. Cel mai mare producator este TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) cu 54% din piata, urmata de Samsung (Coreea) cu 17 %, UMC (Taiwan) si GlobalFoundries (SUA) cu 7%, SMIC(China) cu 5% si altele mai mici.
Mai bine scriai tu articolul,pentru ca o faceai mult mai bine.
Bine zis
In curand, dupa cum se poate observa pe trend, Samsung va fi controlat si el de Vanguard Group, care in acest moment controleaza cam tot ce este important si se vede cu ochiul liber pe planeta.
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company este controlata de Vanguard Group.
Si cand ajungi sa controlezi la un asemena nivel, crizele nu sunt intamplatoare, sunt generate, de ce? ca sa faci profit mai usor. Eate vorba de mecanismul economic, cerere si oferta. Creezi criza (pentru ca poti, deoarece controlezi 80%+ din piata) -> cresti cererea (pentru ca scade oferta) -> creste pretul -> vinzi mai putin dar mai scump -> si at the end of the day faci mai multi bani si mai profitabil (costuri de productie mai mici).
Vanguard seeks to track the performance of the Standard & Poor’s (S&P) 500 Index. The portfolio thus holds the same names as the index. The median market capitalization of companies in the fund is $217.2 billion and the top holdings are:
Microsoft
Apple
Alphabet
Amazon
Meta (formerly Facebook)
Vanguard Group, care pare a fi un gigant care controleaza multe companii din intreaga lume, astfel ca lobby-ul sau este puternic la orice masa.
Iar nu la orice masa, masa guvernelor tarilor de pe mapamond.
Acum, acest Vanguard Group este un fond de investitii, detinut de investitori deci propietarii sunt investitorii, despre care nu avem informatii.
Deci am putea presupune ca un grup de oameni, controleaza cele mai mari companii din lume.
The Vanguard Group, Inc cu o capitalizare de US$7 trillion
Vanguard Group este un fond de investitii din America care controleaza pachetul majoritar de actiuni din GAFAM, adica Google, Amazon, Facebook, Apple si Microsoft.
Vanguard detine participatii la, Tesla, Philip Morris, Procter & Gamble Mc Donalds, Nestle, Pfizer (cel mai mare actionar aici), Johnson&Johnson (cel mai mare actionar aici), AstraZeneca (al treilea actionar aici), Moderna (al patrulea actionar aici), Sanofi (al treilea actionar aici, primul este Loreal), companii care au produs vaccinurile cu care s-a vaccinat planeta + multe banci importante din lume si multe alte companii.
In plus, ca sa poata verifica si mai bine ce se intampla pe planeta, aceasta companie Vanguard, controleaza si Akamai, cea mai mare companie de stocare de date digitale din lume, care stocheaza inclusiv date generate de scanarea codului QR, a populatia care doreste sa intre intr-un magazin.
Date:
https://investor.vanguard.com/etf/profile/portfolio/VT/pcf
https://www.investopedia.com/articles/markets/011516/top-5-google-shareholders-goog.asp
https://www.investopedia.com/articles/investing/031416/top-5-mutual-fund-holders-amazon-inc-amzn-agthx.asp
https://fintel.io/so/us/msft/vanguard-group
https://www.investopedia.com/articles/insights/082216/top-9-shareholders-facebook-fb.asp
https://www.investopedia.com/articles/investing/090215/4-mutual-funds-hold-apple-stock.asp
https://www.investopedia.com/articles/company-insights/082316/top-10-shareholders-pfizer-pfe.asp
https://money.cnn.com/quote/shareholders/shareholders.html?symb=JNJ&subView=institutional
https://money.cnn.com/quote/shareholders/shareholders.html?symb=AZN&subView=institutional
https://www.investopedia.com/articles/investing/031616/top-4-mutual-fund-holders-mcdonalds-mcd-vtsmx.asp
Peace!
Am si eu ceva acțiuni la Vanguard >.<
Deci tu controlezi planeta si crizele!!!
Scuze pentru dublul post, dar vreau sa-i raspund si cretinului de mai sus care-si inchipuie chestii.
Gigele, Vanguard nu controleaza nimic, sunt un exchange unde-ti poti investi chiar si tu banii, Gigele. Ei ofera servicii de management de capital, intelegi? Adica vine Gigel din Anglea, ca a facut si el 10 mii de lire in 2 ani, si vrea si el sa-si investeasca banii in ceva, ca Gigel asta e destept, nu ca tine Gigele. Si apeleaza la Vanguard ca nu gaseste actiuni in Piata Obor sau la mall. Pricepi? Hai ca nu e greu, as desena dar nu pot.
Desi esti arogant si ai o abordare toxica, incerc sa-ti raspund.
Totusi, data viitoare poate incerci sa te manifesti mai civilizat.
Fondurile folosec banii primiti de la tine si de la Gigel din vanzarea actiunilor, pentru diverse investitii (ex. cumpara la randul sau actiuni la alte companii). Corect pana aici.
Iar tu si Gigel primiti dividende groase, pentru ati fost destepti si ati investit in Vanguard, care devine un fond profitabil.
Totusi, actiunile care le vinde fondul pot fi ordinare sau preferentiale, unde cele preferentiale, in functie de companie / fond, pot fi „incarcate” cu diverse caracteristici si beneficii, pana acolo incat cei care le detin au anumite drepturi care nu le au ceilalti (cu actiuni ordinare).
Acum, desi tu si Gigel sunteti destepti, imi este greu sa cred ca aveti actiuni preferentiale in asa mare numar incat sa aveti un cuvant de spus la masa actionarilor.
Sunt unii care detin multe actiuni preferentiale si decizia este la ei. Despre controlul care incepe de la acest punct incolo vorbeam.
Investitorii care detin actiuni preferentiale nu au drept de vot ci doar intaietate la plata dividendelor. De-aici si pana la “criza mondiala” pe care o propavaduiesti, e cale lunga.