Carcasa cred ca este ultimul lucru la care te gandesti atunci cand iti construiesti un PC, insa eu nu as lasa acest aspect pe ultimul loc. Pentru ca ea va adaposti mai tarziu toate componentele, si mai presus de atat, le va proteja si raci corespunzator. Uite cateva sfaturi pentru alegerea unei carcase pentru PC.
1. Nu te zgarci la bani
Cunosc multe persoane care nu vor sa dea foarte multi bani pe o carcasa. Majoritatea zic „o vreau pe cea mai ieftina ca oricum e doar o tabla”, insa tabla respectiva este responsabila de foarte multe aspecte de care va depinde functionalitatea sistemului. O carcasa ieftina este si foarte slaba calitativ, iar daca iti faci un sistem de peste 2000 de lei sau mai mult, nu vrei ca toate acele componente sa fie gazduite de o tabla mai subtire ca foaia de ceapa sau chiar sa nu incapa.
2. Filtre de praf si ventilatoare
O carcasa buna trebuie sa vina echipata cu un numar cat mai mare de ventilatoare, si daca se poate de 120 sau 140 mm. Nu conteaza unde sunt amplasate, caci le poti muta ulterior. Insa este important sa le primesti. Un ventilator de 120mm bun costa in jur de 40 lei, asa ca daca ai primit 3 sau 4 astfel de ventilatoare, nu mai este nevoie sa cumperi altele.
Filtrele de praf sunt si ele esentiale pentru a proteja componentele de praf. Desigur, vor limita fluxul de aer al ventilatorelor, insa vor retine o cantitate foarte mare de praf. Si drept exemplu o sa va dau sistemul meu, necuratat de 3 luni. Filtrele de praf se curata la o perioada scurta de timp, sa zicem o data la 3 luni, insa interiorul sistemului este mai bine protejat si nu trebuie sa il cureti la fel de des. O data pe an ar fi suficient datorita filtrelor.
Filtrele de praf sunt pozitionate in partea frontala si in partea inferioara a carcasei. Adica in podea si in fata, pe unde intra aerul. Unele carcase ofera filtru de praf si pentru surse, in cazul in care sunt pozitionate jos.
3. Spatiu pentru wire management
Termenul de wire management se refera la aranjarea cablurilor in carcasa. O carcasa buna iti ofera gauri speciale pentru a trage firele prin spatele placii de baza, astfel incat fluxul de aer sa circule cat mai corect. Cablurile ce pleaca din sursa trebuie trasate prin zone speciale, astfel incat aspectul sa fie unul cat mai atragator, iar aerul impins de ventilatoare in carcasa sa aiba un traseu fara obstacole.
Carcasele bune ofera astfel de gauri, dar si un spatiu in spatele placii de baza de minim 1 cm pentru cabluri. Degeaba are gauri speciale daca nu dispune de un spatiu minim necesar pentru cabluri.
4. Spatiul
Sistemele de racire pe apa, cooler-ele aftermarket pentru procesor sau placile video foarte performante, au nevoie de o carcasa foarte spatioasa. Trebuie luat in calcul acest aspect atunci cand aveti de gand sa achizitionati o carcasa. Verificati dimensiunile, in special adancimea in cazul in care doriti sa montati un cooler nou pentru CPU, sau lungimea maxima pentru o placa video.
5. Cu sursa sau fara sursa
Carcasele ieftine vin si cu o sursa la pachet. Dar nu va bucurati prea tare de acest aspect. Daca ai gasit o carcasa de pana in 200 de lei ce vine cu sursa inclusa, cel mai bine te feresti de ea. Si de sursa si de carcasa. Pentru ca sursa respectiva este foarte slaba incat nu va rezista deloc la o placa video, si cel mai probabil va exploda la prima pana de curent. Cat despre carcasa, nu cred ca ar trebui sa ai asteptari.
6. Altele
Multe carcase vin si cu alte functii utile decat cele prezentate mai sus. De exemplu, unele vin cu fan controller, senzor de temperatura, front panel cu numeroase USB-uri sau locuri speciale pentru SSD si o montare mai buna a HDD-urilor. De asemenea, cele mai scumpe sunt antifonate cu material special incat zgomotul produs sa fie cat mai mic. Acestea sunt doar niste bonusuri, insa este bine sa nu le uiti. Poate gasesti o carcasa completa la niste bani decenti.
In caz ca ti-a fost util acest articol, maine iti voi prezenta o serie de carcase bune pe care le poti cumpara in Romania. Mai ai putina rabdare.
duda a zis
Uite cateva sfaturi pentru atunci cand vrei sa iti cumperi o carcasa.
Coret:Uite catefa sfaturi pentru alegerea unei carcase.
Suna mai corect
marian a zis
Ironia sortii, sa incerci sa corectezi si sa faci o greseala de scriere.
GigeL* a zis
Uite cateva sfaturi dudă:
1. Nu mai comenta, ever.
2. 1.
Gabriel a zis
Pacat de gramatica ta , mai studiaza „DUDELE”
allex06 a zis
Asta cu tabla subtire nu am inteleso niciodata. Se urca cineva pe carcasa sau la ce ajuta tabla groasa? Folosesc o carcasa decenta de aprox 400lei care am luat pentru x,y,z motive dar nu pentru grosimea tablei.
Gabriel a zis
Tabla subtire vibreaza. In plus sunt sanse mari sa te tai cand umbli la PC.
GigeL* a zis
Sper sa te asculte cineva.
Cunosc zeci de cazuri gen „ce sa dau atatia bani pe tabla”, „e buna si sursa aia, are 500W” sau cea mai buna replica: „daca se incinge ii scot capacul”.
duda a zis
Daca tie iti suna coret, atunci ai o problema
duda a zis
Si pe langa asta, sunt sigur ca autorul nu s-a suparat.Vrei sa fiu nazist?Ia aici exprimare „Nu conteaza unde sunt amplasate, caci le poti muta ulterior. Insa este important sa le primesti.”
1.Nu se incepe o propozitie cu insa
2.Nu ai nevoie de acel caci, zgaraie pe cap.
Putea sa zica asa”Nu conteaza unde sunt amplasate, le poti muta ulterior, important este sa le primesti” sau putea sa puna acel „insa”.
Marin Eugen a zis
Multumesc pentru sfaturi dar totusi ne puteti recomanda citeva carcase ?
Gabriel a zis
Asa cum am zis, maine vin si recomandarile.
Gabi a zis
Chiar esti – DUDA CONSERVATA. Aici sunt alte discutii, vrei sa arati ca esti asa destept, priveste in oglinda si sigur se crapa. Sigur esti unul dintre cei care au picat bacul si acum invata gramatica pentru facultate.
Marius a zis
Ar fi trebuit sa va referiti si la airflow, nu toate carcasele sunt gandite pentru un airflow cat mai optim.
Cele mai multe desi au un numar mare de ventilatoare stau mai prost decat cele gandite pentru ca fluxul de aer sa fie optim si sa fie asigurat un flux bun pentru toare componentele (cpu, gpu, hdd, psu …) .
In plus lafel nu conteaza numarul de ventilataore incluse daca acestea sunt ori foarte zgomotoase, ori fluxul de aer este foarte mic si trebuiesc inlocuite.
daniel a zis
Un amic a pus acum ceva timp un hd4870 pe o sursa de 500w venita impreuna cu o carcasa de vreo 200 de lei..Dupa jum de ora de jucat a inceput sa iasa scantei si fum din sursa iar firele de alimentare ale placii video s-au topit.Pe urmatoarea sursa a dat 250 de lei :))
daniel a zis
A invatat „on the hard way”, ca sa zic asa ca nu trebuie sa te zgarcesti la bani cand cumperi o sursa.
daniel a zis
au inceput* scuze de typo
Marius a zis
Sursele astea noname in general chiar daca ar putea duce 500W combinat, curentul pe 12v este deobicei mic.
Spre ex sursa mea poate duce pan la 850W combinat (12v, 5v, 3.3v…), iar pe 12v poate duce pana la 840W.
Alt lucru important este ca voltajul scade odata cu cresterea consumului, o sursa buna va scoate un voltaj mult mai „curat”.
Sursele cu un singur rail sunt mult mai bune decat celelalte, pentru ca nu trebuie sa iti mai faci griji de distributia consumului.
Silver a zis
@ Marius
DOAMNE FERESTE ce spui!
Cum sa spui ca single rail e mai bun decat multi rail ?
Daca pui placi mari gen 390/980-uri si mai ales daca pui 2 sa stii ca poate sa fie periculos sa ai un consum de 250-300W pe un singur rail.
(vezi google)
Marius a zis
@Silver
Nu am spus ca singel rail-ul e mai bun, ci doar ca nu trebuie sa iti mai faci griji ca vei depasi limita de cosum pe rail-uri in cazu in care ai o sursa multi rail.
Cum sa fie periculos sa pui placi video de 20-300W pe o sursa single rail? Multe surse de top sunt sigle rail si nu au nicio problema nici in triple SLI…
Totodata sunt multe surse multi rail doar pe hartie…
Silver a zis
https://www.youtube.com/watch?v=RdqsUX6fMj4
Uite de-ce :))
Ce spui tu acolo cu 3 SLi-uri pe un singur rail este criminal;
Depinde si de producator, dar la un moment-dat, poate ea sa fie cu componente TOP si tot se arde cu placi mari SLI/CROSS
Antec cand a zis „nu mai folositi single rai” nu erau nebuni;
La fel si Enermax dar na …. fiecare cu ale lui…
Marius a zis
@Silver
Filmuletul ala pe care l-ai pus nu are nicio legatura cu sursa, ci cu conectorul pcie care se poate arde daca consumul e prea mare.
Conectorul pcie nu e facut sa suporte 58A.
Pcie 6 pin aprox 75W – aprox 6.25A
Pcie 8 pin aprox 150W – aprox 12.5A
In niciun caz 50 si ceva de amperi.
E adevarat ca daca ai o sursa multi rail buna (ai protectie la curent pe fiecare rail), sansele sa iti arzi ceva in comp sunt mai mici, dar nu are nicio legatura cu calitatea sursei.
Cauta pe net sa vezi cate surse de top au un singur rail.
Silver a zis
Nu ai cum sa pui 4 PCI-uri de 8 pini pe un singur rail, ar fi nebunie!
Dupa cum vezi, la 700W (58A) acel circuit scoate fum…..
Chiar daca acolo este iesirea unde scoate fum, dar intrarea/sursa tot 700W ar impinge, si pe urma le imparte la sa zici, 4 alte cabluri.
Acuma inverseaza-le, cum este pe o sursa single rail : 1 rail = 600W pe 4x pci 8pin
Asta ar inseamna ca acel singur rail, singur filament/lipitura/conector trebuie sa rezista la 600 W (50 A)
Oricum multi declara ca-i single rail dar este multi, si vice-versa.
(vezi corsair si seasonic)
Marius a zis
Silver chiar nu are rost sa ma cert cu tine. Se pare ca nu intelegi nimic…
Nici macar la propriul exemplu (youtube) habar de ai ce au vrut sa spuna cei de la antec….
Silver a zis
Cand n-ai argumente…. e simplu sa zici „n-am chef”
Marius a zis
uite un argument 1194W dintr-un singur rail
[url]http://www.hardocp.com/article/2012/10/15/corsair_ax1200i_power_supply_review/2#.VuWkAOJ96Uk[/url]
[url]http://www.hardocp.com/article/2012/10/15/corsair_ax1200i_power_supply_review/6#.VuWkweJ96Uk[/url]
Marius a zis
http://www.hardocp.com/article/2012/10/15/corsair_ax1200i_power_supply_review/6#.VuWkweJ96Uk
Marius a zis
http://www.hardocp.com/article/2011/08/29/corsair_enthusiast_series_tx850_v2_psu_review/6#.VuWm1OJ96Uk
inca un exemplu
Silver a zis
Deci daca tu sustii ca-i mai bine ca 700W este mai bine sa se duca pe un singur circuit decat pe multiple, chiar ca n-are rost sa ne certam.
Marius a zis
Da nu sustin eu asta, sunt destul de multe surse cu un singur rail.
SI cred ca cei care le proiecteaza stiu ei ce fac….
Alexandru Adrian German a zis
Carcasa se pune sub masa si o privesti doar cand apesi pe butonul de start, deci 2 sec la pornire si cam tot atat la oprire. Deci e bine sa fie cam … oricum ca tot nu conteaza.
Gabriel a zis
La ce mai ai nevoie de o casa frumoasa daca oricum te duci la munca 8-12 ore pe zi? Doar vi si dormi, dupa care iar pleci la munca si nu ai timp. E acolo doar sa nu iti ploua in cap.
Si tu opresti PC-ul de la buton??
Alexandru Adrian German a zis
Draga Gabriel, eu nu merg la munca, eu sunt la munca tot timpul, si acum si maine si oricand suna un client, la 22.00 sau chiar la 24.00 (m-a sunat unul dar i-am inchis), sambata, duminica si oricand. Si in pauze ii chinui pe cei ca tine cu conceptiile unuia care a inceput sa programeze prin 1983-4 pe HC-uri intai cumparate si apoi construite personal. Si tot de atunci citesc si sunt la curect cu ce apare si ma ocup de orice are nevoie o firma in materie de soft si hard. Da cu „stirea” aia cu blenderul tot nu te iert!
Geo a zis
Eu nu va inteleg, care este scopul sa ii cauti autorului nod in papura vis-à-vis de gramatica sau sa va certati pe tot felul de lucruri off topic……in loc sa dati exemple de niste carcase decente, dpdv wire management, spatiu, air flow cu/fara sursa…..etc……voi va certati ca, cre….inii fara nicio legatura la subiect…wake-up guys.