Dacă tot am publicat o opinie nepopulară pe această temă, iată că avem știri și de la Curtea Supremă a SUA.
Judecătorii Curții Supreme a Statelor Unite par să sprijine interdicția platformei TikTok, citând preocupări legate de securitatea națională, în urma unor deliberări de peste două ore săptămâna trecută. Potrivit Bloomberg, majoritatea celor nouă judecători sunt înclinați să mențină interdicția, cu excepția cazului în care compania-mamă a TikTok, ByteDance, își vinde activele către o entitate americană până pe 19 ianuarie.
În cadrul audierilor, avocații TikTok și creatorii de conținut au susținut că o astfel de interdicție ar încălca dreptul la liberă exprimare al celor 170 de milioane de utilizatori din SUA. Cu toate acestea, mai mulți judecători au exprimat îngrijorări cu privire la legăturile presupuse dintre ByteDance și guvernul chinez.
„Trebuie să ignorăm faptul că firma-mamă este supusă să desfășoare activități de informații pentru guvernul chinez?” a întrebat judecătorul-șef John Roberts, conform Bloomberg.
Avocatul TikTok, Noel Francisco, a declarat după audiere că judecătorii înțeleg „importanța acestui caz” și că echipa sa este „foarte optimistă cu privire la o decizie favorabilă”.
Dacă interdicția va fi confirmată, TikTok ar putea dispărea din magazinele de aplicații Google și Apple, potrivit The New York Times. Utilizatorii existenți ar putea continua să folosească aplicația, dar nu vor mai putea descărca actualizări, ceea ce ar duce la degradarea treptată a funcționalității.
Decizia Curții Supreme vine după ce președintele Joe Biden a semnat, în aprilie 2024, o legislație care obligă ByteDance să își vândă activele din SUA din cauza riscurilor de securitate națională. Această legislație oferă companiei un termen de nouă luni pentru a finaliza vânzarea.
Deși fostul președinte Donald Trump a sprijinit inițial o interdicție similară în primul său mandat, în decembrie 2024 el a declarat că are „un loc special în inimă pentru TikTok”. Cu toate acestea, un avocat guvernamental a explicat că nu este clar dacă Trump, în cazul în care ar reveni la putere pe 20 ianuarie, ar putea prelungi termenul pentru vânzarea activelor TikTok.
Conceptul de securitate națională se referă la măsurile și politicile adoptate de un stat pentru a proteja interesele și siguranța cetățenilor săi de amenințări interne și externe. În cazul TikTok, autoritățile americane susțin că datele utilizatorilor ar putea fi accesate de guvernul chinez, prezentând astfel un risc pentru confidențialitatea informațiilor și securitatea națională a SUA,
Lasa un comentariu!