Pentru etapa 13 a concursului SuperBlog de pe PCNews am avut de ales intre a scrie despre un desktop Dell Studio Hybrid sau un notebook Dell Studio 1535. Cum despre desktop v-am vorbit deja la lansarea sa, mi-a ramas notebook-ul. So let’s see what this baby can do!
Pentru inceput voi trece in revista specificatiile acestui model, ca sa stim cu totii despre ce vorbim, dupa care vom discuta in detaliu aspectele mai importante.
– Display: 15.4†(39.1 cm)
– Rezolutie: 1440*900 pixeli
– Procesor: Intel Core 2 Duo T8100 (3 MB L2)
– Frecventa Procesor: 2.1 GHz
– Frecventa FSB: 800 Mhz
– Memorie: 2 GB DDR2 666 MHz
– HDD: 160 GB
– Tip HDD: 7200 rpm SATA
– Video: ATI Mobility Radeon HD 3450 (256 MB)
– Unitate optica: DVD-RW Dual Layer
– Sunet: Intel HD Audio
– Wi-Fi: Dell Wireless 1510 802.11n
– Porturi: HDMI, 4 USB 2.0, VGA, Firewire, GigaLAN, mike in, line out, headphones
– Baterie: Li-Ion 6 celule 56 WHr
– Sistem de operare: Windows Vista Home Premium SP1 32 bit (varianta in engleza)
– Dimensiuni: 356*262*33 mm
– Greutate: 2.77 Kg
– Garantie: 36 luni
– Altele: Bluetooth, 8-in-1 Card Reader, TouchPad; 1 slot Express Card (34 & 54 mm), WebCam 2 MP, FingerPrint Reader
– Pret aproximativ: 3750 lei
Dupa o scurta observare a configuratiei sare in ochi un oarecare paradox. Desi gama Studio reprezinta un segment mai putin pretentios al celor de la Dell, ofera la un pret mai mic o configuratie mai buna decat high end-ul XPS (reprezentat de modelul M1530 discutat de curand). Singurul avantaj real pe care il pastreaza gama XPS este posibilitatea de a opta pentru configuratii mai puternice, mai orientate spre gaming, insa si la un pret pe masura.
Design-ul este o combinatie intre XPS si Inspiron, fiind poate singurul detaliu care ne sugereaza ce segment ocupa gama Studio intre notebook-urile Dell: middle end. Se observa balamalele laterale imprumutate de la XPS. Ce mai, seamana bine cu XPS-urile.
Laptop-urile Dell Studio sunt disponibile pe sapte culori, plus alte cinci variante graficizate, pentru a nu restrange in vre-un fel dorinta si imaginatia clientului. Si toate au ca element de design marginea ecranului neagra, sau rosie pentru modelul gri. Plasticul folosit este de calitate superioara, rezistent atat la intemperiile vremii, cat si la amprente (un aspect binevenit).
Pe partea de control, pe langa tastatura neagra standard avem parte de un touchpad similar oricarui notebook Dell, cu scroll orizontal si vertical pe margini. Insa nici o tasta multimedia. In loc butoane sensibile la atingere in partea de sus a tastaturii.
Display-ul inclus este de calitate superioara, lucios, cu rezolutia de 1440*900 pixeli si unghiuri de vizibilitate rezonabile. Aceasta este varianta de mijloc pentru gama Studio, putandu-se opta si pentru 1280*800 pixeli, dar si pentru varianta fullHD de 1920*1200 pixeli, cu LED backlight.
Dell Studio 1535 face parte din noua generatie de notebook-uri Intel Montevina din punct de vedere al platformei. Si chiar daca are sub capota cel mai cuminte si mai ieftin Penryn de 35 W, T8100, un dual core de 2.1 GHz, este mai mult decat suficient pentru un laptop din ziua de azi.
Memoria RAM, si ea suficienta la 2 GB, are frecventa de 666 MHz. Ea poate fi crescuta pana la 4 GB. Insa atentie la sistemul de operare inclus, pe 32 de bits, care nu va sti sa foloseasca mai mult de 3.5 GB. Ciudata includerea acestui OS si nu a variantei pe 64 bits de Vista Home Premium, mai ales avand in vedere ca Dell vinde Studio 1535-uri si cu 4 GB de RAM din start.
Trebuie insa laudata alegerea celor de la Dell in materie de placa video. In loc de problematicele GeForce-uri, sau de performantele reduse ale unui GPU integrat, s-a mers pe o solutie AMD / ATI: HD 3450. Aceasta placa va accelera hardware orice film, si va permite si rularea a catorva jocuri la setari decente pe acest notebook. Insa nu incercati ultimele titluri disponibile, pentru a nu fi prea dezamagiti. Daca va intereseaza performanta aproximativa a acestui GPU (cu nucleu la 500 MHz si 256 MB memorie pe 64 bits) puteti arunca un ochi si aici. Cel putin isi rascumpara neajunsurile de performanta bruta la capitolul de consum. Gratie procesului tehnologic de 55 nm placa video are un consum de doar 12 W, sensibil mai putin si decat procesorul.
HDD-ul este putin cam mic si neincapator, mai ales daca ne gandim ca sistemul de operare instalat este Windows Vista Home Premium SP1 (ceva mai mare decat XP-ul). Insa capacitatea HDD-ului a fost sacrificata pentru viteza. Adica acest HDD se invarte la 7200 rpm, ca orice HDD desktop. Si avand in vedere ca HDD-ul este cea mai lenta componenta a unui PC, este de iertat capacitatea mai redusa in acest caz. Chiar de preferat daca stam putin sa ne gandim.
Unitatea optica, un DVD-RW Sony-NEC Optiarc AD-7640S, este de tipul slot load. Aceasta implica un design mai compact si mai atractiv decat varianta normala cu tavita, insa si acces direct al prafului la interior. Recomandam cu caldura folosirea unui disc de curatare a lentilei. Se poate opta si pentru un Blu-Ray, insa cu o diferenta sensibila si momentan nejustificata de pret. Mai bine doar DVD-RW.
Webcam-ul integrat este de 2 MP, si se regaseste incastrat deasupra display-ului. Ce este interesant la acesta este software-ul aferent, ce permite camerei sa recunoasca fata utilizatorului, sa o incadreze in centrul imaginii si, similar modelelor Logitech, sa-i ataseze diverse accesorii vizuale. Deci ne putem pune barba, ochelari, par fals, aripi de inger sau coarne de demon, totul pe background-ul optim. Si multe altele, ceea ce poate duce la ore bune de distractie cu prietenii.
Pe post de caine de paza avem un cititor de amprente, care se va asigura ca nici o persoana nedorita nu va putea sa ne foloseasca notebook-ul. O masura folositoare, insa mai mult in cadrul companiilor cu secrete industriale si alte informatii sensibile. Noi utilizatorii de rand cel mai probabil il vom dezactiva, ca sa nu mai pierdem timpul la fiecare pornire cu autentificarea.
La conectivitate avem cateva facilitati interesante. In afara binevenitul port HDMI, observam ca unul dintre cele doua USB-uri de pe partea stanga are functie dubla. Pe langa USB 2.0, este si port eSATA. Dell a reusit aceasta prin folosirea unui conector ceva mai lat, care la margini are si contactele suplimentare eSATA-ului. Cu siguranta o implementare de apreciat, care scoate foarte simplu, rapid, ieftin si elegant limita de 160 de GB a HDD-ului inclus.
Si pentru ca tot suntem pe stanga notebook-ului, aici mai gasim si card reader-ul 8 in 1, dar si un buton pentru activarea sau dezactivarea Wi-Fi-ului, cu rol de a conserva bateria cand o conexiune wireless nu este disponibila sau necesara. Iar aplicatia Wi-Fi Catcher scaneaza zona si evalueaza puterea tuturor semnalelor wireless din vecinatate, chiar si cand notebook-ul este oprit.
Bateria standard a unui Dell Studio 1535 este un Li-Ion cu sase celule, suficient pentru a oferi o autonomie mai mult decat rezonabila, de aproximativ trei ore in video playback cu mai toate optiunile de reducere a consumului activate. Iar daca timem totul la maxim, scadem durata de functionare dintr-o singura incarcare undeva la doua ore.
Un notebook Dell Studio 1535 variaza ca pret intre 3000 si 5000 de lei, in functie de configuratia exacta de sub capota. Modelul din discutie costa de pe la 3600 in sus, in functie de fluctuatia € / $. Per total un laptop office & multimedia excelent, care-si face toti banii. Un review puteti citi aici.
Cristian a zis
incurajant comentariul
pe mine ma intereseaza in mod special si referiri la nivelul de zgomot sau ce se aude atunci cind stau seara si lucrez in linistea camerei,
Apreciez mult daca mi-ati putea da detalii deoarece sunt foarte interesat de modelul cu CPU de 2 g
multumesc
Alexandru a zis
Nu am apucat sa ma joc pana acum cu un Studio 1535. Insa am avut de-a face cu Inspiron si XPS-uri de la Dell destul de noi, si ambele game erau foarte silentioase. Cel putin eu nu le-am remarcat in mod negativ, nici la linistea noptii (acuma sa nu te astepti sa nu-ti dai seama ca e pornit ca lucreaza ceva).
Daca vrei sa te convingi, ai putea sa cauti prin magazinele mari de IT&C, poate au unul expus.
Andrew C. a zis
Am avut de-aface acum putin timp cu un Dell Studio de 17 inchi si era foarte silentios. Acum depinde si ce intelegi prin lucru: office, browsing chiar si un pic de editare foto nu dau batai de cap; jocuri, grafica intensiva da, va incepe sa se auda insa dupa ceva timp in modul asta sustinut de lucru.
Mihai a zis
Servus!
Am o intrebare: Am vazut un Dell Studio destul de ok ca specificatii si ca pret, insa e Factory Refurbished. E ok de cumparat asa? Ar trebui sa am incredere in el de e factory refurbished?? 😀
Alexandru a zis
Refurbished semnifica o anumita problema cu notebook-ul care nu mai permite vanzarea ca nou. Si trebuie sa afli care este aceasta problema. Poate sa varieze de la cutie deschisa, la zgarieturi sau butoane / porturi nefunctionale. Numai dupa ce stii exact ce e cu el poti spune daca merita sau nu.
Mihai a zis
I see. Nu stiu cum sa aflu ce exact a fost cu el, ca asta mi-au zis si cei de la firma, ca poate a fost cutia deschisa si laptopul nu s-a vandut, poate a fost folosit doar la cateva prezentari sau poate o fi avut vreo hiba si a fost reparat, dar ca nu stiu care sa fi fost problema.
Eu ma gandeam ca oricare ar fi situatia, deoarece producatorul l-a refurbished e safe, ca si de a fost un defect a fost reparat. Si mai ales ca dau si garantie 12 luni si post-garantie inca 12 luni.
La magazinul respectiv am vazut ca au separat sectiunea unde vand laptopuri cu defecte (fie nu merge wirelessul fie nu merge un port).
Mersi de raspuns, Alex….. inca ma gandesc ce si cum, probabil o sa raman la un Vostro nou nout cu 3 ani garantie (desi e doar Dual Core), desi tare mult mi-ar fi placut un Studio.
ciprian a zis
am acest model il recomand cu placere , calitate pret este exceptional ! va salut