Am avut multe tentative de a migra definitiv la Linux, Ubuntu in special, enorm de multe. Pana acum toate au esuat pentru ca se gasea ceva ce-mi trebuie sa nu poata fi rulat sub Linux. Asa ca am revenit, de fiecare data, la Windows. Acum mai bine de o luna mi-am dat seama ca trebuie sa iau o decizie in ceea ce priveste sistemul de operare de pe calculatorul de la biroul de acasa: ori cumpar licenta de Windows ori ma obisnuiesc cu Ubuntu. Iata ce a iesit:
Inceputul nu a fost usor deloc. Dar eu indragesc Ubuntu de multa vreme, deci macar a fost dulce. Stiam ca sunt probleme cu: sunetul 5.1, TV tunerul, imprimanta multifunctionala si cu migrarea fisierelor de tip Word, Excel si Powerpoint din Microsoft Office in OpenOffice. Fisiere cu care lucrez cel putin o data la doua zile.
Totul a inceput intr-o seara de weekend cand am descarcat Ubuntu 10.04 si l-am instalat cu Wubi. L-am butonat putin, n-am reusit sa fac sunetul si m-am plictisit. A zacut inca o saptamana singur in fisierul lui partitie. Dupa acest timp am revenit la el, intr-un alt weekend, si cu ajutorul mult-iubitului Google am dat de rezolvarea problemei cu sunetul 5.1 pe forumul Ubuntu. Aceasta (rezolvarea) se numeste Pulse Audio.
In acel moment m-am indragostit. Imi mergea, in sfarsit, dupa nenumarate incercari, sunetul foarte bine pe Ubuntu. In urmatoarea saptamana n-am iesit din Linux decat pentru a printa ceva sau a mai edita un fisier XLS.
Mi-am facut curaj si m-am pus pe documentat instalarea imprimantei Samsung SCX-4300 pe Ubuntu. E o groaza de lucru, o groaza. Pentru ca imi era prea lene am zis sa vad daca nu merge cu driverul recomandat de Ubuntu, adica cel pentru SCX-4200. Surpriza, atat scanerul cat si imprimanta mergeau perfect! Atunci am vazut si ca OpenOffice stie singur export in PDF si ca nu strica alinierea in fisierul final, cel pe care-l printezi, chiar daca fisierul original a fost creat pe Windows.
Ieri, din doua-trei click-uri, am instalat si TV Tunerul. M-am mai chinuit putin cu sunetul, evident, care nu vroia nicicum sa treaca de la Line-In la Analog-Out. Dar am reusit sa setez PulseAudio sa faca loopback. Problema s-a rezolvat.
Am acum un Ubuntu 10.04 perfect functional. Il folosesc zi de zi si nu prea cred ca ma va mai face ceva sa ma intorc pe Windows. Zilele acestea voi face si pasul final, voi ‘ucide’ Windows 7 cu totul si voi muta Ubuntu din partitia de tip fisier intr-una adevarata. Atunci chiar nu va mai exista cale de intoarcere…
Va continua. Probabil.
*Articolul are scopul de a arata ca se poate. Mentionez ca nu ma joc pe calculatorul de acasa deci perspectiva asta nu poate deveni problematica. In plus, daca am nevoie de ceva pe Windows am un laptop pe care am 7-le.
alin a zis
de ce trebuie neaparat licenta acasa? cu ce e mai bun decat win 7 ? iar sunetul cum merge si se aude fata de win 7?
cristi a zis
sunt pe kubuntu de 1 an de zile. este placut cand auzi pe altcineva ca a facul pasul mare.
felicitari pentru pasul facut
bpv a zis
sunetul e mai un pic mai prost fata de windows pentru ca nu sunt drivere de la producatori, chiar daca ai o placa audio mai ok.
(daca ai integrata nici nu merita sa intrebi)
Singura incoveninta ar fi ca nu are acelasi bass si efecte; iar pe deasupra nu poti selecta volumu la fiecare satelit.
mai simplu, poti sa iei un cd cu live si vezi cum se misca la tine
Boreas a zis
Felicitari!
Ăla micu' a zis
Și eu te felicit pt. decizie.
Eu am făcut acest pas la vârsta de 54 ani și regret că n-am avut curaj/interes cu mult mai devreme.
Cu puțină ambiție și determinare poți trece peste majoritatea problemelor de adaptare. Atunci satisfacția reușitei îți va șterge, probabil, din memorie existența Windows (7, Xp sau oricare)
@alin : „cu ce e mai bun decat win 7 ? ”
Caută „compiz”, dar nu numai, pe YouTube.
Îți poți răspunde singur la întrebare dacă-i dai o șansă Linux câteva ore pe zi timp de o săpt., două, chiar și în dual-boot cu Windows.
Bun venit în „lumea liberă” a open sources !
Tux a zis
Cand mai ai chef de teste, incearca si Mandriva Linux! 😉
Exista si comunitatea romaneasca unde vei gasi ajutor daca va fi nevoie. mandrivausers.ro
Mihai Baboi a zis
Si eu am 10.04 instalat. Deocamdata ca sistem secundar, pentru ca unii mari producatori de soft-uri inca nu-l iau in serios, iar alternativa nu ma satisface. Cred ca in 2-3 ani se vor gasi si versiuni de linux ale soft-urilor mari.
Daniel a zis
Eu folosesc la munca Ubuntu dar nu sunt multumit pt ca e praf pe partea de editare video.
Darius a zis
@alin, Pentru ca se face sa fie pe firma.
@bpv, Intr-adevar, nu e asa de precis cu volumul pe fiecare satelit dar se poate seta. Oricum, asta nu ma intereseaza atat de tare.
Sunetul se aude destul de bine pe Ubuntu. A mai facut el ceva figuri intr-o vreme cand miscam de volum, dar isi revine.
Si multumesc pentru felicitari. 🙂
unu a zis
de ce nu zici cat chin este pentru configurarea retelei…probabil ca tu ai router si nu ti-ai dat seama…cat ram mananca. desi am 4 gb de ram imi arata ca e consumat tot ramul doar navigand pe net…l-am avut si eu in paralel cu win 7, dar m-am saturat de fitele lui…
Darius a zis
Am router dar mi-am configurat IP-urile manual. A durat 10 minute.
Cat RAM mananca? Eu am 1 GB de RAM si imi foloseste, cu 10 tab-uri in Chrome deschise, doar 70%.
Peter a zis
De mult mi-as fi dorit si eu sa trec la o versiune de Linux (Ubuntu ar fi fost preferatul meu). Dar nu pot, lucrez DTP la greu. E drept, as putea folosi fara probleme Scribus, Inkscape si Gimp, dar ma tot lovesc de niste inapoiati de prin tipografii, pentru care nu exista decat Corel! Mai mult, ce sa fac cu fisierele lucrate pe Mac in Freehand? Sunt si probleme cu fonturile. Desi este un format standard universal, PDF-ul inca pune multe probleme incepatorilor care lucreaza pe Windows. Mai ales pentru print! Apoi, mai este o mare problema: declaratiile si programelele de raportare facute pentru firme de catre Min. Finantelor, care nu functioneaza decat pentru… Windows, ati ghicit!
Boreas a zis
Ooooo!, Dragii mei amici pentru inceput nu trebuie sa va opriti la o singura distributie de linux, distributii sunt sute!, da ati auzit bine, sunt sute de distributii de linux, fiecare distributie are „parfumul” ei, eu de exemplu folosesc Mandriva, Ubuntu si mai am pe un stik o distributie linux Romaneasca intitulata NIMBLEX, ati auzit bine este facuta de un Roman si este foarte buna, desi are numai 200 mb stie sa faca destule, chiar prea multe, este facuta pe structura Slackware iar pentru cine cunoaste interfata este KDE. Nu vreau sa supar pe nimeni, am lucrat si eu pe Windowz stiu sistemul, dar vreau sa va spun un lucru, toti care au trecut pe Linux , la inceput le-a fost greu, linux are alta gandire fata de windowz, dar… toti care au invatat linux, nu sau mai intors la windowz. Oare de ce?, Cei care invata linux o sa-l indrageasca (iubeasca) vreau sa postez o adresa pentru incepatori de linux, sper ca Domnii admini sa nu se supere pe mine, adresa este urmatoarea: http://www.whylinuxisbetter.net/index_ro.php?lang=ro , iar celor care vor sa invete linux Eu le urez mult suces. Cu respect Boreas.
Peter a zis
@Boreas:
Ai dreptate. Tot pentru cei interesati, un link indispensabil:
http://distrowatch.com/
Este portalul pentru orice distributie de Linux care v-ar putea interesa. Eu, unul, am incercat cateva (peste 15). Sunt destule distributii personalizate pentru (aproape) orice categorie de utilizator sau de specialist in IT!
unu a zis
@ darius…pai da un router e usor de configurat. incearca direct sa vezi cum e. nu sunt specialist in dat comenzi, sunt un incepator pe ubuntu, dar ma descurc cu google. am gasit pe google cum se face reteaua…fata de windows dureaza mai mult si e prea enervant…prefer sa raman fan windows. cel mai mult m-a enervat ca nu am gasit un program de mess cu care sa ma conectez pe yahoo video si audio …am gasit doar audio, dar programele de mess sunt foarte rudimentare in ubuntu din pacate.
dorin a zis
@unu -pentru retea ai network connections, iar pentru mess ai pidgin, cat despre conferinta video s-a mai discutat depsre asta… e din cauza ca yahoo messenger nu e un open source.. si yahoo isi protejeaza protocoalele.. insa aplicatia construita pana acum(pidgin) e facuta aproape cu ochii inchisi. Asa ca nu invinui comunitatea linux.. ci monopolul microsoft.
Nu are rost sa continui cu Open Office, standarde si ms office si alte produse MS.
Boreas a zis
ValsiS, daca ai fi stiut linux nu concepeai asemenea intrebre!, mai sus am postat o adresa acceseaz-o citeste bine si fa o comparatie sincera fata de tine, daca iti place windowz, nu este nici o problema, nu te obliga nimeni sa treci la linux ( in linux nu te chinui) asa cum crezi tu, linux-ul trebuie sa-l intelegi, este alta gandire si sincer trebuie sa citesti multtt despre linux (nu acelasi lucru pot spune despre windowz, care este un sistem de operare inchis) si ca tot veni vorba, sincer acum vorbim, tu ai toate licentele la zi pe windowz, inclusiv plata la antivirusi care de obicei sunt non-windowz programele adiacente!,scopul acestor postari sunt pentru a arata ca exista si alternative fata de windowz stiu windowz in sus, windowz in jos, windowz este cel mai bun! NU,NU ESTE CEL MAI BUN,ESTE UN SISTEM DE OPERARE INCHIS CARE IL INTRETINE O ARMATA DE OPERATORI, pe cand la linux-ul este un sistem de operare deschis oricine poate intra in sistem si sa vada ce „ingrediente” are in strauctura sa deci este liber , pe cand windowz NU. Apropos ai incercat Macintos, dar UNIX parerea mea este ca nu, dar nu parerea mea conteaza, nu?! Vezi!, nu am mai intrebat si de alte programe daca le ai platite cum ar fi world….. in fine, Despre linux si toate programele din el sunt GRATIS, deci moca!, ai bani de aruncat in fiecare an pe licente? Cu respect Boreas.
ValsiS a zis
o intrebare super simpla
de ce sa te chinui inzecit pe linux cand poti rula windows fara probleme ?
pentru ce atata chin ?
Day a zis
Ce versiune de linux recomandati unui incepator , ceva sa nu difere foarte mult de windows ?
Valentin a zis
„Day”
iti scriu acum de pe Linux Mint. Este bazat pe ubuntu si e foarte frumos personalizat.Go for Linux Mint.
unu a zis
cel mai bun linux e windows 7 x64 🙂
Ăla micu' a zis
@unu
„cel mai bun linux e windows 7 x64 :)”
pentru tine așa o fi . Pt. mine cel mai bun Windows 7 este una sau mai multe distribuții de Linux (din cele peste 300) . Amândoi să fim sănătoși.
@Day
Încearcă Mint 9, Ubuntu 10.04 cu kernelul 2.6.34, Ubuntu U.E. 2.6 .
Pornește de la ideea că nici în Windows nu le-ai știut pe toate chiar de la început, nu ?
@ValsiS
„de ce sa te chinui inzecit pe linux cand poti rula windows fara probleme ?”
Pt. că merită. Arată și se mișcă mai bine și mai repede decât orice Windows, chiar și pe „râșnițe”.
Boreas a zis
Day, cauta sa instalezi linux cu intrfata KDE este mai aproape de windowz ca configuratie Kubuntu, Slax, Nimblex, Susue si mai sunt destule, important pentru tine este sa ai rabdare, iar in momentul cand ai inteles linux, nu te mai desparti de el.
Day a zis
Ok , multumesc de sfaturi. Cand am timp zilele astea le pun pe o masia virtuala si ma joc nitel. Rabdare am , numai sa fie compatibile driverele 🙂
Boreas a zis
Day, nu trebuie puse pe masina virtuala, le rulezi direct de pe CD live, este mai simplu. (de fapt decizia iti apartine) eu am net de la ClicKNet (Romtelecom) si se leaga singure la reteua de net. Mandriva, la instalare te intreaba ce interfata doresti sa instalezi KDE, GNOME sau custom adica iti alegi singur interfata de lucru, nu mai spun ca atunci cand te impotmolesti ceri ajutor la : linux.ro sau mandrivauser, linux este pe zi ce trece tot mai cautat, tot mai usor de utilizat si sincer vine ca un tavalug!, tot mai multi user migreaza de la windowz pe linux. O zi frumoasa!
Robert a zis
Si eu sunt pe cale sa fac aceasta trecere, adica de la Win pe Linux, mai precis pe Ubuntu. Inca din 2002 am instalat diferite distributii si am incercat sa vad daca le pot folosi in task-urile de zilnice. In acea perioada am renuntat repede la idee, deoarece era un chin sa gasesti de ex. codecuri, drivere pt. diferite prefiferice, etc. Insa cu noile versiuni, cel putin la Ubuntu, totul e super ok. Poti sa-l setezi sa-ti descarce automat ultimele update-uri, ai tot ce vrei in el. Pana si suita OpenOffice a ajuns la o maturitate suficienta pentru a putea lucra in el aproape ca in MS Office. Singura chestie care nu-mi place, e faptul ca se porneste relativ incet. Adica de la apasarea butonului de pornire pana la incarcarea totala a sistemului de operare, astepti mault mai mult ca in cazul Win 7.
ValsiS a zis
m-am jucat cu mai toate distributiile de linux :P, dar momentan nu le vad rostul, atata timp cat nu il folosesc pentru un server, baze de date sau ceva de genu, mi se par inutile in comparatie cu windows,
da, recunosc ubuntu a facut pasi foarte mari in ultimii 3 ani, dar totusi prefer windows
desi zici de windows ca este un sistem inchis, de ce crezi ca toate companiile il folosesc ?
nu uita, microsoft este cea mai mare companie de software din lume
ala micu a zis
@Day
Mașina virtuală este una, LiveCD este alta, USB stick sau HDD altele.
Succes !
Lion a zis
Pe mine Linux m-a ajutat în multe situaţii, dar nu folosesc exclusiv Linux. Acum am instalat Linux Mint 9 şi sunt mulţumit, oricum am triple boot cu XP şi 7 şi nu intru mai deloc în Win7, ci tot bătrânul XP e mai rapid şi mai compatibil cu aplicaţiile şi cu driverele. Deci hands up for Linux, dar din păcate anumite aplicaţii nu rulează nativ şi complet pe Linux, iar pentru a rula XP virtual nu e calculatorul suficient de puternic.
cipri a zis
Si eu sunt pe Linux de doi ani. Am trecut pe Linux din cauza erorilor din windows, a virusilor, a instabilitatii…
Lucrez mult pe laptop, mai ales programare web si Linux e perfect pentru asa ceva.
Cat despre jocuri, am ramas la nivelul Warcraft 3, Counter Strike si Heroes 3 care merg fara probleme in wine (pentru cine nu stie, wine iti permite sa rulezi aplicatii de windows sub Linux). Recent am auzit ca ar merge chiar si Starcraft2 sub wine deci sunt sanse sa puteti juca si jocul vostru preferat, oricare ar fi…
In rest pot sa zic ca am testat mai multe distributii, am instalat pana acum in jur de 6 – 7 sisteme cu Linux pentru diferiti oameni si toate au functionat fara probleme.
In rest, ma intriga fanii windows in ideea urmatoare: toata lumea stie ce poate si ce nu poate windows, dar nu toata lumea stie de Linux. Daca sunt cativa oameni care promoveaza Linux, puteti incerca sau nu, treaba voastra; ce nu inteleg e de ce ne combateti si ziceti ca Linux nu e bun, sau incercati sa-i opriti pe altii sa incerce.
Ce castigati voi daca nu folosim noi Linux?
gendaox a zis
Sistemul GNU (cu kernel Linux) este cu mult superior multor sisteme de operare cum ar fi UNIX (inclusiv MacOS X), Windows, MINIX etc.
Faptul ca a fost portat pe aproape orice arhitectura hardware face din GNU un sistem de operare cu adevarat solid. GNU ruleaza pe unele din cele mai serioase arhitecturi cum ar fi UltraSPARC, ARM s.a.
Fata de sistemele de operare care abstractizeaza calculatorul pana la ridicol GNU si UNIX iti ofera oportunitatea de a-ti intelege foarte bine masina pe care lucrezi. Este foarte important sa stii care sunt limitarile si avantajele configuratiei pe care o folosesti (altfel este ca si cand ai incerca sa canti heavy metal pe o chitara clasica, ‘ca deh … e tot chitara ). Spre exemplu, daca inveti sa configurezi placa/placile de retea pe GNU sau UNIX inevitabil inveti ceva despre functionarea retelei (dar ai facut si ceva practic cu aceasta ocazie …); – sigur cine vrea sa invete retelistica serios trebuie sa studieze standardul / spec. placii de retea. Eu am reusit sa configurez un modem wireless mai repede pe GNU decat pe Windows (unde nu imi arata setarile pe care voiam sa le fac – era intr-un fel ascunse prin registri etc.)
Sistemele similare cu UNIX sunt in general usor de demontat sau de ajustat, ceea ce nu poti face pe sistemele de operare care nu sunt libere. Poti plati oricand pe cineva care se pricepe sa iti construiasca un program care sa iti regleze volumul pe fiecare satelit …
A invata sisteme GNU – UNIX inseamna a invata sa folosesti calculatorul si sa intelegi in ce sens e compatibil pentru o sarcina si in ce sens nu este. (adesea aud utilizatori de Windows care au configuratii foarte bune spunand – „calculatorul meu e varza”, si asta deoarece nu il folosesc la ce trebuie).
Pe distributiile actuale de GNU consumul de memorie nu mai reprezinta o problema semnificativa; din cate am observat a fost reparat – mie in timpul utilizarii intense imi foloseste in jur de 400MB (cu tot cu grafica). De asemenea suita office oferita de multe distributii este excelenta pentru cine nu are nevoie sa editeze ceva mai pretentios. Personal prefer LyX fata de OO Writer (cu atat mai mult fata de Word).
Exista si alte motive pentru care cineva ar folosi astfel de sisteme fata de Windows, MacOS (da, versiunile 10+ au si interfata BSD – dar controlul asupra sistemului este aproape zero).
Sa nu credeti ca GNU sau UNIX sunt singurele sisteme de operare pe care merita sa le incercati – exista si alte sisteme interesante, spre exemplu Plan9.
Bianca Dobrescu a zis
Bun aşa!:D