O parte din tarile lumii sunt in dezvoltare rapida in acest moment. Pentru ca au ramas in urma acum incearca sa recupereze in toate domeniile, inclusiv in cel al electronicelor. Un exemplu clar il avem chiar la noi, in Romania, unde tot mai multi schimba vechile televizoare cu LCD-uri, dar asta e doar unul dintre ele. Toate aceste schimbari aduc odata cu ele si o problema de natura ecologica: deseurile electronicelor.
Romania a fost doar un exemplu neinsemnat. In tari precum China si India se creeaza adevaratele mormane e-deseuri. E invitabil avand in vedere faptul ca populatia e continua crestere, si asta nu e problema dar deja ei sunt multi, foarte multi. Si sunt in dezvoltare rapida. Problema reciclarii a devenit una foarte serioasa avand in vedere ca, global, in fiecare an se foloseste 3% din rezerva de aur doar pentru fabricarea de telefoane mobile si calculatoare personale.
Probleme foarte mari se asteapta sa apara in curand si din Africa si America Latina. Nimic despre tari din Europa, ca noi suntem mai putini, dar deja puteti vedea, in unele locuri, pe la iesirea din orase, munti intregi de televioare vechi sau calculatoare aruncate. Ce-am ajuns!
Pe langa cei 3% de aur, se folosesc 13% din rezerva de palladium si 15% din cea de cobalt, tot anual. Enorm. Alte cifre ne spun ca emisiile de carbon generate pentru producerea de electronice intr-un an de zile ajunge pana la 23 de milioane de tone, 0.1% din totalul mondial, dar totusi. Global, mai mult de 1 miliard de telefoane mobile s-au vandut in 2007 de la 897 de milioane in 2006. Totul genereaza 40 de milioane de deseuri anual.
Avem, deci, o problema reala oameni buni. La noi se cumpara pana acum ceva timp orice, ca-i la moda. Nu conta ca Gigi-ul nu avea ce sa dea de mancare la copii sau avea pantalonii rupti, el si-a luat LCD si home cinema si, mai ales, telefon cu touch screen. Acum, cu criza, s-au mai domolit cumparaturile fara cap. Macar atat a facut bun si ea.
Din pacate nu se investeste in reciclare, deloc. La noi cu atat mai mult, unde interesele sunt clar altele decat binele mediului inconjurator. Cartile ajung la gunoi, ziarele la fel.