Faptul ca se vand foarte multe laptopuri este o certitudine. Si cum folosirea retelei pe fir ar dauna mobilitatii atat de apreciate a unui laptop, mai toata lumea are pe acasa cel putin un router wireless. De ceva vreme producatorii de echipamente de retea de acest gen incearca sa ne aduca viteze tot mai mari, comparabile cu ale unor relete pe cablu, motiv pentru care au implementat MIMO sau variante timpuri ale standardului 802.11n, produse cunoscute ca fiind compatibile Draft N.
Edimax BR-6324nL este un router wireless ce face parte din noua serie nLite, care dupa cum ii spune si numele are capabilitati Draft N. El reprezinta produsul ales pentru etapa a 15-a a concursului SuperBlog organizat de PCNews.
Fiind un produs entry-level, BR-6324nL, nu are capabilitati MIMO, desi router-ul este dotat cu doua antene. Consecinta directa este scaderea vitezei maxime teoretice de la 300 Mb/s la jumate, adica 150 Mb/s. Totusi cele doua atene isi spun cuvantul cand vine vorba de acoperire, aceasta fiind excelenta, cel putin in comparatie cu cele doua routere 802.11g existente deja la noi in birou.
Caracterisicile hardware modelului BR-6324nL sunt:
- 1 port RJ-45 pentru WAN
- 4 porturi RJ-45 pentru LAN
- Buton de reset si pornire oprire a retelei wireless
- 2 atene de 3 dBi, cu urmatoarele caracteristici:
- Putere de transmisie:
- In mod 802.11n: 16 ± 1 dBm
- In mod 802.11g: 16 ± 1 dBm
- In mod 802.11b: 18 ± 1 dBm
- Sensibilitate:
- In mod 802.11n (40 MHz): -68 dBm
- In mod 802.11n (20 MHz): -71 dBm
- In mod 802.11g: -74 dBm
- In mod 802.11b: -87 dBm
- Putere de transmisie:
- 4 MB memorie flash
- 16 MB memorie SDRAM
- 179*133*25 mm
- Router-ul wireless
- Adaptorul de curent
- Suportul pentru montarea pe verticala
- Cablu UTP de 1 metru
- Manualul de utilizare
- CD-ul cu utilitarul de configurare si documentatie.
Scoatem router-ul din cutie, conectam cablurile, si suntem gata de configurare, moment in care avem de ales intre a folosi aplicatia de pe CD sau interfata web.
Celor mai putin experimentati le recomand utilitarul de pe CD pentru are suport pentru limba romana, si este usor de folosit. Cu ajutorul acesti aplicatii poate fi configurata conexiunea la Internet, reteaua wireless si parola routerului, in numai cateva minute rezultand o retea LAN sigura si gata de utilizare.
Pentru a avea acces la intreaga serie de capabilitati ale acestui router va trebui sa folosim interfata web, din care avem acces la setari gen putere de transmise, server virtual, DMZ, QoS, etc. Desi firmware-ul instalat pe router-ul pe care l-am testat era 1.27, au mai fost cateva scapari, mai ales la Quick Setup, unde am intrat intr-un loop dupa setarea fusului orar. Totusi a aparut pe net firmware-ul 1.32, disponibil aici, care remediaza unele neajunsuri.
Interfata web realizata de cei la Edimax este placuta ochilui, setarile fiind grupate foarte bine, insa sufera de cateva lipsuri capitolul egonomie, navigarea dupa cel de-al doilea nivel ierarhic realizandu-se prin intermediul unor butoane radio care necesita confirmare. Acest aspect insa este neglijabil in opinia mea, dat fiind ca odata ce am terminat de configurat pana si cele mai mici detalii ale routerului nu vom mai accesa interfata de administrare cateva luni sau chiar ani.
Ceea ce a reusit sa ma impresioneze la intefata web standard disponibila pe BR-6324nL, si subliniez acest lucru, este multitudinea de optiuni, regasind multe elemente prezente in firmware-ul modificat instalat pe un WRT54GL, un nume deja consacrat in materie de routere wireless. Si chiar cateva in plus, cum ar fi modul de functionare Universal Repeater al Access Point-ului.
Concert, intefata web de pe BR-6324nL cuprinde urmatoarele:
- Quick Setup
- General Setup – partea cea mai importanta este impartita in 5 subsectiuni:
- System – configurarea fusului orar si a serverului NTP ce urmeaza a fi folosit de router, parola de administrare si setarile de acces de la distanta (IP, port).
- WAN – de aici pot fi configurate toate tipurile de conexiuni la Internet folosite in mod uzual: PPPoE, PPTP, DHCP, Static IP si chiar L2TP, Big Pond. Trebuie mentionat faptul ca in cazul unei conexiuni PPPoE avem 3 optiuni de conectare: continuu, la cerere si manual.
- LAN – setarile pentru serverul DHCP, inclusiv adresele statice alocate in functie de adresa fizica (MAC).
- Wireless – setarile wireless sunt impartite in setari de baza, securitatea, acces in functie de MAC si functionalitatea WPS. Access Point-ul are 6 moduri de functionare: AP (Acces Point standard), Station Infrastructure, AP Bridge-Point to Point, AP Bridge-Point to Multipoint, AP Bridge-WDS, Universal Repeater. La capitolul securitate avem disponibila criptare WEP, WPA si WPA2, pe 64 si 128 de biti.
- Advanced Settings – Firewall avansat (detectie si blocare DDoS, SYN flood etc), prioritizare a traficului in functie de anumite caracteristici via serviciului QoS, NAT, Port Fowarding, Virtual Server si Virtual DMZ, si DNS dinamic (DDNS).
- EZ View – functie prin care Edimax incearca sa adauge valoare routerelor sale, parmintandu-le sa detecteze alte echipamente de retea (camera video, imprimante, dispositive UpnP etc), astfel facand mai usoara viata administratorilor de retea. Pe buna dreptate, nu va imaginati de cate ori am folosit nmap pentru a gasi diverse echipamente intr-o retea cu adresa IP primite via DHCP.
- Status – informatii despre starea curenta a routerului, loguri si statistici.
- Tools – Backup / Restore pentru setarile routerului, cat si revenirea la setarile din fabrica; repornirea routerului.
- Language – exista si limba romana.
Pentru a vedea cum este pregatit Edimax BR-6324nL pentru utilizarea de zi cu zi am ales sa il testez intr-un mediu real, prin urmare el a fost poarta mea catre Internet, in fiecare zi, timp de o saptamana. In acest timp router-ul nu a avut probleme cu uptime-ul, conexiunea wireless a fost stabilia, in pofida unei oarecare aglomeratii existente in banda de 2.4 GHz de la birou.
Inainte de sosirea router-ului Edimax foloseam pentru conexiunea wireless doua routerele, unul cu putere de transmisie mai mica, pentru momentele cand eram la o distanta mai mica de 10 metri de router, si unul cu putere de transmisie mare, pentru distante mai mari, ambele configurate pentru 802.11g. Hotrat s-a vad cum se descurca BR-6324nL in conditii similare l-am folosit atat la distanta mica (aproximativ 2 metri), la distanta mare (aproximativ 30 de metri, prim mai multe ziduri din caramida). Si m-a impresionat de calitatea si stabilitatea semnalului. Singurul meu regret a fost ca nu avut la dispozitie si o placa de retea wireless compatibila 802.11n (poate chiar noua EW-7711Uan), pentru a testa viteza maxima de transfer, de 150 Mb/s, in diveresele cazuri. Am testat insa pe standardul 802.11g, si am obtinut o rata de transfer efectiva de 3.9 MB/s folosind un uTorrent, ceea ce nu este rau de loc.
Tinand cont ca BR-6324nL are un pret de 180 Lei (primul magazin online la care l-am gasit fiind Vexio), il face se impuna ca un router cu un raport pret-performanta foarte bun. In plus a reusit sa ma convinga sa acord atentie unui producator in care fata caruia as fi fost sceptic in ceea ce privieste echipamentele de retea, preferand in general nume deja consacrate in domeniu.
Cum placa de retea EW-7711Uan nu a aparut inca in magazine, daca nu aveti notebook si doriti sa realizati o retea wireless cu acest router va recomandam sa-l imperecheati cu o placa USB EW-7318USG tot de la Edimax, pentru un semnal cat mai sigur (care gratie antenei de 4 dBi atasabila are una dintre cele mai bune receptii). Sau pentru a folosi la maxim viteza de transfer pusa la dispozitie de router, puteti incerca bundle-ul Edimax WK-2080, care include acest router BR-6324nL si o placa de retea USB EW-7711UMn (ambele suportand viteza de 150 Mb/s).
In incheiere as dori sa multumesc domnisoarei Veronica Dumitrescu, de la Edimax Romania, care a avut amabilitatea de a ne pune la dispozitie router-ul Edimax BR-6324nL.
Mihai a zis
Eu l-am folosit cu doua placi de retea, una cu chip Intel iar cealalta Broadcom, fara probleme.
adrian hoanca a zis
eu am cumparat un asemenea aparat dar puterea semnalului cam lasa de dorit chiar si adaptorul usb nu da un rezultat , tinand cont ca distanta era cam de 3 metri si ne daspartea doar o usa de lemn , asta e parerea mea poate nu stiu eu sa configurez ruterul
samarinean a zis
nici eu nu stiu ce sa spun, dar impart aceeasi parere cu adrian. ori e AP-ul sau placa wireless de retea. eu il folosesc deasupra usii de la intrare in apartament (de la sol la coltul sus al tocului de usa cca. 1,9 m, antenele indreptate aprox. in directia stickului wireless) si la o distanta de 6-7 m cu doar o usa de aluminiu intre ele, sare aiurea semnalul. culmea e cand atunci cand rasucesc stickul semnalul se schimba fie intr-un semnal mai bun sau mai putin bun. are el o pozitie in care ii place 😛 … aiurea ma gandeam la ceva mai mult din partea lui avand in vedere standardul 802.11n .
Miki a zis
Acest router este al 3-lea pe care l-am avut.Nu am decat cuvinte de lauda la adresa lui. Semnalul este excelent, am iesit in afara blocului cu laptop-ul la vreo 20 de metrii prin 2 pereti de beton si unul de caramida aveam 3 liniute semnal(cu nici unul nu aveam acolo). Viteza dupa cu spune si standard-ul N este f mare.Stabilitatea de asemenea este f buna, atat in trafic intens cat si in standby nu pica(Cum pateam cu Siemens Gigaset).In afara de linksys, acesta este cel mai bun router lowbuget.
nEXXUS a zis
am un astfel de Router de 7-8 luni, si pot sa spun ca sunt foarte multumit de el. Tine a retea de 3 calculatoare (2 laptopuri dintre care un compatibila cu standardul N) si un desktop fara nicio problema si la trafic mare (torente). Puterea semnalului este foarte buna. aveam semnal aproape full (4-5 linii) si in fata blocului la o distanta de 15-20 de metrii de Router printr-un perete. Un prieten s-a conectat la router cu o placa exterioara wireless de la o distanta de cel putin 75 de metrii (o distanta de 3 blocuri) fara vizibilitate directa.
In concluzie este un router mai mult decat OK.