Suportul pentru Windows 10 va fi sistat din toamnă, iar peste 240 milioane de PC-uri nu vor putea migra la Windows 11 din cauza cerințelor de sistem. Ca urmare a ratei de adopție reduse pentru Windows 11, o parte din cerințe au fost relaxate, însă nu oficial, iar singura soluție pentru utilizatorii de PC-uri vechi de a trece la ultima versiune a sistemului de operare este schimbarea hardware-ului.
Această rigiditate a Microsoft cu privire la cerințele de sistem pentru Windows 11 începe să fie percepută drept un avantaj de către tabăra Linux, aceasta susținând că PC-urile vechi, dacă sunt funcționale, nu trebuie să se transforme în deșeuri, putând fi exploatate în condiții bune cu un alt sistem de operare. Așa a luat naștere proiectul End of 10, care îndeamnă utilizatorii de PC-uri vechi să treacă la Linux, prezentând avantajele software-ului open-source, precum și ghiduri pas cu pas, menite să simplifice procesul de migrare.
Pentru cei ce nu știu, Windows 11 necesită un procesor Intel Core 8th gen și AMD Ryzen 2000, dar și un modul TPM – cerințe considerate absurde de o bună parte din utilizatorii de Windows. De exemplu, un procesor Intel Skylake (6th gen) poate că nu este capabil de unele activități complexe, însă tot ar trebui să poată rula ultima versiune de Windows pentru web browsing, office și multimedia. Distribuțiile de Linux, în schimb, nu au aceste restricții, beneficiind de stabilitate și mai ales de securitate chiar și pe hardware-ul vechi. În plus, mare parte din ele nu au reclame și telemetrie și nu necesită conturi online precum Windows 11, făcându-le mult mai prietenoase din punct de vedere a confidențialității. În cazul Ubuntu 25, PC-urile trebuie să aibă minim procesor dual core, 4 GB de memorie RAM și 25 GB spațiu de stocare. În plus, Linux oferă alternative pentru configurații și mai slabe de atât. Xubuntu, de exemplu, are nevoie doar de un procesor Intel sau AMD cu instrucțiuni x64, 1 GB de memorie RAM și 8.6 GB spațiu de stocare, așadar Linux, la prima vedere, pare să ofere mult mai multă flexibilitate decât Windows în ceea ce privește compatibilitatea hardware.
Via Neowin
Se poate face usor upgrade la Windows 11 pe dispozitivele nesuportate.
https://en.videotutorial.ro/instalare-windows-11-pe-pc-uri-vechi-sau-upgrade-de-la-10-la-11/
E o metodă neoficială cu potențiale riscuri.
O tampenie. Eu.am un laptop asus tuf gaming cu intel 7 generatia 8a parca ..am pus win 11 si nu imi mai vedea placa video dedicata..chiar de e un gtx cu 6g ram..am pus inapoi win 10..
Asta spune Microsoft ca sa sperie publicul.
Iesitul din casa e un potential risc, ce facem nu mai iesim?
E o metoda care functioneaza, am testat pe 5 dispozitive depasite si nesuportate.
NU stergi discul, nu reinstalezi, nu Linux, ci W11 cu actualizari, programe si date neafectate!
distinsi redactori, de ce nu scoateti 1 cuvant despre Windows 10 Enterprise LTSC IoT ?
Ce anume ai dori sa stii?
Pentru că nu e destinat publicului larg și poate fi achiziționat doar de către marile companii prin volume license.
Il gasesti totusi de cumparat cu ~30 lei la mana a 2-a, insa „includes rules around dedicated use devices” adica poti sa ai surprize gen sa nu-ti mearga un anumit driver video. Da, era o solutie pe vremea lui Windows 7 insa acum are si M$ protectii mai bune. Pana la urma Linux este foarte bun daaacaa nu ai nevoie de pdf-uri cu semnaturi certificate pentru/ de la ANAF. Si aici iar ne intoarcem la scandalul cu spagile M$.
Super, super, super articolul ! eh, asa mai veniti de acasa ! nu neg ca M$ are sisteme bune de operare, cel putin mie mi-au placut XP, 7 si 10 la nebunie, dar daca nu mai folosesc jocuri pe computer, chiar nu am mai simtit nevoia de sistemele de operare de la M$. Asa ca pentru mine, Linux MInt, este ceva ca un W7 si W10, nici nu simt vre-o diferenta intre ele, e ca si cum as fi gasit un nou Windows, doar ca este facut de altcineva, nu de M$. Folosit cu Cinnamon, nu am avut niciodata senzatia ca folosesc altceva, si cred ca de aceea, m-am obisnuit asa de repede cu el, si nu l-am mai putut parasi vre-o data. E ca un Windows pe Linux. Stiu ca suna ciudat, dar eu asa-l simt. Este bine ca scrieti despre toate sistemele de operare, asa incat sa aiba toata lumea de unde alege. Nu sunt contra vreunui sistem de operare si nici neaparat pentru, vreunul anume. Sunt doar pentru diversitate, la computer ma refer, sa aiba toata lumea ceea ce-si doreste. Eu am si W10 si W11, dar le folosec o data sau maxim de doua ori pe an. Nu am la ce anume sa le folosesc, asa ca Linux este sistemul meu de operare principal, si restul devin secundare prin nefolosire. Ceea ce ma sperie si as vrea sa stiu mai multe despre el, este sistemul de operare de la Google, numit Fuchsia. Din cate am inteles eu, este scris in Rust, inclusiv kernelul, si va fi ceva gen sistem de operare universal, gen, si pe mobil, si pe tableta si pe laptop, si pe desktop, si pe elementele IoT, si pe intrerupatoarele de la baie, si pe Chip-ul lui buuhniici de la pro la la la, care-l tine palmat intre degetele de la palama stanga. Ce pot spune, un fel de sistem peste tot, cum se spune in franceza: paspartu, cheie cu care se poate deschide orice broască obișnuită. Asteptam sa vedem miracolul de la Google, numit Fuchsia. Poate scrieti si despre el, doua trei randuri intr-un articol viitor. Cica le va lua fata la IOS, M$ si altii.
un mare mulțam sin partea mea
Recunosc nu am citit articolul decât în diagonală dar că și sfat oricui. instalează Linux că e Mint că e Ubuntu că e Arch sau Linux from Scratch că e hardware vechi sau că e nou e irrelevant… Instalează-l stai 3 luni cu el orice ar fi și o să vezi că așa senzație de libertate și lucru ne obstrucționat de Updates și reclama nu ai mai avut de pe vremea lui XP.
Spre exemplu la lucru trebuie sa sar dintr-un OS in altul așa că am un laptop Dell cu Ubuntu 24.04 și access la un jumphost cu Windows pt celelalte systeme + SSH, Team Viewer și Remmina.
Acasă pt că mă mai jos din când în când Garda că îmi e lene sa merg plain Arch cu Steam și proton 90% din jocuri merg fara probleme.
După 3 lunii garantez că nu o să îți mai fie dor de MS.