Eric Raymond este una dintre figurile emblematice ale comunitati open source, fiind implicat in OSS inca de la inceput, cand l-a ajutat pe Stallman la dezvoltarea primului editor de texte gratuit, Emacs. Cofondator al OSI (Open Source Initiative), a scris mai multe carti si documentatii Linux, insa cea mai importanta lucrare a sa ramane „The Chathedral & the Bazaar”.
Zilele trecute, Raymond a fost dat nastere unui nou scandal in lumea open source prin publicarea doleantelor sale referitoare la Fedora/Red Hat pe o lista de email. Asa cum el insusi mentioneaza, „timp de 13 ani am fost un utilizatorlor loial al Red Hat si mai apoi Fedora, insa acum am ajuns la limita”. In continuare, afirma ca dificultatile intampinata de Fedora in administrarea pachetelor de programe (vezi concatenarea destul dificila dintre Core si Extras, fapt ce a dus la amanarea lansarii Fedora 7 cu aproximativ o luna), a rezultat „in abandonarea luptei pentru piata utilizatorilor desktop”. Marea sa nemultumire ramane insa in continuare faptul ca Red Hat/Fedora nu a exploatat la maxim avantul pe care aceasta distributie l-a luat acum cativa ani, cand Red Hat era pe buzele tuturor: ” In ultimii cinci ani, am urmarit Red Hat/Fedora neprofitand de ceea ce la vremea respectiva insemna un avant inegalabil in ceea ce priveste tehnologia utilizata, baza de utilizatori si prestigiul comunitatii.”
Un alt motiv de nemultumire il reprezinta faptul ca Fedora nu tine seama de schimbarile care se impun pentru a face Linuxul un sistem de operare care sa se preteze necesitatilor cat mai multor utilizatori casnici. Isi exprima admiratia fata de Ubuntu, considerand ca acesta a adoptat toate schimbarile impuse de evolutia Linuxului, in timp ce Fedora s-a indepartat din ce in ce mai mult. Pentru Raymond, acordul dintre Linspire si Canonical (societatea din spatele Ubuntu) este un pas in fata si nu pericliteaza statutul OSS, daca utilizatorul Ubuntu primeste soft proprietar prin intermediul CNR (un serviciu implemantat de Linspire).
Ca raspuns la afirmatiile lui Raymond, Alan Cox a afirmat ca „atunci cand Fedora va include soft proprietar devine o problema majora pentru toti cei care o distribuie” si de asemenea „se pot creea discordante in lumea soft-ului proprietar, prin prisma faptului ca unii vor fi inclusi iar altii nu”.
Desi sunt utilizator Ubuntu, ii dau dreptate lui Cox, care facand referire la Eric Raymond, conchide cu o fraza memorabila: „Poate ca a venit timpul cand termenul ‘open source’ a facut ceea ce era decent si a murit odata cu tine”.