V-am prezentat zilele trecute Duster-ul meu. Recent l-am ridicat pe elevator ca sa vad si eu cum arata o Dacie noua pe dedesubt. Am avut un soc cand am vazut cum arata si va recomand sa fiti atenti de la ce dealer luati masina.
Cand a venit Duster-ul la dealer nu l-am putut prelua imediat. Mi s-a spus ca trebuie sa astept cateva zile ca sa fie inspectat corect. Cine stie, poate are un defect de fabricatie. Nu a fost cazul, ba din contra. Masina a fost pregatita de vanzare asa cum se face. Si spatala, evident.
Masina a primit din partea Meridian Nord, caci de la ei am luat masina si nu sunt platit sa le fac reclama, un tratament mai special. Nu stiu daca toate masinile lor trec prin aceleasi etape.
De exemplu, la toate balamalele am gasit vaselina proaspata. Peste tot! Mi s-au pus covorase si tavita in portbagaj, dar mai important mi s-a parut ca masina avea 14km in bord, ceea ce este mult. O masina noua are in jur de 2-3km, hai sa zicem 5-6. Dar 14 este mult. Ceea ce ma duce cu gandul ca a fost testata mai mult.
Cireasa de pe tort acum vine. Am fost cu masina la Panda Self Service, un loc unde iti poti urca masina pe elevator sa lucrezi la ea. Te costa putin. Te programezi si stai cat vrei si ai si scule la indemana. Super locatie, atmosfera este placuta si poti lucra in voie.
L-am luat si pe Vlad Micsunescu de la Atelierul de Detailing cu mine ca sa prezinte masina si sa isi dea cu parerea. Si am aflat amandoi ca masina a fost tratata cu un material special pe toate elementele importante. Nu stiu cum se numeste acel material, era lipicios la atingere, ca un fel de vopsea cauciucata. Se vedea ca este proaspata.
De asemenea, masina a venit cu scuturi de metal si in fata si in spate. Acestea sunt optionale si eu nu le-am comandat. Exista o atentie sporita in unele zone, prinderi suplimentare cu soricei, scuturi metalice suplimentare pentru anumite piese, cum ar fi pe clapeta de pe evacuare si alte maruntisuri care fac diferenta.
Ce vreau sa spun este ca masina arata impecabil pe dedesubt (impecabil pentru clasa asta de pret) si nu ma asteptam sa existe un CTC atat de bun. Chiar si-au dat silinta oamenii astia sa pregateasca masina pentru vanzare. Sunt sigur ca nu asa a venit din fabrica, lucrurile astea dureaza si nu cred ca au ei timp de pierdut in uzina. Plus ca am vorbit si cu alti proprietari de Duster si nu au primit aceste beneficii, deci clar tine de dealer. Nu este dat perfect cu acel material anticoroziv, insa eu zic sarumana si asa, oricum o faceam eu. Promit sa va arat masina si dupa 1 an sa vedeti cum arata.
De aici si sfatul meu sa aveti grija de unde luati masina. Am auzit cazuri in care dealerii nu isi dau deloc silinta sa pregateasca masina pentru vanzare. Parca ti-ar vinde sharoma, asa se comporta. Sau dealeri care nu te ajuta cand ai probleme cu garantie sau iti dau teapa la revizii. Se pare ca Meridian Nord sunt seriosi, cel putin pana acum, si daca o sa am probleme cu ei fiti sigur ca revin cu articol sa va spun. Ca tot la ei fac reviziile. Ah, ca idee, mi-au spus sa nu fac reviziile la 30.000 asa cum scrie in bord. Sunt si ei constienti ca este o mare prostie si ca 10.000km sunt suficienti.
Acum ca l-ati vazut pe dedesubt ce parere aveti?
Ce sa zi, sa te tina mult si bine. Sau cat ai nevoie de ea. In rest, drumuri bune!
Nu stiu daca e ceva ce fac doar ei, legat de vaselina, covorase si tavita.
Acum 2 luni am primit de la munca un Logan nou si a venit si asta cu toate cele 3 de mai sus.
Oricum, mare plus ca a venit asa. Sa te bucuri de Duster.
Eu nu înțeleg cum de în 2022 reprezentanța Dacia îți recomandă schimbarea uleiului la fiecare 10.000 km? Zici că parcă nu am evoluat deloc. Facem reviziile la fel ca la Golf 4. Normal că reprezentanta va recomanda schimbarea uleiului cat mai des. Daca îl schimbi la 30.000 km vizitezi reprezentanta doar de trei ori în perioada de garanție. Daca îl schimbi la fiecare 10.000 km ajungi cam de 10 ori acolo.
lol… pentru economie maxima e recomandat revizie la 50000 km si pe urma o arunci si iei alta. Nu stiu cate masini ai avut tu dar daca tii la o masina, ii faci revizii la timp, altfel tragi de ea pana pica sub tine si pe urma o dai la buy back si iei alta noua
depinde cât vrei sa te tina motorul. Masina va ieși din garanție la fel de frumos și fără probleme și cu ulei schimbat la 30k dar uzura motorului nu se vede asa ușor presupunând o exploatare normala nu taxi sau alte chestii. Asta cu schimbul la 30k a apărut ca asa vrea clientul. 30k mi se pare exagerat, sunt multe chestii care întra în calcul de la dilutia cu combustibil la particule în suspensie. Dacă vrei sa ții mașina aia mai mult, schimbi uleiul măcar la 15k. cât dracu sa coste, nici măcar nu e o cantitate uriașă (cum e la mine, 8litri)
Și eu tot la 15k îl schimb dar vad multe situații în care la mașini noi se schimba la 10k. Mi se pare mult marketing. De cate cazuri de motoare distruse pentru ca a fost schimbat uleiul la 30k km ai auzit? Ma gândesc că treabă cu uleiul schimbat la 30k km a fost testată de inginerii marilor companii. Nu a venit doar pentru că așa au vrut clienții. Sper că la modelele astea mai noi sa se implementeze senzori de calitate a uleiului că sa nu mai lase loc de discuții contradictorii.
@Alex, senzori de calitate pentru ulei nu prea cred sa apara pe masinile ieftine pentru ca s-ar mari costurile. Exista acei algoritmi care iti estimeaza viata uleiului in functie de conditiile de exploatare, dar nu imi pot da cu parerea pentru ca nu stiu cum sunt facuti.
Schimbarea la 30k are mai multe in spate printre care si reducerea poluarii generata de reciclarea uleiului. Mai putine schimburi mai putin ulei de reciclat.
Apoi daca durata de viata a unui motor e sa zic 250k km, atunci producatorul spune ca schimbul la 30k e suficient ca sa atingi acest numar de km (dar nu garanteaza). Asta nu inseamna ca nu pot fi depasiti cei 250k tot cu schimbul la 30k.
Este important ce zice porducatorul despre schimbul de ulei, nu dealerul. In cartea masinii (user manual) vei gasi intervalele. Exemplu din cartea Fordului meu: 30k in conditii usoare (drumuri lungi in care motorul merge cald, si nu trage din greu). 15k in conditii grele (nu ajunge la temperatura, multe porniti opriri, mers cu masina incarcata etc etc.) 8k conditii severe (masina e incarcata si tracteaza masa mare).
Deci nimic nu e batut in cuie. Toate sunt recomandari. Fiecare are grija cum vrea de masina lui.
Din punctul meu de vedere intervalul de 30k este perfect pentru ca imi da libertatea sa ma duc si la 10k sau la 15k daca vreau (cartea masinii permite acest lucru) si dealerul nu are de ce sa refuze.
@Axel am avut destule mașini încât să îmi dau seama că întreținerea unei mașini nu constă doar într-un schimb de ulei. Iar comentariul meu se referea strict la intervalul de 10k km recomandat de reprezentanta din Romania în condițiile în care tehnologia a făcut ca uleiurile de motor sa devina din ce in ce mai eficiente. Mi se pare ciudat că în vest se respectă întocmai intervalul de service recomandat de producător și numai la noi se merge pe „recomandarea” dealerului.
PS: dețin mașina cu aprox 200k km cu service efectuat la 30k km. Merge perfect!
Incearca sa compari 15k km facuti in regim de autostrada cu 15k facuti in bucuresti. Oare e acelasi lucru? De altfel, la cate angrenaje are un motor si la cat de fin lucreaza nu ai vrea sa ai un ulei curat ce umbla pe acolo?
Conteaza enorm calitatea uleiului. Acum ca sunt si motoare ce merg pe ulei de gatit e cu tot alta discutie, sunt exceptii. Conteaza mai multe aspecte, dar eu unul bazat pe tot ce am citit as schimba si la 5k dar nu vreau sa exagerez. Schimb undeva la 12k km si nu pot sa nu observ cum merge masina 2-3k km dupa schimb. Diesel, 160k km.
@Robert motorul asta de 1.5 dci e dezvoltat acum 20 de ani. A fost pus și pe Clio 2. El a rămas la baza același motor și a suferit mici modificări (turbina, EGR, etc.) Uleiurile de motor au evoluat mult de acum 20 de anibin sensul că se folosește full sintetic care își păstrează mai bine proprietățile etc, etc. Sunt pe YouTube mai multe filmulețe legate de procesul de fabricație al uleiurilor de motor. Iar pe partea asta cu mersul pe autostrada consider că acolo uleiul își pierde mai repede proprietățile. Una e mergi constant la 2500 de ture sau mai mult și să ai o temperatura a uleiului de 105-115 grade și alte e sa rulezi în oraș la temperaturi ale uleiului mai joase. Uzura pieselor este într-adevăr mai mare în oraș dar uleiul se „arde” mai repede pe autostradă.
De ce in Romania se schimba la 10.000 si in afara nu? Pentru ca in afara se merge mult pe autostrada, iar atunci poti lasa uleiul mai mult in motor. Daca faci 10km intr-o ora in Bucuresti vs 10km pe autostrada, unde a mers motorul mai mult? Aceeasi distanta de 10km, dar timpi diferiti de functionare. Atunci se ia in calcul si nr de ore de functionare al motorului, exact ca la utilajele grele de pe santier.
In Romania nu ai unde sa mergi atat de mult la drum lung. Majoritatea ne fataim in oras, iar 10.000km este limita decentei. Eu schimb si la 7000km uleiul la Megane. Opriri si porniri dese, mers de oras, nu are timp uleiul sa se incalzeasca si atunci se strica mai repede.
In plus, unele masini au o cantitate mai mare de ulei, vezi 7-8 litri vs 3 sau 4 litri. Nu conteaza capacitatea cilindrica a motorului. Cu cat ai mai putin ulei cu atat il contaminezi mai repede si trebuie schimbat mai repede. Daca ai 8 litri de ulei normal ca poti sa-l pastrezi mai mult timp.
Când am ridicat Sandero, mașina era parcată la umbră, cu geamurile deschise.
Abia spre seară, când am ajuns acasă am realizat de ce…
Nu fiindcă le-ar fi păsat de confortul meu, ci pentru că geamul din dreapta-față era zgâriat.
Să mai spun că presiunea din roți era de 3 bari?
Nu dau numele dealerului, spun doar că începe cu S.
schimba uleiul la maxim 8k km, daca vrei sa ramana in parametri si cu toti calutii.
Pentru o masina noua e ultra-indicat sa faci primul schimb la maxim 10k.
Rodajul facut in conditii reale isi cere pretu.
Urmatoarele schimburi la 15K. Suficient si decent. Orice mecanic care se respecta o sa iti zica: schimbul de ulei cu ulei de calitate (important sa fie original, piata fiind inundata de fake’uri) este viata motorului. Nu va zgarcici nici le filtrele de combustibil si ulei. Luati din alea bune, originale (preferabil Bosch sau Mahle).
Sunt foarte multe MAN contrafacute pe piata, de evitat.
Testele nu cred ca sunt facute in Romania, calitatea combustibilului de la noi e mai proasta decat in West, deci se impune un schimb mai des de filtre/ulei.
Mai mesteresc ocazional la un service de utilitare, e diferenta foarte mare intre uleiul uzat in regim de autostrada si uleiul uzat in regim de oras, modele de motoare identice. Uleiul uzat pe autostrada e mult mai curat decat cel uzat in regim de oras.
Motorul ala 1.5 dci nu mai este cel de pe modelele anterioare!
Este model nou dezvoltat in colaborare cu Mercedes. Euro6. Multe probleme pe partea asta de Euro6, pompe, senzori. Si sunt al naibii de scumpe.