ANCOM reamintește utilizatorilor de servicii de telefonie și internet despre drepturile și obligațiile lor în cazul în care doresc să renunțe la un contract. Autoritatea primește frecvent sesizări privind dificultăți în acest proces.
De obicei, contractele de telefonie și internet au o perioadă inițială, iar rezilierea înainte de expirarea acesteia poate implica penalități. Totuși, contractele încheiate la distanță sau în afara spațiilor comerciale pot fi reziliate în termen de 14 zile de la data încheierii, fără penalități.
Pentru contractele semnate în magazinele furnizorilor, prevederile devin obligatorii atât pentru utilizator, cât și pentru furnizor. Utilizatorii care doresc să înceteze un astfel de contract ar trebui să verifice dacă a expirat perioada contractuală inițială, caz în care nu vor fi percepute penalități, sau dacă se aplică penalități pentru încetarea contractului înainte de expirarea perioadei inițiale și cum se calculează acestea. De asemenea, trebuie să fie informați despre termenul și modalitățile de depunere a cererii de încetare a contractului și termenul în care aceasta va fi efectivă (de exemplu, 30 de zile de la data depunerii cererii). Furnizorul poate accepta încetarea contractului în alte condiții decât cele stipulate inițial, în urma unei negocieri directe. Legea nu prevede o perioadă „de grație” pentru încetarea contractului semnat într-un magazin fără plata penalităților.
Pentru mai multe detalii, vizitați InfoCentru ANCOM la secțiunile dedicate Telefoniei și Internetului.
În cazul contractelor încheiate la distanță (prin telefon sau aplicații online) sau în afara spațiilor comerciale, utilizatorii trebuie să primească informații clare despre identitatea operatorului, caracteristicile serviciilor și produselor, prețul total, condițiile de livrare și returnare, etc., într-o formă ușor de citit. Utilizatorii au dreptul să se retragă din aceste contracte fără a invoca vreun motiv, în termen de 14 zile calendaristice de la data încheierii. Dacă scopul principal al contractului este achiziționarea unui echipament (telefon, tabletă, PC), termenul de 14 zile se calculează de la data primirii produsului.
Dacă solicită retragerea în termenul de 14 zile, utilizatorii nu trebuie să plătească penalități, dar pot avea obligația de a returna produsul achiziționat și/sau de a plăti serviciile utilizate până la data retragerii. Dreptul de retragere se aplică doar contractelor încheiate la distanță sau în afara spațiilor comerciale, iar utilizatorul trebuie să dovedească solicitarea în termenul legal. După expirarea termenului de retragere, orice cerere de încetare a contractului se face conform condițiilor contractului, de obicei implicând plata unor penalități dacă perioada inițială nu a expirat.
În cazul oricăror probleme întâmpinate, referitoare la încetarea contractelor sau la retragerea din contractele încheiate la distanță/în afara spațiilor comerciale, utilizatorii trebuie să se adreseze în
primul rând furnizorilor. În situația în care nu au fost informați despre dreptul de retragere dintr-un contract încheiat la distanță sau în afara spațiilor comerciale sau aceste cereri nu au fost procesate de către furnizor, utilizatorii se pot adresa ANCOM aici.
Aspectele legate de valoarea sau calculul penalităților percepute pentru încetarea anticipată a contractelor pot fi adresate Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor și, după caz, instanțelor de judecată.
Se poate renunta cand te deplasezi in strainatate -hint: Nu e nevoie sa te depasezi fizic 🙂
Orice contrac devine nul cand serviciul nu mai este valabil in locatia in care te aflii
Scrie in orice contract
Trimiti cererea de reziliere pentru ca te muti in Australia – ca orice om normal 🙂 – si acoperi prostia lor din formular cu textul infect de tardatii „si ma oblig la o JUSTA despagubire ”
THE END
PS: Termenul de „justa „este vag si nu are valoare juridica , just la mine e in valoare de 50 de bani