Cand Google a cumparat Motorola Mobility, in august 2011, toata lumea avea in minte doua idei despre planurile gigantului online. Prima, ca a cumparat-o pentru patente, ca sa protejeze fratii de Android si, a doua, ca a cumparat-o pentru Google TV, sa faca set top box-uri pe care sa le vanda. Nimeni nu a zis nimic de faptul ca ar putea incepe sa faca telefoane, sau nu in gura mare.
Daca vine vorba de afacerile pentru piata de TV atunci avem dovada clara ca acestea nu erau in planul Google, de aceea au si vandut Motorola TV acum cateva zile. Totusi, pe partea de Android, patente si hardware, Google si-a sustinut prietenii, atat in procese cat si in promovare. De aceea au ales sa faca gama Nexus (4, 7 si 10) cu trei firme diferite: LG, ASUS si Samsung, sa arate lumii ca se pot face produse bune si ieftine.
Totusi, situatia s-ar putea schimba…
Pentru ca acum se zvoneste ca „Google cel bun” pregateste, alaturi de divizia Motorola cumparata anul trecut, un telefon propriu, numit X Phone. Zvonuri ca vor face si tablete circula si ele pe internet. Ideea e ca hardware-ul nu va mai fi branduit Motorola, ci Google, si practic prietenii de Android ar putea deveni intr-o clipita adversari.
Problema se leaga strict de Android, pe care Google ar putea sa-l transforme, cat ai zice peste, intr-o platforma platita sau, in cel mai rau caz, in una inchisa. Caz in care Samsung, HTC si LG ar cam trebui sa-si faca propria platforma, cum a facut Amazon cu Kindle-urile lor. Chiar daca ar insemna ca aceasta sa fie bazata tot pe Android.
Situatia ar fi trista, pentru ca am putea spune adio pietei comune de aplicatii, Google Play, si ar trebui sa ne multumim cu ceea ce vor oferi producatorii prin propriile forte. Sa speram ca totul va ramane o poveste trista de imaginatie…
[Sursa]
Nu va temeti , omul va supravietui .Tot timpul cand cineva doreste controlul suprem , in Matrix apar cei care balanseaza ecuatia.Probabil ca daca Android se va regasi ca pret in smart-uri , va aparea in scurt timp un OS numit ” Free Willy ” bazat pe Haiku OS. Poate chiar e benifica lacomia umana, pastreaza spiritul „free” activ.
.
La multi Ani !
corect
Era de asteptat. Dupa ce si-au deschis platforma la maximum si i-a aratat mierea la toata lumea, toti ursii au pus botu. Acum mierea devine pe bani. Doar nu credea cineva ca toate corporatiile lucreaza pro-bono, interesandu-se de tine si de mine, de ce vrem noi. hahahhahahaha…..
Eu unul sper ca atunci cand markez banul pe un produs, sa mearga bec, gen Apple. Doar ca un pic mai ieftin si nu atat pt handibeli, ci pt prosumeri.
EXACT!
In sfarsit incepe sa isi arate adevarata fata Google;
Uite de asta a stat departe de ei Nokia (printre care)
Si stai sa vezi ca asa o sa se intample, FreeScale deja are niste ‘planuri’ cu niste a50-uri pentru o tableta prototip Google, cu chipset propriu branded „google”
Hai ca vine 🙂
Daca ati fi dat un simplu search pe google ati fi aflat ca si platforma Android se
bazeaza pe cod protejat de licenta GNU. Ori, ca sa il transforme intr-unul platit ar trebui sa renunte la kernelul de linux plus alte componente aflate sub incidenta GNU.
Google a castigat din Android chiar daca e gratis. Tot o data sa urmarim licenta codului sursa si daca am observat bine, e BSD. Codul e Open Source, nu pot cere bani pe el. Utilizeaza parti/tehnologii: java, apache, eclipse, etc, plus codul scris de programatorii din lumea intreaga, plus baza Linux, kernelul.Ca si idee, e open sourse si va ramane open source.
PS. Din motivul platformei deschise are asa priza la developeri.
PS.2. Samsung, are un OS, Bada.
Ramane intrebarea ” A fi sa a nu fi … cu bani”. Probabil ca va scoate un model de telefon propriu cu sigla „Google” si probabil va avea un sistem de operare propriu (altul decat Android). Parerea mea.
Sa dezvolti un OS nu e o plimbare prin parc. necesita timp, investiti plus baza de date de programe Android care nu ar mai fi compatibila.
Trebuie sa va ganditi la un singur fapt. Ori ce modificare din partea lui Google fata de platforma Android printr-o restrictionare sub ori ce forma ar duce la mai putini clienti spre serviciile Google si ar propulsa concurenta Apple/Microsoft. Plus se stie, filozofia Google e Open Source. Serviciile platite sunt in categoria B2B si Corporate.
Sa renunti la ceva ce merge extraordinar de bine „Android” ar fi un esec capital pentru Google !
Deh… Google incepe sa exagereze.