Daca stai la casa si ai panouri fotovoltaice dar si masina electrica atunci esti in cea mai fericita situatie la capitolul sustenabilitate in ceea ce priveste mobilitatea. Insa chiar si atunci cu un mic efort poti transforma micile cheltuieli cu curentul electric in cheltuieli, practic, aproape de zero.
Si treaba asta se poate face in mai multe feluri, insa acum va voi spune cum am facut-o eu cu ajutorul Home Assistant si a unei statii de incarcare pentru masini electrice de la LEKTRI.CO.
Video
Ce este Home Assistant?
Pe scurt, este un software open-source care te ajuta sa-ti automatizezi casa integrand toate device-urile smart din ea intr-un singur loc. Practic, in loc sa intri in 10 aplicatii sa controlezi 10 device-uri, intri intr-una singura si le poti controla pe toate. Mai mult, tot cu ajutorul ei ea poti face automatizari intre dispozitivele de la diferiti producatori. Ca de exemplu: daca injectezi curent in retea atunci pornesti o priza smart de la un boiler de apa calda.
Home Assistant poate fi instalat si folosit de pe diverse dispozitive hardware, de la un NAS cum il am eu pana la dispozitive hardware dedicate, servere dedicate, un Raspberry PI sau chiar propriul PC.
Eu in Home Assistant am integrat o gramada de chestii. Toate integrarile au fost fie oficiale fie prin canale oferite de entuziastii diferitelor produse smart (HACS). Si ca sa va dau doar cateva exemple din ceea ce am integrat in Home Assistant, avem asa: switch-uri smart de la Sonoff pentru becurile din casa, invertoarele Huawei, statia de la Lektrico, masina prin integrarea directa cu API-ul Tesla, aparatele de aer conditionat prin Tuya Smart si multe altele.
Nu vreau sa intru extrem de multe detalii despre Home Assistant insa daca sunteti tehnici macar putin de tot – pentru ca majoritatea lucrurilor le puteti face doar cu un click, si vreti o casa smart, il recomand cu caldura. Gasiti mii de tutoriale pe internet video cat si scrise pentru integrarea aproape oricarui device smart de pe piata.
Cine sunt cei de la LEKTRI.CO?
LEKTRI.CO este un startup romanesc infiintat in 2017 si care are ca scop principal oferirea de solutii de incarcare pentru vehicule electrice. Misiunea lor e sa faca incarcarea masinilor electrice cat mai simpla, eficienta si economica. De aceea au lansat o statie de incarcare (care deja vine in doua versiuni) care nu doar ca arata foarte bine, insa e si smart, usor de folosit si iti permite sa folosesti excesul solar de la panourile fotovoltaice pentru a incarca masina electrica.
De asemenea, statiile celor de la LEKTRI.CO pot fi interconectate sau pot comunica cu sisteme precum Home Assistant, asa cum am facut si eu in cazul setup-ului meu.
Au doua statii disponibile pentru comercializare: una monofazata, numita 1P7K (pentru ca poate furniza pana la 7 kW) si una trifazata, numita simplu, TRI. Ambele pot fi imperecheate cu un modul de monitorizare a energiei (practic un smart meter) care ii poate statiei informatiile necesare pentru a incarca, daca se doreste, doar din excesul solar. Insa daca esti cum sunt eu, vei dori sa faci automatizarea asta singur, fara modul, si da, e posibil prin Home Assistant.
Ce statie folosesc?
Eu folosesc o statie LEKRI.CO TRI, despre care cum ziceam e trifazata si poate furniza pana la 32A per faza, pentru un total de 22 kW. Insa masina mea oricum poate sa incarce doar cu 11 kW pe curent alternativ. Dar chiar si asa, nu am avut niciodata nevoia de a incarca nici macar cu 11 kW, si in 90% din timp am incarcat anul acesta doar din exces fotovoltaic.
Instalarea ei a fost super simpla si ai in cutie aproape tot ceea ce ai nevoie pentru instalare. Dar iti recomand sa apelezi la un electrician autorizat. Dupa ce o alimentezi instalezi aplicatia lektrico si poti conecta statia la net. Putand ulterior sa controlezi puterea de incarcare direct din aplicatie, daca vrei. Cum arata aplicata vedeti si voi. Partea de Energy Management e disponibila doar daca ai un modul dedicat, cel despre care va spuneam mai sus. Iar in tabul de History poti vedea istoria incarcarilor.
Din aplicatie poti sa dai acces si altora la statie, poti integra taguri RFID (primesti 2 in cutie) si poti programa incarcarea. Ultima parte poate sa ajute daca ai tarife mai mici noaptea, de exemplu. Insa evident statia merge si pe principiul „plug and charge”, adica bagi mufa in masina si incepe incarcarea, fara a fi nevoit sa intri in nicio aplicatie.
Cum am facut automatizarea?
Automatizarea a iesit in final destul de simpla, insa dupa mai multe incercari si schimbari. Inca nu e varianta 100% perfecta dar o voi mai imbunatati pe viitor. Ideea e ca TRI stie sa incarce si pe monofazat si pe trifazat, si daca doresti o putere mai mica decat minimul standardizat (6A x 230V x 3 = 4.1 kW) pe trifazic, atunci trebuie sa treci pe monofazic, unde poti merge de la 7 kW pana jos la 1.4 kW. Ei bine partea asta de trecere de la monofazic la trifazic automat nu functioneaza perfect tot timpul, asa ca de multe ori prefer sa incarc de la soare doar pe o faza, ca oricum pot sa merg pana la 7 kW. Cu dezavantajul clar ca nu consum echilibrat din faze.
Eu am pus la punct doua automatizari, una pentru incarcarea pe o faza si una pentru incarcarea pe doua faze, veti intelege imediat de ce. Dar teoretic poti folosi aceeasi automatizare pentru ambele faze. Poate, intr-un final, acolo voi ajunge.
Iata si codul automatizarii mele
alias: Lektrikc Sun Charge Temp Simple
description: ""
trigger:
- platform: state
entity_id:
- sensor.power_meter_active_power
enabled: true
condition:
- condition: state
entity_id: input_boolean.chunksuncharge
state: "on"
action:
- service: number.set_value
data_template:
entity_id: number.garage_charging_station_dynamic_limit
value: >-
{% set current_amps =
states('number.garage_charging_station_dynamic_limit') | int %} {% set
add_amps = (states('sensor.power_meter_active_power') | int / 220) |
round(0,'floor') %} {{ current_amps + add_amps }}
enabled: true
mode: single
Explicatia e simpla. De fiecare data cand se schimba puterea injectata in retea (sensor.power_meter_active_power) de pe smart-meter (si aici puteti avea voi orice smart-meter, chiar si unul simplu in Tuya, eu am datele prin invertor), daca am activat Chunk Sun Charge (input_boolean.chunksuncharge) care e doar un Toggle Helper (practic un buton on-off) modific amperajul de incarcare al statiei (number.garage_charging_station_dynamic_limit) cu valoarea in amperi rezultata din putere impartita la tensiune.
De aceea am nevoie de doua scripturi, pentru ca la 3 faze impart la 660 pentru a stabili intensitatea maxima pe statie. Si asta e tot.
Evident, de aici puteti face voi cate modificari vreti si puteti adauga reguli noi. In final, eu am un dashboard cu partea de incarcare unde activez/dezactivez incarcarea de la soare din butoanele mentionate.
Si din interfata invertorului, cam asa arata o zi in care am incarcat cat am dorit doar din excesul solar. Se vede perfect cum s-a facut reglajul automat al incarcarii incat sa nu consum deloc din retea. Tare, nu?
Integrarea HomeAssistant cu statia a trebuit sa o fac la inceput cu o versiune beta, insa intre timp Lektrico a adus o integrare oficiala in Home Assistant pe care o gasiti AICI. Felicitari lor pentru asta!
Invertorul meu Huawei l-am integrat folosind aceasta integrare. Insa, cum va ziceam, puteti sa faci o integrare cu orice smart-meter compatibil cu Home Assistant, cu Tuya Smart Home, Sonoff sau altele.
Ce alternative mai simple exista?
Statia de la Lektrico, atat in varianta TRI cat si mono, poate fi cumparata cu un modul de Energy Management, cum va spuneam deja, care are o clema ce se cupleaza pe bransamentul vostru si functioneaza ca un smart-meter. Asta e varianta simpla, fara automatizari si complicatii, pentru ca totul se poate face direct din aplicatia lor. Totul direct din cutie.
Concluzie
Statia de la Lektrico e o varianta smart, moderna si eficienta cu care iti poti controla incarcarea masinii folosind doar excesul de la soare. Pentru ca, dupa cum probabil stiti daca sunteti prosumatori, cel mai eficient financiar e sa consumati voi curentul, nu sa-l dati in retea.
Statia Lektrico TRI merge deja de mai bine de doua luni la mine fara probleme. Incarc masina doar cu ea si ma declar extrem de multumit. Statiile le gasiti si la eMAG si incep de pe la 3000 lei.
Mi-am luat si eu un home assistant green. Complicat rau… trebuie adaptor separat pt zigbee, scump. M-a cam dezamagit asa la prima vedere sistemul. Am vrut sa inlocuiesc sistemul salus si sa il integrez cu alti senzori. Am abandonat deocamdata.
Eu încarc mașina PHEV de 2 ani și folosesc Home Assistant de vreo 4. Programez in funcție de prognoza meteo din HA pornirea încarcării automate a bateriei dimineața, din panourile solare. Este super simplu și eficient și încarc direct cu încărcătorul 220 AC cu care a venit mașina.
Am programat in HA astfel:
-daca este zi Sunny
-daca deja casa este exclusiv pe baterii
-daca este o producție de minim 1.5 kw
Atunci pornește priza Smart Zigbee din care se alimentează mașina.
Chiar dacă apare umbra in perioada de încărcare, este folosita bateria că rezerva de energie pină apare iar soarele.
Dacă încărcarea /descărcarea bateriilor se face mai rapid decât puterea soarelui de a încărca atunci se oprește automat încărcarea.
La fel se oprește încărcarea automat dacă nu este suficientă energie în baterii și nu este curent din rețeaua electrică (EOn/Hidroelectrica etc)
Asta sau luai și stația de încărcare tot de la Huawei și aveai direct in aplicație „PV preferred” și nu îți mai băteai capul. Și îi defineai și exact cu ce putere să încarce.. Plus că încărca doar după ce acoperea consumul casei, deci doar din surplus.
Toata lumea se vaita de aplicatie, ba se blochează, ba intra în „frozen”, nu mai raspunde la nicio comanda, suportul este aproape zero, interes doar pentru vânzare,Pacat… statia ar avea potential