După cum veți descoperi în rândurile ce urmează, noul RTX 5080 marchează poate cel mai nesemnificativ upgrade al seriei de GPU-uri NVIDIA GTX/RTX 80 de până acum. În loc să crească performanța „brută”, NVIDIA a preferat să apeleze la artificii de upscaling și AI pentru a crea impresia unui salt de performanță considerabil. Sigur, performanța este mai bună, iar tehnologia multi frame gen binevenită, însă îmbunătățirile în raport cu RTX 4080 sunt atât de mici încât noul model ar trebui să fie numit mai degrabă RTX 4080 Super Ti.
L-am testat pe îndelete și nu oricum, ci într-o implementare premium de la Gigabyte – AORUS RTX 5080 Master. Pe lângă sistemul de răcire performant, prevăzut cu un radiator quad-slot și trei ventilatoare, AORUS RTX 5080 Master aduce un overclock considerabil, de la 2617 Mhz la 2805 Mhz, iluminare RGB în trei zone, precum și un display LCD care poate fi utilizat la afișarea temperaturilor și a altor informații de interes. În plus, are și dual BIOS, cu moduri de operare silent și performance, vine în pachet cu un GPU holder și beneficiază de 4 ani garanție (vs. 3 ani cât este standardul industriei).
Specificații Gigabyte AORUS RTX 5080 Master
- GPU: GeForce RTX 5080
- Frecvență GPU: 2805 Mhz (referință 2617 Mhz)
- VRAM: 16 GB GDDR7 cu bus de 256 biți și lățime de bandă de 30 Gbps
- Bus: PCIe 5.0
- Alimentare: 12VHWR; sursă de minim 850 W
- Dimensiuni: 360 x 150 x 75 mm
- Output: 3 x DP 2.1b, 1 x HDMI 2.1b
- Garanție: 4 ani
Accesorii
Fiind un model din segmentul premium, AORUS RTX 5080 Master sosește cu un pachet bogat de accesorii.
Pe lângă adaptorul de alimentare 12VHPWR (3 x PCIe 8 pin) , mai primim și un GPU holder robust, menit să prevină sagging-ul, dar și un ventilator adițional de 120 mm cu iluminare RGB care poate fi montat pe secțiunea superioară. Utilizarea acestuia din urmă este, însă, opțională, iar alimentarea și implicit controlul turațiilor se fac de la placa de bază, având conectori standard PWM și A-RGB.
Analiză exterioară
Spre deosebire de NVIDIA, care a ales un format mult mai compact decât până acum pe varianta de referință Founders Edition, producătorii de versiuni custom au făcut fix opusul și au ales să mărească volumul heatsink-ului pentru a îmbunătăți performanțele termice și acustice. Astfel, plăcile video custom, mai ales cele din seriile de top, aduc acum construcții și mai voluminoase, iar AORUS RTX 5080 Master nu face excepție.
Aceasta vine în format quad-slot, este prevăzută cu trei ventilatoare de tip Hawk Fans și aduce numeroase îmbunătățiri funcționale și estetice. În ceea ce privește sistemul de răcire, Gigabyte susține că pe lângă creșterea volumului radiatorului au fost îmbunătățite și vapor chamber-ul și caracteristicile ventilatoarelor, acestea din urmă asigurând un volum de aer cu 12.5% mai mare și o presiune a aerului cu 53.6% mai mare, iar asta fără a afecta nivelul de zgomot. Totodată, pentru maximizarea performanțelor termice, în loc de pastă termoconductoare tradițională între die-ul GPU-ului și heatsink, Gigabyte a inclus un compus din metal lichid.
Fiind implementarea de top de la Gigabyte din noua generație, AORUS RTX 5080 Master impresionează atât prin calitatea construcției, cât și prin aspect. Shroud-ul, deși realizat din plastic, este solid și bine închegat cu restul construcției, iar backplate-ul metalic acoperă doar secțiunea unde este amplasat PCB-ul, în vederea asigurării unei ventilații cât mai bune.
Cât despre iluminare și alte funcții estetice, modelul aduce trei zone de iluminare programabile: pe backplate, unde vedem logo-ul AORUS, pe secțiunea frontală și în jurul ventilatoarelor.
Totodată, pe secțiunea frontală, în colțul din dreapta găsim și un display LCD programabil care poate afișa diverse informații de interes: temperatura GPU-ului, frecvența și gradul de utilizare al acestuia, turația ventilatoarelor etc. Alternativ, ecranul poate afișa și texte personalizate cu diverse efecte, dar și GIF-uri.
Revenind la construcția plăcii, aceasta măsoară 360 mm lungime, 150 mm lățime și 75 mm grosime, iar greutatea este de aproximativ 3 kg, fiind una dintre cele mai voluminoase și grele GPU-uri din noua generație.
Din acest motiv, pentru a preveni distrugerea portului PCI Express și îndoirea PCB-ului, Gigabyte oferă și un suport anti-sag în pachet. Se atașează cu șuruburi de secțiunea laterală, dispune de prindere magnetică de baza carcasei și este ajustabil pe înălțime.
Atenție, însă, la dimensiuni. AORUS RTX 5080 Master, având 360 mm lungime, s-ar putea să nu se potrivească în carcasele mai compacte, mai ales dacă în partea frontală a acestora sunt prezente radiatoare sau ventilatoare. În Fractal North, de exemplu, nu încape și probabil că vă veți lovi de aceeași situație dacă aveți o carcasă mid-tower compactă.
Legat de ventilatorul opțional din pachet, prinderea acestuia nu este cu șuruburi, ci printr-un cheder din cauciuc. Este ușor de instalat, însă funcționează doar dacă montați placa pe orizontală, neavând niciun mecanism de susținere. Nefiind prezente headere dedicate pe placa video, alimentarea și controlul ventilatorului se realizează prin intermediul plăcii de bază. Prin urmare, dacă doriți ca turațiile să fie ajustate în funcție de temperatura GPU-ului va trebui să configurați acest lucru în BIOS-ul sau utilitarul plăcii de bază.
Alimentarea se face prin intermediul conectorului 12VHPWR, iar pentru a optimiza utilizarea spațiului și compatibilitatea cu carcasele mai înguste, backplate-ul este decupat, iar conectorul nu este amplasat la muchia plăcii, ci la câțiva centrimetri spre interior. În imediata vecinătate a conectorului, în partea stângă, găsiți și switch-ul de comutare între BIOS-urile performance și silent. Din fabrică vine configurat pe modul silent, însă trebuie să știți că diferențele în materie de performanță și acustică între cele două profile sunt neglijabile.
Referitor la output-uri, acestea sunt cele standard pentru RTX 5080 (3 x DisplayPort și 1 x HDMI 2.1b), iar contactele sunt placate cu aur pentru a preveni coroziunea.
Platformă de test și metodologie de testare
- Procesor: Intel Core i9-14900K
- Placă de bază: Gigabyte Z790 Aorus Elite AX
- Memorie RAM: 2 x 16 GB DDR5 6000 Mhz
- Stocare: Samsung 990 Pro 2 TB
- Sursă: Corsair RM1000X 1000 W
- Sistem de operare: Windows 11 24H2
- Versiune driver: NVIDIA 572.16
- Temperatură ambientală: 23 °C
Testele în jocuri au fost realizate pe setările maxime de fidelitate grafică, iar acolo unde nu este menționat, fără DLSS sau alte tehnologii de upscaling. V-Sync, G-Sync și limitarea framerate-ului în jocuri au fost dezactivate. Cu excepția testelor sintetice, preluarea datelor s-a realizat prin MSI Afterburner și Riva Tuner în modul benchmark, iar valorile reprezintă media numărului de cadre pe secundă în scenele testate. În total, au fost evaluate 11 titluri la rezoluții 1080p, 1440p și 2160p în rasterizare și 3 titluri la aceleași rezoluții, dar cu ray tracing.
Teste sintetice
Deși nu au reputație tocmai bună, fiind considerate irelevante de mulți, testele sintetice ne permit să ne formăm o idee de ansamblu asupra diferențelor de performanțe ale GPU-urilor într-un mediu controlat. Practic, acestea ajută la eliminarea variațiilor specifice jocurilor, scenele randate și setările grafice fiind mereu identice.
Astfel, în Unigine Superposition (4K optimized) observăm un salt de 24.5% în raport cu MSI RTX 4080 Gaming x Trio, însă, așa cum era de așteptat, performanța este cu 15% sub MSI RTX 4090 Suprim X. Rezultatele similare au fost obținute și în suita de teste 3DMark, AORUS RTX 5080 Master arătând, în medie, performanțe cu 25% mai bune decât RTX 4080.
Rasterizare
Cu toate că NVIDIA nu vrea să credem asta și o ține sus și tare cu ray tracing și DLSS, performanța în rasterizare la rezoluție nativă este în continuare cea mai de interes. În acest scop, am analizat performanța într-o selecție de 11 jocuri solicitante pe cele mai înalte profile de fidelitate grafică, iar acolo unde a fost cazul am dezactivat ray tracing-ul și upscaling-ul prin DLSS. Scenele testate și configurațiile grafice au fost mereu identice, iar valorile din graficele de mai jos arată media cadrelor pe secundă obținută în fiecare joc în parte.
1080p (full HD)
În mod evident, cele mai mici diferențe în raport cu RTX 4080 și RTX 4090 au fost observate la rezoluție 1080p, procesorul fiind principalul factor de limitare a performanțelor.
În medie, la această rezoluție, creșterea de performanță față de RTX 4080 este de aproximativ 8%.
1440p (QHD)
Diferențe cu adevărat sesizabile încep să apară de abia la rezoluție 1440p (QHD), unde AORUS RTX 5080 Master aduce, în medie, o creștere a performanței cu 15%. Însă și în cazul acesta RTX 4090 conduce detașat, fiind cu 10% mai puternic.
2160p (4K)
Așa cum era de așteptat, cele mai consistente îmbunătățiri sunt vizibile la rezoluție 2160p, saltul față de RTX 4080 fiind în medie de aproximativ 20%. Însă nici în acest caz RTX 5080 nu reușește să depășească RTX 4090, având framerate-uri cu aproximativ 10% mai mici.
Ray tracing
Selecția de jocuri cu suport complet pentru ray tracing este în continuare destul de limitată, așa că testele au fost restrânse în acest caz la doar trei titluri: Alan Wake 2, Silent Hill 2 și Cyberpunk 2077. Din cauza performanțelor inferioare la rezoluție nativă, evaluările de performanță în Alan Wake 2 și Cyberpunk 2077 au fost realizate cu profilul de upscaling DLSS quality.
La 1080p (full HD) cu ray tracing, în comparație RTX 4080, noul model aduce un salt de performanță de aproximativ 11%, însă se menține sub RTX 4090, care obține rezultate cu 12% mai bune.
Similar, la 1440p (QHD), în medie, creșterea de performanță este de aproximativ 9%. Așa cum era de așteptat, și în acest caz RTX 4090 este mai rapid, având un avans de 12%.
La 2160 (4K) RTX 5080 este cu 13% mai puternic decât RTX 4080, dar cu aproximativ 9% mai slab decât RTX 4090.
Consum, temperaturi și nivel de zgomot
Principalele avantaje ale unei implementări custom premium cum este cea de față sunt vizibile mai ales când analizăm temperaturile și nivelul de zgomot. Având un heatsink voluminos, trei ventilatoare performante, temperaturile sunt extrem de mici. Mai exact, după o oră de A Plague Tale Requiem la rezoluție 4K, detalii maxime, framerate deblocat și utilizare GPU de 99-100% aproape constant, AORUS RTX 5080 Master se stabilizează în jurul valorii de 61 °C (39 °C ΔT). De asemenea, mulțumită răcirii performante și a temperaturilor reduse, GPU-ul se menține în boost aproape constant între 2750 și 2805 Mhz – exact cât este overclock-ul de fabrică. Însă, în caz că vă întrebați, ventilatorul opțional pentru secțiunea superioară nu pare să aducă vreo îmbunătățire, diferența fiind de maxim 1 °C.
În ceea ce privește nivelul de zgomot, modelul testat este deosebit de silențios. După ore bune de gaming, chiar și pe BIOS-ul performance cu fan curve-ul default, este aproape inaudibil în raport cu restul zgomotelor din sistem.
Overclocking
RTX 5080 aduce un potențial de overclocking neașteptat de bun, iar exemplarul testat nu face excepție. Am putut adăuga 250 Mhz la core, 2000 Mhz la memorii și 10% la power limit. Astfel, în medie, în cele trei jocuri testate, performanța a crescut cu 12.33%, situându-se foarte aproape de livrată de RTX 4090. Mai mult, GPU-ul s-a menținut perfect stabil în cele câteva ore de testare, fără anomalii grafice, blocaje sau alte probleme. Sigur, performanța în overclocking poate varia de la un exemplar la altul, însă mai toate unitățile, indiferent de producător și model, par să fie stabile la aceste valori din ce am văzut în testele altora.
Totodată, mulțumită cooler-ului performant, GPU-ul s-a menținut constant în boost la peste 3000 Mhz, iar ΔT nu a sărit de 40 °C. În ceea ce privește consumul, bineînțeles, acesta a urcat cu aproximativ 10%, în concordanță cu power limit-ul setat, cu maxime de până la 400 W.
Software proprietar și control RGB
La fel ca ceilalți producători, și Gigabyte oferă un software proprietar pentru overclocking, controlul turațiilor ventilatoarelor și ajustarea iluminării RGB, respectiv a display-ului integrat. Acesta poartă denumirea de Gigabyte Control Center (GCC), iar din punctul meu de vedere este principalul aspect negativ al modelului testat.
Instalarea și pornirea utilitarului sunt extrem de greoaie și necesită instalarea multor pachete software, iar interfața nu e chiar la fel de intuitivă ca în cazul MSI Afterburner, de exemplu. GCC este bogat în opțiuni și permite ajustări complexe pentru overclocking și fan curves, însă anumite aspecte lasă mult de dorit.
De exemplu, în cazul secțiunilor RGB și LCD, unde sunt controlate iluminarea și afișajul, deseori apar mesaje de eroare sau întârzieri în aplicarea unor setări. Sunt disponibile numeroase opțiuni pentru ecranul integrat, acesta putând afișa temperatura GPU-ului, nivelul de utilizare al acestuia, turații ventilatoare etc. Alternativ, poate afișa texte personalizate, imagini și chiar și GIF-uri, însă introducerea acestora din urmă, cel puțin în cazul meu, s-a dovedit a fi destul de problematică. De multe ori, cel puțin în cazul meu, apar mesaje de eroare sau butonul de aplicare nu are niciun efect, iar pentru a remedia problema este necesară repornirea aplicației. Vestea bună e că afișajul funcționează independent de utilitar, iar odată aplicate, setările și/sau imaginile aplicate rămân active fără ca utilitarul să ruleze în fundal.
Concluzii
AORUS RTX 5080 Master este o implementare deosebit de bună, având o construcție robustă, un sistem de răcire extrem de performant și un overclock din fabrică decent, care îi asigură performanțe cu 2-3% peste modelul de referință. Se menține la temperaturi excepțional de bune, indiferent de scenariu, este foarte silențioasă și, după cum au demonstrat și testele de mai sus, are un potențial de overclocking uriaș, putând egala RTX 4090 prin câteva apăsări de butoane. În plus de asta, vine și cu 4 ani garanție, în timp ce majoritatea competitorilor oferă doar 3 ani.
Însă are și unele mari neajunsuri, iar aici mă gândesc în principal la saltul de performanță infim față de RTX 4080 și prețul prohibitiv. Vedeți voi, până acum, modelele din seria GTX/RTX 80 obișnuiau să le depășească pe cele din seria GTX/RTX 90 din generația precedentă, însă acum nu pare să mai fie cazul. Creșterea de performanță față de RTX 4080 este de maxim 20% și chiar mai mică dacă ne raportăm la RTX 4080 Super. În plus de asta, fără overclock, noul GPU este în medie cu 10% mai slab decât RTX 4090, iar asta în condițiile în care prețurile unor implementări de RTX 5080 au ajuns să fie chiar mai mari decât cele practicate pentru RTX 4090 în urmă cu un an. Deși este un GPU foarte bun, inclusiv pentru gaming la rezoluție 4K cu ray tracing, un eventual upgrade de la RTX 4080 ar fi complet nejustificat. Veți observa un salt uriaș dacă veniți de pe RTX 3080 și mai ales de pe RTX 2080, însă, din punctul meu de vedere, ar fi o risipă de bani să faceți upgrade de la RTX 4080.
Și legat de preț, înțeleg și e perfect normal ca implementările premium, cum este cea testată, să fie ceva mai scumpe decât prețul sugerat de NVIDIA, însă adaosurile de aproape 100% sunt nejustificate. Teoretic, prețul pentru AORUS RTX 5080 Master este de 1299 de dolari, însă pare să fie valabil doar în SUA. Pentru noi, europenii amărâți, care ne alegem mereu cu electronice la suprapreț, prețul practicat pentru modelul ce face subiectul acestui review ajunge la aproape 2000 de euro. Și în ciuda prețului ridicat, nici așa n-aveți șanse s-o găsiți undeva pe stoc.
Pro:
- Sistem de răcire, temperaturi și nivel de zgomot
- Overlock din fabrică decent
- Potențial de overclocking ridicat
- 4 ani garanție
- Pachet bogat de accesorii
Contra:
- Preț
- Salt de performanță nesemnificativ față de RTX 4080
- Gigabyte Control Center
Salu si multumiri pentru review !
Am si eu 2 intrebari:
– ai experimentat coil-whine audibil pe placa ?
– ce sursa ai folosit ?
cheers !
Nu am observat coil whine, dar poți să iei același model și să aibă coil whine. E la noroc.
Corsair RM1000x
Stiu asta, intreb pentru ca pe Overclock.Net si Reddit s-a demarat o baza de date despre coilwhine/psu si sunt implicat direct in proiect.
Inca ceva, RM1000X este varianta de 2024 sau cea veche ?
https://www.corsair.com/us/en/p/psu/cp-9020271-na/rmx-series-rm1000x-fully-modular-power-supply-cp-9020271-na
Multumesc.
E modelul din 2021.