Cu totii folosim Internetul zi de zi, fie ca mediu de informare, fie pentru distractie sau munca, insa putini dintre noi stiu cum a luat nastere acesta, care sunt numele importante din spatele sau.
Odata cu intensificarea Razboiului Rece dintre Vest si fosta Uniune Sovietica in anul 1960, Departamentul de Aparare al Statelor Unite (U.S. Department of Defense – DoD) a recunoscut necesitatea creeri legaturilor de comunicatie intre instalatiile militare americane importante. Motivatia principala a fost sustinerea comunicatiilor in cazul distrugerii masive a canalelor de comunicatie traditionale datorita unui razboi nuclear. Universitati mari, precum Universitatea din California sau Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) erau de asemenea implicate in proiecte de retelistica.
Departamentul Apararii a finantat centrele de cercetare de pe teritoriul SUA. In 1968, Agentia pentru Proiecte de Cercetare Avansata (Advanced Research Projects Agency – ARPA) a semnat un contract cu Bolt, Beranek si Nweman INC. (BBN) pentru a construi o retea. Aceasta retea era bazata pe tehnologia schimbului de pachete (packet switching) ce era dezvoltata pentru o mai buna transmisie de date.
Cresterea incepe in anii 70
Cand proiectul Reteaua Agentiei pentru Proiecte Avansate de Cercetare (Advanced Research Projects Agency Network – ARPANET) a inceput nimeni nu anticipa ca reteaua va creste la nivelul la care a ajuns astazi. Pe durata anilor 70 mai multe noduri sau puncte de acces au fost adaugate atat in SUA cat si in afara granitelor ei.
Mai mult este mai bun in ’80Â
In 1983, ARPANET a fost divizata. Reteaua Militara (The Military Network – MILNET) care a fost integrata cu Reteaua Datelor Apararii (Defense Data Network – DDN) a luat 68 din cele 113 noduri existente. DDN fusese creat in 1982.
Domain Name System (DNS) a fost introdus in anul 1984. Acest sistem asigura un mod de legare a unui host name la o adresa IP. Era mult mai eficienta si mai convenabila decat metodele anterioare. In 1984 mai mult de 1000 computere host erau pe retea.
Pe durata ultimei jumatati a anilor 80 retelistica a crescut considerabil. De exemplu, National Science Foundation (NSF) a creat centre cu supercomputere in SUA la Princeton, Universitatea din California, Universitatea din Illinois si Universitatea Cornell. Internet Engineering Task Force (IETF) a fost de asemenea creata in acest timp. Pana in 1987 erau 10.000 de hosturi pe retea. Pana in anul 1989 numarul a crescut la peste 100.000.
Net-ul devine o mare afacere in 1990
Fenomenala rata a cresterii din anii 80 era nesemnificativa comparata cu ceea ce a venit in anii 90. ARPANET a evoluat in Internet in timp ce guvernul SUA a devenit implicat in dezvoltarea asa numitei „autostrade informationale”. Backbone-ul National Science Foundation Network (NSFNET) a fost upgradat la viteza T3, 44.736MBps. In 1991 a trimis mai mult de 1 trilion de bytes pe luna. In 1992, Societatea Internetului (Internet Society – ISOC) a fost formata si mai mult de 1 milion de hosturi existau pe Internet.
Anii 90 au vazut explozia comertului pe internet. Odata ce din ce in ce mai multi studenti, cadre didactice, utilizatori caznici si companii de toate dimensiunile se conectau la retea, afacerile vor recunoaste oportunitatea de a atinge piata mare si in continua expansiune. In 1995 publicitatea online devenise atot-prezenta, online banking-ul aparuse, chiar si o pizza putea fi comandata pe Internet.
Ultimii cinci ani ai deceniului au adus tehnologii noi in aproape fiecare zi. Streamurile audio si video, scriptingul Java si ActiveX profitau de conexiunile mai puternice si de preturile in scadere. Numele domeniilor devenisera afaceri importante si nume importante s-au vandut la preturi apropiate de suma de un milion de dolari americani.
Si totul este inca in crestere.