În 2017, la aproape un deceniu dupa prima criză economică trăită de generația mea, mi-am pus pentru prima dată problema securității locului de muncă. Aveam la acel moment aproape 15 ani de experiență în resurse umane, doar prin firme una și una, cu mai multe funcțiuni deja învățate.
În acel an am stat 5 luni în Hanovra, ca delegat și am întâlnit câțiva colegi care se mutaseră destul de des dintr-un departament în altul. Unul dintre ei, deși aproape de pensionare, mi-a spus un lucru care m-a pus pe gânduri: ”nu vreau ca firma să mă poată considera dispensabil, așa că voi învăța cât mai multe joburi!
Long story short, ca să nu vă plictisesc, după un alt an eram deja mutat în IT, la o altă companie. Am zis că pot învăța și eu SAP, dacă tot am lucrat funcțional cu programul și dacă tot am văzut exemple pozitive prin alte țări.
Fiind parte dintr-o lume tot mai digitalizată, una în care până și expresorul de cafea poate fi programat să pornească la o anumită oră cu un anumit program, am zis că nu pot da greș cu domeniul IT. Mai ales că peste tot, la știri, în școli sau prin conferințe, ni se tot repeta că acesta este domeniul viitorului.
Ei bine, anul acesta, GitHub, platorma din San Francisco de găzduire a codurilor sursă, a dezvăluit noul lor instrument AI, numit Copilot, instrumentul care poate termina singur un proces de programare doar prin tastarea primelor caractere din cod. Bye bye carieră fără griji!
În iunie, GitHub a dezvălui un nou instrument AI numit Copilot. Acesta face un lucru tare interesant: după tastarea câtorva caractere de cod, sistemul AI sugerează cum să fie terminată programarea. Aplicaţia se bazează pe o inteligenţă artificială numită GPT-3, lansată vara trecută de OpenAI, un laborator de AI cu sediul în San Francisco, co-fondat de… Elon Musk. Acest motor GPT (Generative Pre-Training) face, practic, „un lucru foarte simplu, dar foarte important: prezice următoarea literă dintr-un text”, a declarat Grzegorz Jakacki, fondatorul Codility din Varşovia. OpenAI a pregătit instrumentul AI cu privire la textele deja dinsponibile online, cum ar fi cărţi, Wikipedia şi sute de mii de pagini web, o instruire „curată, dar în toate limbile pământului”, a mai adăugat Jakacki. Oamenii au solicitat programului să scrie într-o varietate de stiluri, de exemplu, poveşti noi despre Harry Potter, dar în stilul lui Ernest Hemingway sau Raymond Chandler.
GitHub – al cărui proprietar, Microsoft, a cumpărat o licenţă exclusivă pentru utilizarea GPT-3 în septembrie – a decis să pregătească un alt model similar. Dar de data aceasta, instruind AI-ul să opereze cu coduri sursă. GitHub este cea mai mare gazdă de cod sursă din lume, având cel puţin 28 de milioane de depozite publice (locurile unde sunt stocate pachetele software) si 56 de milioane de utilizatori.
Peste încă cinci ani, posibil să scriu aici din calitatea de șef șantier autostrăzi. Măcar acolo viteza lucrărilor îmi garantează o pensionare liniștită.
Toate astea în timp ce o amărâtă de tastatură nu poate „prezice” cuvântul următor. Să sperăm că va putea vreodată să termine fraza?
Aplicatia asta ia codul din tone de cod aruncat pe Github-ul lor. Acuma ca 99% din cod e bun de aruncat la gunoi, nimeni nu zice. Ca vrei sa faci o funcite care determina daca un cuvant e palindrom, sigur, din 10 000 de variante cineva a scris-o pe aia buna, dar cand ai nevoie de ceva cod de productie, sansele sa scoata ceva utilizabil sunt foarte mici. Mai ales cand nici clientul nu stie ce vrea.
Una peste alta e o unealta foarte buna, la fel cu autocomplete-ul din orice IDE, syntax highlighting, tot felul de utilitare care iti genereaza cod pentru Controller-e, Modele, DB schema, etc. Dar munca efectiva (vorbit cu clientul, inteles ce vrea, optimizat procesele firmei, spus ca ce fac ei nu are nici un sens, etc.), nici un AI nu ti le face.
Am spus-o si o s-o mai spun. Job-urile din IT sunt ca cele de strungar, electrician, mecanic etc., la un moment dat o sa fie mai putina nevoie de IT-isti. Cand eram copii, ni se spunea ca astea sunt job-uri de viitor, dar viitorul a venit repede si trece la fel de repede in aceasta era.
Electricienii, strungarii, zugravii, tamplarii, etc. sunt mai cautati si mai bine platiti ca programatorii.
@b04a
absolut stupid
IT va ramane la mare cautare
de fapt nici ca sef de schimb sau simplu operator nu poti sa fi fara cunostinte serioase de IT
totul este IT
ca se dezvolta toolsuri mai bune este tot benefic
Recomand o carte pe subiectul acesta: Bullshit Jobs – David Graeber. O găsiți PDF la liber…
Pentru cei care au trecut la programare ca se castiga bine, da, e o adevarata amenintare.
Subscriu. Am vazut, cunoscut si patit multe cu astfel de persoane.
Da, e o mizerie asta cu meserie de viitor. Eu am avut in cap acelasi sfat cand am plecat pe drumuri straine sa fac o facultate care sa ma redirectioneze spre un „job de viitor” in IT. Anii au trecut sunt pe job de 2 ani cu un salariu pe care nu pot sa il cheltuiesc singur intr-o luna in Romania. Surpriza, nu imi place ce fac, nu ma vad facand asta peste 5 ani si nu e vorba de locul de munca, compania e geniala si chiar exista diversitate in task-uri. Intr-o singura fraza, la anul dau la medicina :))
Avand multe cunostinte medici, iti garantez ca iti va placea sa lucrezi 16 ore pe zi, sa faci garzi, sa te injure toti medicii aia de 60+ ani, apoi asistentele, apoi pacientii si rudele lor si pe deasupra sa nici nu iti gasesti un post (eventual daca vrei sa mergi in Delta Dunarii sau prin Oltenia).
Stiu o gramada de medici din tara care nu au loc de munca de fapt. Stiu si de o gramada de medici in strainatate care sunt pusi la munca serioasa ca doar nu o sa se chinuie vreun belgian sau un neamt sa lucreze toate ziua. Bine cu astia din Europa de Est ca fac 3 garzi pe saptamana. Da, medicii care lucreaza in Vest au bani, dar toti imi spun ca nu au cand sa-i cheltuie. Stau toata ziua in spital. Iar acuma cu Corona, medicii sunt ultimii vaccinati prin vest.
Una peste alta, daca nu e mama si tata medic, in Romania esti la mila tuturor. Iar in vest, cu unele exceptii (Norvegia + daca esti fata), esti doar un alt migrant ieftin. In familie un medic a primit oferta in Franta, dar pe gratis, ca nu are spitalul bani si oricum e prea complicat pentru contabilii lor cu angajatul unuia din alta tara. Asta in Bordeaux.
Success Ionuț
Red, nu toți au experiență negativă așa cum descrii tu.
Plus, daca Red va practica medicina in altă țară, mentalitatea și relațiile vor fi altele
Orice loc de munca ajunge sa nu mai fie cautat in timp. Cererea oscileaza ca la orice pe lumea asta. De exemplu nu cred ca mai gasesti oameni care sa repare umbrele. Cu cativa zeci de ani in urma gaseai astfel de ateliere. Legat de codul generat, momentan nu cred ca trebuie sa ne imbatam cu apa rece: inteligenta artificiala nu exista si tot ce se vede in presa sunt aberatii clickbait. Cand calculatorul va face singur diferente si va lua decizii singur atunci vorbim despre AI. Momentan sunt programe, deciziile smart sunt programate de oameni inainte. Pana ce un calculator va intelege ca el exista va mai trece mult timp, zic eu si abia atunci cand vedem asta si vedem actiuni conservatoare si de protectie asupa sinelui, va trebui sa ne facem griji. Referitor la cod: garbage. E un start spre o unealta, dar pana sa ii zici la pc: “fa-mi jocul gta 12 si vreau sa ma dai pe spate din nou”, vor trece foarte multi ani.
Momentan AI e o poveste SF cu toate aberatiile astea microsoft, google and crap.
Zilele astea m-am apucat in sfarsit de „The Age of Surveillance Capitalism, Shoshana Zuboff” (pe care o recomand) , si subiectul e destul de evident, stim cu totii cate ceva despre el : cum gogole, fb, folosesc fiecare frantura de data de pe net pentru reclame, profile de personalitate, chestii care duc la multi, multi bani …Acuma, sa inlocuiesti programatorii, extragand „big data” din cod pus de programatori pe platforma ta (in parte moca, la fel ca si google 😀 ), e o intentie al naibii de ironica si relevanta pentru „surveillance capitalism”, chit ca nu fuctioneaza inca (cum bine s-a punctat deja)
Propun ca programatorii sa lase coduri de cacao pe Git, ca sa ne salvam joburile 🙂
Planul tau e pus deja de multi ani in aplicare 🙂
Un subiect interesant. Lumea se schimbă în cea mai mare viteza de până acuma, istoric vorbind. Multe joburi au și dispărut deja.