Adoptarea masinilor electrice prezinta si alte avantaje, pe langa protejarea mediului si reducerea utilizarii combustibililor fosili. Cercetatorii au descoperit ca vehiculele electrice au un efect de racire asupra oraselor, neproducand caldura care sa se acumuleze in timpul ambuteiajelor. Acest lucru reduce nivelul energiei folosite pentru aerul conditionat.
Insa inlocuirea in mare parte a masinilor traditionale cu cele electrice va dura ceva timp, si, bineinteles, acest efect nu se va manifesta in zone urbane mai putin dense, unde caldura este disipata rapid. Pana la sfarsitul anului trecut, au fost comercializate mai mult de 712 000 de vehicule electrice. Cea mai bine vanduta masina cu motorizare electrica este Nissan Leaf.
In capitala, RATB a inceput testarea unor autobuze electrice, care costa de doua ori mai mult decat cele diesel. Totusi, consumul de combustibil al unui autobuz traditional este de 2.5 lei per Km, in timp ce varianta electrica a acestuia utilizeaza energie in valoare de 0.42 lei/Km. Bateria acestora are o autonomie de 150 de Km si se poate incarca in 8 ore la o priza obisnuita, sau intr-o ora la o priza cu incarcare rapida.
Sper sa apuc sa-mi cumpar mult visatul V8 pana nu va fi interzis in favoarea masinilor electrice. :))
trebuie sa fim mai eficienti si mai finuti, suntem in sec 21.
eu astept motoarele gravitationale.
O mare prostie masinile astea electrice, toata lumea spune ca sunt economice, ca nu polueaza …
Ar trebui sa ne amintim in primul rand de unde provine energia electrica si cat de mult se polueaza ptr obtinerea ei.
Apoi bateriile necesare masinii care sunt in numar foarte mare si care au in componenta substante f periculoase.
[…]Totusi, consumul de combustibil al unui autobuz traditional este de 2.5 lei per Km, in timp ce varianta electrica a acestuia utilizeaza energie in valoare de 0.42 lei/Km.[…]
In viitor cand cererea va fi mare, va creste semnificativ pretul la energia electrica.
Dap sunt de acord cu tine.
Hai sa ardem carbuni ca sa facem energie (ca la noi in europa de nimic asa o sa facem)
[…] Insa inlocuirea in mare parte a masinilor traditionale cu cele electrice va dura ceva timp […]
Pei mai avem inca petrol, au de unde sa ‘suga’ bani;
Ei pregatesc ‘publicul’ din timp cu ideea de masina electrica sa nu cumva cand o sa ramanem fara petrol sa piarda ei bani…
Si faza cu 150km raza per incarcare de o ora nu o sa mearga:
Imagineaza-ti ca o sa faca sa zic 385-ul 3 ture si gata, inapoi la depou, pei si ce faci… cate masini sa ai pe traseu ca sa compensezi ora aia pierduta ?
(care oricum nu o sa fie o ora la noi in Romanica™ ci 3)
Si nu o sa fie mai ieftin, pentru ca echipamentul ala costa, si are nevoie de mentenanta, si ai nevoie de multe asa ‘statii’, sa nu zic ca o sa coste tripu la noi defapt tot, pentru ca Romanica™ ~ se fura…
RATB face asta ca sa nu se mai fure motorina, si e vreun smecher care vrea sa se imbogateasca cu proiectul lui.
Imagineaza-ti un Bucuresti, la fel de blocat dar unde nu se aud motoare, tobe sparte, si nu e miros de fum la 40 de grade in Iulie in piata romana sau la universitate.
Da, ca sa incarci masina arzi combustibil, sau folosesti combustibil radioactiv, sau energie eoliana, solara, hidro. Ca sa faci masina, iarasi folosesti energie, etc etc. Da, pretul energiei electrice va creste.
Ca sa faci o masina pe benzina/motorina/bio combustibil, folosesti energie. Ca sa rafinezi petrolul, poluezi si consumi energie. Pretul benzinei va tot creste la fel ca si cel al energiei electrice. Nu ne putem amagi ca ni se va da ceva gratuit.
Dar eu prefer sa fie ceva mai liniste si sa nu imi puta hainele a fum de toate felurile dupa ce merg pe jos prin Bucuresti sau orice alt oras aglomerat (ca e Londra, Paris, Viena Moscova sau mai stiu eu care). Asta e avantajul pe care il vad eu la masina electrica
Apoi bateriile evolueaza, rapid. La fel si convertizoarele, devin mai eficiente, e cercetare imensa in zona asta si se avanseaza rapid. Ganditi-va ca acu ceva ani abia apareau masinile hibride. Acum Tesla P85D accelereaza de la 0-100 in aproape 3 secunde, e complet electrica, si are o autonomie de vreo 400 de km, daca nu cumva au crescut-o deja. Pretul unei astfel de masini e in jurul a 100-150 de mii de euro. Performante identice gasesti la masini mult mai scumpe, sau masini cu motoare modificate, deci deja care nu ies de pe poarta fabricii cu aceste specificatii.
Asa ca personal as vrea una electrica pentru mers la munca sau prin oras, si un V8 american pentru propria placere.
Perfect de acord cu tine Radu.
Acum imagineaza-ti si tu un Bucuresti in care semafoarele sunt sincronizate cu cap, in care transportul in comun are prioritate si este mai eficient decat acum (eventual banda proprie fata de restul), in care soferii stiu sa conduca (mai ales daca ploua/ninge) si respecta regulile de circulatie (parcari ilegale, acordare prioritate, semafor, claxonare excesiva…. etc) si…..
da stiu…pare SF! Varianta ta pare mai plauzibila! Pentru ca e mai simplu sa cumperi ce au gandit altii decat sa optimizezi ceea ce ai.
Pare SF doar daca cineva se asteapta ca toate aceste schimbari sa se produca peste noapte. Cred ca stii foarte bine ca alte tari au fost civilizate cu amenzi foarte mari. Citisem acum vreo saptamana sau 2 ca prin Finlanda un sofer care a depasit viteza legala cu 20 de km a primit o amenda de 50.000 de euro. Poate nu e cel mai bun exemplu, dar asta mi-a trecut prin cap.
Eu cred ca incet incet o sa ne avanseze si romania. Chiar nu te poti astepta sa iesi de sub comunism si hop in 25 de ani sa fii la nivel cu tari care nu au stat niciodata sub comunism.
Si ca sa privim si partea buna, eu am ajuns in Bucuresti in 2004 si am plecat de acolo in 2010. In acest interval s-a schimbat mult. Au aparut pasaje, poduri, circulatia e ceva mai fluida (prin unele zone). Deci ceva tot se misca. Probabil ca se puteau face si mai multe dar in rest s-a furat la greu. S-au pus borduri in loc sa se puna asfalt si tot asa.
Si uite alt exemplu. Eu acum locuiesc in Danemarca, si oricat se lauda ei ca sunt verzi si au energie regenerabila si masini electrice, la orele de varf totul e blocat. TOT. Oras, autostrazi, drumuri. Pistele de biciclete sunt pline si astia sunt cam ca soferii in bucuresti cu claxoanele (clopotelul de la bicla fiind claxonul). Poti sa uiti de semafoare sincronizate ca nu sunt bune nici aici. Crezi ca aici nu se claxoneaza? Ba da, dar mai putin. Regulile de circulatie sunt respectate si parcarile la fel. De ce? Pentru ca amenzile sunt foarte mari.
Deci pana si orase care sunt mult laudate in lume au niste probleme asemanatoare cu Bucurestiul. Si da, daca mergi pe jos sau cu bicicleta in Copenhaga la orele de varf iti put hainele a fum de la masini!
Deci nu e nimic SF. E o realitate care incet incet va fi ajustata. Sper!
Si eu sper….sa trecem toti pe electric sau macar sa ne „civilizam” chiar daca fortat….si sper sa apuc sa o si vad 😀
mai bine zgariem noi bizonii parcati aiurea!
ca garcea e corupt in boscheti..si nimeni nu proteteaza pt asta.