Primăvara aceasta, mașinile Google Street View revin în România pentru a actualiza imaginile de pe Google Maps.
În următoarele luni, acestea vor vizita numeroase localități din întreaga țară, acoperind peste 25.000 de kilometri de drumuri. Procesul de captare a imaginilor 360° va începe pe 1 aprilie și va include atât orașe mari, precum București, Timișoara, Sibiu și Ploiești, cât și orașe mai mici, cum ar fi Brad, Onești, Sulina și Turda. Lista completă a zonelor care vor fi fotografiate poate fi consultată pe site-ul Google Maps, în secțiunea dedicată.
Google Street View este disponibil în România din 2010, când au fost publicate primele imagini ale celor mai importante orașe. În 2012, acoperirea a fost extinsă la nivel național, incluzând imagini de pe 40.000 de kilometri de drumuri și din 39 de orașe, precum și numeroase obiective turistice. De atunci, Google a continuat să actualizeze și să extindă acoperirea Street View, adăugând imagini din marile orașe și de la diverse atracții turistice, cum ar fi Salina Turda, Castelul Bran, Cetatea Alba Iulia, Muzeul Național Brukenthal, fluviul Dunărea și Delta Dunării. În 2023, în colaborare cu asociația Tășuleasa Social, au fost capturate imagini de pe aproape 900 de kilometri ai traseului Via Transilvanica, care poate fi acum explorat virtual pe Google Maps. Acest traseu de lungă distanță începe în Bucovina, la Putna, traversează Transilvania și se termină la Drobeta Turnu Severin, pe malul Dunării. Ultima actualizare a imaginilor Street View în România a avut loc în 2024.
Street View este un serviciu popular oferit de Google Maps și este disponibil și în Google Earth, atât în browser, cât și în aplicațiile mobile. Google Maps este prezent în peste 250 de țări și teritorii, inclusiv în Arctica și Antarctica. Anul acesta, Google Maps sărbătorește 20 de ani de la lansare. În ultimii ani, evoluția Google Maps a fost strâns legată de platforma AI a Google, Gemini. Aceasta combină capabilitățile de creație și sintetizare ale Gemini cu informațiile despre peste 250 de milioane de locuri din întreaga lume, oferind utilizatorilor inspirație și sugestii pentru activități și locuri de vizitat prin interogări naturale.
Google Maps în cifre:
- 20 de miliarde de kilometri sunt parcurși zilnic la nivel global cu ajutorul navigației Google Maps, comparativ cu 1 miliard acum 5 ani.
- 250 de milioane de afaceri și locuri sunt prezente pe Google Maps, în creștere față de 150 de milioane în 2015.
- 20 de milioane de kilometri de drumuri sunt acoperite cu imagini Street View pe Google Maps.
- 500 de milioane de utilizatori contribuie activ la Google Maps, adăugând recenzii, fotografii, rating-uri și informații despre trafic.
- 2 miliarde de oameni folosesc Google Maps în fiecare lună, dublu față de acum 5 ani.
Din păcate, văd că zona mea nu apare pe traseul lor. 🙁 Acum trei ani, când au mai trecut pe aici, au sărit câteva străzi, una dintre ele fiind a mea. Practic, dacă utilizezi Street View, la intersecția străzii mele cu următoarea, pare că sari în timp 11 ani. 🙂
Astept ziua aia cand astfel de actualizari se vor fa e frumos cu drone sincronizate. Pentru mai multe sfaturi in directia asta, ar trebuie sa apeleze la serviciile chinezilor care stiu sa sincronize mii de drone si sa creeze spectale meeitabile. Dar cu americanii ni te joci cand e vorba de schimbare, exemplu iphone.