Nu stiu cati dintre voi stiti cam ce este si cu ce se ocupa in ziua de astazi MEN, dar sunt sigur ca fiecare dintre noi am auzit de ministerul educatiei. A purtat de-a lungul timpului sute de denumiri, iar de doi ani incoace poarta numele ne Ministerul Educatiei Nationale, pe scurt, MEN. De curand am aflat ca intre baietii de la minister si cei de la Microsoft exista o cearta in ceea ce priveste pretul asupra caruia au fost achizitionate licentele pentru calculatoarele din institutiile scolare.
Pentru ca acest conflict sa se stinga, se pare ca romanii din minister au renuntat la Microsoft si au incetat folosirea licentelor de Windows cumparate de MEN in scolile din tara. Azi am avut stupoarea sa vad acest lucru pus in practica, urmand ca pana in luna aprilie toata tehnica de calcul existenta in institutiile de invatamant sa fie dotata cu un OS open-source, adica Edubuntu, o varianta pentru scolari a celebrului Ubuntu, care deriva din Linux. Odata cu Windows, MEN a renuntat si la clasicul MinGW, acum PC-urile fiind dotate cu Code Blocks.
Pe mine m-a cam surprins aceasta decizie, dar urmeaza sa fac unele teste si sa va impartasesc din experienta/opiniile acumulate/pe care mi le-am facut dupa cateva saptamani de utilizare. Voi ce credeti, e o miscare buna a autoritatilor?
Adi Cristi a zis
Se vor naste elite de hackeri !
daydr3am3r a zis
Nope, not gonna happen.
Cei care nu dau 2 bani pe IT vor ramane la tablete iar ceilalti vor invata exact ce se cere pe piata.
Trecerea la Linux nu face ca Linux sa fie mai cerut pe piata decat Windows/OS X.
Ovidiu a zis
@daydr3am3r ironia face ca astăzi piaţa să fi explodat în favoarea tehnologiilor web, care implică mai mult Linux şi tehnologii ce rulează pe acestea decât Windows. Că pui la punct un server web sau că lucrezi pe framework-uri gen Django, ai şanse mult mai mari să te loveşti de un Linux decât un Windows*. Desigur, pe partea de office Windows încă domină, dar faptul că copii de astăzi vor învăţa LibreOffice în loc de Microsoft Office e un început promiţător.
* Normal, în şcoli nu cred că se vor învăţa comenzi în linia de comandă şi administrare de servere web, deci în mare nu ar trebui să fie cine ştie ce diferenţă între a învăţa să faci grafice în MS Excel sau în LibreOffice Calc.
daydr3am3r a zis
De acord cu tine Ovidiu dar eu imi mentin parerea.
In mod normal ar trebui prezentate toate tehnologiile si OS-urile pentru ca Windows domina piata.
Pe de alta parte, cand vine vorb de Linux lucrul in termianl este esential.
Sau poate doar mie mi se pare.
Tocmai de aia daca faci trecerea asta o faci calumea, nu arunci acolo o hartie prin care ii pui pe profi sa treaca pe Linux cand ei habar nu au ce e ala.
Ce sa mai zic de problemele care apar si modalitatile de rezolvare (si sa nu imi zici ca nu exista probleme pe Linux…)
Oricum, eu nu cred ca asta schimba mult lucrurile. Acasa tot Windows piratat vor folosi.
nando a zis
@daydr3am3r, asta cu „lucrul in terminal e esential in Linux”, da-mi voie sa spun ca e o prejudecata.
Eu folosesc linux de ani de zile si doar cand doream sa instalez programe din cod sursa sau driverele nvidia direct de la sursa apelam la terminal si chiar si atunci o faceam cu ajutorul utilitarului mc (un fel de total commader in mod text sau Norton commader daca ai prins vremurile cand MS DOS era la putere).
Astazi, intr-o distributie moderna, nimeni nu prea mai instaleaza din cod sursa nici programe si nici drivere.
Totusi terminalul ramane o unealta deosebit de facila si puternica tocmai prin mijloacele simple si rapide de configurare si automatizare a SO-ului, pe care le ofera.
daydr3am3r a zis
@nando – am inceput sa folosesc Linux alaturi de Windows din 2003, prim distributie fiind openSuSE.
De atunci am folosit openSuSE, RedHat si Ubuntu pe care il am si azi instalat.
Nu e saptamana sa nu fiu nevoit sa imi bag nasu in terminal sa rezolv cate ceva.
Ca sa iti dau cateva exemple:
1. Acum cam o luna m-am trezit brusc ca nu mai apare Launcherul. Problema rezulvata dupa cateva ore de cautari in Terminal
2. Acum vreo 2 saptamani am facut update la OS si m-am trezit ca de fiecare data cand intram in Dashboard crapa Unity.
La fel, problema rezolvata in Termianl dupa ore de cautari.
3. Cea mai problema o constituie driverele ATI/AMD. Mereu am avut probleme cu ele pe Linux si de cele mai multe ori se soldau cu KDE/Gnome/Unity mort.
Pe RedHat mereu am fost nevoit sa instalez in terminal. Pur si simplu orice alta metoda esua.
De aia am trecut pe Ubuntu dar si aici am de isntalat in Terminal ocazional.
nando a zis
@daydr3am3r, pai din ce spui deduc ca folosesti (exceptand RedHat) „Bleeding edge technology”. OpenSuse, Ubuntu, Fedora sunt toate in aceasta oala. E normal, userii sunt priviti drept testeri 🙂
Si eu folosesc doar openSuse. Am avut ceva probleme, minore, de altfel si oricum ecrane albastre am avut si la windows. Notoriu era Win95.
Cu driverele nVidia niciodata n-am avut probleme. Despre driverele ATI am auzit nu tocmai de bine, dar hai sa fim seriosi, nu e vina SO-ului.
catalin a zis
daydr3am3r daca esti „linuxist” baga o distributie serioasa ca nu iti crape la fiecare update sau ce mai invarti tu pe acolo ! Baga Debian si ai sa simti diferenta! adevarat pt ubuntu gasesti repede pe goagle rezolvari la probleme pt ca este cel mai folosit, dar nu inseamna ca e si cel mai bun(cel putin din punctul meu de vedere) ! Debian am si la munca pe care am cateva servere, debian folosesc si acasa, si vreau sa spun ca nu mi-a crapat niciodata la update, sau sa nu mai gasesc serverele pe el a doua zi , cum ai patit tu ca nu ai gasit Launcherul……
daydr3am3r a zis
@nando – pai am folosit doar versiuni LTS si stabile (alea cu numar par in coada la openSuSE).
Cu placile nVidia am avut f f rar probleme dar nimic ce nu se putea rezolva rapid. Si asta acum multi ani.
Cu ATI/AMD am foarte des desi nu am decat 2 PC-uri cu asa ceva. Si e oarecum ironic avand in vedere reactia lui Linus la adresa nVidia si faptul ca AMD este sponsor oficial openSuSE si cu ala am cele mai mari probleme. Pe unu din PC-uri (laptop) nici nu macar am reusit sa instalez. Porneste normal instalarea si la jumatate crapa interfata si ma da in aia de DOS (nu failsafe) si dupa scurt timp crapa de tot. Si patesc asta si cu SLED iar ala nu e ditamai distributia enterprise.
Ma gandeam sa incerc Slackware/Gentoo dar ianinte vreau sa vad elementeryOS. Poate e mai stabil avand in vedere faptul ca e minimalist si nu e asa incarcat.
Marian a zis
Si ar fi ceva gresit?
nando a zis
e o miscare buna deoarece vorbim de banul public. Linux, pe langa faptul ca e gratis si mai usor de instalat, e mult mai adaptabil decat windows in ceea ce priveste multitudinea de configuratii si mult mai putin pretentios pe partea de hardware. Cred ca e solutia optima pentru introdus in scoli.
daydr3am3r a zis
Nu prea stiu cum sa reactionez la faza asta.
Personal am incercat Edubuntu acum cativa ani si nu mi-a placut, prefer Ubuntu.
Problema e insa cum va fi pusa in practica aceasta tranzitie si la ce nivel.
In prezent Lnux nu este un OS prea utilizat in Romania si nici macar in mediul academic de specialitate ceea ce inseamna ca exista o lipsa de admini de Linux.
Am fost foarte surprins atat in liceu cat si in facultate sa vad ca nici profii nici adminii nu aveau habar de Linux.
E foarte usor sa spui ca ai terinat-o cu Windows si treci pe Linux daca nu stii cum sta situatia in domeniul asta.
Normal ar fi ca in mediul academic, in facultatile de profil sa se lucreze in paralel cu toate OS-urile, cu atat mai mult cu cat MS cat si Apple detin tehnologii proprietare raspandite la scara larga dar care nu pot fi utilizate decat pe platforma lor.
Mai sunt si scolile de arta, in care produsele Adobe sunt cele mai utilizate.
Apoi, trebuie sa explici copiilor de ce trebuie sa isi schimbe softurile de acasa si de ce apar incompatibilitati (mai ales in sfera Office).
Ca fapt divers, am avut ocazia sa predau IT&C timp de un an jumate la clasele a 5-a si a 6-a si am ramas uimit de cat de greu poate fi sa inveti un copil in ziua de azi sa foloseasca Windows + Office.
Mereu ma loveam de intrebari de genul:
„Pai eu am Office pe mobil, de ce trebuie sa fac pe PC?”
„De ce trebuie sa dau atatea clickuri sa instalez o aplicatie”?
Cand la sfarsit de an le-am prezentat Ubuntu, dupa 2 ore am ramas cu 5 copii in clasa.
Atat de mult le-a „placut”.
So, cumva presimt ca o sa iasa o mare porcarie si o mare risipa de bani pentru ca sigur va urma migrarea intregii infrastructuri de pe Windows Server & Dekstop pe Linux, aplicatiile utilizate in institutii vor trebui rescrise iar profesorii/angajatii etc. vor trebui instruiti, in conditiile in care ei nici Windows nu pot folosi cum trebuie.
Planetindoor Growshop a zis
Linux este mai bun in invatamant decat Windows acest lucru este sigur ,problema este ca se incearca o nranzitie mult prea rapida.
Cat daca se va introduce Ubuntu peste tot la stat, ar fi de preferat caci este mult mai ieftin si odata invatat este un castig pentru toti.
werewolfc a zis
@nando: Hai sa terminam cu chestiile…. ala e mai usor de instalat… ala e mai greu…mai bun… etc. Fiecare OS are punctele lui forte si slabe. In orice caz, totul se reduce la BANI!
La fel de importanta ca dotarea corespunzatoare a laboratoarelor din scoli, este si prezenta unui PROFESOR capabil/instruit care sa utilizeze tehnica de calcul (si nu ma refer aici la jocuri online si facebook).
Nu trebuie sa uitam ca un SO nu este un scop in sine… ci metoda prin care „rulam” aplicatii.
De ex: programarea in C/HTML/PHP-SQL… etc poate fi invatata si pe Linux cat si pe Windows.
Ma mira faptul ca nu au optat pentru Ubuntu si au ales o derivatie. Totusi nu trebuie sa uitam faptul ca Windows e cel mai raspandit OS pe PC-uri, iar dupa parerea mea, un scolar ar trebui sa stie sa utilizeze atat Win cat si Linux
daydr3am3r a zis
Cred ca esti primul pe care il aud ca zice asa ceva.
Restul sunt ba pro ba contra cand vine vorba de asa ceva.
Tocmai de aia sper ca macar in anumite medii sa ramana si Windows si Linux. Macar asa vor aparea in viitor specialisti in ambele si vor scadea costurile de intretinere.
Totusi la faza asta „Nu trebuie sa uitam ca un SO nu este un scop in sine… ci metoda prin care “rulam” aplicatii.” nu prea cred ca lucrurile stau chiar asa.
Evident, in teorie asa ar fi normal dar daca te uiti cu atentie nu prea e asa.
Apple impune OS X daca vrei sa faci aplicatii in Objective C pentru iOS si OS X desi nu vorbim de un limbaj managed gen C# (si .NET in general) care sa ceara un OS anume.
Iar aplicatiile Java, pe langa faptul ca se potrivesc precum nuca-n perete pe OS X (se stie ca userii OS X sunt pretentiosi cand vine vorba de design)/ Windows iar pe Windows se misca oribil.
In situatia asta OS-ul devine un scop in sine pentru companiile respective cat si pentru devii specializati pe acele tehnologii.
Florin a zis
Corecție:
MinGW este un compilator (GNU C/C++ Compiler-ul „portat” pe Windows).
CodeBlocks este un IDE (Integrated Development Environment), ce se poate integra cu mai multe compilatoare (și cam ai nevoie de unul pentru a compila codul scris 😀 ).
Mai mult, CodeBlocks vine (opțional) cu MinGW la pachet.
Cred că te refereai la faptul că au renunțat de antichitatea aia de DevCpp (tot un IDE ce folosea MinGW) 😀
Anyway, se foloseau licențe de Windows pentru școli? :))
La noi la liceu (acum 5 ani), ne instalam noi Windows-uri piratate 😀
Același lucru cred că o se se întâmple și acum…
emi a zis
Nu, se refera la Mingw Developer Studio care este foarte folosit in scoli si este un IDE
Alex a zis
Mi se pare o idee foarte buna din mai multe puncte de vedere.
1. Gratis !. Cum a spus florin mai sus, in liceu aveam doar windows xp piratat si aici ma duc la punctul 2.
2. Mai toate pc-urile colcaiau cu virusi, iti era frica sa bagi un stick
3. Suporta pc-uri cu un hardware mai slab
Totusi majoritatea sunt obisnuiti pe windows deci ramane de vazut cum se obisnuiesc profesorii ( aceia batranii si/sau cei fara chef)
ion a zis
NU se va intampla asa ceva
Gabriel R. a zis
Deja s-a întâmplat. În Botoșani cel puțin, în județul meu deja s-au schimbat.
MSS a zis
Totusi majoritatea elevilor folosesc Windows acasa, nu stiu cati elevi folosesc Linux
nando a zis
pentru ca in primul rand il folosesc la jocuri si in al doilea rand nu dau bani pe el.
emi a zis
@nando pentru ca in general Windowsul e ready to go by default, fara probleme cu drivere,programe incompatibilitati.
Un copil de 10 ani care nu este neaparat into IT habar n-are ce-i ala open source.
werewolfc a zis
@daydr3am3r: nu uita ca vorbim despre clasele 1- 12 (scoli si licee pentru ca in facultati e alta mancare de peste…pe care si-o prepara singura facultatile ) unde in primele clase ar trebui sa inveti utilizarea PC-urilor, iar dupa aia treci la un limbaj de programare (cat mai util si didactic cu putinta).
daydr3am3r a zis
De acord cu tine.
Totusi in liceu de profil ce faci?
Ar trebui gasita o solutie astfel incat copiii sa fie familiarizati cu ambele OS-uri, astfel incat sa vada cu ochii lor care sunt diferentele si sa aleaga singuri, mai ales ca dupa ce vor termina scoala se vor lovi de Windows nu de Linux si nu toti vor urma o facultate de profil.
Marton Csaba a zis
Cel mai probabil nu se va instala pe fiecare statie in parte, ci se va folosi LTSP cu un control mai bun pentru sistem educational. In rest de invatat se poate si pe linux, mai mult daca e vorba de windows sigur se va putea face cu dektop virtual.
Silver a zis
Team Linux! Checked in~
[…] Pe mine m-a cam surprins aceasta decizie, […]
Pei de ce, e gratis, nu neaparat mai bun, normal ca vor sa bage in buzunari mai multi bani;
Daca WIndows-ul ar fi gratis, Windows am avea peste tot;
Daca linux-ul ar fi cu plata… stai… el nu reuseste gratis dapai sa mai ceara si bani lol.
PS. Windows e mai bun.
(nu m-am putut abtine)
Florin a zis
> […] normal ca vor sa bage in buzunari mai multi bani
Nu știu cât de multă șpagă își luau dragii noștri aleși de la Microsoft pentru contract, dar, dacă se va trece pe Linux, înseamnă că vor rămâne bani mai mulți la buget (pentru a fi furați de altcineva / într-un alt mod 😀 ).
> PS. Windows e mai bun pentru nevoile mele.
LMFTFY
daydr3am3r a zis
@Florin – pai iti zic eu cum se vor fura banii aia.
1. Migrarea tuturor softurilor de pe Windows pe Linux costa.
2. Instruirea angajatilor va fi facuta de institutii/firme pe baza unor licitatii.
3. Intretinerea/Administrarea sistemelor, in conditiile in care in prezent exista o lipsa acuta de specialisti Linux, tot pe baza unei licitati.
nando a zis
nu fi asa sigur cu windows-ul gratis. Stiu o gramada de oameni care nici sa-i platesti nu si-ar instala WIN8. 🙂
PS. Windows e gratis, din cauza asta e asa raspandit.
emi a zis
@nando
Wait, what? Windows nu e gratis. Windwsul este mai raspandit din cauza interfetei prietenoase si din „continuitate” si usurinta prin care se lucreaza cu el.
Faptul ca tu cunosti „o gramada” de oameni care nu si-ar instalat Win8 ca si cum ar fii singurul Windows, reflecta fix nimic.
chuck a zis
Cunosc situația din interior fiind profesor de informatică. Într-adevăr a expirat un acord și nu se mai pot utiliza licențele de Windows 8 și Office 2013, dar am revenit la vechile licențe (inițiale) de Windows Vista și Office 2007. Asta e un lucru bun deoarece Office-ul 2013 mergea foarte greu chiar și pentru aplicații banale de editare.
Într-adevăr se specifică și ceva despre Edubuntu, dar, atât timp cât competențele digitale se susțin în Microsoft Office, nu știu cine ar prefera Edubuntu cu al său OpenOffice…
Sebastian Ciubotaru a zis
eu cred ca folosirea sistemelor si programelor open-surce va fi viitorul in institutii
IV a zis
„So, cumva presimt ca o sa iasa o mare porcarie si o mare risipa de bani”
Risipa de bani?!!! dece?, din contra oare nu intelegi cati bani se arunca pe platforma wingaoz de la muciosoft? Este foarte bine ca se trece pe LINUX , trebuia facut acest pas cu ani in urma darrrr deh, cine ar mai fi incasat comisioane grase, si asta platite de ficare roman.
daydr3am3r a zis
Eu inteleg foarte bine treaba asta, nu red ca tu intelegi cum functioneaza sistemul la noi.
Softurile sunt Windows only si firmele care le fac beneficiaza in plus pe langa costurile efective si de contract de suport.
Trecerea la un nou OS va insemna refacerea itrnegului sistem, de orice fel (platforma educationala/de sanatate/politie/112 etc.) pentru ca astea ruleaza pe Windows ONLY.
Pe langa asta, vor exista firme care vor asigura instruirea angajatilor se vor ocupa de administrare si mentenanta iar asta se va face pe baza unor contracte de prestari servicii.
Mai gandeste-te la aparatura medicala care vine cu soft special, de multe ori pentru o singura platforma.
Intr-o tara normala o astfel de tranzitie se face in timp (ia exemplul Frantei), nu peste noapte.
Si ca sa mearga „peste noapte”, toate platformele alea trebuiau sa fie web based ca sa nu mai fie necesara portarea ci doar tranzitia.
Si cum am mai zis, pe langa toate astea, nu se va putea renunta complet la Windows, nu in invatamant cel putin, pentru ca ar insemna sa ii nenoroceasca pe aia mici, cu atat mai mult cu cat cursurile gen ECDL si alte cursuri recunoscute la nivel european necesita Windows si MS Office.
Nici macar Franta nu a renuntat complet si se stie ce bine se itneleg ei cu americanii.
Mai e si situatia hardware. Statul are contract cu HP si Lenovo iar majoritatea calculatoarelor nu permite instalarea altui OS.
(Exemple:
1.In scoala unde eu am predat calculatoarele erau Lenovo si refuzau sa booteze pe orice mai jos de Windows Vista. Nici macar Rescue CD-urile de la BitDefender nu bootau ca erau bazate pe Knoppix.
2.Am cunostiinte care lucreaza in instututii de stat care tocmai au achizitionat laptopuri care vin cu Windows 8 si nu permit altceva.)
Eu situ ca totul pare roz si frumos pentru comunitatea Linux (ca sa nu zic anti-Windows/MS, ca asta vad in comentariul tau) dar lucrurile sunt mult mai complexe decat par la prima vedere.
struan a zis
Calculatoarele Lenovo booteaza si linux. Eu am un laptop Lenovo U310 si am dualboot Ubuntu cu Windows 8 preinstalat. E adevarat ca pentru a boota celalalt sistem de operare trebui intrat in BIOS.
IV a zis
Vorbesti prostii!, daca iti dau sa repari niste registri din consola te uiti ca ………. la poarta noua!, Daca este gratis nu inseamna ca nu este bun, ci din contra Linux ii da clasa in multe privinte asa zisului win…………
daydr3am3r a zis
Nu inteleg ce treaba are a fi gratis cu a fi bun. Nu cred ca am zis eu ca daca e gratis e prost. Daca citeai si restul comentariilor vedeai ca am zis ca folosesc Linux de 10 ani in paralel cu Windows.
Si te asigur ca reparatul registrilor (pe langa faptul ca nu e cine stie ce inginerie) nu are nicio treaba cu discutia asta.
Dar cred ca aici se vede diferenta dintre Linux lover si Windows hater.
sciuro a zis
Da, este un lucru foarte bun pentru ca folosirea sistemelor si programelor open-surce inseamna atat mai putini bani cheltuiti cat si o etapizare a cheltuielilor => de exemplu se evita o cheltuiala masiva la nivel national cu un hard nou compatibil cu win 8 pe care oricum nu este usor sa-l implementezi (eu cel putin nu il vreau nici gratis). Plus ca in acest fel se mai creeaza niste locuri de munca sau niste ore suplimentare pentru profesorii de informatica (de exemplu).
daydr3am3r a zis
Eu inteleg foarte bine treaba asta, nu red ca tu intelegi cum functioneaza sistemul la noi.
Softurile sunt Windows only si firmele care le fac beneficiaza in plus pe langa costurile efective si de contract de suport.
Trecerea la un nou OS va insemna refacerea itrnegului sistem, de orice fel (platforma educationala/de sanatate/politie/112 etc.) pentru ca astea ruleaza pe Windows ONLY.
Pe langa asta, vor exista firme care vor asigura instruirea angajatilor se vor ocupa de administrare si mentenanta iar asta se va face pe baza unor contracte de prestari servicii.
Mai gandeste-te la aparatura medicala care vine cu soft special, de multe ori pentru o singura platforma.
Intr-o tara normala o astfel de tranzitie se face in timp (ia exemplul Frantei), nu peste noapte.
Si ca sa mearga „peste noapte”, toate platformele alea trebuiau sa fie web based ca sa nu mai fie necesara portarea ci doar tranzitia.
Si cum am mai zis, pe langa toate astea, nu se va putea renunta complet la Windows, nu in invatamant cel putin, pentru ca ar insemna sa ii nenoroceasca pe aia mici, cu atat mai mult cu cat cursurile gen ECDL si alte cursuri recunoscute la nivel european necesita Windows si MS Office.
Nici macar Franta nu a renuntat complet si se stie ce bine se itneleg ei cu americanii.
Mai e si situatia hardware. Statul are contract cu HP si Lenovo iar majoritatea calculatoarelor nu permite instalarea altui OS.
(Exemple:
1.In scoala unde eu am predat calculatoarele erau Lenovo si refuzau sa booteze pe orice mai jos de Windows Vista. Nici macar Rescue CD-urile de la BitDefender nu bootau ca erau bazate pe Knoppix.
2.Am cunostiinte care lucreaza in instututii de stat care tocmai au achizitionat laptopuri care vin cu Windows 8 si nu permit altceva.)
Eu stiu ca totul pare roz si frumos pentru comunitatea Linux (ca sa nu zic anti-Windows/MS, ca asta vad in comentariul tau) dar lucrurile sunt mult mai complexe decat par la prima vedere.
Silver a zis
Din pacate daydr3am3r, are dreptate, e vorba de interese aici, intotdeauna asta este cazul cand vorbesti de Romanica™, cineva care vrea sa ‘fure’ prin „licitatie”.
IV a zis
A fi hacker, nu inseamna a sparge calculatoare, site, etc. De fapt aceia care fac asa ceva se numesc Creckeri, Hecarii nici nu vor sa auda de ei, pentru exemplificare:http://wiki.lug.ro/Cum_să_devii_un_hacker Sincer eu pentru acesti oameni (Heckeri) am un mare respect.
Silver a zis
@ IV
crack·er
ˈkrakər/
noun
noun: cracker; plural noun: crackers
1.
a thin, crisp wafer often eaten with cheese or other savory toppings.
2.
a person or thing that cracks.
hack·er
ˈhakər/
noun
noun: hacker; plural noun: hackers
1.
a person who uses computers to gain unauthorized access to data.
synonyms: cybercriminal, pirate, computer criminal, keylogger, keystroke logger;
Invata engleza.
(am impresia ca ti-am mai explicat odata acest lucru si erai sub un alt nickname)
Robert Alexandru a zis
1. să lămurim: NU se trece la Linux, SE OFERĂ POSIBILITATEA folosirii de „sisteme alternative … software liber, open-source.
Aceasta ESTE O NOUTATE ABSOLUTĂ, pentru că față de închiderea de până acum într-un singur sistem, acum poate să apară varietatea.
2. de ce? pentru că Ministerul a contractat în mai multe rânduri licențe. Ultima dată a cumpărat licențe la instalarea laboratorelor SEI, respectiv Windows Vista+Office 2007+Server 2003. Aceste licențe sunt fără expirare, ele au rămas și pot fi folosite în continuare. Ulterior s-a trecut la un alt sistem de licențiere, prin contract pe termen. Așa s-au obținut multe licențe de Windows 7+Office 2010+Server 2008, care (teoretic) au înlocuit sistemele anterioare. Apoi s-a prelungit înțelegerea, cu care prilej s-a obținut și trecerea la Windows 8+Office 2013+Server 2012. Aici s-a rupt însă firul, pentru că după decembrie 2013 nu s-a mai realizat un nou acord. Așa că, tot ce a urmat după Vista NU MAI ARE ACOPERIRE LEGALĂ. Evident, este vorba de mii de calculatoare, la nivelul întregii țări. Cel puțin 25 pentru fiecare școală.
Fenomenul a fost … sesizat … cu oarecare întârziere, moment la care s-a intrat întrucâtva în panică și toate județele au fost puse să emită adrese către școli (cu texte aproape identice) prin care se cere ca până la 28 februarie să se dezinstaleze toate produsele neacoperite legal și să se raporteze în scris, sub semnătură, îndeplinirea acestei operații. Să remarcăm faptul că unele școli au primit adresa abia pe 24 februarie, că cele mai multe școli nu au personal angajat pentru întreținerea IT, munca fiind făcut mai mult pe bază de voluntariat, că – încă și mai rău – lipsește și baza materială, profesorii fiind puși să aducă stickuri și harduri din resurse proprii…
3. drept pentru care … care a fost soluția?
Cererea de dezinstalare este însoțită de recomandarea ca:
– fie să se revină la licențele de Vista, Office 2007 și Server 2003, întrucât acestea există și sunt valabile în continuare.
– fie să se obțină licențe prin acorduri „în regie proprie”, adică să cumpere cumva școlile licențele din resurse proprii. Această soluție nu este chiar total imposibilă, întrucât de la cele 25 de calculatoare din laboratoarele inițiale, multe școli au cumpărat sau obținut la diferite momente alte sisteme, venite cu licențe Windows OEM. Nu prea s-a ținut cont de acestea la vremea respectivă, dar ele de fapt există, trebuie doar găsite soluții de revenire la instalările inițiale. Ce lipsește este pachetul Office, care nu prea are șanse să fie cumpărat, întrucât trebuind să includă și Access-ul, prevăzut -întrucâtva, au apărut câteva îndoieli în ultimele zile- de programa școlară, prețul/PC trece de 2000 de lei. Se poate înlocui însă destul de bine cu Libre sau OpenOffice, compatibile la nivel de document cu varianta Microsoft;
– fie să se recurgă la alternative libere, open-source. Sintagma Ubuntu lipsește în acest context, dar adresa făcea trimitere la un portal din familia .edu.ro, unde în locul pachetelor existente anterior, acum apare o distribuție Edubuntu 12.04, nu cea mai recentă, dar stabilă (este LTS) + un foarte interesant document, evident întocmit în mare grabă și cu o imensă menționare a caracterului experimental, care face însă o asociere între diferitele tipuri de aplicații și nivelurile claselor din învățământ.
În sistemul românesc de învățământ, deciziile ministerului sunt atât de detaliate, au un caracter atât de imperativ, încât chiar și un exemplu dat de minister poate deveni o regulă. Adresa nu impune nici LINUX în general, nici Edubuntu în particular, dar prezența acestei distribuții va invita la comoda adoptare prin simplă descărcare.
4. Totuși, este de remarcat că adresa difuzată, prin simplul fapt al menționării posibilității recurgerii la soluții alternative, lasă deschisă alternativa adoptării oricărei alte soluții. Linux este doar cea mai la îndemână, dar s-ar putea să găsim pe viitor de la Solaris și oricare BSD până la Chrome OS sau chiar MacOS X, pentru că de vreme ce ministerul nu mai asigură licența, școala poate recurge la ce găsește.
5. În discuția rezultată după primirea adresei, s-a remarcat și amănuntul, nu întrutotul evident anterior, că nici programa pentru competențele digitale (bacalaureat), nici modelele de subiecte de pe subiecte2014.edu.ro nu menționează explicit vreun produs Windows. S-a ÎNȚELES că s-ar cere Windows, dar o mențiune clară nu a existat. Subiectele pot fi în principiu rezolvate în orice combinație sistem de operare / sistem de birotică decent. Așa că nu există obstacole de principiu pentru soluțiile free, de orice gen. Dar, în același timp, nu există nici o renunțare explicită la soluțiile Microsoft, nu s-a renunțat la nimic, doar au expirat o parte din licențel și-atât.
6. Soluția Linux, în particular Edubuntu are foarte multe avantaje, fără ca varianta Microsoft (sau oricare alta) să devină rele prin comparație.
a) prețul inițial. Imbatabil. 0
b) întreținere ușoară („întreabă și ți se va răspunde”). Lucrurile nu sunt chiar perfecte, dar (1. deși școlile beneficiau de asistență Microsoft în cadrul licențelor, dar cine a sunat la Microsoft dacă nu i-a mers ceva? Românii dau mai repede cu ciocanul sau piciorul în mașină, decât să-i caute manualul de întreținere… nu? 2. într-adevăr există mai multe cărți pentru Microsoft, decât pentru Edubuntu, mai ales dacă ne referim și la ultimele ediții din fiecare, dar, care școală și-a permis să cumpere respectivele cărți și care profesor neplătit oricum pentru ce făcea a mai stat să rumege respectivele cărți, dacă le-a obținut cumva?). Probabil că dacă imprimanta nu va merge, căutarea soluției pentru varianta Linux (sau oricare alta) nu va fi nici mai lungă, nici mai complicată decât în cazul Microsoft
c) avantajul potențial al accesului la codul sursă. Pentru români nu este ceva (încă) interesant, dar în alte țări și sisteme acest avantaj este mai important decât gratuitatea. Mii de școli nu doar folosesc Linux, ci sunt implicate activ în dezvoltarea lui. Dacă ai Linux, în principiu ai o soluție completă: ai și programul, și codul sursă, și documentația, și mijloacele de dezvoltare. Dacă vrei să schimbi, adaugi sau adaptezi ceva, în principiu ai tot ce-ți trebuie. Poți crea un grup de lucru, sau te poți asocia unuia deja existent și poți începe vesel să dezvolți soft. Acest lucru, pentru școlile care vor ca absolvenții să fie capabili să dezvolte soluții IT și nu doar să rezolve probleme născocite de niște profesori, poate fi cel mai important argument în favoarea soluțiilor open source
Este foarte adevărat că ruperea bruscă de lumea Microsoft nu este ușoară.
Dar, în fond, putem discuta la nesfârșit dacă este mai bine să-l arunci de la început în apa adâncă, ori să-l treci printr-un curs detaliat, însă răspunsul dacă este oare bine ca pe lângă mers, copilul să mai știe și să înoate, are un singur răspuns posibil.
Cu observația că în cazul de față nu este o aruncare efectivă în apă, ci doar menționarea posibilității ca, în cazul în care nu avem toți taxa de pod, să trecem eventual direct prin apă, învățând cu acest prilej să și înotăm. Ei, unii o să înghită un pic de apă, dar -probabil- nu se va îneca nimeni.
DAR, pentru varianta adoptării în masă a soluției Linux, să mai remarcăm ceva foarte important.
Vrem, nu vrem, soluția Microsoft a fost sprijinită de jocuri.
Câți părinți nu au trecut prin aceeași poveste: copilul a venit și a insistat că trebuie PC, că se cere la școală, Părinții au înțeles, s-au dat peste cap (pentru foarte mulți a fost un efort deosebit de mare) și au cumpărat PC-ul, ca apoi să se trezească că „nevoia pentru școală” se transformă în chat, facebook și tone de jocuri violente și sângeroase… copilul făcând în final cam orice, numai să învețe nu.
Sper că n-o să susțină nimeni teza că descărcarea de „referate” de pe Internet, tipărirea lor pe nume propriu și ducerea lor la școală pentru a primi o notă, fără ca nimeni să mai facă apoi ceva cu ele, n-a fost și nu este o mare porcărie…
Avantajele potențiale ale folosirii PC-ului acasă pentru școală au fost anulate complet de modul complet defectuos de cumpărare.
În fond, părinții care ar ezita mult să cumpere copiilor o bicicletă de 400 de lei, s-au trezit că le cumpără „pentru școală”, cu 2400 de lei o jucărie foarte scumpă, care îi mai și rupe complet de școală.
Poate că la capitolul chat și facebook nu se mai poate face nimic, Linux nu este nici mai bun, nici mai rău ca Windows…
dar…
a) nu costă 600 lei Windows-ul + 2000 lei Office-ul
b) poți să-l folosești gratis fără să comiți pentru asta o infracțiune.
c) lipsa de suport pentru plăci grafice sofisticate menține sistemele la prețuri mult mai mici
d) și aceeași lipsă de suport îndepărtează și pericolul unor jocuri prea active și prea violente
Cel mai bine se vede în distribuția Edubuntu.
Ce-i frumos este că de la instalare apar pe PC nu doar sistemul de operare și accesoriile de bază ci și foarte mult software de calitate din punctul de vedere al utilizării la domiciliu în scop didactic.
Sute de jocuri există. Dar jocuri pașnice, cuminți. Jocuri logice, de memorie, de perspicacitate, de gândire. Frumos și bine pentru părinți.
oricum, jocuri bune să le poți și juca, dar se te poți și desprinde și trece la teme
Iar pentru teme, foarte multe programe direct educaționale.
+acces ușor la alte mii descărcabile, gratuite.
Poți
face matematică. Numerică sau simbolică
face geometrie (sunt truse de desen geometric excelente, care au farmecul că „nu poți pune linia din ochi”, trebuie să construiești figura logic, gândind-o
face desene vectoriale sau bitmap, eventual diagrame sau scheme de gândire
face muzică, în foarte multe variante, inclusiv să compui sau să interpretezi partituri
face geografie (hărți), fizică (simultatoare diverse), electronică (simulări, desenare de circuite), astronomie (hărți și simulare), chimie (de la Mendeleev, la modelări de molecule și determinări de proprietăți pe modele), biologie… cred că lista este mult mai lungă..
Evident
poți programa. Ai cel puțin mediul de dezvoltare pentru C/C++ complet, dar și multe alte lucruri, inclusiv mediul pentru dezvoltare Web
Tot evident
ai mai multe pachete de birotică…
…
Aveți dreptate, și sub Windows se pot găsi (cam) toate acestea… DAR…
Sub Windows trebuie căutate, descărcate, instalate.
Care copil care a primit calculatorul de la părinți, Windows-ul de la … și vreo zece-douăzeci de jocuri de pe la prieteni a stat să caute programe de geometrie și algebră ca să le instaleze pe noul PC???
La Edubuntu, aceste programe vin gata instalate din start. Vin odată cu sistemul. Instalezi Edubuntu, ai deja și echivalent Office, și jocuri logice, și programe educaționale, toate deja la un click. Fiind și atractiv făcute…
iar ce nu ai instalat din start, se găsește deja gata pregătit, catalogat, descris, comentat. Doar alegi categoria, alegi programul, citești ce face și dacă îți place click pe instalare, poți deja căuta altceva.
Simplu, nu?
De ce n-am profitat și până acum de acest sistem?
Pentru că am avut prea ușor acces la familia Microsoft.
La școală licențe multe și -din punctul de vedere al școlii- gratuite
Acasă … multe variante de … găsire și instalare ..
Plus, atracția jocurilor și a divertismentului social…
de ce ne-am mai fi complicat cu alte sisteme?
Dar dacă Windows nu mai este la îndemână fără limite … ar trebui să ne bucurăm că avem o bună soluție alternativă…
sciuro a zis
Multumesc pentru comentariu! Bine, acuma unii ar spune ca pot sa revina la Vista si sa prelungeasca agonia pana in aprilie 2017 dar pana la urma tot Edubuntu + LibreOffice iese in avantaj.
Marian a zis
„ca pana in luna aprilie toata tehnica de calcul existenta in institutiile de invatamant sa fie dotata cu un OS open-source”… De unde aveti dvs. aceasta informatie ? Nu de alta dar lucrez in sistem si momentan este valabila licenta Windows Vista achizitionata acum mai multi ani. Aceea e valabila, din cate scrie pe site-ul MEN, pe termen nelimitat. Sau dvs. aveti informatii pe care eu nu le am ?
chm0d a zis
Am citit unele lucruri corecte,altele eroante,baieti: Linux e gratuit,de banii de licente windows iti cumperi calculator,mingw e portarea compilatorului gcc din Linux in Windows,cu alte cuvinte toate programele care exista in Windows au un program daca nu la fel,asemanator in Linux,atat pe partea de programare cat si pe office.EduUbuntu este o distributie orientata spre educatie.Apare tot timpul o alta varianta a distributiei.Orice proiect in Windows se poate face si in Linux.Cei de la minister probabil au ales o distributie more friendly si e corect.Fiind open source orice poate contribui,asta ar da un impuls pasionatilor de programare.
Silver a zis
@ chm0d
[…] EduUbuntu este o distributie orientata spre educatie.Apare tot timpul o alta varianta a distributiei.Orice proiect in Windows se poate face si in Linux. […]
Sau poti sa ai originalul care e all-in-one, fara nevoie sa asptepti pentru o copie care sa mimice Windows-ul.
Si stai! ARE SI INTERFATA, deci poti sa folosesti mouse-ul ca sa iti verifici mail-urile online!
Sau poti sa dechizi ceva asa de simplu (pentru noi, windows) ca Winamp cu un simplu dublu click fara ca tu sa fii nevoit sa bagi ishpemii de comezi scris ca sa porneasca (gen: NU MERGE FRATE!)
E un motiv de-ce Windows-ul costa bani si linux e … linux.
xtz a zis
Guys, va rog, don’t feed the troll.
Silver nu este nimic altceva decat un habarnist caruia ii place sa-si dea cu parerea. Pot cauta mai in urma cand m-am contrazis cu el tot pe subiect Linux, si care a scris de 2 ori in acelasi comentariu ” Unbuntu” deci e clar ca omul n-a pus mana in viata lui pe un Ubuntu dar stie el mai bine ca Windows-ul este mai bun. E ca si cum eu as spune ca masina x este mai buna decat un Mercedes, in conditiile in care eu nu am pus in viata mea piciorul intr-un Mercedes. Tare as fi curios sa vad daca macar ai Windows-ul cu licenta, dar pariez ca nu-l ai nici macar pe asta cumparat. Si vezi ca Windows 8 este mult mai greu de spart decat xp sau 7, sa te vad ce faci pe viitor can n-o sa mai poti pirata.
Ontopic: observ ca majoritatea nu prea dau sanse acestui (teoretic) proiect de a inlocui Win cu Linux, dar nici un pas in evolutie nu a fost usor, la inceput orice tehnologie care s-a m-ai apoi s-a dovedit a fi de succes a inceput cu temeri, scepticism, etc. Parerea mea este ca trebuie facut pasul, chiar daca pare greu si chiar daca va fi un esec, din greseli se invata.
Exact cum spuneam si in alte comentarii, lumea evolueaza, la fel si preferintele consumatorilor. Daca acum ceva ani utilizatorilor li se parea ceva normal (ma refer la lumea civilizata unde se cumpara softuri, nu Romania unde 80% din soft este piratat) sa dea 100 Euro pe un Windows si nu numai, in ultima perioada foarte multa lume se indreapta catre free si open source.
Daca pe partea de mobile, servere si dispozitive embeded lucrurile sunt clare referitoare la care sistem de operare face legea, Microsoft-ul ramane dominant doar pe partea de Desktopsi Office. Dar si aici lucrurile incep sa se schimbe. Nu degeaba Microsoft-ul ia in calcul licente gratuite de Windows.
Din pacate pentru ei, eu estimez ca le va pune capac pe partea de desktop tot Google, si nu cu al sau Chrome OS, ci cu Android Desktop. Da, parerea mea este ca nu va mai dura mult pana Google v-a porta Android-ul pe sisteme desktop, sau o convergenta intre Chrome OS si aplicatiile din Google Play, iar aces lucru v-a cauza pierderi masive Microsoft pe partea Desktop avand in vedere popularitatea Android.
in afara de asta, Microsoft mai este amenintat pe zona desktop si de tehnologiile viitoare de genul Ubuntu Phone, telefon care odata conectat la un monitor, mouse si tastatura (printr-un dock) devine un desktop veritabil, nemaiavand nevoie de 2 device-uri, Destop + mobil. Multi se vor orienta catre aceasta solutie all-in-one, unde ai acces la informatiile tale oriunde si oricand. Mai ales, pentru companii aceasta solutie ar fi ideala, cunosc companii care migreaza masiv device-urile angajatilor catre dispozitivele mobile. Nu degeaba se zvoneste ca Apple a intrat pe fir si vor incerca o abordare similara cu al sau Iphone.
Din pacate, pentru cei ca Silver care nu sunt in stare sa vada mai departe de ziua de azi, o sa fie destul de complicat, asta in cazul in care lucreaza in IT deoarece viitorul suna Open Source si asa cum Darvin spunea, nu supravietuieste cel mai puternic sau cel mai destept, ci cel care se adapteaza cel mai usor. Am spus si o repet, pentru cei care aspira la un job in IT software, mi se pare sinucigas in ziua de azi sa te axezi doar pe solutii Microsoft.
Asta o afirma o persoana care printre altele este trader pe pietele financiare, si in acest job, daca n-as avea capacitatea de a anticipa trenduri din diverse domenii(it, financials, transportation, comodities), faliment ar scrie pe mine.
PS: folosesc atat Windows, cat si Linux si OSX.
xtz a zis
„Si stai! ARE SI INTERFATA, deci poti sa folosesti mouse-ul ca sa iti verifici mail-urile online!
Sau poti sa dechizi ceva asa de simplu (pentru noi, windows) ca Winamp cu un simplu dublu click fara ca tu sa fii nevoit sa bagi ishpemii de comezi scris ca sa porneasca (gen: NU MERGE FRATE!)”
Te intreb, ai vazut in ultimii 5 ani vre-o distributie de linux? Ceea ce bati tu campii aici se intampla acum 10 ani. La majoritatea distributiilor actuale, de la instalare si pana la folosire se utilizeaza doar mouse-ul si tastatura, doar in anumite cazuri cand vrei sa-ti bagi nasul in SO ai nevoie de scrii de mana comenzi in terminal.
Dar chiar nu stiu de ce imi bat capul cu tine, probabil datorita faptului ca sunt mai milos din fire, chiar si cu cei care nu prea au fost inzestrati de natura cu prea multa materie cenusie.
Robert Alexandru a zis
Silver, dragă, un lucru este clar, ai rămas la epoca trăsurii și încerci să ne convingi că tot locomotiva cu aburi e mai bună ca diligența.
Cred că 90% dintre cei care folosesc Edubuntu (sau Ubuntu), și mă refer la persoane casnice, HABAR NU AU CĂ există linia de comandă. Și, cu siguranță, dacă li s-ar explica despre existența acestuia nu ar știi cum să ajungă la el, darămite la de ce s-ar osteni să o facă.
Mai frumos, este posibil ca 50% dintre cei care au cumpărat laptopul de la magazin cu vreun Linux preinstalat, habar nu au că nu au Windows.
Omule, distribuțiile contemporane de Linux se deosebesc de Windows doar prin instalarea mai simplă și aplicațiile instalate mai multe.
Dacă îți trimite cineva prin mail un doc sau un xls sau un ppt, atașamentul se deschide fără să zică nici pâss! Valabil și pentru cele cu x în coadă…
Măi, măi, la cât de încântat ești de Windows-ul tău, stau și mă întreb dacă nu cumva și tu ești printre ăia 50%. Oi fi având vreun Linux dar nu te-ai prins. Că prea zici de mouse și click-uri, că parcă ai descrie vreun SuSE, vreo Mandrivă sau altă variantă cosmetizată pentru gospodine și bunicuțe…
Silver a zis
Pei xtz;
Ti-am mai spus si iti mai spun odata, se pare ca nu ai citit:
E atat de important incat eu l-am retinut ca „Unbuntu”
Stii gluma aia cand te intalnesti cu fosta ta gagica si ea ti-l prezinta pe actualul ei gagica care il cheama „Marius” si tu ii zici „hai noroc Marian”
„hai salut Marian”
E trist sa explici gluma, pentru ca nu mai este funny.
Offf, te bag iara in seama.
Mircea Ionescu a zis
Pe langa faptul ca vorbiti limbi straine pentru mine, chit ca la un moment dat stiam sa fac programe in fortran binisor, eu vreau sa va aduc aminte ca povestea cu linux dateaza din aceea vreme, anii 1970, daca nu cumva mai devreme in tarile dezvoltate. Atata cat am reusit eu sa inteleg atunci, si nu am mai avut curiozitatea sa aflu mai mute, era deja posibila compatibilizarea sistemelor. S-a mai avansat ceva in acest sens?
Dar in final pe piata vor decide aplicatiile ci nu sistemele de operare, zic eu. Deja, chiar si in Windows, trebuie sa investesti prea mult timp ca sa stii sa „depanezi” probleme simple, avand atatea si atatea programe care de asista. Pentru cine nu are habar de logica de programare, adica pentru majoritatea covarsitoare dintre noi, daca aplicatiile ii satisfac necesitatile nu va putea percepe nimic care sunt avantajele si dezavantajele unui sistem de operare.
DD a zis
@xtz
Nici c-ar fi nevoie sa-i iau eu apararea lui Silver, nici c-ar merita-o macar, dar tin sa-ti precizez ca, dincolo de greselile de typo scuzabile cand scrii repede un text, pui niste cratime suplimentare unde n-ar trebui puse, semn nu doar ca nu te pricepi, ci si ca vrei sa dai impresia ca te-ai pricepe, totusi. Eu nu ma-ndoiesc ca ai, si tu, domeniile tale de competenta, tot asa cum le are si Silver. Iar parerile-s impartite si asa e normal sa fie. Unora le pare mai comod Windowsul, altora mai sigur Linuxul, mai de viitor, altora mai „fluent” macOS-ul. Personal, de cand te-am auzit cum lauzi macOS-ul, si-acum, iata, Linuxul, Windowsul mi-a devenit de 2 ori mai drag; nu stiu, zau, de ce!
Viitorul o fi al Linuxului, dar prezentul este inca…al lui Big Gates! :)) Ata ete! Peste 10-20 de ani, mai vorbim…
Robert Alexandru a zis
…în colțul vostru mic și strâmt, Bill Gates vă-nsoțește, ci-americanii’n lumea lor se simt Macintosh și-ai lui Steve…
DD a zis
@Robert Alexandru
Da, da, desigur ca da, daca e sa facem abstractie de 80% dintre ei, aveti perfecta dreptate. In virtutea aceluiasi fel de-a face calcul, omenirea-ntreaga e spirit din spiritul linuxului (sau macintoshului) raspandit peste tot, exceptie facand numai noi, cei de-aici, care postam acum din cercul nostru stramt. Nu-i asa ca si dvs?…
P.S. Sustin linuxul si ideea de open source. Dar inca nu e vremea lui, nu in masura in care sa trec, maine, la asa ceva, fara sa am senzatia ca mai mult pierd decat castig. Cand va fi cazul, voi trece negresit.
Robert Alexandru a zis
Nu are nici un sens discuția aceasta despre Windows vs. Linux.
Dacă Ministerul ar decreta că Edubuntu peste tot, ar fi exact la fel de rău.
Nici un monopol impus nu face bine.
Windows este foarte bun. Linux(-urile) LA FEL. FreeBSD LA FEL. MacOS X LA FEL. Android LA FEL. Solaris LA FEL.
Orice sistem de operare, orice distribuție software care are mai mult de 1% din utilizatori sau mai mult de 5 ani de prezență continuă … este… sunt OK!!!
Fiecare a fost conceput pentru un segment anume, fiecare are „pros” și „cons”…
Windows este matur, bine dezvoltat, extrem de bogat în aplicații, răspândit.
Windows costă (dacă vrem să respectăm legalitatea) mai scump decât hardware-ul pe care rulează. Nu mă refer la sistemul de operare, ci și la tot ce trebuie să-i adaugi ca să satisfaci cerințele programei.
În prețul Windows este inclusă asistența tehnică. Românii, practic, nu folosesc asistența tehnică … (fenomen în curs de schimbare)
Linux este matur, bine dezvoltat, extrem de bogat în aplicații, răspândit.
Nu toți furnizorii de hardware îl sprijină, așa că unele componente pot fi dificil de stăpânit. Dar, de regulă un sistem va fi 100% compatibil dacă nu este ultimul răcnet.
Pe un computer super tare, luat pentru super jocuri, cu super plăci video puse în super combinații … nu voi pune Linux. Doar placa video costă dublu față de orice OS și probabil că nu Office-ul o să fie preocuparea principală a celui care ia un asemena sistem. În schimb pe un calculator i3-i5, cu grafica integrată, 2-4 GB RAM Linux va zbura.. Și va fi pe gratis.
Pentru universități ca regulă și în licee ca posibilitate (programa și filosofia MEN ar trebui să se schimbe cu vreo jumătate de cerc pentru asta) Linux ar fi prima opțiune pentru că ar permite redistribuirea legală imediată către elevi și ar încuraja cercetarea și formarea ca dezvoltatori de software prin accesul la codul sursă, filosofia orientată spre help_your_self, grupurile de lucru axate pe dezvoltare prin colaborare și atmosfera deschisă din ecosfera Linux
Poveștile cu ‘linia de comandă’ tind să transforme în sperietoare cea mai tare chestie din Linux, faptul că virtual ai mai multe calculatoare într-unul singur și faptul că accesul la părțile tari ale sistemului este nu doar posibil (asta este linia de comandă), dar și foarte bine documentat (să văd eu un echivalent al man-urilor în DOS și succesorii cu ferestre…). Cui nu-i place linia de comandă probabil că a mers cu trenul Windows ignorând locomotiva, probabil că a ignorat Win+R, msconfig și Sysinternals, chiar dacă i-au stat tot timpul gratuit la îndemână…
Apple este … OK. Știu o școală particulară care după ce a schimbat șpe’ calculatoare că se tot virusau și stricau, după ce n-a priceput mare lucru din ce a primit după ce a plătit licențe edu la Microsoft, s-a săturat și a dat prețul triplu pe Mac-uri. Care de-atunci merg și merg și merg. Arată super, se mișcă super și n-au creat probleme. Dacă ai azi 5000 de lei pentru hard și soft, probabil îți iei un Mac și-l folosești cinci ani. Dacă ai azi 2000, iei un PC obișnuit cu Windows n OEM și te-ntrebi peste doi ani ce să iei sau dacă trebuie să cumperi sau să faci upgrade la Windows n+1 (n-am să uit niciodată ce bucuros am fost când după ce am cumpărat licența pentru Vista Ultimate, după trei luni am văzut în vitrina magazinului că de-acum încolo cine ia Vista va primi update gratuit la 7. Nu mă calificam și cred că nu sunt singurul care a fost foarte dezamăgit de marketingul de la trecerea Vista -> 7. Oricum, n-am luat 7. Dar am luat licența retail pentru 8. Și m-am bucurat în sinea mea când sistemul meu a trecut cuminte la 8.1, în timp ce suta de PC-uri cu 8 de la minister de la școală tot anunța că a apărut 8.1 .. dar nu făcea nimic, pentru că Microsoft NU a dat actualizarea 8 -> 8.1 și pentru licențele de volum… CÂH… o dată în plus eram singurul din școală cu cea mai bună licență legală…)
Android… mi-ar plăcea să aflu când va descoperi Ministerul Educației că există așa ceva. Dar, vorba aceea, Ministerul va începe să țipe… în 2030 … dacă îl pișcă azi cineva … Chestia aia cu Play din Android e plină de aplicații puse acolo de tot felul de firme/persoane/grupuri… dar n-am văzut vreun olimpiadist român, cu medalii de aur la Olimpiade Internaționale de Informatică… pe-lista creatorilor de-acolo. Măi, tovarăși de la Minister, trasați și voi sarcină la Vianu, măcar așa să nu râdă lumea de voi pe arenait, să pună și ei ceva acolo, prin Google Play… Ce ziceți, vreo chestie super tare, care să afișeze pe ecranul telefonului mobil cel mai mic număr prim mai mare decât numărul telefonului care apelează. Poate și cu cifrele ordonate în spirală…
Solaris… parcă ne plăcea Oracle, nu? Și sunt niște evoluții superbe pe acolo. Plus că se scrie mai noi și Java cu roșu… Solaris pentru scopuri necomerciale este gratuit. Să tot înveți…
BSD-uri… de ce nu știm mai mult despre ele? Open… Free… sună bine, arată bine, SUNT!!! Adică sunt și ele acolo la ei, că nouă ne place să furăm ce cost scump, nu să participăm la ce este pe gratis…
Și câte alte sisteme sunt… dar nu ne pasă de ele, că suntem noi tari și mai bine dă ministerul opt milioane de euro, decât să facă un studiu gratis, în cele opt ore de muncă zilnice, despre ce e și ce merge prin lumea asta mare a calculatoarelor din școli… și eventual și niște îndrumătoare pe tot mai neîngrijitul http://www.edu.ro, în care să ne spună nu cum a sărbătorit Centrul Naţional de Echivalare şi Recunoaştere a Diplomelor 15 ani de la înfiinţare… ci cum se alege, instalează și folosește un sistem software alternativ pe sistemele existente în școli și ce experiențe superbe au avut elevii din diferite școli din România experimentând diferite soluții… Pentru că Ministerul Educației Naționale nu este suficient de mare și nici suficient de calificat pentru a stabili toate căile și toate soluțiile (decât dacă poate s-o fi mutat Sfântul Duh în strada Berthelot, lucru pe care s-ar putea să-l creadă cei de acolo, măcar după ponderea pe care o acordă prozeliti… scuze, religiei în școli)… dar ESTE suficient de mare pentru ca să devină un excelent culegător și transmițător de exemple de bune practici, ceea ce alte ministere asemănătoare chiar fac și cu mult succes…
German Alexandru a zis
Ministerul nu are bani deci afara cu Windows. In definitiv cele gratuite sunt la fel de bune si performante. Foarte bine. De ce sa platim cand avem alternative gratuite.
IV a zis
xtz „Da, parerea mea este ca nu va mai dura mult pana Google v-a porta Android-ul pe sisteme desktop” Si sa nu uitam ca Android este tot o distributie Linux.
IV a zis
DD
„Personal, de cand te-am auzit cum lauzi macOS-ul, si-acum, iata, Linuxul, Windowsul mi-a devenit de 2 ori mai drag; nu stiu, zau, de ce!
Viitorul o fi al Linuxului, dar prezentul este inca…al lui Big Gates! :)) Ata ete! Peste 10-20 de ani, mai vorbim…” DD, arunca un ochi si p’aci cand ai timp! (apropo este vorba si despre „unchiul” bill, care, dupa cum vad eu, il ridici in slavi!) :http://eufrosin.wordpress.com/2011/12/04/de-ce-linux-iaca/
Silver a zis
[…] Viitorul o fi al Linuxului, dar prezentul este inca…al lui Big Gates! :)) Ata ete! Peste 10-20 de ani, mai vorbim… […]
Acest „zvon” circula din anii ~80.
Suntem in 2014 si nici nu poti sa numeste Linux-ul OS, in comparatie cu Windows-ul.
TEAM Linux™ viseaza cu ochii deschisi, tot asa o sa ramana si pe viitor, cu vise.
xtz a zis
@ Silver, nu viseaza nimeni cu ochii deschisi, daca luam in calcul tabletele atunci cand ne referim la PC-uri(multe companii de analiza deja pun in aceeasi oala PC-urile cu tabletele), Windows-ul nu mai este de mult number 1. Bill gates, nici in cele mai negre cosmaruri ale sale nu prevedea ca niste tablete/telefoane cu Linux (Android) vor distruge vanzarile de PC-uri, acolo unde-i doare cel mai mult pe Microsoft. Vezi ultimele statistici cu piata SO si mai discutam dupa aceea.
Ia de aici ca sa te convingi: http://www.zdnet.com/ubuntu-declares-bug-1-microsoft-has-a-majority-market-share-closed-7000016129/
IV a zis
Silver
„Acest “zvon” circula din anii ~80.
Suntem in 2014 si nici nu poti sa numeste Linux-ul OS, in comparatie cu Windows-ul.
TEAM Linux™ viseaza cu ochii deschisi, tot asa o sa ramana si pe viitor, cu vise.”
Silver, vorbesti prostii!, Pentru exemplificare: http://ro.wikipedia.org/wiki/Linux_(nucleul)
Deci; anul 1991 a fost PRIMUL AN IN CARE S-A LANSAT NUCLEUL LINUX.
Am observat ca xtz, dar si Robert Alexandru ti-au raspuns dragut la postari.
Acum iti raspund eu IV, atata timp cat nu cunosti linux, nu iti da cu parerea, cauta , intreaba , citeste postari pe aceasta tema si apoi mai vorbim. Intradevar xtz avea dreptate, dar si Robert Alexandru, Linux este de viitor, pe cand windows este un sistem de operare inchis (nu ai acces la sursa, prin exceptie doar programatorii de la muciosoft) daca vrei sa faci o analogie este precum: Dictatura & Democratie, numai ca windous se afla in prima parte, deoarece este un sistem inchis. Asa ca ce spuneai cu „”Acest “zvon” circula din anii ~80.” , iar ai dat cu capu-n bara!
Silver a zis
Zvonul, era vorba de macOS.
Offf….
Stai jos.
xtz a zis
„“Acest “zvon” circula din anii ~80.
Suntem in 2014 si nici nu poti sa numeste Linux-ul OS, in comparatie cu Windows-ul.”
Legat de zvon, faci referire in urmatoarea fraza la „2014” si „Linux, ncidecum osX”, dupa care cand iti da peste nas IV ca esti habarnist deoarece Linuxul a aparut in 91, o dai la intors ca de fapt este vb de macOSX ca sa nu pari penibil ca de obicei. Sincer, esti o cauza pierduta si aroganta asta o sa te distruga intr-o zi.
Silver a zis
[…] Acest “zvon” circula din anii ~80.
Suntem in 2014 si nici nu poti sa numeste Linux-ul OS, […]
Atentie la punctuatie.
In lumea asta o sa te lovesti de multe astfel de ‘jocuri de cuvinte’.
Iara ne minti cu al tau „ca de obicei” sau cu „ti-am mai dovedit odata in toamna”.
Ti-am mai zis si iti ma zic odata : stai jos.
(cu al meu „ti-am mai dovedit odata ca…”)
Robi a zis
Banii publici.
Ma refer, ca acei bani și nu puțini, care se folosesc pentru a umple buzunarele celor de la Microsoft, sa fie folosiți cu cap și in folosul elevilor și in dotarea școlilor. Linux este foarte usor de folosit, cu o baza de programe foarte mare. Nu vor sa foloseasca Linux, celor care le este lene să învețe și altceva și nu sunt deschiși la nou sau nu îi duce capul, dar aceia nu știu sa foloseasca nici Windows dar pretind ca știu 🙂 asculta doar manaele. Acceptați ideea de open source, asta este viitorul. Uitați-va la Europa sa vedeți cate țari folosesc Linux în domeniul statului, suntem aproape codași, noi suntem ăia bogati si noi ne permitem Microsoft. Alegeți libertatea!, alege Linux.
IV a zis
(Acest “zvon” circula din anii ~80.
Suntem in 2014 si nici nu poti sa numeste Linux-ul OS, in comparatie cu Windows-ul.
TEAM Linux™ viseaza cu ochii deschisi, tot asa o sa ramana si pe viitor, cu vise.)
Silver, vorbesti prostii!, Pentru exemplificare: http://ro.wikipedia.org/wiki/Linux_(nucleul)
Deci; anul 1991 a fost PRIMUL AN IN CARE S-A LANSAT NUCLEUL LINUX.
Am observat ca xtz, dar si Robert Alexandru ti-au raspuns dragut la postari.
Acum iti raspund eu IV, atata timp cat nu cunosti linux, nu iti da cu parerea, cauta , intreaba , citeste postari pe aceasta tema si apoi mai vorbim. Intradevar xtz avea dreptate, dar si Robert Alexandru, Linux este de viitor, pe cand windows este un sistem de operare inchis (nu ai acces la sursa, prin exceptie doar programatorii de la muciosoft) daca vrei sa faci o analogie este precum: Dictatura & Democratie, numai ca windous se afla in prima parte, deoarece este un sistem inchis. Asa ca ce spuneai cu “”Acest “zvon” circula din anii ~80.” , iar ai dat cu capu-n bara! Acum este bine? (gilimelele la cuvantul zvon, sunt puse de tine)
Stefan a zis
nu imi fac griji pentru elevi ca nu se vor adapta sa il foloseasca,problematic va fi pentru profesorii de informatica, care majoritatea nu cred ca au pus mana pe asa ceva si este mult mai greu sa il pui pe profesor sa invete sa il foloseasca, dapai sa il mai si explice copiilor.
Cris a zis
Am instalat LINUX pentru prima data in 2006 și de atunci îl tot folosesc fără să-mi pară rău. Menționez ca am avut contact cu un pc din „97 (programul era pe o caseta audio, de pe ea îl încarcam) și am trecut prin toate OS de la Microsoft de voie de nevoie, lucrând într-o instituție publică, dar întotdeauna mi-a dat dureri de cap(mai ales programele de contabilitate).
Cine nu recunoaște este un fals sau nu stie de alt os. Cert este ca linux-ul este foarte stabil, configurabil și înveti programare daca dorești să-l dezvolți si să-l personalizezi(de gratis nu spun pentru ca 90% au win piratat, adica gratis). Eu până în prezent nu s-a intamplat sa nu pot face ce mi-am dorit.
In legatura cu trecerea la linux va fi un câștig enorm pentru cei cu minti deschise si vor murii lipitorile.
Copiii o să-l îndrageasca din prima clipa, deoarece lor le trebuie un os functional nu unul care se blochează si trebuie istalat la 6 luni si se dă restart de una, ba nu mai ai suport (cazul lui XP) și nu-l așteapta pe nenea să-l repare (trecand luni, ba chiar ani, cunosc cazul cabinetelor de informatica de la sate, daca nu documentați-va).
In cazul profesorilor eu spun cu certitudine ca 80% au habar de un pc si OS iar mai putin de 50% stiu si ceva despre instalare programe si sistemul de operare (nu ma refer la dual boot sau cum se arde un cd boot-abil, ci chiar la partitionare si instalare), iar sub 5% poate stiu ceva programare sau au aflat de limbajele de programare ( ma refer chiar la unii profesori care predau despre pc-informatica mai ales la tara, nemaipunând la socoteala ca nici nu au auzit de Edubuntu, Lubuntu, Kubuntu, Xubuntu toate derivate a Ubuntu-lui) nu sunt răutacios dar acesta este tristul adevăr.
Linux (ubuntu) petru totdeauna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Robert Alexandru a zis
Anul acesta, la bacalaureat, deși d-l Emil Onea a lămurit deja că subiectele nu sunt dependente de produsele Microsoft, chestionarul/formularele pentru înscrierea candidaților la bacalaureat sunt ca și dictate de Microsoft. SINGURELE opțiuni sunt variante Microsoft, chiar dacă în urmă cu cinci luni s-a declanșat criza expirării licențelor și școlile au fost somate să revină la Vista/2003, sau să se descurce pe cont(financiar) propriu, sau să descarca și să instaleze Edubuntu (12.03 LTS), furnizat pe site-ul oficial al ministerului.
O discuție particulară a adus ca motivare această inerție într-ale monopolului cerința ca în ultimele 12 luni (deci nu 6)… ceva de genul „dacă nu ai folosit cauciucuri de iarnă în ultimele 12 luni, nu te putem lăsa să le folosești iarna aceasta”…
Speranțe totuși pentru anul viitor…
pufuleti a zis
Linuxul e foarte stabil, try that again. Inca mai sunt probleme cu el. Pentru oricine isi ia un calculator/laptop cu componente produse foarte recent va avea probleme cu instalarea driverelor 100% ceea ce nu se intampla pe Windows.
„înveti programare daca dorești să-l dezvolți si să-l personalizezi”
ca si cum un utilizator obisnuit alta treaba n-are decat sa invete sa programeze ca sa personalizeze.El vrea ceva cu care sa-si faca treaba repede.
Asa este, copii o sa-l indrageasca foarte repede, invatand sa programeze ca sa – si personalizeze sistemul de operare, in loc sa se joace frumos pe windows.
Ba nu mai ai suport(vezi XP), ma scuzi, sunt curios daca tu folosesti Ubuntu care a aparut acum 12 ani…
Adevarul este ca pentru utilizatorul normal, Windowsul e inca o varianta foarte buna, la fel cum este si Linux.
Apreciez ca tu macar nu zici ca e open source, ca si cum asta ar face vreo diferenta pentru utilizatorul de rand.
Robert Alexandru a zis
pentru utilizatorul de rând CHIAR face o diferență faptul că este open source.
1. Ai văzut prețurile de catalog pentru Microsoft Windows?
De la … cât în sus? Windows 7 Home Premium … 460 RON (OEM, adică…)
Windows 8.1 Pro … 1100 RON ?
Adaugă prețurile pentru un Office care să aibă și Access-ul prevăzut în programă (încă 2000+) și începi să te întrebi, nu?
2. Iar varianta cu „furatul” este varianta cu FURATUL. Îți convine sau nu, așa cum nu îndeși două bluze Kenvelo în magazin sub cămasă ca să pleci cu ele, tot așa nu poți folosi Windows fără licență, decât dacă ești EXACT LA FEL ca cei care fură din magazine. Iar faptul că mai sunt alții destui … nu te baza pe asta … trăim în lumea Internet-ului și -fii convins- … SE ȘTIE!
3. Gândește-te și la relația școală – elev. Câți părinți nu au bani să ia copilului o bicicletă, sau oricum se gândesc de cinci ori înainte, dar iau imediat un PC/laptop … că se cere la școală. Care este relația școală – elev în clipa când școala are pretenția ca elevul să aibă un PC pentru toate cele acasă? Poate școala să pună pe un DVD Windows-ul, Office-ul, ce altceva mai folosește și să-i spună elevului, „du-l acasă, fă cum te-am învățat, mâine adu-l înapoi, vei avea totul pe PC-ul de acasă” ??? Evident că nu. De fapt ele, săracele -școlile- tocmai au aflat prin primăvară că nu mai pot folosi nici ce au instalat -cu trudă- în iulie-august anterior… Că așa a fost contractul, instalezi în vară (rapid, ca să justifici derularea contractului, DAR dezinstalezi în ianuarie, că a expirat contractul !!!).
Acum, gândește aceeași relație în varianta Edubuntu. La școală, Edubuntu. Faci câte DVD-uri vrei și poți, le dai copiilor, „mergeți acasă, faceți cum ați învățat, păstrați DVD-ul, sau aduceți-l înapoi dacă nu vă mai trebuie, să-l ia și alții” !!!
LEGAL, CORECT, MULT, CU MULT MAI BOGAT ÎN APLICAȚII…
4. Tu plângi jocurile? N-am să-ți spun că Steam este și pe Linux, probabil nu-ți pasă, DAR IA BĂIETE UN PS3, SAU UN XBOX, SAU CE-ȚI DĂ MÂNA SĂ CUMPERI PENTRU ca să-ți mănânci timpul de pomană … și lasă calculatorul să fie bun la ceva mai util și mai serios. Sau, dacă ești deștept, ia-ți o bicicletă, sau un rucsac și bocanci de munte, sau un echipament de înot subacvatic, fă ce fac oamenii cu adevărat bogați, care nu fac burtă și scolioză ca să exerseze degetele simulând acțiunea în timp ce se împut într-un scaun deșelat…
Robert Alexandru a zis
BTW. un an n-am avut Office la școală. Am pus LibreOffice și n-am spus nimănui. N-a fost nici un fel de problemă, toată lumea și-a făcut lucrările fără sughițuri. Anul următor a venit licența de MS Office. Le-am folosit. Nimeni n-a avut nici o problemă. Office/LibreOffice Windows/Linux … utilizatorii normali, în situații normale nu ajung să observe măcar diferența. Da, una are Start (dacă are) în stânga jos, alta în stânga sus … ei și? A apărut Win 8 fără Start și lumea a fost mai bulversată decât cu Jos/Sus. Ei și? Lumea bulversată s-a jucat două zile cu noua suprafață, s-a prins ce-i cu desktop-ul și ce-i cu Win+Q și … mai lăcrimează cineva? Am licența legală de 8.1. Dar nu mă chinui să caut vreun Start. A fost, nu mai e, e altceva. Nu există diferențe cu adevărat dramatice… MArile reguli ale interfețelor om-calculator s-au cam lămurit, mediile de dezvoltare merg cam pe aceleași cadre, până n-o să înceapă calculatoarele să vorbească sau să ghicească ce vrem … nu vor mai fi mari revoluții… ASTA DACĂ nu luăm primul nostru Raspberry Pi… dar și-atunci tot cu ceva gen Linux sau OLPC Sugar ne vom juca…
Iar … btw programare … lumea IT-ului era parcă mai frumoasă pe vremea sistemelor lui Sir Sinclair Clive… Acu… vine Python cu Scratch, ceva Processing … parcă redevine lumea frumoasă … Deja mă săturasem de VLOOKUP și interogări…
pufuleti a zis
In primul rand nu ma refeream la pret ci la faptul ca e open-source din perspectiva ca, codul este deschis.
In al doilea rand, parintii nu au bani sa ia o bicicleta dar au bani sa ia PS3 si Xboxuri? :))
Treaba cu scolile miroase a jaf, la fel cum se intampla in toate contractele cu statul, statul plateste enorm si plateste mai nimic.
Cate jocuri nu sunt pe Steam?!Foarte multe, mai ales cele simple.
Cine esti tu oare, sa decizi dintr-o data ce sa faca fiecare? Se vede ca n-ai mai folosit Office de la varianta 2003, ca altfel n-ai mai fi pus egal intre Libre(sau OpenOffice) si MSOffice.
Te mergi si la extreme…nu cred ca un utilizator poate sa faca switch de pe win pe linux pocnind din degete. Are nevoie de o perioada de acomodare.
La sfarsit fiecare alege ce ii place, in functie si de posibilitati. Nu e nevoie sa fim atat de agresiv aka Linux e cel mai tare, Windows e de cacao s.a.m.d. Multi dintre marii sustinatori frenetici de linux de astazi au descoperit linuxul de vreo 2 ani si folosesc Windows 80% din timp acasa.Cut the crap.
IV a zis
Uite ca eu folosesc numai Linux de 7 Ani, i-a baga un ochi si p’aci:http://eufrosin.wordpress.com/2011/12/04/de-ce-linux-iaca/, dar si aici:http://wiki.lug.ro/Linux_nu_este_Windows si chiar nu ii duc lipsa la windows!, dar si aici:http://stressat.blogspot.ro/2014/03/kde-413-dezactivare-desktop-search-baloo.html;http://stressat.blogspot.ro/search/label/Palavre, si mai sunt Tone de documente!
IV a zis
struan?
Ce placa de baza ai?,pentru a boota, trebuie sa accesezi comenzile cu F, de exe. eu am placa de baza Gigabyte, pentru aceasta placa de baza apas tasta F12 si aleg Hdd care respectriv, (am patru 4 hdd si toate sunt pe distributii diferite de linux), in schimb nu folosesc Ubuntu si nici derivatele acestuia. Odistributie BUNA de linux trtebuie sa aibe doua 2 parole pentru accesare, una sa sie pentru superuser, aceasta se acceseaza numai cand instalezi programe, iar a doua de simplu user, pe care si lucrezi efectiv.
Silver a zis
1 word:
Windows has them both;
Stai…..