De ceva timp studiez echipamentele CCTV si sunt inconjurat in permanenta de echipamente de supraveghere si securitate. Asa ca pot profita de moment si sa invat lucruri noi, insa in acelasi timp sa impartasesc si cu voi cateva informatii. V-am mai prezentat echipamente, tutoriale si configuratii, insa acum vreau sa va arat o metoda simpla de stocare folosind o camera IP, tot impreuna cu Skut.ro. Nici macar nu ai nevoie de NVR.
Dupa cum stiti si din tutorialul realizat de mine AICI, pentru a realiza o configuratie completa ai nevoie de camere, DVR sau NVR in functie de tipul tehnologiei, un HDD pentru stocare si optional un monitor. Dar uite o metoda si mai ieftina si mai simpla.
Ce zici daca ai avea nevoie doar de camera? Se poate si operatiunea este extrem de simpla, doar ca te vei multumi cu cateva optiuni si vei fi limitat de router-ul tau. Deoarece se elimina din discutie NVR-ul, o sa poti folosi un numar mic de camere, in functie de cate intrari are router-ul tau. Bine, si asta se poate rezolva cumva, dar nu discutam despre asa ceva acum.
Ideea este simpla. Iti alegi o camera IP, o legi la router si la priza (sau doar la router daca este destept si stie sa o si alimenteze) si gata. Tot ce trebuie sa faci mai departe este sa o accesezi de pe computer si sa o lasi sa inregistreze acolo. Simplu? Bun, acum sa detaliem, ca sa nu va las cu ochii-n soare.
Primul pas este sa conectezi camere la router si la priza. Alegem ascest scenariu pentru ca va fi cel mai comun. Router-ele cu alimentare PoE cred ca sunt destul de rare. Sincer nici nu stiu care sunt modelele care suporta asa ceva pentru ca pana acum nu m-a interesat domeniul. In fine.
Urmeaza sa accesezi camera din retea, deoarece a primit curent si internet. Pentru asta trebuie sa descarci un program. Se numeste SADP Tool si il gasesti pe site-ul HikVision. Camera de care m-am folosit pentru a realiza acest tutorial este tot HikVision, deci probabil in functie de camera, gasiti pe site-ul fiecarui producator un program asemanator. Deci operatiunea va fi identica.
Daca ai ajuns pana aici deja jumatate din treaba este gata. Pentru ca nu iti mai ramane decat sa activezi camera. Pentru asta trebuie sa intri in program, iti apare o ferestra exact ca in poza atasata, si trebuie sa apesi dublu click pe IP-ul camerei.
Imediat dupa iti apare o fereastra noua unde iti cere sa introduci o parola. Parola nu exista, tu o creezi pe moment. Asa ca ai grija ce tastezi acolo, eventual poti nota undeva. Este esential daca vrei sa accesezi camera de la distanta.
Bun. Ai trecut si de partea asta, iar acum ai imagine in browser. Deci poti sa urmaresti linistit continutul live. Insa eu ti-am zis la inceput ca poti sa salvezi ceea ce filmeaza camera direct pe PC, fara sa mai ai nevoie de un NVR sau HDD.
Pentru asta trebuie sa realizezi cativa pasi prin interfata programului SADP Tool. Mai exact, intra in tabul Configuration. O sa remarci in partea stanga un filtru de setari. De acolo te intereseaza in mod special Local Configuration.
Eh, acum chiar e foarte simplu. Pentru ca iese in evidenta adresele de salvare pe care tu le poti modifica. Poti alege doua locatii diferite pentru filmari si pentru fotografii, astfel incat sa iti fie mai usor sa le accesezi.
Tot din aceasta zona poti avea acces si la alte setari de imagine. Te sfatuiesc sa arunci un ochi si pe acolo, poate vrei sa modifici ceva. De obicei camerele nu sunt setate sa functioneze la nivelul maxim.
Acum poti sa folosesti camera fara probleme si sa stocheze inregistrarile pe PC intr-un folder ales de tine. Ai posibilitatea de control din programul special si poti oricand sa rulezi si altceva pe PC. Daca te intereseaza echipamente de supraveghere, vezi skut.ro.
Cosmin a zis
Interesant, insa crezi ca e mai ok sa functioneze nonstop un PC (chiar si laptop) decat un DVR sau NVR? Pe de alta parte, in cazul unei caderi de tensiune, PC-ul nu vai mai porni automat, deci adio inregistrari. Ca sa nu mai zic de situatia în care iau un virus puternic si din nou risc sa pierd inregistrarile. Plus consum de curent mult mai mare si zgomot permanent de la coolere. Iar in cazul unui sistem putin mai vechi ori nu va functiona aplicatia ori nu vei mai putea folosi sistemul din cauza lipsei de resurse.
Cosmin a zis
Buna ziua. Sunt extrem de supărat deoarece nu ati „moderat” comment – ul meu. Nu contine nimic obscen, nimic deplasat si totusi…. Cred ca imi datorați o explicație.