Am scris aici despre misiunea NASA OSIRIS-REx, care a revenit pe Terra cu mostre de rocă și praf colectate de pe asteroidul Bennu.
De data asta facem un follow-up, cum se numește în jurnalism, și vă aducem la cunoștință faptul că NASA a prezentat public o primă mostră de acolo. Bine, adițional ar mai fi de menționat că au făcut asta pentru că restul ”colectei” spațiale este prinsă într-un alt recipient pe care nu reușesc să îl deschidă momentan.
Dar nu aceasta este mare știre, ci faptul că aceste rămășițe spațiale pot purta semințele vieții, dinc câte se pare. (Flash-forward – cine a văzut filmul nu are cum să nu se gândească la scena de deschidere a Odiseei Spațiale 2001 a genialului Stanely Kubrick.)
Mostra are între 100 și 250 de grame, și a fost przentată încă din 11 octombrie. Cu toate acestea, teorica cum că ar conține unii dintre primii precursori ai vieții a fost prezentată abia acum. Cercetătorii au găsit molecule de carbon și de apă, lucru oarecum ușor de ghicit, dat fiind că BEnnu este un asteroid de clasă B.
Smithsonian este primul muzeu care expune public o mostră de pe Bennu, alături de capsula OSIRIS-REx revenită pe Pământ și de racheta Atlas V 411 care a lansat-o. Exponatul se află în sala Janet Annenberg Hooker Hall of Geology, Gems and Minerals. Cercetătorii de acolo vor analiza, de asemenea, un alt eșantion din cele colectate, pentru a găsi semne care să certifice teoria de mai sus, cu prezența precursorilor vieții.
Apropo, poate v-a scăpat știrea din 2019, dar am scris și noi că puteați alege ca numele cuiva care să fie trimis virtual pe acel asteroid. Totul se întâmplase cu un an înainte. 🙂
Sursa: livescience.com
Lasa un comentariu!