Ieri nVidia a lansat cea de-a treia placa video de generatie Pascal, GeForce GTX 1060. Aceasta este destinata segmentului middle end, si foloseste implicit un alt GPU, mai slab, GP106, realizat insa in acelasi proces tehnologic de 16 nm FinFET+ la TSMC. Si a fost deja prezentata in urma cu cateva zile, dar abia acum ajunge in magazine.
Sa vedem intai ce poate acest GP106, chip destul de mic, ce masoara numai 200 mm2 dar inglobeaza 4.4 miliarde de tranzistori. La interiorul sau regasim doua Graphics Processing Clusters, interconectate prin motorul GigaThread si memoria cache L2. Fiecare GPC contine un raster engine si cate cinci Streaming Multiprocessors, care la randul lor au un PolyMorph Engine, opt unitati de texturare si 128 Stream Processors (CUDA cores).
Deci in total GeForce GTX 1060 contine 1280 Stream Processors, 48 ROP-uri si 80 unitati de texturare. Frecventa normala este de 1506 MHz, insa prin boost aceasta ajunge la 1708 MHz. GPU-ul are la dispozitie 6 GB memorie GDDR5 la 8000 MHz pe 192 bits. Astfel, placa dezvolta o putere de procesare totala de 4.37 TFLOPS, la un TDP de numai 120 W.
Din acest motiv exista un singur conector electric suplimentar, in sase pini. Iar ca si iesiri regasim un HDMI 2.0b, trei DP 1.4 si un DVI (fara semnal analog insa). Sistemul de racire, desi arata similar celor de la placile video superioare GTX 1070 sau GTX 1080, este mult simplificat, pierzand atat camera de vapori cat si heatpipe-urile sau backplate-ul. Pur si simplu nu este nevoie de mai mult. Dar cea mai mare pierdere suferita de GTX 1060 este cea a compatibilitatii SLI. nVidia nu a vrut sa-si saboteze deloc vanzarile modelelor mai scumpe, si a decis acest segment nevrednic de SLI. Cine inca si-l doreste, trebuie sa investeasca!
Restul functiilor aduse de Pascal raman valabile si la GeForce GTX 1060. Ca si dimensiuni, placa masoara 250 mm lungime, si ocupa doua slot-uri, cu toate ca PCB-ul are numai 175 mm. Iar conectorul electric de sase pini se afla amplasat pe cooler nu direct pe PCB, ceea ce va face schimbarea sistemului de racire standard mult mai anevoioasa.
Inainte sa ajungem la cel mai sensibil punct, al performantei, amintim putin si overclocking-ul de care se poate bucura GeForce GTX 1060. Pe scurt, frecvente de 2050 – 2100 MHz la GPU si 9000 – 9500 MHz la memorie nu ar trebui sa fie prea greu de atins. Si intorcandu-ne la performanta, remarcam ca nVidia s-a tinut de cuvant. In sensul ca GTX 1060 este cu cateva procente peste GTX 980, de doua ori mai rapida decat GTX 960, Aproximativ la acelasi nivel cu Radeon R9 390X, si la 10 – 20 % distanta de Fury X si GTX 980 Ti. Iar fata de cel mai apropiat concurent de la AMD, Radeon RX 480, este cu 7 – 10 % mai rapida, asta luand putin in calcul si viitorul DirectX 12.
Review-uri complete puteti citi la TechPowerUp, PCPerspective, TechSpot, TweakTown si Lab501. Vom incheia discutand putin pretul acestei noi placi video, un pic mai mare decat ne-am fi dorit. In timp ce RX 480 pleaca de la 200 $ (4 GB) si urca pana la 240 $ (8 GB), nVidia a considerat ca un pret corect pentru GeForce GTX 1060 este de 250 $. Insa, asa cum a facut si la GTX 1080 si GTX 1070, a adus pe piata si varianta Founders Edition, la 300 $, si ne temem ca pentru mult timp acolo va gravita GTX 1060 in toate versiunile sale. In Romania pretul recomandat este de 1280 lei, majoritatea ofertelor pleaca de la 1500 lei, dar am vazut si cateva mentiuni chiar la 1330 lei. Oricum, pe stoc nu prea exista!
sciuro a zis
Da, 1332 lei dar pentru GTX 1060 Mini insa mie imi face cu ochiul varianta AMP! tot de la Zotac care intra fix sub pragul de 1500. Din pacate sunt prea multe probleme la 1070/1080 gen ventilatoare turate (spike) si balbaieli de imagine (stutter) ca sa ma arunc din prima. Basca ca nu am la ce deoarece .. stocuri.
Silver a zis
Tipic nVidia, asteapta sa arunce o placa pe piata dupa ce o face competitia, si ulterior o „regleaza” cu o surubelnita sa fie exact indeajuns mai performanta decat ceea al competitie, ca sa vina ei sa-ti ceara mai mult si sa fie iara in „top” ca firma…
Placa oricum e buna daca ajunge la 1500ron la noi, ce, atata e rx 480-ul care nu il gasesti pe stoc…
Alex a zis
Stie cineva cand va fi integrate in laptopuri placile video 1060,1070,1080?
Silver a zis
Si eu vreau sa stiu asta 🙂
Faza este ca mai intai trebuie sa iasa varianta mobila a acestor chip-uri, trebuie sa faca bani de pe urma lor si pe uuuurma cand s-a saturat piata o sa arunce chip-urile astea intregi pe laptop;
Chip-urile mobile nici macar nu au fost anuntate, deci cred ca prin iarna ies, sa speram, prin vara la anu o sa fie o solutie viabila sa le cumperi.
Astea mari o sa tina ceva pana cand o sa apara si o sa fie o solutie viabila sa le cumperi, vorbim la anu 🙂
Marius a zis
Desi 1060-ul e ceva mai performant decat 480-ul, daca ar fi sa aleg dintre cele doua, as alege 480-ul.
In ultimii ani am luat doar de la AMD, chiar daca nu era solutia cea mai buna, doar sa mai supravietuiasca si ei.
Silver a zis
Nu mai iti fie tie mila de ei, ca si mie mi-a fost ani de zile;
Ei o fac intentionat, intentionat fac componente mai „slabe” ca sa stea low-end;
Stiu si ei prea bine ca daca se bat cu nVidia la segmentul high-end, unde conteaza, si incepe sa ii ameninte pe nVidia, sa le i-a bani, nVidia spala cu ei pe jos, si ii baga in faliment, si asa prefera sa stea cuminte …..
Drept dovada la CPU-uri: intel scoate 6core-uri pentru utilizatorul de rand generatia ce vine (deci nu 1500$) ;
AMD cu prea-fericitul ZEN al lor vine cu 4 core mainstream si 8 core enthusiast…..
Dar are 24 de core-uri, le da la nivel profesional, pe servere, nu iti da tie asa ceva….
Trag de timp cat pot …. m-am saturat sa imi dea 5% mai buna decat ultima generatie, dar sa ceara pret „nou”….
Problema este ca nu creeaza competitie, si Intel si nVidia fac ce vor din noi…
Marius a zis
Nu imi este mila de AMD, da asa sunt eu, mai mereu tin cu cei mai slabi.
La AMD nici nu poti cere prea mult, ptr ca nu prea mai au resurse financiare.
Si daca te uiti la nvidia si intel desi au mult mai multe resurse financiare lafel bat pasul pe loc.
Inca sper ca amd-ul sa isi revina sau sa ii salveze cineva, ptr ca mereu au adus inovatii, care acum sunt folosite si de altii.
Si sa nu uitam ca intel a facut si magaria cu integrarea proc amd de catre prod de calc.
anonim a zis
nu sta bine treaba nici cu amd ,nici cu nvidia , nici cu intel ..dar sincer sunt curios ce poate face un 32 core zen .
anonim a zis
ca fapt divers , in 2006 intel anunta un procesor cu 80 de nuclei …