Azi nVidia a lansat prima placa video cu noua arhitectura Kepler, pe numele sau GeForce GTX 680, realizata in jurul GPU-ului GK104. Kepler reprezinta in mare o evolutie a vechiului Fermi, insa in mod neasteptat intr-o directie abordata si implementata de AMD de cativa ani buni.
Si la fel de neasteptat a fost ca folosindu-se de strategia celor de la AMD, nVidia sa faca din prima o treaba mai buna. Dar sa vedem exact care sunt aceste modificari. In primul rand GPU-ul GK104, primul lansat in noua familie, nu mai este varful de gama. Ci mai degraba o solutie middle end, un concurent direct pentru Radeon HD 7970.
Si ne putem imediat da seama de asta din dimensiunile chip-ului, de 294 mm2, ce inglobeaza 3.5 milioane de tranzistori si este realizat de TSMC in procesul tehnologic de 28 nm. GPU-ul este impartit in patru Graphics Processing Clusters (GPC), fiecare avand cate doua Streaming Multiprocessors (SMX).
Iar un SMX este alcatuit din 192 Stream Processors (sau CUDA cores), 16 unitati de texturare si 8 unitati computationale, plus 32 unitati de incarcare / stocare, 32 unitati de interpolare, 32 unitati speciale. Totul pentru un total de 1536 Stream Processors, 32 ROP-uri, si 128 unitati de texturare. Plus 512 KB memorie cache L2.
Deci Kepler are mult mai multe Stream Processors. Aceasta schimbare a avut loc pentru ca nVidia a abandonat frecventele diferite la GPU / Stream Processors, in favoarea uneia comuna. Ca sa creasca semnificativ eficienta electrica a noilor placi video. Iar aceasta frecventa de care vorbim este de 1006 MHz.
Si mai avem parte de o noutate: o frecventa Boost Clock, un fel de overclocking automat, in medie de 1058 MHz (si maxim 1110 MHz). Aceasta este atinsa cand consumul electric se situeaza sub pragul de 170 W, TDP-ul specificat pentru GTX 680 fiind de 195 W. Iar in idle placa ar consuma 15 W. Dar nu prea ne dam seama cand s-ar aplica o astfel de situatie, GPU-urile fiind destinate procesarii paralele intensive, si neavand prea multe momente in care o parte din resurse sunt neexploatate, frecventa putand fi crescuta.
Si cu frecventa este de fiecare data necesar si un voltaj mai mare. Memoria, GDDR5, este in cantitate de 2 GB, foloseste o magistrala de 256 bits, si atinge 6000 MHz. Puterea de procesare a intregii placi se ridica astfel la 3.09 TFLOPS. Iar tehnologii ca DirectX 11.1, V-Sync adaptiv, PhysX, CUDA, FXAA, TXAA sau PCI-E 3.0 sunt si ele incluse. Plus un motor de codare / decodare video hardware, denumit nVenc.
Racirea unui GeForce GTX 680 este asigurata de un radiator din aluminiu cu trei heatpile-uri de cupru, si de un ventilator tip turbina, ce ocupa doua slot-uri. PCB-ul are o lungime de 10″ (254 mm), si este ca si pana acum ascuns complet intr-o carcasa de plastic. Avem doi conectori SLI, si ca iesiri doua DVI-uri, un HDMI 1.4a si un DP 1.2, toate active simultan. Si sunt necesari doi conectori electrici in sase pini.
La overclocking, pe langa Boost-ul sau, aceasta placa urca manual undeva spre 1150 – 1200 MHz la GPU, si 7300 – 7500 MHz la memoria GDDR5. Dupa norocul fiecaruia. Dar este ceva mai dificil de realizat, fiind mult mai multe elemente de luat in calcul.
Ca performanta, GTX 680 este cea mai rapida placa video cu un singur GPU a momentului, reusind sa-si invinga concurentul direct de la AMD, HD 7970, in medie cu 5%. Si este deci peste vechiul GTX 580 cu 15 – 50 %. Dar inca sub modelele dual GPU ale generatiei precedente. Totusi la procesare generala HD 7970 este in avantaj. Teste complete puteti citi la AnandTech, TechPowerUp, HotHardware, XBitLabs si LegitReviews.
Si la final avem o ultima surpriza din partea celor de la nVidia: pretul. Ne asteptam ca noua lor placa, GTX 680, fiind mai performanta, sa fie si mai scumpa decat oferta AMD. Insa nVidia a decis sa ne-o aduca la 500 $. Asteptam ieftiniri de la AMD!
Text complet era si pe lab501 dar na, numai strainii sunt buni nu? 🙁
GTX 680 este o placa destul de dezamagitoare din punctul de vedere al overclockingului, atat din cazuza frecventei maxime pe care o poate atinge cat si din cauza performantei la overclocking. Cei de la lab501 au spus ca un HD 7950 la aceeasi frecventa in overclock are performante cu mult mai bune, insemnand ca atiul scaleaza mai bine. Nici partea de alimenare nu este foarte bine realizata limitand mult.
La performantele stock sta bine, insa tind sa cred ca cei care o vor cumpara vor fi cei care doara o monteaza si atat.
super, asteptam ieftiniri de la AMD!
acesta este doar modelul de referinta pe care Nvidia l-a impus tuturor partenerilor
dar la pretul cu care a fost lansata nu sunt foarte multi cei care or sa aiba nevoie de ea acum, aici, imediat…