Imediat ce AMD a lansat GPU-ul Tahiti, ne-a promis si o placa video care sa foloseasca doua astfel de chip-uri. Iar cand nVidia a adus contracandidatul Kepler GK104, la un pret mai bun si cu performante superioare, nevoia de aceasta placa dual GPU a devenit si mai mare. Insa, in ciuda avantajului temporal, nVidia a lansat prima o astfel de placa: GeForce GTX 690.
Si aceasta uimeste din mai multe puncte de vedere. In primul reuseste sa gazduiasca doua Kepler-uri complet functionale, realizate in acelasi proces tehnologic de 28 nm la TSMC, de 3.5 miliarde de tranzistori, cu toate cele 1536 Stream Processors, 32 ROP-uri, si 128 unitati de texturare active. Si pierde putin numai la frecvente: 915 MHz nominali si respectiv 1019 MHz ca Boost Clock.
Iar memoria, cate 2 GB GDDR5 pentru fiecare GPU, atinge 6000 MHz si are magistrala de 256 bits. A doua surpriza este consumul electric al acestei placi, de numai 300 W. Asta in conditiile in care modelul dual GPU al generatiei precedente, GTX 590, atingea 365 W. Mai mult, nVidia specifica si un consum normal de doar 263 W.
Totusi si noua GTX 690 are doi conectori electrici in opt pini suplimentari, ce ar asigura un potential de 375 W si un overclocking spectaculos. Pana acum aceasta placa nu a surprins decat in mod placut. Insa ultimul detaliu important este mai putin fericit. Pretul de 1000 $ face din GTX 690 de departe cea mai scumpa placa video din istorie.
Oare merita? Pacat de pretul bunicel cu care s-a lansat GTX 680… Oricum nu vor fi foarte multe astfel de placi, cel putin nu la inceput. Iar nVidia a desemnat ca integratori pentru moment numai pe eVGA si Asus, si acestia sever restrictionati la design-ul de referinta. Deci stocurile vor fi infime, si mereu terminate.
Noua placa are o lungime de 10″ (254 cm) si ocupa doua slot-uri. Iar de racire se ocupa doua radiatoare cu camere de vapori, si un ventilator central. Totul intr-o carcasa eleganta din aluminiu. Interfata este PCI-E 3.0, si functioneaza ca atare atat pe sistemele Ivy Bridge, cat si pe Sandy Bridge E. Avem si un conector SLI, si ca iesiri trei DVI-uri si un miniDP. Iar de ordin estetic mai avem si un logo iluminat GeForce GTX pe laterala.
Ca performanta, GTX 690 atinge 95 – 96 % din puterea a doua placi GTX 680 in SLI. Ceea ce era de asteptat avand in vedere dezavantajul de frecventa. Si este cat se poate de clar cea mai rapida placa video de pe piata, si de departe si cea mai scumpa de pana acum. Dupa cum se vede si in testele efectuate de AnandTech, TechPowerUp, Guru3D, HotHardware si Lab501.
Sunt curios ce temperaturi atinge placa video in idle si full load… Credeam ca o sa aiba 3 ventilatoare.
@MSS 33 idle si 80 in load.
O placa foarte tare, dar pretul este principalul obstacol pt. a o cumpara.
sa o puna la viitoarele console ca sa progreseze jocurile.
Gresit robert,in load atinge 98 de grade si va consuma 300 w,de preferat ar fi sa ai o sursa de minim 650 w.Ptr mai multe specs intrati pe nvidia.com,ceea ce m-a uimit la aceasta placa a fost faptul ca detine 3072 cuda cores spre deosebire de „umila” mea placa gtx 560 care are 336 cuda cores si care mamanca 150 de w si atinge temperaturi de pana la 99 grade.Oricum ramane sa o asteptam prin magazine de genul emag si sa o testam chiar noi.