La final de lună iulie am fost într-o scurtă vacanță, cu familia, la Predeal. Am ales muntele, că în pusta Banatului era deja prea cald. Iar, dacă tot am fost acolo, am ales să vizităm și ceva prin jur.
Așa că, am ajuns, printre altele, pe la Biserica Fortificată din Prejmer, la Castelul Bran și la Peleș și Pelișor. Au mai fost și alte locuri pe care le-am vizitat, au mai fost altele pe care nu am ajuns să le vedem, dar nu acesta este scopul articolului. Oricum, vă recomand cu căldură (sau răcoare, depinde de anotimpul în care citiți articolul) să mergeți și voi pe acolo. Merită!
Scopul acestui editorial este altul: constatarea că noi, românii, ne plângem de cozi și de lipsa digitalizării statului, dar refuzăm sau nu știm să folosim unelte digitale, care sunt deja disponivbile și care ne-ar face viața mai ușoară.
În periplul meu pe la atracțiile turistice menționate mai sus am descoperit ceva ce m-a speriat, pentru că bula mea folosește foarte mult unelte digitale. Iar cu ocazia asta am descoperit că nu este deloc așa și la nivel macro.
Ca să fie mai simplu de înțeles, vă povestesc trei întâmplări din vacanță, de la fiecare obiectiv în parte.
La Prejmer, ai parte de destule semne care te duc spre intrare, indiferent de zona din care vii, după ce ai parcat sau ai coborât din autocar. Ei bine, taman acolo este un aparat de unde poți cumpăra biletele de intrare. Nu prea ai cum să-l ratezi, iar pentru a fi mai ușor de descris, puteți căuta pe Google Maps să vă convingeți (dați zoom la imaginea asta).
Ia ghiciți câți turiști treceau de el, intrau în gangul care e la intrare și se opreau la oficiul administratorului? Cât am fost acolo, au fost vreo duzină, iar singurul aspect pozitiv a fost că nu toți cumpărau bilete, ci doar vreo 5, că restul erau însoțitori.
Trecem mai departe la Castelul Bran, unul din cele mai vizitate obiective de la noi. Am întâlnit acolo nemți, austrieci, francezi, englezi, spanioli sau japonezi. Asta ca să enumăr doar naționalitățile cu care am intrat eu în contact, ca să le fac o poză, ca să îmi facă ei o poza sau doar pentru lămuriri. Ei bine, la intrare e o zonă unde sunt câteva vendomate, identice cu cele de la Prjemer (am aflat ulterior le-au preluat de la ei, cei de la Bran), unde cumpărai biletele. Iar unele erau marcate ca funcționând exclusiv cu card, iar altele și cu cash. Am prins cel puțin 3 perechi care, la finalizarea comenzii, se întrebau unde introduc banii cash, deși scria mare, deasupra, că nu funcționează așa… Iar asta, în decursul celor 10 minute cât am stat la coadă, că de cumpărat am cumpărat biletele în fix 50 de secunde!
În schimb, țin să remarc că tarabele de la intrare, precum și magazinul din interior, acceptă plata cu sau fără card!
Dar, fratelemeleu, vorba bombardierlor din Gara de Nord din București – cel mai rău a fost la Peleș. Cum era locul care părea să fi atras cel mai mare număr de vizitatori dintre cele trei vizitate de mine (cred că și per ansamblu, din România, tot așa e), m-am interesat de dinainte când e deschis, cât costa cele trei tipuri de tururi pe care le poți face și de unde iei bilete. Ghici ce? Pe lângă casa de bilete, care e doar una singură, mai poți face asta și online.
Am preferat să nu le cumpăr de la plecare, pentru că se anunțase furtună în acea zi și nu știam cât este coada de mare la intrare. Dar, o dată ajuns acolo, am intrat pe site de pe telefon, am comandat biletele pentru turul complet și le-am mai zis asta unora care stăteau la coadă. Bine, prea puțini erau interesați! Cred că majoritatatea veniseră pentru coadă, nu pentru Peleș! Am mai auzit pe unii care bombăneau că e mai scump pe internet, știu ei mai bine. Ca să vă faceți o idee, din Castel am făcut poza de mai jos, dar țineți cont că era de trei ori mai mare coada și asta e doar o bucată din ea:
Apropo, sticla e realizată manual și are bule în ea, de aceea pare granulată fotografia, nu mi s-a stricat mie telefonul! 🙂
Pe când am terminat noi turul, care a durat o oră jumătate, terminau și unii de la mijlocul cozii evitate de noi, dar care au ales să viziteze doar parterul, nu toate etajele, ca noi!
De aia zic, dragii moșului, om fi noi nemulțumiți că declarația on-line se depune la etajul trei, dar nici noi nu folosim digitalizare, când ea chiar există…
Am fost si eu recent la urmatoarele: Peles, Cantacuzino, Bran, Sibiu, Sighisoara, Brasov in cateva zile in iulie. Legat de digitalizare, am cumparat toate biletele online mai putin la Cantacuzino unde nici nu stiam ca ajung. Nu m-as lega de digitalizare si de imbeclitatea celor care s-au nascut cu statul la coada in sange, ci de faptul ca noi ca natie suntem pierduti. Adica am vizitat niste locuri, am platit cam multi bani, si am ramas cu un gust amar. In afara de Peles, unde ai ghid audio, e o dezorganizare totala. Tunelul timpului de la Bran a fost chestia care mi-a stricat ziua. Sa mai si platesti pt asa ceva? Incredibil. Singurul loc unde ai ghid este Castelul Cantacuzino unde… vizitezi niste incaperi goale, platesti aprox 50 lei/adult. E o doamna ghid care iti povesteste destule si e ok per anasamblu. La Peles doamnele care pazeau pe acolo mai povesteau daca le provocai. Cetatea Sighisoara !!!? O penibilitate maxima. 5-7 muzee, care nu sunt legate, care nu au noima, care nu iti arata aproape nimic. Sa te urci in turnul cu ceas… taxa… te urci si dai de un balcon inchis, ca e in renovare. Incredibil cata nemernicie pe semenii nostrii. Turul cu trenuletul te scoate direct afara din cetate si te duce prin gropi, prin trafic, si iti arata fix nimic!!! Doar sa iti ia banul, nimic altceva!!! Nu pot sa-mi imaginez ce simteau strainii care nici nu intelegeau „balconul e inchis”, dupa ce ti-a luat banul si te poftea sa urci ca prostul sa ai de unde sa cobori. Ma intreb ce rol are ministerul turismului la noi?! Aia nu au oameni care se plimba si concluzioneaza ca „NU E OK” ? Adica ce rol are? Doar sa traga tunuri/tepe? Avem atata potential cu castelele astea, cu delta, transfagarasan, transalpina, cu marea, cu muntele…. ne lipseste doar onestitatea si viziunea. Totul e pe imbogatire rapida, si pe furtisag. Pacat… eu nu pot zice la nimeni „hai in romania ca e frumos”, ca eu nu simt asta.
Rolul oricarui minister la noi e sa sifoneze bani, in caz ca te mai intrebi :)))) Cred ca numai apararea mai misca ceva, in rest, toata lumea e pusa de sifonat.
De fapt socializarea se face la coada. Daca totul merge rapid, cum sa mai zica romanul ca e greu, nu e pus la punct, ca nu se face, bla bla bla. Cred ca este si o gluma pe tema asta cu 2 romani care incearca sa socializeze dar niciunul nu are de ce sa se planga. Cand totul merge foarte bine, efectiv nu ai punct comun de discutie.
Practic cand romanul pierde timpul la o coada, „nu este vina lui” ca lucrurile nu merg.
Tu poate n-ai mai mers demult cu autobuzul dar sa vezi ce se inghesuie lumea la compostat bilete 😀 Unde mai pui ca la noi compostorul e la centrul autobuzului, iar majoritatea urca prin fata sau prin spate :))) Eu cu un SMS am bilete toata saptamana la pret de nimic, ei baga 5 lei doua calatorii, ca asa s-au invatat.
Am mai mers si cu ala, dar doar cu bilete luate prin sms sau platite cu cardul la cititor
Ăsta e reversul medaliei:
Eu am fost anul trecut cu familia și prietena pe Transfăgărășan. Am ajuns la Cabana Bâlea Lac și am dat să parcăm in parcarea amenajată de acolo ca să ne bucurăm și noi de priveliște.
Toate bune și frumoase, am reușit să intrăm în parcare, am lăsat mașina și ne-am văzut de drum.
Când am dat să plecăm, am oprit la cabina unde se plătește și eu am scos cardul. Șoc și groază, nu se poate plăti cu cardu,l doar cash.
Am întrebat și eu cum se așteaptă ei ca turiștii internaționali să aibă mărunții in RON ca să plătească parcarea?! Sau se merge pe japcă? Exemplu aleatoriu: parcarea pe oră e 8 RON, străinul stă 2 ore și nu are bani ficși, ci 20 sau 50 RON, iar parcagiul se scuză cu ‘sorry, boss, don’t have change’. Mai mult ca sigur că turistul străin va renunța la rest și pleacă, iar parcarea face toți banii la negru (evident că nema chitanță…)
Am văzut astfel de cazuri gârlă prin foarte multe locuri turistice in Ro și pur și simplu refuz serviciul dacă nu se poate face plata cu cardul sau online. Marea problemă în țară este clasica atitudine românească de a i-o trage celuilalt ca să-ți fie ție bine.
Mai aveți și voi răbdare 10 -15 ani și o sa murim noi ăștia înapoiații care nu folosim carduri (sau nu vrem), care nu privim mașină electrică că pe panaceul universal și care în general înțeleg că banii tai sunt aia pe care ii ai in buzunarul tau și nu la unii care îmi dau ei când vor cat vor și după ce mă caută și-n … că poate i-am furat sau altele.
O să ramaneti doar voi cei o să aveți o aplicație și pentru a va scarpină în cap.
Personal prefer sa nu plătesc comisioane la banii mei (a credeați că banca e Armata Salvării și face toate astea gratis. Greșit!). Sunteți tineri și puternici. Cărati telefoane, laptopuri după voi etc, dar dar obosiți de la câteva foite de hârtie. Bănuiesc că nu sunteți toți miliardari sa umblați cu gențile de bani.
În încheiere imi cer scuze in genunchi și umil in numele celor care inca folosim cash și care nu avem încredere că un computer sau alții știu mai bine cum sa ne folosim banii.
Aștept cu încredere, știind că nu voi fi dezamăgit, gălețile cu laturi aruncate în cap cu superioritate și știu că la asta voi reprezentanții sublimi ai viitorului sunteti maeștrii.
Iertati-ne că existăm!
Nea Costică, nu am nimic cu cei care umbla cu Cash la ei. Cum eu nu port așa ceva, tu nu porți card. E ok. Eu nu am zis sa nu ai Cash la tine. Poți avea de ambele, bă chiar e mai bine.
Tot ce am zis era despre cozi. Ca, ghici ce? Aia de stăteau la rând, tot cu cardul plăteau!
Apropo, când va fi sa cada sistemul bancar, nu contează ca ai banii pe un cont dau un buzunar. Tot inutili vor fi…
Cristian ai in parte dreptate. Sunt de acord cu folosirea „uneltelor moderne de plata” însă nu la categoria impuse și a jignirii celor care preferă să aibă hârtii in buzunar.
Uite un motiv pentru care nu poate fi impus doar sistemul electronic de plăți.
https://www.juridice.ro/41278/plata-drepturilor-salariale-prin-card-a-fost-publicata-decizia-curtii-constitutionale.html
Sa se facă referendum și vedem ce iese.
In ce privește căderea sistemului bancar, omenirea a evoluat niste mii de ani și fără bănci cu cashul in lada cu lacăt.
Daca pica sistemul bancar cel mai bine ar fi sa avem de mancare. A stai, parca mancarea a foat prima care s-a terminat in magazine in martie 2020. Si bani erau atat cash cat si in banca 🙂
Cert e ca hartiile alea nu prea tin de foame, la fel cum nici cardul nu tine de foame.j
Nea Costica , Panaceu inseamna medicament care poate vindeca orice boala . El nu poate fi altfel decat universal .
Domnule academician Răzvan cu 2 n, să știi că mai există ceva oameni, nu ești singurul, care au citit ceva mai mult de o eticheta de bere.
Strategia asta de deviere de la subiect in care eu îți spun că plouă, iar tu mă înjuri, e veche.
Nea Costica , ziceam si eu asa ca un fraier . Chiar m-am chinuit sa iti deviez subiectul matale . Mă plătiră reptilienii sa dau cu cipul si cu 666 in sfintii daci . Ptiu….! Sper ca nu te-ai vaccinat ca te cipară Gheiț ala .