Daca ultima data am vorbit despre Asus Lamborghini VX3 sa vedem acum ce putem cumpara la un pret aproape de trei ori mai mic. Mai putina performanta? Nu neaparat…
In primul rand nu pot sa nu remarc stilul ciudat al celor de la Asus de a denumi laptopurile. Vedeti si voi in titlu, dar n-am ce face, acela e numele modelului ce-l voi prezenta pentru Etapa 17 a concursului SuperBlog2008 organizat de PCNews.
Cand am ales laptopul acesta spre prezentare am dat de mai multe variante de echipare. Initial vroiam sa prezint ceva tot in gama asta de pret dar avea 4 GB RAM si o placa video onboard. Pana la urma am zis ca o placa video dedicata nu se prea poate adauga, dar memorie RAM merge. Deci am optat pentru acest notebook ce are urmatoarea configuratie:
Procesor Intel Core 2 Duo T8100 2.1 GHz, FSB 800 MHz, Cache L2 3 MB
Chipset Intel i965PM + ICH8M
Display 17″ (43.2 cm) WXGA+ (1440*900 pixeli) ColorShine TFT LCD
Video nVidia GeForce 9500M GS 256 MB GDDR3
HDD 250 GB SATA 4200 rpm
Memorie 3072 MB DDR2 667 MHz
Multimedia DVD-RW SuperMulti LightScribe
Audio Intel Azalia HD audio chip, boxe stereo incorporate (4.0 virtual)
Card reader 4-in-1 (SD,MMC,MS,MS-Pro)
Comunicatii GigaLAN, Wireless 802.11 a/g/n, Bluetooth 2.0 cu EDR
Porturi 5 x USB 2.0, 1 x Microphone-in, 1 x VGA, 1 x S-video, 1 x IEEE 1394, 1 x RJ-45, 1 x HDMI
Sloturi de extensie 1 x ExpressCard
Baterie Li-Ion, 8 celule, 4800 mAh
Dimensiuni (W x D x H) 405 x 314 x 38.2 mm
Greutate 4.1 Kg
Accesorii incluse Geanta Asus, Mouse Asus
Altele 1.3 MP Webcam
Garantie 2 ani
Pret aproximativ 3300 lei
Va spun din start ca acest laptop costa aproximativ 3300 RON la MarketOnline dar pretul poate varia in functie de magazin sau de unele diferente de configuratie.
Sa incepem asadar prezentarea notebook-ului Asus A7Sn. Display-ul are o diagonala de 17 inch si dispune de tehnologia ColorShine. Ecranul este lucios si ofera o imagine de calitate.
Am ales intentionat un laptop cu ecranul de 17″ pentru ca nu am mai discutat pana acum despre unul de genul acesta. Dezavantajele sunt clare: bateria tine mai putin si este destul de greu. Un laptop normal are in jur de 3 Kg, iar Asus A7Sn cantareste nu mai putin de 4.1 Kg, deci nu este tocmai „portabilitate placuta”. Totusi, Asus il incadreaza in gama Digital Home, asa ca indicatia de a-l tine mai mult acasa in priza se citeste printre randuri. Din punct de vedere al bateriei nu stiu daca are rost sa-mi fac probleme, Asus dotand jucaria cu o baterie Li-Ion cu 8 celule. Dar se pare ca aceasta baterie este mai putin performanta decat in mod obisnuit. 4800 mAh la 8 celule cand una de 6 celule are 4400 mAh… Chiar si asa durata de viata a bateriei ar trebui sa graviteze in jurul valorii de 2 ore, cel putin.
Tastatura are tastele de marime normala, din cate vad eu, si o aranjare fireasca. Ar fi fost si culmea sa se faca un compromis aici dupa cat spatiu este disponibil fiind un laptop de 17″.
Laptopul dispune si de tehnologia Splendid care ajusteaza in timp real contrastul, luminozitatea si saturatia monitorului, incat imaginile sa para cat mai reale.
Daca trecem la capitolul design dam de acelasi stil sobru si conservator Asus. Cu toate ca acum tinde sa-l schimbe cu unele noi laptopuri lansate. Culorile imbinate sunt tot negru si argintiu, dar acum se impaca foarte bine si cu unele tente cromatice. Este deci un laptop elegant mai ales ca tastele suplimentare din stanga sunt cromate. Cu toate ca e destul de greu A7Sn este relativ subtire avand mai putin de 4 cm grosime. Materialele din care sunt facute laptopurile Asus n-au lasat niciodata de dorit. O problema pe care am observat-o, insa, la unele laptopuri Asus a fost decolorarea zonei unde se tin mainile, insa nu stiu daca si acest model are parte de aceasta problema.
Din punct de vedere al performantei avem de a face cu un procesor Intel Core 2 Duo T8100 ce atinge o frecventa de 2.1 GHz, o frecventa buna pentru un procesor dintr-un laptop de ~ 1000 $. Procesorul lucreaza cu cei 3 GB de memorie DDR2. Aici ar fi trebuit sa faca o alegere: ori 4 GB ori 2 GB, avand in vedere ca laptopul are doar 2 sloturi de memorie. In cazurile acelea am fi avut parte de dual channel deci viteza sporita intre memorii. In loc primim compromisul de 3 GB.
La capitolul stocare Asus A7Sn nu dezamageste din punctul de vedere al spatiului alocat dar dezamageste din punct de vedere al vitezei de rotatie a hard disk-ului, de doar 4200 rpm, cam putin pentru un laptop modern. Daca suntem la stocare sa nu uitam si de partea optica: Asus a integrat un DVD-RW ce se bucura si de tehnologia LightScribe.
Iar cum mediile optice merg mana-n mana cu partea multimedia sa tracem in revista faptul ca A7Sn dispune de un chipset audio Intel Azalia de calitate inalta ce ofera un sunet placut propagat prin cele doua difuzoare stereo. Acestea sunt putin mai speciale, putand simula sunetul 3D generat in mod normal de patru boxe.
Si daca tot ati dat 30 de milioane pe un laptop probabil ca vreti sa va si jucati ceva. Nu cred ca o sa intampinati probleme pentru acest notebook vine cu o placa video nVidia GeForce 9500M GS ce dispune de 256 MB memorie video GDDR3. Nucleul are frecventa de 475 MHz, cele 32 Stream Processors ating 950 MHz, iar memoria este la 1400 MHz si pe 128 bits. Cred ca nici un joc de ultima generatie nu va va creea probleme daca nu abuzati cu detaliile. 9500M GS un GPU mobil de ultima generatie de la nVidia, scutit de supraincalzire. Pentru performantele exacte ale GPU-ului 9500M GS va puteti uita putin pe aici. De asemenea aveti iesire fullHD (HDMI) pentru o rezolutie de 1080p. Nu degeaba decodeaza hardware orice film.
Ca tot a venit vorba de jocuri sa aducem in discutie touchpad-ul care pe langa faptul ca arata foarte bine fiind inconjurat de crom si butoanele merg perfect (le-am testat) si se integreaza la fix in design. Un alt avantaj adus de dimensiunile mai mari ale acestui notebook este includerea numpad-ului. Deci avem parte de o tastatura completa, nu de una simpla de laptop.
Incet incet ajungem si la conectica unde avem parte de cinci porturi USB 2.0, o intrare pentru microfon, o iesire pentru casti, iesire S-VIDEO, Firewire, un HDMI si o iesire RJ-45 pentru GigaLAN. Sa nu uitam nici de webcamul de 1.3 Megapixeli incorporat si foarte discret si elegant integrat, alaturi de care este prezent si un microfon performant.
Pe partea de software, acest Asus A7Sn vine fara sistem de operare licentiat (Windows). Si asta s-ar traduce in libertatea de a folosi orice ne place. Pacat ca pe site-ul Asus nu se gasesc driver-e si de Windows XP… doar Vista. Totusi net-ul e mare, si ar trebui sa se gaseasca pana la urma driver-ele necesare batranului XP.
In concluzie Asus A7Sn este un laptop ideal pentru a putea fi folosit zi de zi, ca un desktop replacement si nu numai, avand performante bunicele la un pret ok. Monitorul de 17″ este numai bun pentru a viziona filme sau pentru a ne juca in voie, iar bateria nu ar trebui sa dezamageasca, oferind suficienta portabilitate pentru a ne lua „desktop-ul” la drum fara prea multe batai de cap.
DMMedesan a zis
Din cate am vazut in poze are doar iesire audio SPDIF si nu jack-ul normal de 3.5mm.