Daca data trecuta am laudat pana peste cap design-ul Acer-ului Aspire One, pentru ca imi place cu adevarat, acum a venit vremea sa vorbesc, mai pe larg, despre Asus Eee PC, tatal netbook-urilor.
Daca e sa fim realisti si sa privim cu obiectivitate in trecut ne putem da seama ca, de fapt, OLPC este primul netbook. Insa, la nivel de vanzari ASUS Eee PC a fost primul netbook disponibil pentru oricine.
Noi, pasionatii de calculatoare, stim ca ASUS a facut produse bune intotdeauna. Stim ca sunt excentrici si au niste ingineri geniali dar, ramanand intre noi, nu au niste designeri straluciti. Multe dintre laptop-urile ASUS au un design simplist si plictisitor cateodata. Acest lucru s-a reflectat si asupra lui Eee PC, cu totul.
Plecand incet incet cu preview-ul la drum trecem in revista designul si modul de constructie. Pentru ca am avut ocazia sa ma joc cu un ASUS Eee PC 4G stiu ca din punct de vedere al constructiei Eee PC nu sta deloc rau. Carcasa pare solida chiar daca e o jucarie ieftina. Nu pot decat sa presupun ca si Eee PC 901, fiind o varianta superiora, sta la fel de bine la modul de constructie.
Din punct de vedere al design-ului ASUS nu a stat niciodata in top dar nici nu a avut produse urate. Eee PC nu e deloc urat dar nu are parte de un design la fel de atragator ca si Aspire One. Cu toate acestea carcasa este lucioasa si are colturi rotunjite. Tastele sunt destul de mari si are un avantaj fata de Aspire One: butoanele de la touchpad sunt amplasate normal, adica sub acesta. In rest, dimensiule aproximative se incadreaza tot in tiparul unui album foto. : ) Foarte dragut in consecinta. Pana la urma discutia despre design tine doar de subiectivitate, mie-mi place mai mult designul lui One, voua poate va place mai mult Eee PC.
Ecranul micului ASUS are o diagonala de 8.9″ (22.6 cm) ceea ce il face si pe el, in sine, destul de mic. Rezolutia suportata standard este de 1024 x 600 pixeli. La capitolul luminozitate Eee PC sta foarte bine.
Pentru Eee PC 901 exista doua variante de echipare din punct de vedere al sistemului de operare. Prima dintre ele vine cu Windows XP preinstalat insa are doar un SSD de 12 GB pentru stocare (din dorinta celor de la Microsoft de a limita performantele acestor netbook-uri). A doua are Linux si un SSD de 20 GB. As alege varianta Linux, mai ales ca Windows stie sa instaleze oricine. Iar daca spatiul nu va ajunge ASUS va pune la dispozitie un cont de stocare online de 20 GB.
Din cate am citit am reusit sa-mi dau seama ca inginerii de la ASUS au regandit amplasarea difuzoarelor astfel incat acum se afla sub laptop, in partea inferioara a acestuia – adica spre utilizator. Sunetul este bun dar cand jucaria este folosita ca si „laptop” – cine nu stie!? Lap in engleza inseamna poală si sunetul ar putea fi obstructionat.
Din punct de vedere al performantei micul notebook nu sta deloc rau. Informatia este procesata de un Intel Atom N270 la 1.6 GHz iar capacitatea memoriei RAM (DDR2) este de 1 GB (expandabila la 2 GB). Windows XP ruleaza excelent pe Eee PC 901. Cu toate acestea, notebook-ul nu poate inlocui un calculator mai performant deoarece jocurile sau aplicatiile mai greoaie nici nu intra in calcul. Dar este numai bun pentru munca de zi cu zi: mail, writing, browsing, music etc.. Din punct de vedere video, Eee PC 901 vine cu GPU-ul integrat in chipset-ul Intel 945GSE, deci nu va asteptati la prea multe la acest capitol.
Am ajuns la ceea ce este, dupa parerea mea, punctul forte a lui Eee PC 901. Daca nu stiati, Eee PC 901 este singurul reprezentant al gamei Eee PC la care bateria poate tine pana la 8 ore. Exact, ai citit bine, 8 ore. Micutul dispune de o baterie cu 6 celule iar in Windows XP cu setarile pe power saving, ecranul cu luminozitate la 40%, wireless-ul oprit si camera web oprita si ea a reusit o performanta de 8 ore. Eh, o sa ziceti ca nu e bun de nimic cu toate oprite, nu va faceti probleme! Daca il tineti cu toate la maxim abuzand in nestire de mica baterie veti avea o experienta de minim 4 ore cu el, mai mult decat necesar.
Daca tot am amintit de camera web, trebuia sa specific ca aceasta are un senzor de 1.3 Megapixeli. In plus, pentru o adevarata experianta 3G aveti parte si de un microfon incorporat, iar daca nu v-am spus deja placa de sunet este Dolby Sound Room Certified. Grozav!
Daca renuntati la o punga de faina puteti sa carati Eee PC-ul cu voi, asta pentru ca el cantareste doar 1.1 Kg ceea ce-l face ultra-mega portabil. Si pentru ca e ultraportabil firele nu mai sunt la ordinea zilei. 901 are placa de retea wireless si Bluetooth. Eh, nu va speriati, are si LAN 10/100.
Daca tot am vorbit de conectivitate, sa nu omitem cele 3 porturi USB 2.0 absolut necesare in ziua de azi. Are de aseamenea si un SD card reader, o mufa VGA, un jack audio de iesire si unul de intrare.
Tot din documentatii s-ar parea ca Eee PC 901 este unul dintre cele mai fierbinti netbook-uri de pe piata, cu toate acestea castiga pe partea de zgomot fiind tot in topul celor mai silentioase subnotebook-uri. Ventilatorul aproape ca nu se aude.
Daca vrei sa cumperi o astfel de jucarie mobila poti sa mergi la magazinul tau si sa-l comanzi. Face doar 1400 RON. Daca doriti sa cititi un review mai complet cu poze si video puteti consulta ZDNet.
* Acest articol a fost scris cu ocazia etapei a 14-a din cadrul SuperBlog 2008, concurs organizat de PCNews.
Darius a zis
Din cate am vazut aceasta facilitate este doar pentru utilizatorii EeePC 901. Daca ai unul atunci sigur trebuie sa scrie in manualul sau de utilizare cum te inregistrezi.
rada a zis
cum pot sa folosesc acel cont de stocare online de 20 gb? imi dai si mie un link ?
ms mult, tschuss
Alexandru a zis
Eu as prefera MSI Wind.