Bestii mici la preturi mari. Asus Lamborghini VX3 este o mica bestie portabila insa si pretul este pe masura.
Asus este sponsor principal, din cate observ, al concursului SuperBlog 2008 si de aceea multe dintre etapele concursului organizat de PCNews, printre care si Etapa 16, au ca cerinta comentarea unui notebook ASUS. Asa ca daca tot sunt multe ne-am gandit sa largim gama de la ieftin la mediu si scump. Astazi prezentam foarte scump.
Am ales, deci, cel mai scump laptop ASUS din oferta magazinului online Arigo: Asus Lamborghini VX3. Bine bine, scump este dar nu si lipsit de design si mai ales putere de calcul. O sa incepem cu o „caracterizare” succinta a bestiei.
Procesor Intel Core 2 Duo T9300 2.5 GHz
Memorie 4 GB DDR2 667 MHz (2 SO-DIMMs)
North bridge Intel PM965 Express
South bridge Intel ICH8M
Video nVidia GeForce 9300M G 256 MB
Display 12.1″ (30.7 cm) TFT LCD cu rezolutie WXGA (1280*800 pixeli) si LED backlight
HDD 5400 rpm 320 GB SATA
Audio Intel HD Azalia, boxe stereo integrate
Porturi 4 USB 2.0, HDMI, VGA, GigaLAN, Modem, S/PDIF, iesire casti, intrare microfon
Sloturi de expansiune ExpressCard 54, card reader 8-in-1
Comunicatii 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.0 cu EDR
Periferice DVD-RW, tastatura, touchpad cu scroll circular
Camera 0.3 MP webcam
Dimensiuni 305*220*31 mm
Greutate 1.68 kg (cu bateria de 3 celule)
Baterie Li-Ion 11.1V 3 celule si 2400 mAh sau 9 celule si 7800 mAh
Garantie 2 ani, un an daca se deterioreaza accidental
Pret aproximativ 11 000 lei
Asadar, dupa ce ati dat un ochi prin configuratia turbata de care dispune VX3, al treilea membru al seriei Lamborghini de la Asus, putem incepe preview-ul nostru.
Cum v-am obisnuit deja in seria de review-uri si preview-uri – ce au fost mai abundente cu ocazia SuperBlog – incepem caracterizarea lui VX3 cu referindu-ne la partea exterioara, adica designul. Daca pana acum am spus ca notebook-urile ASUS ordinare (excludem seria M si seria G) nu au un design prea imbietor (nu sunt urate deloc dar n-au nimic eye catching) de aceasta data trebuie sa te dam peste cap si sa recunoastem: Asus Lamborghini VX3 e frumos domn’e!
Mi se pare oarecum normal ca un produs ce poarta numele unei renumite marci de masini sa nu dezamageasca. VX3 vine in doua versiuni de culoare: galben si negru. Ambele versiuni au un capac care arata foarte bine, e lucios iar centrul e dominat de sigla Lamborghini care, bineinteles, e iesita in relief. In mod normal in pachetul cu laptopul vei mai primi: o geanta de transport, o carte cu istoria Lamborghini, o carpa cu care sa stergi laptopul, un mouse pe Bluetooth, o punga din catifea pentru mouse si un mouse pad cu catifea. Pe mouse si mouse pad veti gasi din nou sigla Lamborghini.
Grija celor de la ASUS pentru detalii este absolut extraordinara, locul unde-ti asezi palmele este captusit cu piele, carcasa are insertii de titan iar culoarea de baza a carcasei este negru. Mai multe vedeti in poze.
Display-ul are doar 12.1 inch ceea ce-l transforma intr-un notebook ultraportabil destul de compact. Rezolutia display-ului lucios este de 1280×800 pixeli, deci un raport de 16:10. Monitorul dispune de backlight cu LED, pentru o luminozitate sporita, chiar si sub razele soarelui. Insa la cat costa un VX3 am fi apreciat si o rezolutie mai mare.
Din punct de vedere al constructiei si dimensiunilor Lamborghini este, dupa cum spuneam si anterior, un laptop compact ce cantareste doar 1.7 Kg (cu bateria de 3 celule) si are dimensiuni de doar: 305 mm x 220 mm x 31 mm. Incarcatorul mai cantareste si el vreo 400 de grame.
Din cele citite tastatura si touchpad-ul laptopului sunt excelente. Touchpadul este fin la atingere si functioneaza bine insa iti va lua putin timp sa obisnuiesti cu forma trapezoidala. Tastatura insa este normal asezata si placuta la atingere.
Din punct de vedere al performantei Lamborghiniul are un motor Intel Core 2 Duo T9300 (nucleu Penryn pe 45 nm) ce lucreaza la 2.5 GHz/core, consuma 35 W, are un FSB de 800 MHz si dispune de 6 MB memorie cache Level 2. Cu toate ca probabil v-ati astepta sa gasiti un Quad Core sau un Intel Core 2 Duo Extreme in acest laptop, pentru ca pretul e destul de mare, consumul de curent ar fi mult mai mare iar racirea s-ar face mult mai greu intr-un laptop de 12 inch. Procesorul are la dispozitie 4 GB DDR2 la frecventa de 667 MHz.
Pe partea de stocare ASUS a introdus in jucarie un HDD Western Digital de 320 GB care se invarte la 5200 rpm. Am putea spune ca pe un laptop premium, care costa totusi 3000 €, ar fi putut exista un HDD care sa faca macar 7200 rotatii pe minut. Daca tot vorbim de stocare putem mentiona si ca VX3 are parte si de un DVD-RW, ceea ce este mai mult decat deloc insa, si de data asta, putem sa fim carcotasi si sa spunem ca un Blu-Ray pe un laptop de 11 000 RON putea fi luat in considerare.
Procesorul grafic nVidia GeForce 9300M G, a carui componenta PureVideo HD poate asista la decodare video HD hardware, functioneaza la 400 MHz si este compatibila DirectX 10. Cele 16 Stream Processors de care dispune au frecventa de 800 MHz, iar memoria 256 MB GDDR3 lucreaza la 1200 MHz intr-o interfata de 64 bits. Cam slabut as spune. Veti putea juca FPS-urile ceva mai vechi la rezolutia de 1024*768 pixeli, si jocuri ceva mai cuminti, insa nu mai mult. Macar au folosit un GPU nVidia de generatie noua, neafectata de probleme de supraincalzire. Pentru o detaliere a comportamentului acestei placi video puteti intra aici.
Acum ca ne-am ocupat deja de partea video e timpul sa trecem la audio. Aici Lamborghini-ul ne incanta cu un set de doua difuzoare stereo care nu scot un bas prea puternic (specific notebook-urilor). Insa calitatea sunetului poate fi imbunatatita daca va puneti castile, pentru ca dispune de o astfel de iesire. De asemenea se poate asculta si sunet digital prin intermediul portului HDMI. Din punct de vedere al intrarilor VX3 are un microfon integrat dar si o mufa jack pentru un microfon extern.
Pe partea de retelistica wireless chipul Intel 4965AGN isi face foarte bine treaba oferind un semnal foarte bun. De asemenea avem parte si de Bluetooth 2.0 cu EDR, GigaLAN oferit de Realtek RTL8168 Gigabit PCIe NIC si un FAX modem (mai foloseste cineva asa ceva?!).
Daca vorbim de baterie… e cazul sa punem substantivul la plural. Asta pentru ca VX3 vine cu doua baterii, una de 3 celule si 2200 mAh si una de 9 celule si 7800 mAh, ooo da! : ) Bateria mai mica se integreaza perfect in designul laptopului, insa cea de 9 celule iese putin afara, la fel ca un rezervor imens la un Gallardo. Pacat ca bateria de 3 celule nu tine mai mult de o ora daca te uiti la un film pe DVD iar cea de 9 celule iese din tiparul laptopului. Deci nu e chiar asa de portabil.
Din punct de vedere al conectivitatii VX3 nu iese deloc din tipare. Cum ziceam, 1 HDMI, 4 porturi USB, 1 port VGA, RJ45 10/100/1000 Ethernet, RJ11 Modem, intrare microfon si iesire casti.
Pe partea de software VX3 vine echipat cu Microsoft Windows Vista pe 64 de biti, ceea ce poate stoarce tot din procesorul Core 2 Duo, WinDVD (o versiune care nu e compatibila cu Windows Vista, hmm), Microsoft Office valabil 30 de zile si Norton Antivirus valabil 90 de zile. Pacat, ar putea alege o versiune full de Avira care e mult mai ieftina.
In concluzie, ASUS Lamborghini VX3 este un laptop nu foarte performant, dar de fite. La fel e si cand iti cumperi un Lamborghini pentru ca iti permiti, nu pentru ca te-ai folosi de el 100%. Putem sa ne cumparam o masina de 300 de cai si cu 30.000 Euro, nu trebuie sa dam pe ea 200.000, nu? Numele de Lamborghini face diferenta si in cazul acesta. In orice caz, calitatea lui VX3 este sublima. Un review in engleza puteti gasi aici.
Vivio a zis
Hmm, nu ÅŸtiu cum se întâmplă dar la majoritatea laptopurilor, abÅ£ibildurile sunt puse strâmb ÅŸi greu de scos fără urme 🙁
Alexandru a zis
Facute la gramada. Cand se deregleaza un senzor, le pune pe toate strambe…