nVidia a lasat “sa scape†cateva detalii despre viitoarea sa generatie de placi video, care va debuta pe 18 iunie 2008. Pentru inceput vom vedea, ca si in cazul seriei 8800, doua modele high end.
Si nVidia si-a schimbat complet denumirile produselor sale. A incercat sa schimbe numele de cod ale GPU-urilor sale inca de la seria 9 de GeForce-uri. Insa pentru ca majoritatea erau aceleasi chip-uri de la generatia 8, au pastrat pana la urma vechea nomenclatura in cazul G94-ului, singurul GPU cu adevarat nou.
Dar gata. Seria a 10-a de GeForce-uri a trecut pe noile denumiri. Pe 16 iunie vom vedea placi video bazate pe GPU-ul D10U. Insa nici numele de strada nu a mai ramas ca pana acum. De aici inainte, high end-ul va fi reprezentat prin indicativul GTX. Iar pentru a se diferentia modelele intre ele, GTX-ul va fi urmat de trei cifre, ultimele doua semnificand performanta, iar prima generatia probabil.
Astfel, in nici o luna segmentul high end de placi video de la nVidia va fi dominat de modelele GeForce GTX 280 si respectiv GTX 260 (de ce s-a plecat de la 2 nu prea se stie). Despre middle sau low end nu s-a anuntat nimic, insa ne asteptam la indicative de genul GTS, GT, si de ce nu LE sau ce a mai folosit nVidia de-a lungul timpului.
GeForce GTX 280 va fi varianta cea mai rapida, cu 240 Stream Processors (care cel putin teoretic ar fi cu 50% mai performante decat cele de pana acum), magistrala de memorie de 512 bits, si va putea adresa maxim 1 GB GDDR3. Este ciudat ca nVidia s-a cantonat la GDDR3, si a compensat latimea de banda cu o magistrala mai generoasa, metoda mai costisitoare.
Noua generatie de placi video de la AMD, HD 4000, al carei high end va veni pe 16 iunie, pentru a fura atentia de la lansarea nVidia, va folosi memorie GDDR5 mult mai rapida. Din pacate mai multe despre placile AMD nu se stie.
GeForce GTX 260 insa va avea 192 Stream Processors (restul de 48 fiind dezactivate), si maxim 896 MB GDDR3 pe 448 bits (inca o premiera de magistrala de memorie, si tot de la nVidia).
In rest, PCI-E 2.0, SLI, PureVideoHD si DirectX 10 (inca nu 10.1). Si o mare aditie, procesare de fizica prin GPU (insa de la GeForce 8000 a tot fost anuntata, asa ca pana la lansare si demonstrarea efectiva a tehnologiei eu nu ma las pacalit).
Jinxâ„¢ a zis
Procesarea de fizica va trece cu siguranta la un nou nivel, cel putin pentru NVIDIA. Ca doar nu cumparau ei AGEIA Technologies, Inc. fara sa aiba un plan. NVIDIA are acum un avans destul de mare, ar trebui sa se opreasca din cercetari / productie cativa ani pentru ca ATI sa-i ajunga din urma.
Pentru mai multe detalii despre achizitia facuta de NVIDIA in februarie anul acesta, faceti click aici.
Alexandru a zis
Am scris si noi despre achizitie. Dar a trecut destul de putin timp de atunci pentru a se regasi la sigur tehnologia Ageia in GeForce 10. Deci vreau sa o vad ca sa o cred!
Cat despre ATI, chiar asa de in urma nu sunt (DX 10.1 este un exemplu; si am citit ca nVidia nu trece la 10.1, pt ca nu are shader-e la fel de versatile, si ar avea o scadere de performanta). Si daca ar sta pe loc cum spui tu, ar ramane in urma clar. Pentru ca, desi au cea mai rapida placa a momentului (9800GX2), ATI o are pe a doua (HD 3870 X2).
Eugen a zis
Bravo ALexandru , punct ochit ,punct lovit 😉 .
Jinxâ„¢ a zis
Offtopic:
@Alexandru, daca iti pasa de ArenaIT, asculta sfatul urmator: Cand postezi un comentariu pe ArenaIT, posta adresa siteului la campul Website. Existenta linkurilor catre un domeniu web pe acelasi domeniu web scade rank-ul siteului pe Google. la fel si existenta a prea multor linkuri intr-o singura pagina (Google crede ca e spam). Recomand sa mai scadeti din linkuri. De exemplu, chiar nu e necesar sa aveti la arhiva afisate ultimele 30 de luni (daca insistati sa faceti asta, folositi AJAX pentru un meniu cu noduri, cele principale fiind anii, apoi lunile etc.).
Alexandru a zis
La arhiva urmeaza sa trecem pe ani cat de curand. Ne-am dat si noi seama ca nu e tocmai oportun sa pastram toate lunile acolo… Dar despre comentarii nu am inteles. Adica la mine este pus la website ArenaIT. Recomanzi sa fie automat la toata lumea asta?
Jinxâ„¢ a zis
Tocmai ca nu. Daca crawler-ul de la Google gaseste pe domeniul randomdomain.com link-uri absolute (absolut: http://randomdomain.com/index.php, relativ: index.php) catre randomdomain.com, este foarte probabil sa le considere spam si sa-i transmita sistemului Google PageRank ca pe randomdomain.com exista spam (inlocuieste randomdomain.com cu ce domeniu vrei tu). Asta se intampla deoarece la PageRank-ul saitului randomdomain.com contribuie numarul de link-uri catre el. Pentru mai multe detalii ma gasesti pe mail-ul pe care l-am dat cu commentul. Iti dau acolo ID de messenger si mai vorbim daca vrei.
Alexandru a zis
OK, deci sa scot link catre main de pe nick-ul meu… adica asa?
Jinxâ„¢ a zis
Ideea era sa nu fie de loc link catre ArenaIT. Daca dau View Source o sa vad la numele tau asa:
[a href='http://www.arenait.net/despre-arenait/' rel='external nofollow']Alexandru[/a]
Inlocuieste [ cu semnul sageata stanga si ] cu sageata dreapta. Deci inca e un hyperlink absolut, pentru ca apare http://www.arenait.net/ in loc sa apara doar despre-arenait/ . Dar am observat un lucru inteligent facut de WordPress care anuleaza cam tot ce-am zis pana acum, mai exact prezenta atributului rel=’external nofollow’, care ii spune crawlerului sa nu urmeze acel link, deci sa-l ignore.
In concluzie, WordPress mi-a luat-o inainte, asa ca imi cer scuze pentru tot offtopic-ul asta. 🙂